Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Sranie w banie i tyle... Pierdyka od wilgoci i tyle chińskie gieee... A dwa i pół tysia  kosztował ideal posrany.. 😜

Edytowane przez ogarek
Opublikowano (edytowane)

Tak jak, cała reszta w tej cenie.... 

Widzę że gówno wiesz i tyle i pocisz aby pocić.. 😋

Wszystko w tej cenie to chińskie gieeee i różni się tylko opakowaniem 😜

Edytowane przez ogarek
Opublikowano

Goń się dzieciaku bo szkoda czasu na taką dyskusję i tyle.. 

Opublikowano
ippon napisał:

Do drobnych prac wystarczy mi mma, a migomat to to dodatkowe koszty np. butla, choć można spawać metodą mat, jednak podawanie drutu jest zbyt szybkie dla niewprawionego spawacza i wskazany jest zakup zewnętrznego podajnika , co prawie podwaja koszty.

co ty A głupoty gadasz masz jakieś pojęcie o spawaniu za 1500 masz migomat z całym osprzętem który do gospodarstwa starczy spokojnie żadnych kosztów większych nie ma nabicie butli plus drut 5 kg to 70 -80 zł tyle co 5 kg elektrody praktycznie jaki dodatkowy podajnik ? podajnik masz w migomacie z regulacją prędkości drutu spawa się 100 razy łatwiej niż elektroda . ustawienie go też proste musisz mieć głowę na karku i trochę oleju w niej to trochę pospawasz na próbę i ogarniesz . ale jak ty takie głupoty piszesz to faktycznie może być z tym problem

Opublikowano

Nie jest mi potrzebny migomat za 1500. Szukam czegoś w budżecie ok 700zł do drobnych sporadycznych prac, a na zapas nie zamierzam kupować. To jaki ten tranzystor byście polecili i lepiej z prądem stalym , czy zmiennym?

Opublikowano

Weldman. panie Darku może Pan coś podpowie

Dnia 22.05.2021 o 17:32, ippon napisał:

Stoję przed wyborem spawarki. Ma slużyc do niewielkich prac w gospodarstwie. Będzie to najprawdopodopniej magnum mma 200A,z zabezpieczeniem max 20A tylko waham się między tranzystorem igbt a mosfet. Który jest mniej awaryjny?. A może poradzilibyście jakąś inną niż magnum dla amatora. Koniecznie musi mieć arc force, anti stick i  Hot start, dobrze, żeby miala też wyświetlacz. Chciałem magnum snake 200 ps, ale podobno przewód na uchwyt masy jest wykonany z cienkich blaszek i miedzianej plecionki, która nie wytrzymuje dużych prądów. Ponadto nawet wśród magnumów jest tyle 200 A , różniących sie ceną i troche nazwą , że naprawde trudno się zdecydować

Opublikowano

Szczerze mówiąc, nie wiem

Mówią że Magnum lepszy jak Dedra którą posiadam

Moj kolega którego uważam powiedzmy za autorytet powiedzial że można też popatrzeć na Ideala, cena podobna

Akurat na przewody bum nie patrzył, te fabryczne sa z reguły tak krótkie że prędzej czy później trzeba je zmienić na dłuższe

3 minuty temu, ippon napisał:

Weldman

Że Weldman to widzę, tylko czy to jest coś co się nadaje do pracy, czy do kopnięcia w kąt garażu

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, ippon napisał:

Weldman. panie Darku może Pan coś podpowie

Wiem, że nie jestem Darkiem, o ktorego Ci chodziło, ale mam snake'a, to pozwole sobie wyrazić opinie :) Parę razy cos juz o niej pisałem, ale nie wiem na czyje posty trafiałeś.

Mam ją parę lat. Awaria była jedna - było słychać, że chodzi, ale nie pojawiał się łuk. Dałem znajomemu, powiedział, że jakaś pierdoła była i nie wział nawet pieniędzy za naprawę. Seryjne kable były, jak dla mnie, stanowczo za krótkie - wiecznie mi się walała, przewracała itd. Uchwyt masowy szybko się zniszczył - plecionka się przepaliła. Elektrodowy też był już sfatygowany, więc od razu zrobiłem dłuższe przewody (35mm2, 3m masowy, 5m elektrodowy ), dałem nowe uchwyty, nowe wtyczki - łącznie ~200zł. Teraz po pociągnięciu normlanego prądu do garażu idzie bez problemu elektrodą 4. Jak spawałem ciągiem, to po 3 elektrodzie wywalało mi zabezpieczenie - bez przerw, skończona elektroda, założona następna itd. Teraz coś tam spawałem 4ką, to robiąc minimalne przerwy ( obrócenie materiały itd) wyspawałem 5 elektrod i nic się nie działo. Elektrodą 3.2 to jechałem bez przerw i nigdy się nie wyłączyła. Czy jest dobra, czy niedobra, to Ci nie powiem, bo nie mam kompletnie żadnego porównania. Dla mnie do amatorskiego spawania i łatanie tego, co tam się na gospodarce rozpieprzy , wystarcza w zupełności. Raz wziąłem znajomego, żeby mi przyspawał łapę od orbirolu do mostu, bo swoim umiejętnością nie wierze na tyle jeszcze, to mówił że jest bardzo ok - a dziennie wypala pewnie wiecej elektrod niż ja przez pół roku.

• Thanks 1
Opublikowano

I Ty taką przyczepy spawasz?? To mnie tym bardziej powinna wystarczyć . Migomatem sprawniej pójdzie, a butle możesz drugą dokupić, skoro robisz to prawie zawodowo.

Opublikowano

Kupuj migomat, to inna robota. szpula 15kg drutu 0.8 kosztuje 100 a starcza na naprawdę bardzo długo. Jedyny minus to migomat jest ciężki i z logistyką nie specjalnie. Ja mam bestera z 2008r i spawam naprawdę sporo. Inwentora praktycznie nieużywam. Migomat jest precyzyjny i samo spawanie to przyjemność i oczu tak bardzo nie naświetla.

• Thanks 1
Opublikowano
10 godzin temu, ippon napisał:

I Ty taką przyczepy spawasz?? To mnie tym bardziej powinna wystarczyć . Migomatem sprawniej pójdzie, a butle możesz drugą dokupić, skoro robisz to prawie zawodowo.

Tak, tym bździochem spawam przyczepy itp.

Druga butla to kolejne kilka stów...

10 godzin temu, Grzechooo napisał:

Jedyny minus to migomat jest ciężki i z logistyką

To akurat mi nie przeszkadza, 99% prac wykonuje w garażu 35m2.

Co do naswietlania oczu to przez kilkaset kg elektrod nie naswietlilem ani razu

Opublikowano

Ja mam dwie butle, wygoda bo jak się gaz skończy to nie musisz specjalnie jechać, no chyba że masz blisko. Ja mam 20km. Nowych butli nie kupuj bo i tak je wymienisz a u tych co gazy sprzedają kupisz butle za 150zł.

• Thanks 1