Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
12 minut temu, ogarek napisał:

od lat na każdym koncie to pewnie studia ma... 🤣🤣🤣🤣🤣

Do technikum cię nie chcieli a studia ci się marzą dobre  🤣🤣🤣🤣🤣🤣😂 

Opublikowano
3 godziny temu, Denwer napisał:

Tyle  że  gruby  musi  być  gruby   a  nie  jak w większości  przypadkach   chudy  udaje  grubego   i  potem  jest  płacz  i zgrzytanie  zębami 

Jako zakamuflowany komunista życzysz im źle tak jak przetwórcom ale to tylko twoje chciestwa. Zawsze będzie grono wielkich gospodarstw na które dziady wiejskie będą płuc. 

2 godziny temu, galan99 napisał:

Pierdolenie głupot za przeproszeniem powiem już obszarnikom pali się gród po nogami maszyny się psują dochód maleje plantacje mało pomagają bo ludzi do prac mało .

Maszynowo wszystkiego nie da się zrobić i w każdym miejscu , zostaje tylko rzepak i pszenica .

Pewnie chciałbyś ich sprowadzić do swojego poziomu bo jak ktoś śmie się dorabiać jak ty nie umiesz. Maszyny mają dużo bardziej wykorzystane, lepiej korzystają z funduszy i przetrwają bez problemu. Do prowadzenia gosp 300 ha wystarczą 3 osoby i może klika dorywczo przy zbiorach. Jak jest średnio to z ha zarobią 2 - 2,5 tys z dopłatami więc 600- 750 tys rocznie. 

Maszynowo możesz zrobić kuku, soję burak ziemniak., marchew cebulę szpinak fasole szparagowa i na ziarno, wszelkie grochy łubiny buraczki selery pietruszki więc wychodzi ze nie masz o tym pojecia

1 godzinę temu, Denwer napisał:

Niema  bardziej  cynicznego  środowiska  w Polskim sejmie  jak konfederacja 

Jakiś przykład? 

• Haha 1
Opublikowano

Nie sztuka wyprodukować, sztuką jest dobrze sprzedać no i wyegzekwować należną zapłatę a nie tylko fakturę z wysoką ceną. 

Opublikowano
1 minutę temu, Denwer napisał:

119561050_1142090839525706_7846048834902

Jak nie będziesz chamowaty to nie będziesz bogaty .

2 minuty temu, Agrest napisał:

Nie sztuka wyprodukować, sztuką jest dobrze sprzedać no i wyegzekwować należną zapłatę a nie tylko fakturę z wysoką ceną. 

Sprzedać tylko komu jak w tym roku ziemniaki .

Opublikowano
2 minuty temu, galan99 napisał:

To juź było wiadomo ubiegłej jesieni. Więc każdy tzw. skoczek powinien wiedzieć że nie zwiękasza się areału po rekordowym cenowo roku. Zobaczymy co będzie z porzeczką , czy powtórzą się napaleńcy i wyłożą po 10tys zł na hektar sadzonki by za 3 lata sprzedać towar po 0,3zł.

Opublikowano (edytowane)

Sadzonkę można samemu zrobić nie problem jak powiadasz na pewno tak będzie .

W tym roku maliny mało skupili i do połowy października kupują  cena 7,20 zł biorą bez klas jaka jest to już w tym roku dosadzą do licha tak jest ze wszystkim bo w Polsce zostało praktycznie tylko rzepak i pszenica obszarowo reszta to loteria .

Edytowane przez galan99
Opublikowano

Nie, akurat maliny nie dosadzą.  Może pojawi się kilku co posadzą pod kombajn, ale nowych i za cenę 10zł nie przybędzie. Nie przy tych kosztach pracy ręcznej i tak niesprzyjającej aurze.

Kto raz wyszedł z uprawy malin to już nie powróci, jak np ja. To samo z truskawką. Liczba uprawiających będzie systematycznie spadać. Chyba że w ramach bratniej pomocy pomożemy Białorusinom by mogli wyrwać się ze swej "biedy" i będą robić za miskę ryżu jak niegdyś Ukraińcy. 

Opublikowano

Dzisiejszych czasach trzeba mieć tyle ile można przerobić w kilka osób ale nie plantacje że ludzi potrzeba z 50 za rwanie maliny w tym roku dostawali 3 zł a byli i tacy że płacili 3,5 zł za 1 kg .

Opublikowano
38 minut temu, Agrest napisał:

Nie, akurat maliny nie dosadzą.  Może pojawi się kilku co posadzą pod kombajn, ale nowych i za cenę 10zł nie przybędzie. Nie przy tych kosztach pracy ręcznej i tak niesprzyjającej aurze.

Kto raz wyszedł z uprawy malin to już nie powróci, jak np ja. To samo z truskawką. Liczba uprawiających będzie systematycznie spadać. Chyba że w ramach bratniej pomocy pomożemy Białorusinom by mogli wyrwać się ze swej "biedy" i będą robić za miskę ryżu jak niegdyś Ukraińcy. 

W tym roku podobna sytuacja jest z brokułem. W tej chwili można sprzedać w ciemno plony z całego naszego areału i to z przedpłatą. Ludzie przestali to uprawiać i jest problem z surowcem. Oczywiście to konsekwencja działań samych zakładów, które systematycznie lały na producentów. 

Opublikowano

Z uprawą brokuła to jak z uprawą gleb minutowych. Albo zbiór w optymalnym okresie albo talerzówka. A i zaraz po zbiorze psikusa sprawić chyba może.

W konsekwencji ludzie wolą zająć się tym co mechanicznie zrobi i cały rok sprzedawać może - cebula, korzeniowe czy nawet kapusta.

Na dynię jest w tym roku popyt?

Opublikowano

Widziałem sporo plantacji w okolicach Klementowic ale jeszcze na polach nie zbierana. Na razie zakłady dobijają szparagówkę.  Mnie zostało jakieś 25 ha do zbiorów w tym tygodniu.

Opublikowano

Zbiór na raz? Zielony strąk na krajankę do mrożenia? Kiedy siew, z nawadnianiem czy bez?

Opublikowano

Tv Republika i wszystko jasne👍

3 godziny temu, galan99 napisał:

Tak będzie wielkie grono wielkich gospodarstw z tobą na czele już wielu próbowało pietruszek , sałaty , kapusty i buraczków , h*j wyszło raz się udało reszta na polu została .

Wielu próbowało i nie robią bo to papracze byli. Tego sie nie próbuje robic tylko robi na 100% . Próbować to sobie możesz łubin a nie warzywa. 

3 godziny temu, galan99 napisał:

Powinno być wiecej takich jak ty to będzie mniejsza konkurencja. Duzi zawsze sprzedadzą a dziad co robi mało i byle jak niech utylizuje. 

Sadzonkę można samemu zrobić nie problem jak powiadasz na pewno tak będzie .

Z takim podejściem masz od razu na starcie dziadostwo więc nie ma prawa sie udać.

Dzisiejszych czasach trzeba mieć tyle ile można przerobić w kilka osób ale nie plantacje że ludzi potrzeba z 50 za rwanie maliny w tym roku dostawali 3 zł a byli i tacy że płacili 3,5 zł za 1 kg .

IZ takim podejściem nigdy pójdziesz w większą skale i zawsze bedziesz biuedę klepał 

• Haha 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v