Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Partyzant  polskie zasoby naturalne są nic nie warte do wartosci zarobkowych zagranicznych firm na terytorium polski dokładnie nie pamietam ale nie dawno wklejałem że chyba 60 % zysków netto firm i instytucji  należy do zagranicznych firm a tylko 40 % zysków mają firmy z polskim kapitałem , działające na terytorium Polski te zyski zagranicznych firm najczesciej są wyprowadzane z polski bez podatku 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano (edytowane)

@jarecki -  naprawdę próbujesz mi wmówić, że np lasy państwowe są nic nie warte lub ziemia rolna?

Kaczyński na wiosnę na cmentarzu. Pomimo zakazu wejścia i obowiązku noszenia maseczek. Pomimo sytuacji w kraju gdzie obywatele nie mogą wyjść do lasu na spacer a rowerzysta dostaje 12 tysięcy złotych kary.

Szach mat zakłamani pislamiści.

000A0QP5S5B71JOT-C122-F4.jpg

Edytowane przez Partyzant85
Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, Partyzant85 napisał:

@jarecki -  naprawdę próbujesz mi wmówić, że np lasy państwowe są nic nie warte lub ziemia rolna?

lasy mają wartość a ziemia rolna raczej nie przeceniał bym jej wartosci bo jak zabrać dopłaty to znowu zacznie leżęć odłogami wiadomo jestesmy samowystarczalni żywnosciowo ale do tej samowystarczalnosci musimy importować potas i fosfor  ze wzgledu na słabą jakoś mamy jedne z gorszych ziem w europie   . nawet ostatnio był raport opublikowany żę przemsł drzewny  wytwarza około 3 % pkb  [ meblowy ] ale i drewno eksportowe , ale w porównaniu do skandynawi to i lasy wartośći ogromnej nie mają .  w centralnej polsce dobrych drzewostanów jest brak , okoliczne tartaki korzystają z dzrewa albo z gór lub z mazurów 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
22 minuty temu, Partyzant85 napisał:

Złoża węgla brunatnego przy granicy z Niemcami, Lasy Państwowe, ziemia rolna w rękach państwa, potencjał ludzki. Nikt nikomu nie udzieli kredytu bez zabezpieczenia. Będziemy spłacać te kredyty "zapierdalając za miskę ryżu" bo na tyle zostanie po zapłaceniu podatków i "opłat" wprowadzonych przez watowieckiego.

Po rozgrabieniu Polski przez radzieckich i hitlerowców jeszcze coś zostało. Po watowieckim i kłamczyńskim zostaną tylko długi.

To się może zdecyduj niech ci Twoi pracodawcy podpowiedzą czy my będziemy pracować za miskę ryżu czy Morawiecj=ki bo powtarzasz w kółko te głupoty  Unia legnie w gruzach jak będzie dalej tak swoją politykę prowadzić żaden totalitaryzm nie ma racji bytu na dłuższą metę

14 minut temu, Partyzant85 napisał:

Kaczyński na wiosnę na cmentarzu. Pomimo zakazu wejścia i obowiązku noszenia maseczek. Pomimo sytuacji w kraju gdzie obywatele nie mogą wyjść do lasu na spacer a rowerzysta dostaje 12 tysięcy złotych kary.

Szach mat zakłamani pislamiści.

000A0QP5S5B71JOT-C122-F4.jpg

Ja też byłem na cmentarzu mimo zakazu i co mi kto zrobi śmieszny jesteś z tym zdjęciami dodaj jeszcze tych co dziś prędkość na ogrniczeniach przekroczyli baby też mimo zakazu organizują zgromadzenia czemu ich nie potępisz sieroto?

Opublikowano
2 godziny temu, DTaras napisał:

Jak były żniwa w niedzielę yo źle a jak sobie człowiek poleży to gorzej. I możesz sobie pisać, że jesteś przeciw głupocie, radykałom i presji z ich strony. Skoro to identyfikujecie jako PIS to nie inaczej - jestem antypis.

Chy. Dostali w szpitalu respirator z ARM i stoi bo rury drogie...

Chociaż jeden odważny i się przyznał 😁

Opublikowano

Sabuliga - jeżeli liczysz na etacik, gdzie zrobisz tylko swój odcinek i do domu to tak... albo jakiś urząd czy ogólnie budżetówka. Ogólnie wyłazi z Ciebie kiepsko wybrany kierunek. Gdybyś żył tą ekonomią to znalazłbyś ścieżkę naprzód a wygląda, że nią rzygasz po prostu.

Opublikowano
22 minuty temu, staszek131415 napisał:

Ja też byłem na cmentarzu mimo zakazu i co mi kto zrobi śmieszny jesteś z tym zdjęciami dodaj jeszcze tych co dziś prędkość na ogrniczeniach przekroczyli baby też mimo zakazu organizują zgromadzenia czemu ich nie potępisz sieroto?

Ty jesteś zwykłym szarym człowiekiem a nie naczelnikiem kraju, który łupi obywateli poprzez mandaty w wysokości 500 złotych za brak maski. Jeszcze coś obrońco kaczki?

Opublikowano
1 godzinę temu, staszek131415 napisał:

No oglądaj ten TVN zakłąmany tam Cię straszą ile to ludzi umiera że to wina rządu popatrz na innne kraje Francja Anglia to też nieudacznicy tam rządżą?

to dopiero byłoby jakby pisowców nieudacznikami nazwano 😂

to nie chodzi o to że umierają tylko że nic nie było przygotowane nawet instalacji tlenowych, zbiorników w szpitalach nie było przygotowanych to o czym tu mowa

Opublikowano
12 minut temu, Partyzant85 napisał:

Ty jesteś zwykłym szarym człowiekiem a nie naczelnikiem kraju, który łupi obywateli poprzez mandaty w wysokości 500 złotych za brak maski. Jeszcze coś obrońco kaczki?

A co dostałeś mandat 😁, przykładnie takiego niesfornego mogli by ukarać 😋

26 minut temu, sabuliga napisał:

To po uja Ci to wykształcenie 🤔 ludzie z podstawowym lepszą prace mają i zarobki 

Opublikowano

No mogliby - taki zatwardziały pisior na pewno miałby uciechę, że rząd bezprawnie okradł kolejnego obywatela.

Opublikowano

@Partyzant85jakie okradanie, jak jestes antysystemowy to sory, za głupotę trza płacić,

Za peło dostałem mandat i co teraz mam strugac bohatera jak Ty bo w imie walki z tamtą władzą mogłem łamać przepisy 🙆‍♂️

Opublikowano

@Partyzant85 co to za szpital, że tak do niego można wejść bez problemu ? Znajoma w sile wieku przechorowała wirusa. W tej chwili jest w takim stanie, że  nawet nie da rady sobie zrobić sama zakupów. Kolejna starsza leży w szpitalu w dość ciężkim stanie i był problem z przyjęciem do szpitala. Zresztą szpitali może powstać masa, tylko kto je będzie obsługiwał ?

Opublikowano
5 godzin temu, racyl napisał:

jak kasa unii zaczęło płynąc za czasów psl to też źle 🤣 no tak przecież teraz unia to zło i wylęgarnia lgbt 😂🤣

wklej wszystkim mieszczuchu ile  oddajemy Niemcom 90% wolał bym bez dopłat normalna cena bez drogich regulowanych rolnikiem nie jesteś bo byś wiedział o pięknych przepisach 

Opublikowano
16 minut temu, Ursus932 napisał:

A co dostałeś mandat 😁, przykładnie takiego niesfornego mogli by ukarać 😋

To po uja Ci to wykształcenie 🤔 ludzie z podstawowym lepszą prace mają i zarobki 

Rodzice mnie wyslali na studia bo dobrze mature zdalem dostałem 100 procent z matmy i bylem zawsze 5 uczniem. Ale teraz to już mi szkoda rezygnować bo aby pol roku w zasadzie nauki zostalo

Opublikowano
37 minut temu, DTaras napisał:

Sabuliga - jeżeli liczysz na etacik, gdzie zrobisz tylko swój odcinek i do domu to tak... albo jakiś urząd czy ogólnie budżetówka. Ogólnie wyłazi z Ciebie kiepsko wybrany kierunek. Gdybyś żył tą ekonomią to znalazłbyś ścieżkę naprzód a wygląda, że nią rzygasz po prostu.

U mnie brat tez lubił i geodezje i 10 lat po studiach 2300 koledzy ze studiow na tira poszli albo sprzedają części do samochodów. Siostra po prawie i 1900 zarabia 11 lat po studiach

Opublikowano
3 godziny temu, Partyzant85 napisał:

Podpremier na walkę z grypą zadłużył Polskę na uwaga - 500 miliardów złotych. Dla uświadomienia jaka to jest kwota podam, że poprzednie rządy od 89 do lutego tego roku zadłużyły Polskę na 1000 miliardów złotych - wielki sukces watowieckiego w pół roku zrobił 50 % tego na co inni potrzebowali 31 lat. A ludzie pokroju @Ursus932 nadal przekonują innych że pislamizm to jedyny słuszny kierunek. 

Rozwalanie gospodarki w imię walki z grypą pogrąży ten kraj w takiej depresji finansowej w jakiej jeszcze nie byliśmy. Hitler nie dał rady, Stalin też a dziadek z kotem i facet od miski ryżu rozwalili ten kraj.

wydaje mi się ze tuska nie przebili 300mld offe 300 mld prywatyzacja podobno wartość prywatyzacji została zaniżona o 700mld jedni tłumaczyli ze to przez kryzys 

danych z 15 listopada 2015 wartość długu publicznego w Polsce przekroczyła 1090 mld zł, czyli 60,7% PKB, a wartość długu ukrytego 3045 mld zł, czyli 174% PKB. 

https://www.money.pl/gospodarka/budzet-bez-deficytu-dlaczego-pis-tak-o-to-walczy-wszystko-przez-klatwe-tuska-6455892893268097a.html

Klątwa Tuska

Ale jest problem. Wielkimi krokami zbliża się moment, gdy PiS dosięgnie "klątwa Tuska". Już w 2021 roku przypada termin wykupu papierów dłużnych, które emitowano za czasów rządów PO-PSL i tandemu Tusk-Rostowski. A z racji zaciąganych wtedy gigantycznych długów sumy są niemałe.

W latach 2010-2011 według klasyfikacji Eurostatu budżet naszego kraju miał deficyt w wysokości odpowiednio 100 i 106 mld zł. Żeby tak wielką dziurę zasypać, konieczne było finansowanie z zewnątrz. Między innymi poprzez emisje obligacji. Na 2021 rok przypadają do wykupu państwowe papiery dłużne za aż 116 mld zł. Dla porównania w kolejnym roku będzie to tylko 38 mld zł, w 2022 - 86 mld zł, a w 2023 - 63 mld zł.

Duży problem będzie też w 2024 roku, gdy do wykupu przedstawione zostaną papiery dłużne za 105 mld zł.

Po ostatnich aukcjach państwowych widać, że próbuje się znaleźć inwestorów na papiery z dłuższymi niż 10 lat terminami wykupu, ale na razie z marnym powodzeniem. W całym roku sprzedano papierów 27-letnich tylko za 6,7 mld zł - wynika z danych Ministerstwa Finansów. Trzeba więc wciąż operować w cyklach dziesięcioletnich i krótszych.

Poduszka na cięższe czasy

Rząd w przyszłym roku po prostu musi przygotować poduszkę, która zamortyzuje konieczność wykupu tylu obligacji w 2021 roku. Lepiej ją mieć, póki gospodarka i budżet są we względnie dobrej kondycji. A według najnowszych prognoz zbliża się spowolnienie.

Zamiast tegorocznych 4,3 proc., NBP przewiduje wzrost PKB "zaledwie" 3,6 proc. w 2020 roku i 3,3 proc. w 2021. Według MFW ma to być odpowiednio 3,1 i 2,7 proc., a OECD daje nam szanse na 3,9 i 3,0 proc.

Zagraniczny kapitał może w 2021 roku już tak ochoczo nie kupować polskiego długu, jak obecnie. Rząd może napotkać barierę popytu. Poza tym PiS może się obawiać narażenia na różne naciski z zewnątrz - skoro tak potrzebujemy kapitału, to moglibyśmy być skłonni do ustępstw w jakichś sprawach.

A dodatkowo, ostatnia kampania wyborcza przyniosła ze sobą znaczny wzrost wydatków. Podwyżki dla pielęgniarek, nauczycieli, a do tego 500+ na pierwsze dziecko i trzynasta emerytura, którą trzeba będzie wypłacić pewnie też i w przyszłym roku. To wymaga gromadzenia wielkich zasobów pieniędzy w budżecie. Również tych pochodzących z emisji obligacji.

W przyszłym roku będzie aukcja częstotliwości 5G. Szacowane przychody to 4-5 mld zł. Dojdą do tego jeszcze wpływy z podatku od przekształcenia OFE na IKE (też 4-5 mld zł rocznie przez dwa lata), a do tego zysk NBP z osłabienia złotego. W newralgicznym 2021 roku tak wielu "frykasów" już nie będzie, więc trzeba przygotować "poduszkę", póki jest na to czas.

3 godziny temu, Partyzant85 napisał:

Podpremier na walkę z grypą zadłużył Polskę na uwaga - 500 miliardów złotych. Dla uświadomienia jaka to jest kwota podam, że poprzednie rządy od 89 do lutego tego roku zadłużyły Polskę na 1000 miliardów złotych - wielki sukces watowieckiego w pół roku zrobił 50 % tego na co inni potrzebowali 31 lat. A ludzie pokroju @Ursus932 nadal przekonują innych że pislamizm to jedyny słuszny kierunek. 

Rozwalanie gospodarki w imię walki z grypą pogrąży ten kraj w takiej depresji finansowej w jakiej jeszcze nie byliśmy. Hitler nie dał rady, Stalin też a dziadek z kotem i facet od miski ryżu rozwalili ten kraj.

wydaje mi się ze tuska nie przebili 300mld offe 300 mld prywatyzacja podobno wartość prywatyzacji została zaniżona o 700mld jedni tłumaczyli ze to przez kryzys 

danych z 15 listopada 2015 wartość długu publicznego w Polsce przekroczyła 1090 mld zł, czyli 60,7% PKB, a wartość długu ukrytego 3045 mld zł, czyli 174% PKB. 

https://www.money.pl/gospodarka/budzet-bez-deficytu-dlaczego-pis-tak-o-to-walczy-wszystko-przez-klatwe-tuska-6455892893268097a.html

Klątwa Tuska

Ale jest problem. Wielkimi krokami zbliża się moment, gdy PiS dosięgnie "klątwa Tuska". Już w 2021 roku przypada termin wykupu papierów dłużnych, które emitowano za czasów rządów PO-PSL i tandemu Tusk-Rostowski. A z racji zaciąganych wtedy gigantycznych długów sumy są niemałe.

W latach 2010-2011 według klasyfikacji Eurostatu budżet naszego kraju miał deficyt w wysokości odpowiednio 100 i 106 mld zł. Żeby tak wielką dziurę zasypać, konieczne było finansowanie z zewnątrz. Między innymi poprzez emisje obligacji. Na 2021 rok przypadają do wykupu państwowe papiery dłużne za aż 116 mld zł. Dla porównania w kolejnym roku będzie to tylko 38 mld zł, w 2022 - 86 mld zł, a w 2023 - 63 mld zł.

Duży problem będzie też w 2024 roku, gdy do wykupu przedstawione zostaną papiery dłużne za 105 mld zł.

Po ostatnich aukcjach państwowych widać, że próbuje się znaleźć inwestorów na papiery z dłuższymi niż 10 lat terminami wykupu, ale na razie z marnym powodzeniem. W całym roku sprzedano papierów 27-letnich tylko za 6,7 mld zł - wynika z danych Ministerstwa Finansów. Trzeba więc wciąż operować w cyklach dziesięcioletnich i krótszych.

Poduszka na cięższe czasy

Rząd w przyszłym roku po prostu musi przygotować poduszkę, która zamortyzuje konieczność wykupu tylu obligacji w 2021 roku. Lepiej ją mieć, póki gospodarka i budżet są we względnie dobrej kondycji. A według najnowszych prognoz zbliża się spowolnienie.

Zamiast tegorocznych 4,3 proc., NBP przewiduje wzrost PKB "zaledwie" 3,6 proc. w 2020 roku i 3,3 proc. w 2021. Według MFW ma to być odpowiednio 3,1 i 2,7 proc., a OECD daje nam szanse na 3,9 i 3,0 proc.

Zagraniczny kapitał może w 2021 roku już tak ochoczo nie kupować polskiego długu, jak obecnie. Rząd może napotkać barierę popytu. Poza tym PiS może się obawiać narażenia na różne naciski z zewnątrz - skoro tak potrzebujemy kapitału, to moglibyśmy być skłonni do ustępstw w jakichś sprawach.

A dodatkowo, ostatnia kampania wyborcza przyniosła ze sobą znaczny wzrost wydatków. Podwyżki dla pielęgniarek, nauczycieli, a do tego 500+ na pierwsze dziecko i trzynasta emerytura, którą trzeba będzie wypłacić pewnie też i w przyszłym roku. To wymaga gromadzenia wielkich zasobów pieniędzy w budżecie. Również tych pochodzących z emisji obligacji.

W przyszłym roku będzie aukcja częstotliwości 5G. Szacowane przychody to 4-5 mld zł. Dojdą do tego jeszcze wpływy z podatku od przekształcenia OFE na IKE (też 4-5 mld zł rocznie przez dwa lata), a do tego zysk NBP z osłabienia złotego. W newralgicznym 2021 roku tak wielu "frykasów" już nie będzie, więc trzeba przygotować "poduszkę", póki jest na to czas.

Opublikowano

Czekaj, czekaj. Studia Cię nie nauczyły, że ta nauka się nie kończy na dyplomie? Jeżeli nie to będziesz kolejny magister - król świata. Ja mówię na nich zgodnie ze skrótem - magazyniery.

Opublikowano
13 minut temu, Roman176 napisał:

Klątwa Tuska

niech  niemcy  teraz  to   wykupią  w końcu   ich   rodak  to   wypuszczał 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v