Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wyhamujcie z tymi nastrojami choć do czasu aż spod rzuconego dymu w postaci piątki wyłoni się rzeczywistość. PiS tak lubi. Farbuje się i chwieje na lewo i prawo a prawdziwy biznes dzieje się w tle...

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, szmergiel napisał:

jestes tak glupi ze nawet nie zdajesz sobie z tego sprawy. poczytaj i poogladaj w jakich warunkach tam ludzie pracuja i za jakie wynagrodzenie. nawet baran to pojmie jak zobaczy cyfry

aha.glupi ulmanie za takie wpisy jak ty robisz w tych ulubionych chinach zostalbys rozstrzelany za obraze wladzy. powinienes wiedziec ze tam sie to stosuje nagminnie za przeciwstawinie wladzy . tutaj robisz co chcesz i to swiadvczy jakim jestes idiota dajac taki kraj za wzor. baran i frustrat z ciebie

Ale ty masz piękna obsesję na moim punkcie😁 Lewak normalnego nie zrozumie więc daruj sobie bajki o dolarze i prawach człowieka 

1 godzinę temu, leszek1000 napisał:

Mam pełno znajomych co jadą za granice pracować czy dorabiać. Teraz bardzo popularna jest Dania. 3 tygodnie ciężkiej pracy i 6 tyś w kieszeni. 

Dwóch  do Niemca za fermie krów. 

Wszystkie lenie pod most. 

Od pomagania są fundacje i inne stowarzyszenia. Z resztą tyle socialu rozdają ale i tak jest bieda. 

Bo nie da się ochronić przed biedą. Była jest i będzie. Przyjdą mrozy to kilku zamarznie w starej szopie. 

Bo taki człowiek nie wyciąga ręki po kasę. Tylko cwani lenie który ciągną z budżetu ile się da. 

Zasiłek dla bezrobotnych w wysokości 1300 zł? Rządzący mają pracować nad podwyżką świadczenia

Dać podwyżkę żeby się jeszcze mniej chciało pracować a to wszystko na koszt pracujących. Lewactwo parszywe

Edytowane przez Ulman
Opublikowano (edytowane)

Moi bracia obecnie dobili do norweskiego brzegu a niech siedzą kilka lat, a jak przyjadą stawiają drewniane domy. Mam nadzieję również dopiąć tu wszystko, zostawić upoważnienia/zarządzanie i wyemigrować....... tak się wybyczyłam.

Edytowane przez Ywa
Opublikowano

Po to właśnie wzięli Polskę do UE. Młodzi puki zdołają mają robić na starą UE. Rolnictwo miało się wyłożyć na niskich doplatach i wysokich wymogach. Ale sprytny Polak ściągnął zlomy i wyremontowal w stodole i uprawia. Nocami pokleil płytki w oborach i choduje w wysokimi standardzie więc trzeba coś wymyślić aby zgnoic i się odechciało 

Opublikowano
4 godziny temu, szmergiel napisał:

pierniczysz jak pijany,gdzie ty masz duzo socjalu? jedz do innych krajow. durnote powtarzaja ludzie co wiedza sie konczy na obrzadku u siebue w podworku.

cos dla starego kawalera ulmana co caly czas pier**li ze pis to zdrajcy. ciekawe  jak tych by nazwal?

@Ulman się  nie przejmuj  on żyje  w  innym  świecie    zazdrości  ludziom  500+  i   bezrobotnym  tego  że  dostają  kilka set złoty  zasiłku.  Jak  to  nisko  trzeba  upaść  aby  patrzeć  w tamtą  stronę  może  @Ulman    ma  gorzej  od  nich  temu  tak  zazdrości  im  tego  żywota.  I  nie docierają  do  niego  fakty  że  za rządów   PiS   liczba  ludzi  pobierająca   zasiłki  żyjąca  tylko  z socjalu   maleje   im  mniej  bezrobotnych  tym  mniej  socjalu  idzie  do  leni.  Bo  bez  zarejestrowania  w  urzędzie  pracy  nikt  socjalu  nie  wypłaci  poza  500+.  Nasłuchał  się  korwina  i  powtarza  te  bzdury  że  jak  zabiorą  im  te  zasiłki  to  oni  wezmą  się  za robotę   może  0,1%  tak  zrobi  a reszta  zacznie  kraść  i  trafi  do  pierdla  i  wtedy  trza  będzie  dużo  większą  kasę  łożyć  na  ich  utrzymanie.   Lepiej  jak  ta  nieliczna  grupa  leni  bierze  moje  podatki  jak   złodzieje  VAT

Dla  @Ulman   zdrajcami  jest  PiS  bo  go  do  RSŻ   nie chcą   :D  :D     

Opublikowano

Zapomniałeś o jednym. Korwin mówił  o więźniach, że na utrzymanie mają pracować np w kopalni węgla. Jak nie to z głodu poumierają. 

Jak zniknie VAT to znikną przekręty z vatem,proste. 

A tak na serio. Im mniejsze podatki tym mniej oszust podatkowych. Człowiek nie jest taki głupi jak sobie myślisz. Każdy kombinuje jak może. 

Musi być taka stawka podatkowa że nie opłaci się podejmować ryzyka oszustwa. 

Taki sztandarowym przykładem jest akcyza na papierosy czy alkohol. Ludzie przewożą z Ukrainy tony papierosów, robią skrytki i inne cuda. A my musimy utrzymać straż granicą i itp. 

A co z alkoholem. Już nie jeden menel wącha kwiatki po tym jak kupić na targu nielegalny  alkohol robiony w Rosji. 

Po prostu jest granica podatkowa którą ludzie akceptują. Jeżeli podatek jest za wysoki, kombinują i do budżetu trafia i tak mniej pieniędzy. 

Niestety czerwona zaraza już się zaraziła Denwer. Nie rozumiesz praw ekonomi. 

Opublikowano
12 minut temu, leszek1000 napisał:

A co z alkoholem. Już nie jeden menel wącha kwiatki po tym jak kupić na targu nielegalny  alkohol robiony w Rosji. 

A przez ten z banderolą to nikt nie umiera?😂 Oprócz samej umieralności pozostaje jeszcze wiele nieszczęścia powodowanego przez choćby pijanych kierowców. No chyba że piją tylko ten z przemytu.🤣 I tu  należałoby zastanowić się ( idąc śladem cierpienia norek) , czy nie zakazać alkoholu pod każda postacią. Ale chyba nie bo poziom wpływów dla Państwa zagłusza skutecznie płacze rozjeżdżanych.

Opublikowano

System podatkowy musi być prosty i przejrzysty. Mam firmę to płacę jeden podatek i koniec. A w Polsce zus,pit,cit, akcyza,vat, podatek od wzbogacenia, podatek paliwowy, podatek od Co2, 

Przed chwilą, mirro napisał:

A przez ten z banderolą to nikt nie umiera?😂 Oprócz samej umieralności pozostaje jeszcze wiele nieszczęścia powodowanego przez choćby pijanych kierowców. No chyba że piją tylko ten z przemytu.🤣 I tu  należałoby zastanowić się ( idąc śladem cierpienia norek) , czy nie zakazać alkoholu pod każda postacią. Ale chyba nie bo poziom wpływów dla Państwa zagłusza skutecznie płacze rozjeżdżanych.

Poziom uzależnia w Polsce rośnie. Jak widać wysoka akcyza nie odstraszyła ludzi. Temat rozległy. Myślę, że zakaz wódki to podstawa. Reszta to już inna sprawa. Jak ktoś chcę się upić na śmierć to jego sprawa,ale nie może być zagrożeniem dla społeczeństwa,rodziny. Tutaj trzeba zmienić poziom niebieskiej karty. Dajmy kilka interwencji policji i na przymusowy odwyk 

Ja szanuje wolność jednostki, ale nie może być zagrożeniem na innych szczególnie rodziny. Z resztą mój ojciec był alkoholikiem także wiem jaka jest sytuacja. 

Opublikowano

Dobrze że pod wpływem zabierają prawo jazdy to już coś. Już nie jeden na wsi chodzi na piechotę albo składakiem jeździ, bo zabrali a testów nie zdali. 

Kaczyński to na tabletach jedzie. Już pewnie odleciał gdzieś w chmurach duma. 

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Ywa napisał:

Moi bracia obecnie dobili do norweskiego brzegu a niech siedzą kilka lat, a jak przyjadą stawiają drewniane domy. Mam nadzieję również dopiąć tu wszystko, zostawić upoważnienia/zarządzanie i wyemigrować....... tak się wybyczyłam.

znam osoby co wyjezdzają do norwegi do pracy , i znam co jezdzą tam tylko na ryby obie grupy na dłuższą mete tam by nie zostały do pracy na 3 miesiące w remontówce pracują .                a no i rekord sprzedaży alkoholu ostatnio odnotowano tak do postów wyżej.

1 godzinę temu, leszek1000 napisał:

Po prostu jest granica podatkowa którą ludzie akceptują

nie ma takiej granicy .

Edytowane przez jarecki
Opublikowano

Zmiany w programie Rodzina 500 plus: 3.10.2020. Najpóźniej od czerwca 2021, bo to już postanowione. Bony zamiast gotówki?

Rząd po dokonanej właśnie rekonstrukcji będzie musiał znaleźć pieniądze na wszystkie programy socjalne - będzie pod presją dużego deficytu. Według obecnych założeń zabraknie w budżecie ponad 80 miliardów złotych, a to oznacza, że rząd będzie musiał tyle pożyczyć - głównie przez emisję papierów skarbowych: obligacji i bonów. By znaleźć na nie chętnych wśród zagranicznych instytucji finansowych będzie musiał zaoferować atrakcyjne oprocentowanie, a taka duża suma do pożyczenia na pewno jeszcze podwyższy koszt tego pieniądza, a tym samym całe zadłużenie państwa, które już jest gigantyczne.
To może skłonić rząd do robienia oszczędności na większą skalę niż dziś przy konstrukcji budżetu 2021 zakłada.

Rodzina 500 plus: bon zamiast gotówki

Na początku sierpnia gdy udało się jak na polskie warunki szybko uruchomić nowy program obsługiwany wyłącznie na platformie cyfrowej, wicepremier Jadwiga Emilewicz w jednej ze swoich wypowiedzi dla mediów zasugerowała, że także sztandarowe świadczenie 500 plus może być w przyszłości „wypłacane” w formie elektronicznego bonu.
Dla rządu byłaby to duża korzyść – uzyskałby kontrolę przedmiotową i podmiotową. Z jednej strony mógłby formować listę firm, które obsługiwałyby program – wykluczając z tego kręgu niektóre podmioty. A z drugiej – ograniczyć np. dowolność w wydawaniu pieniędzy z programu, które nawet jeśli nie idą na zakup alkoholu czy innych używek, to są wydatkowane na cele niekoniecznie dotyczące dzieci.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
57 minut temu, jarecki napisał:

znam osoby co wyjezdzają do norwegi do pracy , i znam co jezdzą tam tylko na ryby obie grupy na dłuższą mete tam by nie zostały do pracy na 3 miesiące w remontówce pracują .                a no i rekord sprzedaży alkoholu ostatnio odnotowano tak do postów wyżej.

Na razie brat siedzi kilka lat tam mimo, iż pracował w Polsce w geodezji i in. Tam ur. mu się dziecko, ma pod sobą ludzi, zadowolony m.in z Feriepenger. Drugi dopiero poleciał choć tu w Polsce miał dobrze płatną prace i ludzi pod sobą Zupełnie inne techniki można poznać.

Lepiej samemu zarobić niż być żebrakiem kredytowym czy 500+ i in.

Edytowane przez Ywa
Opublikowano (edytowane)

Obstawiam na nie cały rok do lipca 2021 roku będzie bieda w Polsce jak licho to dopiero zacznie się dziadostwo ludzie nie będą mieli kasy na zakupy bo inflacja i podatki zrobią swoje .

PiS chce pomnika Lecha Kaczyńskiego w Lublinie

Politycy PiS zapowiedzieli podjęcie kolejnej inicjatywy wybudowania w Lublinie pomnika prezydenta Lecha Kaczyńskiego. Monument mógłby stanąć na terenie należącym do PKP, co nie wymagałoby zgody władz miasta. Jednym z pomysłodawców jest wicepremier Jacek Sasin.

Edytowane przez galan99
Opublikowano
1 godzinę temu, galan99 napisał:

PiS chce pomnika Lecha Kaczyńskiego w Lublinie

Noooooo nie wiem czy Lublin jest gotowy na taki zaszczyt.😂

Generalnie mają dwie możliwości. Postawią przy budynku DOKP bo i skwerek i parking. Albo przy dworcu głównym. Tylko że tam to chyba kolejarze nie zrozumieją zasług Kaczyńskiego kiedy strajkowała lokomotywownia i mogą sprofanować.🤣

1 godzinę temu, galan99 napisał:

Jednym z pomysłodawców jest wicepremier Jacek Sasin.

Jak zwykle zgodnie z zakresem kompetencji zajmuje się pierdołami a nie swoim poletkiem.

Opublikowano

Coś w portfolio musi wpisać a takie "zasługi" ładnie wypełniają strony.

Bon jest w porządku pod warunkiem, że jak mi pociecha zechce studiować w obcym języku to nie będzie problemu z realizacją. Ogólnie mi to pasuje.

Opublikowano
6 godzin temu, leszek1000 napisał:

Zapomniałeś o jednym. Korwin mówił  o więźniach, że na utrzymanie mają pracować np w kopalni węgla. Jak nie to z głodu poumierają. 

A tak na serio. Im mniejsze podatki tym mniej oszust podatkowych. Człowiek nie jest taki głupi jak sobie myślisz. Każdy kombinuje jak może. 

Taki sztandarowym przykładem jest akcyza na papierosy czy alkohol. Ludzie przewożą z Ukrainy tony papierosów, robią skrytki i inne cuda. A my musimy utrzymać straż granicą i itp. 

Po prostu jest granica podatkowa którą ludzie akceptują. Jeżeli podatek jest za wysoki, kombinują i do budżetu trafia i tak mniej pieniędzy. 

Widać  że  nie jesteś  zbyt  rozgarnięty  jak  wierzysz  w takie   bzdury  że  jak nie będą  pracować  to  z głodu  poumierają   wiesz  o tym  że  pisząc  takie bzdury  plujesz  w twarz    Polakom  którzy  zostali  zamęczeni   z  głodu  w  auschwitz. Wiesz  co  to  znaczy  śmierć  z  zagłodzenia???  Masz  z głową  wszystko  w porządku  czy  krowa  cie  p*zgła  w łeb  i  coś  ci  się  poprzestawiało???

Masz  w ogóle  pojęcie   że   będąc  w  UE  Polska  nie  może  likwidować  podatku  VAT  czy  innych  podatków.   Wiesz  o tym  że  jak ze  środków UE  zostanie  wybudowana    kanalizacja  burzowa  to  dane  miasto  musi  wprowadzić  podatek  od  deszczówki  ???

Kradzież  VAT  to  nie  kombinowanie  tylko  złodziejstwo

Czyli  jak by nie było  akcyzy  za alkohol  czy  papierosy  to by  straż  graniczna była  niepotrzebna  ???  dobre   ty  nie masz  pojęcia  żadnego  o  funkcjonowaniu  państwa     pewnie  twoje  wykształcenie  zakończyło  się  na   kiepskiej  szkole  zawodowej  ???

Opublikowano

Co do bonu na 500 + tez nie jest doskonałe ponieważ jakieś sklepy sieci zgarną na tym fortunę niech tylko podniosą kilka procent na każdym produkcje .

Co ważne będzie duży obrót a inne sklepy będą poszkodowane .

A jak całkiem zabiorą to będzie klapa dla wielu było a niema kasy .

Opublikowano
6 godzin temu, leszek1000 napisał:

bez obrazy ale swiatopoglad to masz naprawde taki jak ta laciata z awatara ze takie rzeczy piszez

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v