Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, racyl napisał:
Pani Jadziu. Zaopiekowani przedsiębiorcy dziękują za otwarcie lasów.

EWC1Z9lXQAAN4st?format=jpg&name=900x900

racyl 😊

Przed chwilą, marulekk napisał:

Hahaha 

Unia zakazała ale i tak kraje zachodniej jełropy na własną reke handlują z ruskimi

Ot sankcje hahaha

masz racje 

• Thanks 1
Opublikowano
9 godzin temu, many12 napisał:

Ogarek prawdę POOOwiadasz, Pisdzielskie spółki sprowadzają najgorszej jakościowo wartości węgiel a ja się pytam. Na jakich zasadach - bo tańszy na rynku wewnętrznym od naszego rodzimego?.

już ci tłumacze to nie jest tańszy wegiel ... tylko w        ,, Rosji nie mają jeszcze płuczki t.z.''    kupują to co wydobywają  czyli po naszemu urobek kamień + wegiel 

14 lat temu nie wiedzieli co to kombajn i ściana nasi jeździli ich uczyć zbroić sekcje likwidować i obsługa kombajnu a teraz zalewają nas węglem   ... morze jeszcze płuczkę im teraz stawiają i uczą jak uzdatniać wegiel ............    3 pytanie ktoś daje certyfikat na ten wegiel na elektrownie bo elektrownia wymaga od jednej tony węgla kw czy coś tam jak jest za mocny miesza się z kamieniem piaskowym  a w drugą stronę dodaje się koncentratu  węglowego  .....    całej technologi nie znam co z czym    aaa ktoś musi to klepać bo tylko na kopalni jest technologa uzdatniania węgla 

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Roman - jak nie jest tańszy skoro jest tańszy? Przyjmując że kupują go elektrownie, to chyba będą go używać do produkcji prądu? Sam Minister Sasin bąknął kiedyś że muszą go kupować. A muszą bo krajowy jest droższy. Pomijam to że być może czyni go takim cała otoczka stworzona przez Państwo, albo faktycznie iż wydobycie go już na tyle jest drogie że nie ma ruchu w cenie. Gdyby sprowadzany był droższy, już miałbyś śledztwo w sprawie podpisania niekorzystnych umów, a Generał wklejałby co godzinę fotkę tego co to podpisał z odpowiednim komentarzem. A tak wszystko jest cacy. Rządowi to pasuje bo jeszcze ma gdzie uciec z ceną prądu. Jak będą musieli palić droższym krajowym to już tak różowo nie będzie. 

Edytowane przez mirro
Opublikowano
10 godzin temu, Ulman napisał:

Popełniasz kolejny błąd. Nie masz alternatywy ze wyprodukujesz mniej i weźmiesz więcej. Tak możesz sobie rozumować na wiejskim targu albo produkując wysoce oryginalny produkt. Na rynku żywności masz okreslona chłonność rynku i ceny mniej więcej stałe. Tyle tylko ze z pokrętnych Dajmy na to produkujesz sery. Na zachód sprzedajesz 15 tys ton . Mógłbyś na wschód sprzedać 10 tys ton może nieco taniej ale może też nieco innego produktu na którym nie zarobiłbyś specjalnie mniej. powodów ty nie chcesz się rozwijać i wchodzić na chłonny i bliski rynek.  Taka sama sytuacja jest z ziemniakami , meblami, ciuchami a nawet rurkami kolankami i oknami dachowymi. Na zachodzie sprzedają na poziomie z którego dużo nie wzrosną a na wschodzie nie mogą bo władza się obraziła. To jest kretynizm w niczym nie skażonej postaci.

chłonność rynku to teraz już globalny rynek żęby gdzieś wejsc to trzeba kogość  z rynku wypchać kogoś . drogie swinie w europie to pochodna wyparcia usa z rynku chinskiego . nawet jak do rosji sprzedam teraz jabłka czy ziemiaki to z tego rynku wypchne kogoś innego i albo dam cene konkurencyjną , albo towar najlepszej jakosci i dotre do miejszej grupy klientów ale za to drożęj wezme .                ooo jabłka można produkować  dużo na przetwórstwopo po  40 gr za kilo , lub deserowe po 1 zł .       w sąsiedniej gminie miał gosc po 3-4 ha . truskawki i wywoził na przemysł sporo teraz ma 1 ha . a jak mu się powie żę na pszemysł niech wywiezie to mu na rekach gesia skórka wychodzi mówi .

Opublikowano
9 godzin temu, Roman176 napisał:

już ci tłumacze to nie jest tańszy wegiel ... tylko w        ,, Rosji nie mają jeszcze płuczki t.z.''    kupują to co wydobywają  czyli po naszemu urobek kamień + wegiel 

14 lat temu nie wiedzieli co to kombajn i ściana nasi jeździli ich uczyć zbroić sekcje likwidować i obsługa kombajnu a teraz zalewają nas węglem   ... morze jeszcze płuczkę im teraz stawiają i uczą jak uzdatniać wegiel ............    3 pytanie ktoś daje certyfikat na ten wegiel na elektrownie bo elektrownia wymaga od jednej tony węgla kw czy coś tam jak jest za mocny miesza się z kamieniem piaskowym  a w drugą stronę dodaje się koncentratu  węglowego  .....    całej technologi nie znam co z czym    aaa ktoś musi to klepać bo tylko na kopalni jest technologa uzdatniania węgla 

Ciekawie piszesz. Jak fedrowałem na grubie to na przodku nie za bardzo było czasu się przyglądać, ale siedząc na kneflu widziałem dokładnie te nasze czarne złoto śmigające na taśmach - nie można było oka zmrużyć od błysku prahistorii. Skala POrównawcza tego od Moskali jest pod względem wizualnym odmienna, że nie wspomnę o jakości. POdejrzewam,, że pisdziory nie tylko na tym zarabiają ale tworząc POzorną propagandę czyste powietrze + wręcz tym wąglem atmosferę nam degradują.

Opublikowano (edytowane)

Wypłaciłem dwa tygodnie temu.... W bs nie ma problemu ale w inych trza czekać po 2-3 tygodnie na likwidacje lokaty... 😎

Edytowane przez ogarek
Opublikowano

EKSTERMINACJA!!! 
Bez cienia złośliwości. Jak inaczej niż eksterminacją nazwać warunki życia, kilkunastu milionów pracujących ludzi za wynagrodzenie 1200- 1600 złotych netto miesięcznie? Jak nazwać wegetacje kilku milionów ludzi pozbawionych pracy, a potem eksmitowanych na bruk za niepłacenie czynszu? Jak nazwać sytuację, w której kilka milionów ludzi zostało zmuszonych do opuszczenia ojczyzny, w poszukiwaniu pracy i chleba? Jak inaczej- niż eksterminacją, nazwać warunki życia, jakie stworzyły rządy milionom starych, schorowanych ludzi, otrzymujących świadczenia rzędu 350- 1200 złotych? Jak nazwać ustanowienie rocznego limitu zachorowań na poszczególne choroby? Jak nazwać -inaczej niż eksterminacją, ceny leków, których zakup jest nieosiągalny dla większości zatrudnionych, a co dopiero emerytów? Jak nazwać kilkuletnie oczekiwanie chorego na przyjęcie przez specjalistę? Jak nazwać odmowę leczenia chorego z powodu wyczerpania się limitu chorób, odmowę leczenia ludzi chorych na raka, ze względu na wiek, jak to nazwać? Mamy rządy, o jakich świat nie ma pojęcia, mamy służbę zdrowia godną obozów zagłady. Kilkanaście milionów ludzi wegetuje w warunkach zbliżonych do tych, jakie zafundował nam Hans Frank, brakuje tylko łapanek i publicznego zabijania, reszta już jest. Bo czym różni się zastrzelenie Kowalskiego przez pana z SS, od braku pomocy medycznej umierającemu pana Kowalskiemu z powodu jego wieku, lub wyczerpania limitu zachorowań? Czym to się różni? Moim zdaniem daleko szlachetniejszym od rządu jest pan z SS, który jednym strzałem pozbawia życia pana Kowalskiego oszczędzając mu cierpień. Czym różni się wegetacja bezdomnych i bezrobotnych obywateli III RP, od wegetacji obywateli w okupowanej Polsce? Bez wątpienia, zasoby jedzenia w śmietnikach III RP są daleko większe, niż te z czasów okupacji. Dwadzieścia siedem lata rządów, to jedno pasmo nieudolności, bezmyślności, bezkarności, grabieży, jakiej nigdy w dziejach PRL nie było. Grupy pospolitych kryminalistów, nie tylko z pod znaku Solidarności, w 27 lat rozwaliło kraj w centrum Europy, rozkradli, przehandlowali wszystko co wybudowały dwa pokolenia Polaków w czasach PRL. Niczego nie zmieniają wybory, to tylko wymiana jednych Dyzmów, nieudaczników, meneli, złodziejów, i renegatów, na takich samych, którzy już rządzili. Obowiązkiem ofiar wobec dzieci i wnuków, było obalenie rządów III RP, nacjonalizacja i sekularyzacja złodziejskich kościelnych majątków, postawienie przed sądem ofiar, sprawców ruiny naszego kraju. Polska jest tego warta, by bez względu na ilość ofiar, rozliczyć wszystkich sprawców ruiny państwa.

17951701_1053212388116661_8038125048242835329_n.jpg

Opublikowano

Władze Unii Europejskiej zachęcają Polaków do spożywania mięsa robaków i owadów

https://www.geekweek.pl/news/2020-04-21/wladze-unii-europejskiej-zachecaja-polakow-do-spozywania-miesa-robakow-i-owadow/

3 godziny temu, DTaras napisał:

Roman - żeś mnie teraz rozbawił z tym wunglem 😁

czemu ? 

7 godzin temu, mirro napisał:

Roman - jak nie jest tańszy skoro jest tańszy? Przyjmując że kupują go elektrownie, to chyba będą go używać do produkcji prądu?

no jest tańszy bo my mamy eu i podatki akcyzy oni nie wegiel taszy .... po co wydobywać .... rolnictwo tasze zamknąć polskie  .... ty się dwoisz i troisz po co z Ukrainy przywieziemy 

ja bym jeszcze elektrownie po zamykał i zrównał ziemią podłączymy stupy do Ukrainy i białorusi  

7 godzin temu, mirro napisał:

Sam Minister Sasin bąknął kiedyś że muszą go kupować. A muszą bo krajowy jest droższy. Pomijam to że być może czyni go takim cała otoczka stworzona przez Państwo, albo faktycznie iż wydobycie go już na tyle jest drogie że nie ma ruchu w cenie. Gdyby sprowadzany był droższy, już miałbyś śledztwo w sprawie podpisania niekorzystnych umów

czy ja wiem gdyby nie politycy to było by w normie .... koniektura jsw i innych jeeep kasę im na szpitale a tu na to i tam to .... pamiętasz Macierewicza i dorny ? czy tam kogoś 

kasa szerokim strumieniem szła z jsw drony  

http://nettg.pl/news/152016/jsw-innowacje-zbuduja-system-zarzadzania-lotami-dronow

http://www.swiatdronow.pl/tag/jsw-innowacje

Opublikowano

Roman - po zaimportowaniu ten węgiel też ma akcyzy i podatki a dalej tańszy. Pierniczenie, jakoby ruscy nie umieli z węglem postępować to także jakaś obstrukcja. Jak to było? To Polacy uczyli Francuzów posługiwania się sztućcami? Jedzie materiał nie gorszy od naszego, często lepszy.

Opublikowano (edytowane)

EVw1P4LWoAYZ2cs?format=jpg&name=900x900

roman próżniaku weź się za robote

Edytowane przez racyl
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v