Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

PO to partia ludzi wykształconych? Połowa jest po podstawówce .

Platforma Obywatelska to jedyna partia w Polsce, która prowadzi elektroniczną bazę swoich członków. Zajrzeli do niej dziennikarze. I znaleźli bardzo ciekawe dane...

Kim jest statystyczny członek Platformy Obywatelskiej? Jeszcze w 2010 roku w partyjnej bazie dominowały osoby po pięćdziesiątce. Teraz - jak donosi "Gazeta Wyborcza" - najliczniejszą grupą są osoby w wieku 25-40 lat. Jest ich prawie 15,5 tysiąca na 43 tysiące wszystkich członków.

Poza tym PO procentowo ma więcej kobiet w partii niż w Sejmie. W szeregach Platformy 36 procent członków to kobiety, w sejmowym klubie PO to tylko 24 procent.

Ciekawie wyglądają również dane o wykształceniu. Niestety, tymi informacjami podzieliło się zaledwie 70 procent członków Platformy Obywatelskiej. Z danych zgromadzonych w partyjnej bazie wynika, że tylko podstawówkę ukończyła połowa z nich (14,1 tysiąca osób). Niemal tyle samo działaczy PO (14,6 tysiąca) pochwaliło się wyższym wykształceniem.

https://wiadomosci.dziennik.pl/polityka/artykuly/438204,ilu-czlonkow-po-to-ludzie-po-podstawowce.html

• Thanks 1
Opublikowano

Polska w rankingu MIWE Mastercard awansowała z 16. na 5. miejsce na świecie pod względem warunków do prowadzenia biznesu przez kobiety, jednocześnie zajmując pierwsze miejsce w Europie. -jak tu teraz protestować?

Opublikowano
8 godzin temu, galan99 napisał:

Polityka to twarde dane  tak samo jak gospodarka dane .

"Cytata" mijającego roku.:lol:

8 godzin temu, galan99 napisał:

Z gówna bicza nie ukręcisz . Bo się nie da .

A gówno da się wrzucić w wentylator. Wtedy skuteczność dużo większa.:lol:

Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, pafnucy napisał:

można już gdzieś się zapisywać po szczepionkę?

Można 

129483132_3614912458556053_3927918796273

Edytowane przez Denwer
Opublikowano

Najlepsza gospodarka to Niemiecka a czemu tak się stało .

W Buchenwaldzie osadzono 240 tys. Więźniów z co najmniej 30 krajów, w większości Rosjan, Polaków i innych Słowian.

Obrączki znalezione podczas wyzwolenia niemieckiego obozu koncentracyjnego Buchenwald - 1945 r.

Każda z nich to jedno ludzkie istnienie. Oczywiście na zdjęciu prezentuje się zaledwie "garstka" z tego co udało im się ukraść.

Niemcy okradali więźniów z każdej najdrobniejszej rzeczy, a szczególną uwagę przykładali do złota.

Do najobrzydliwszych czynów jakich dopuścili się niemcy, było wyrywanie złotych zębów od zabitych wcześniej więźniów. Mieli na to przyzwolenie od samego Himmlera.

SSmani uzyskiwali średnio od 29 do 34 kilogramów złota dziennie. Było to ogromne źródło zysków dla SS.

Procederem wyrywania zębów początkowo zajmowali się prawdziwi stomatolodzy. Gdy nad obozem zawisło widmo przegranej wojny i nadejście wojsk radzieckich to komendant obozu zlecił te pracę komando więźniom.

Zaczęli oni wyrywać złote zęby zwykłymi obcęgami. Musieli pracować szybko i brutalnie, więc zęby wyrywane były z fragmentami kości, a czasem i kawałkami mięsa.

W budynku apteki, gdzie przechowywano pozyskane złoto, jednorazowo widywano do 100 walizek wypełnionych ludzkimi zębami.

Całe złoto miało trafiać dla III Rzeszy jednakże SSmani część zatrzymywali dla siebie.

Gdzie obecnie znajduje się skradzione w okrutny sposób złoto? Dobre pytanie... całą obozową dokumentację przechwycili Amerykanie.

Niemcy znaleźli sobie bardzo brutalne źródło pozyskiwania złota...

Jaką trzeba mieć psychikę, żeby wyrywać zęby zamordowanym więźniom?

Co ciekawe, to to, że owo złoto trafiło do bankow szwajcarskich, które chętnie było przyjmowane i "prane" jako niemieckie środki płatnicze za trudno dostępne: wolfram, wanad i inne potrzebne dla zbrojeniowki.

Do dziś Szwajcarzy twierdzą, ze ich kraj był neutralny i nie brał udziału w wojnie, co podważyli skutecznie Amerykanie, udowadniając sądownie, że gdyby nie pomoc szwajcarskich bankierów, to Hitlera nie byłoby stać na zbrojenie i tak długą wojnę. Tak więc Szwajcarzy też brali udział w wojnie przeciw ludzkości.

Opublikowano

nasi zalapali sie niestety tylko na poprawki po ss

https://jewish.pl/pl/2019/11/20/pawel-piotr-reszka-nie-jest-tajemnica-ze-wokol-obozow-zaglady-byly-hieny/

a jak wyglada sytuacja z wyksztalceniem w dojnej prawicy ?? sa jakies dane  ???

sytuacja wyglada tak- spora czesc tych czlonkow kol to sa znajomki i powinowaci macherow, oni sztucznie pompuja kola kim popadnie-placa za nich skladki zeby tylko sie wykazac przy wyborach delegatow.

Opublikowano

Kłamstwo powtarzane tysiąc razy...
Dowiedziałem się kilka dni temu z artykułu w Wirtualnej Polsce, że jak ustaliło RMF FM, wypłaciłem „w pierwszym półroczu 2020 łącznie ponad 272 mln zł brutto premii, nagród oraz innych dodatków” pracownikom jednostek podległych ministerstwu. Informacja ta mnie wręcz zmroziła. Czy coś przespałem, czy ktoś mnie oszukał? To ile zarabiali ci pracownicy, że same tylko „premie, nagrody i dodatki” wyniosły ponad ćwierć miliarda złotych? Przecież zamieszczają to media ponoć poważne, opiniotwórcze.
Już rozlewa się na tej podstawie fala hejtu: „ oddaj pieniądze, złodzieju”, „firmy padają, a taki rozdaje sobie pieniądze”, „to się w głowie nie mieści, emeryci przymierają głodem, a oni sobie rozdają premie z naszych pieniędzy”, to tylko kilka i to tych łagodniejszych, z tysięcy komentarzy. Jest jeszcze dużo o złodziejach z PiS, o rozkradaniu państwa, o konieczności rozliczenia, itd. Wiele osób myśli, że widocznie to prawda, „bo przecież w mediach powiedzieli”. Jest jeszcze informacja, że te „rewelacje” zostały wykryte przez posłów Platformy Obywatelskiej Dorotę Niedzielę i Kazimierza Plocke, którzy poprzez interpelację poselską wpadli na trop podłego spisku Ministra Rolnictwa. Ba, już inni posłowie PO, jak np. toruński poseł tej partii Arkadiusz Myrcha, opluwają Prawo i Sprawiedliwość i mnie, jako, zdaniem posła Myrchy, przykład pisowskiej patologii.
A ja jestem zażenowany poziomem tego dziennikarstwa i jest mi po prostu wstyd za kłamstwa tych, którzy mają informować, a nie „łżeć jak psy” (w języku staropolskim tak oceniano kłamców).
Tym wszystkim, którzy już się „nakręcili” przeciwko mnie, ale przede wszystkim, ponoć obdarowanym przeze mnie pracownikom, wyjaśniam precyzyjnie:
1. Instytucje podległe Ministerstwu, o których jest informacja w mediach to: Centrum Doradztwa Rolniczego i wszystkie Ośrodki Doradztwa Rolniczego, Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno- Spożywczych, Główny Inspektorat Ochrony Roślin i Nasiennictwa, Główny Inspektorat Weterynarii i 8 Inspektoratów Granicznych, Kasa Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego, Krajowe Centrum Hodowli Zwierząt, Krajowa Stacja Chemiczno - Rolnicza i 16 Okręgowych Stacji Chemiczno - Rolniczych.
2. Zatrudnionych w tych instytucjach podległych, na koniec 2019 r., było prawie 11,5 tys. pracowników. Wielu z tych pracowników, szczególnie w doradztwie, KRUS i niektórych inspekcjach otrzymuje wynagrodzenie na poziomie płacy minimalnej.
A teraz wyjaśnienie najważniejsze. Szanowni Redaktorzy, by „przywalić” Ministrowi i znienawidzonemu przez nich PiS- owi, jako premie i nagrody uznali CAŁOŚĆ WYNAGRODZEŃ.
W kwocie 272 mln 87% tj. kwota 237,7 mln to wynikające z Kodeksu Pracy składniki wynagrodzenia, czyli: m. in. wynagrodzenie zasadnicze, dodatek stażowy, dodatek funkcyjny, dodatek zadaniowy, dodatek służby cywilnej, nagrody jubileuszowe, ekwiwalenty za niewykorzystany urlop wypoczynkowy, odprawy emerytalne, czy odprawy zwolnieniowe. Ustawowo należna tzw. „Trzynastka”, to ponad 9% wskazanej kwoty.
To gdzie ten skandal z „bizantyjskimi” nagrodami Ministra Ardanowskiego, jak napisano rok wcześniej, bo temat wynagrodzeń pracowników instytucji rolniczych jest „grzany” przez Platformę Obywatelską i popierające ją media, co roku?
Czy nie wstyd tak kłamać?
Niezależnie od tego kłamliwego szczucia uważam, że pracownikom instytucji rolniczych i tych podległych, i pozostałych, które są nadzorowane, za uczciwą pracę i wykonywanie obowiązków na rzecz rolników należy się uczciwa, godziwa zapłata. Starałem się, choć nie zawsze to ode mnie zależało, walczyć o wynagrodzenia podległych mi pracowników i nie pozwolę, by ktokolwiek kłamliwie ich obrażał. W zdecydowanej większości dobrze służą Ojczyźnie.
Opublikowano
5 minut temu, jacus napisał:

a jak wyglada sytuacja z wyksztalceniem w dojnej prawicy ?? sa jakies dane  ???

Nie ma. Bo nie ma kto zrobić tabelki, Tzn może by i zrobił jakby wiedziała jak wygląda,:lol:

Opublikowano
34 minuty temu, many12 napisał:

U proboszcza.

a gdzie indziej nie ma? bo tam to pewno co łaskę trzeba.

Opublikowano
33 minuty temu, galan99 napisał:

Najlepsza gospodarka to Niemiecka a czemu tak się stało .

W Buchenwaldzie osadzono 240 tys. Więźniów z co najmniej 30 krajów, w większości Rosjan, Polaków i innych Słowian.

Obrączki znalezione podczas wyzwolenia niemieckiego obozu koncentracyjnego Buchenwald - 1945 r.

Każda z nich to jedno ludzkie istnienie. Oczywiście na zdjęciu prezentuje się zaledwie "garstka" z tego co udało im się ukraść.

Niemcy okradali więźniów z każdej najdrobniejszej rzeczy, a szczególną uwagę przykładali do złota.

Do najobrzydliwszych czynów jakich dopuścili się niemcy, było wyrywanie złotych zębów od zabitych wcześniej więźniów. Mieli na to przyzwolenie od samego Himmlera.

SSmani uzyskiwali średnio od 29 do 34 kilogramów złota dziennie. Było to ogromne źródło zysków dla SS.

Procederem wyrywania zębów początkowo zajmowali się prawdziwi stomatolodzy. Gdy nad obozem zawisło widmo przegranej wojny i nadejście wojsk radzieckich to komendant obozu zlecił te pracę komando więźniom.

Zaczęli oni wyrywać złote zęby zwykłymi obcęgami. Musieli pracować szybko i brutalnie, więc zęby wyrywane były z fragmentami kości, a czasem i kawałkami mięsa.

W budynku apteki, gdzie przechowywano pozyskane złoto, jednorazowo widywano do 100 walizek wypełnionych ludzkimi zębami.

Całe złoto miało trafiać dla III Rzeszy jednakże SSmani część zatrzymywali dla siebie.

Gdzie obecnie znajduje się skradzione w okrutny sposób złoto? Dobre pytanie... całą obozową dokumentację przechwycili Amerykanie.

Niemcy znaleźli sobie bardzo brutalne źródło pozyskiwania złota...

Jaką trzeba mieć psychikę, żeby wyrywać zęby zamordowanym więźniom?

Co ciekawe, to to, że owo złoto trafiło do bankow szwajcarskich, które chętnie było przyjmowane i "prane" jako niemieckie środki płatnicze za trudno dostępne: wolfram, wanad i inne potrzebne dla zbrojeniowki.

Do dziś Szwajcarzy twierdzą, ze ich kraj był neutralny i nie brał udziału w wojnie, co podważyli skutecznie Amerykanie, udowadniając sądownie, że gdyby nie pomoc szwajcarskich bankierów, to Hitlera nie byłoby stać na zbrojenie i tak długą wojnę. Tak więc Szwajcarzy też brali udział w wojnie przeciw ludzkości.

No i co z tego?  Wszyscy o tym wiedzą od dawna i mają to głęboko gdzieś. Takie są wojny. No ale pojęczeć i ponarzekać jak stara wiejska baba sobie możesz a to cel twojego żywota. 

Opublikowano (edytowane)

Teraz też wydoją Polskę i każdy ma to gdzieś .

Stocznie znowu na sprzedasz a mieli być ratowane Tusk sprzedawał teraz kaczor sprzedaje PO + PiS = 0 .

świnie dno , Kurczaki dni , buraki to samo , Mleko jeszcze się trzyma jako tako .

@Ulman mało będziesz zarabiał a paliwo drożeje i energia  a płody tanieją .

Edytowane przez galan99
Opublikowano
15 godzin temu, gienio007 napisał:

Antoni miał małolatów jako doradców , teraz o Gowinie gadają to samo   czyli dzieci nami rządzą  a mimo to i tak nikt tych debili z PO dobrowolnie nie wybierze . Nie wybierze bo nawet Wam brakuje argumentów  by taką Lempart bronić a te głupki jeszcze jej polecenia wykonują !!!!! Na żadnej wiosce takiej agresywnej i chamskiej   baby  nikt nawet na sołtysa nie wybierze  a Ci idioci  z PO przed kamerami ją chełbią . Ja pierniczę  jakie to jest smutne , bo zabawne na pewno to nie .

Z całym szacunkiem do meneli ale mają oni większy zasób słownictwa od tej pani 🤣.

15 godzin temu, Ywa napisał:

O Margaret Thatcher[edytuj]

Jak tych trojga porównywać do Lecha. Przecież on SAM komunizm obalił, bez niczyjej pomocy :ph34r:.

12 godzin temu, DTaras napisał:

Primo - obowiązkowemu szczepieniu się przeciwstawię bo będzie przeprowadzane masowo i uj wie co przypadkiem do domu się przyniesie, jak będzie traktowany specyfik. Sama szczepionka jest badana. Gdyby było zgodnie z Twoimi obawami to zaszczepiony zostałbyś pół roku temu.

Nie chcę się czepiać ale w pół roku czy rok można zbadać skutki uboczne leku, interakcje z innymi lekami ?

43 minuty temu, Denwer napisał:

Kłamstwo powtarzane tysiąc razy...
Dowiedziałem się kilka dni temu z artykułu w Wirtualnej Polsce, że jak ustaliło RMF FM, wypłaciłem „w pierwszym półroczu 2020 łącznie ponad 272 mln zł brutto premii, nagród oraz innych dodatków” pracownikom jednostek podległych ministerstwu. Informacja ta mnie wręcz zmroziła. Czy coś przespałem, czy ktoś mnie oszukał? To ile zarabiali ci pracownicy, że same tylko „premie, nagrody i dodatki” wyniosły ponad ćwierć miliarda złotych? Przecież zamieszczają to media ponoć poważne, opiniotwórcze.
Już rozlewa się na tej podstawie fala hejtu: „ oddaj pieniądze, złodzieju”, „firmy padają, a taki rozdaje sobie pieniądze”, „to się w głowie nie mieści, emeryci przymierają głodem, a oni sobie rozdają premie z naszych pieniędzy”, to tylko kilka i to tych łagodniejszych, z tysięcy komentarzy. Jest jeszcze dużo o złodziejach z PiS, o rozkradaniu państwa, o konieczności rozliczenia, itd. Wiele osób myśli, że widocznie to prawda, „bo przecież w mediach powiedzieli”. Jest jeszcze informacja, że te „rewelacje” zostały wykryte przez posłów Platformy Obywatelskiej Dorotę Niedzielę i Kazimierza Plocke, którzy poprzez interpelację poselską wpadli na trop podłego spisku Ministra Rolnictwa. Ba, już inni posłowie PO, jak np. toruński poseł tej partii Arkadiusz Myrcha, opluwają Prawo i Sprawiedliwość i mnie, jako, zdaniem posła Myrchy, przykład pisowskiej patologii.
A ja jestem zażenowany poziomem tego dziennikarstwa i jest mi po prostu wstyd za kłamstwa tych, którzy mają informować, a nie „łżeć jak psy” (w języku staropolskim tak oceniano kłamców).
Tym wszystkim, którzy już się „nakręcili” przeciwko mnie, ale przede wszystkim, ponoć obdarowanym przeze mnie pracownikom, wyjaśniam precyzyjnie:
1. Instytucje podległe Ministerstwu, o których jest informacja w mediach to: Centrum Doradztwa Rolniczego i wszystkie Ośrodki Doradztwa Rolniczego, Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno- Spożywczych, Główny Inspektorat Ochrony Roślin i Nasiennictwa, Główny Inspektorat Weterynarii i 8 Inspektoratów Granicznych, Kasa Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego, Krajowe Centrum Hodowli Zwierząt, Krajowa Stacja Chemiczno - Rolnicza i 16 Okręgowych Stacji Chemiczno - Rolniczych.
2. Zatrudnionych w tych instytucjach podległych, na koniec 2019 r., było prawie 11,5 tys. pracowników. Wielu z tych pracowników, szczególnie w doradztwie, KRUS i niektórych inspekcjach otrzymuje wynagrodzenie na poziomie płacy minimalnej.
A teraz wyjaśnienie najważniejsze. Szanowni Redaktorzy, by „przywalić” Ministrowi i znienawidzonemu przez nich PiS- owi, jako premie i nagrody uznali CAŁOŚĆ WYNAGRODZEŃ.
W kwocie 272 mln 87% tj. kwota 237,7 mln to wynikające z Kodeksu Pracy składniki wynagrodzenia, czyli: m. in. wynagrodzenie zasadnicze, dodatek stażowy, dodatek funkcyjny, dodatek zadaniowy, dodatek służby cywilnej, nagrody jubileuszowe, ekwiwalenty za niewykorzystany urlop wypoczynkowy, odprawy emerytalne, czy odprawy zwolnieniowe. Ustawowo należna tzw. „Trzynastka”, to ponad 9% wskazanej kwoty.
To gdzie ten skandal z „bizantyjskimi” nagrodami Ministra Ardanowskiego, jak napisano rok wcześniej, bo temat wynagrodzeń pracowników instytucji rolniczych jest „grzany” przez Platformę Obywatelską i popierające ją media, co roku?
Czy nie wstyd tak kłamać?
Niezależnie od tego kłamliwego szczucia uważam, że pracownikom instytucji rolniczych i tych podległych, i pozostałych, które są nadzorowane, za uczciwą pracę i wykonywanie obowiązków na rzecz rolników należy się uczciwa, godziwa zapłata. Starałem się, choć nie zawsze to ode mnie zależało, walczyć o wynagrodzenia podległych mi pracowników i nie pozwolę, by ktokolwiek kłamliwie ich obrażał. W zdecydowanej większości dobrze służą Ojczyźnie.

A kto uwierzy byłemu ministrowi ? Nawet gdyby go poparli inni byli ministrowie rolnictwa, to i tak prawda będzie po stronie dziennikarzy, którzy piszą i mówią prawdę i tylko prawdę :ph34r:.

• Like 2
Opublikowano
4 godziny temu, Denwer napisał:

No, czyli wszystko jasne. Pan Minister dalej jest częścią tej rodziny i czuje się w niej dobrze. :lol:Jak komuś się wydaje że jest coś ważniejszego (np sprawy rolnicze) to się grubo myli. Trza być w PiSie i trza bronić PiSa.:lol:

3 godziny temu, galan99 napisał:

7 Grudnia bardzo ważna data dla Polski podpiszą zgodę na nowy budżet lub nie ? .

W tyn dniu dopiero się okaże jak bardzo sami się wyruchaliśmy.:lol:

Opublikowano

Styczeń już nie długo i będzie lepiej więcej kasy w kieszeni Polaków / by się w d*pach nie poprzewracało .

2021 rokiem podwyżek. Czeka nas wzrost podatków i opłat .

Nowy rok będzie można nazwać rokiem podatkowym

W życie wejdzie wiele nowych podatków, a wiele danin zostanie podwyższonych

Część opłat wzrośnie z decyzji polskiego rządu, część w wyniku prawa UE .

Opublikowano

Bo to wszystko jest dla dobra i w trosce o obywatela. Koledzy z forum sie ucieszą bo to ich wzbogaca i tworzy się dobrobyt - szczególnie dla leni gamoni i socjalnych nierobów.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v