Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

@galan99 Jak to podwyzka bo mieli dostać a nie dostali ? Możesz to jakoś składnie wytłumaczyć?

Wyprawka szkolna to socjal a socjal to zło. Tak samo pójdzie na dzieci jak i 500+  

No ale przyjmijmy ze kupią te plecaki a na 500+ cos dla dzieci. Co to będzie? Zagraniczne adidasy plecaki,  chińskie telefony  i komputery,  najedzą się w Mc Donaldzie, nakupią Coli w Lidlu itd.  Przeciez w ten sposób my dorabiamy inne gospodarki.

Edytowane przez Ulman
Opublikowano

Podwyżki Emerytur i Rent są procentowe jak mieli być 3,4 procenta to było 2,3 procenta wiec pozostałe procenta zostały wypłacone w 13 Emeryturze tak to się robi panie w Polsce i działa .

Opublikowano
27 minut temu, Ulman napisał:

trzynasta emerytura, wyprawki szkolne bon turystyczny a jak się dobrze zastanowić to podniesienie minimalnej to tez forma socjalu na koszt pracodawcy

Trzynasta  emerytura  to  dla  emerytów  i  rencistów  osób  niepracujących.

Aha  i dla tych 300zł  na rok  zrezygnowali z  pracy  i  żyją  z tych 300zł  socialu  dobre   rozbawiłeś  mnie  do  łez .  A jak  ktoś  nie ma dzieci  i  nie pracuje  ma wszystko w D  to  też  PiS  im  coś  dał  czy  nie.

Powinieneś  wyprowadzić  się  do krajów  3 świata  tam  socialu  nie  ma  tam  będziesz  razem  z hubertuss  szczęśliwi  

28 minut temu, hubertuss napisał:

@Denwer ja rozumiem, ze manipulacja to specjalność twoja i twojej propagandy. Wyciągasz coś z kontekstu ale nawet nie wiesz po co i na co. Podałem jasne przykłady nie wiem czego ty ie rozumiesz.

gdzie ja pisałem, ze zus na wsi ludzi utrzymuje. Ty możesz prawdę choć raz napisać a nie manipulować?

Ty manipulujesz  i  piszesz  brednie  bo nie masz o   niczym  pojęcia  gdzieś  coś  usłyszysz  i  potem powtarzasz bzdury.  Skoro  500+  zjadła  inflacja  i  drożyzna  to  jakim  cudem  ci  twoi  sąsiedzi  się  z tego  utrzymują  ???

Pisałeś  że  osoba  płacąc ZUS  utrzymuje  tych na wsi   jakiś  czas  temu.

Opublikowano
57 minut temu, hubertuss napisał:

Co fakt to fakt takiego liberalizmu gospodarczego i kapitalizmu jak teraz w Chinach to mało gdzie można szukać. Jak zrezygnowali z praktykowania socjalizmu to kraj natychmiast się zaczął bogacić i zaczyna być uznawany za potęgę.

wiesz po ile godzin w Chinach pracują ?i w jakich warunkach?chciałbyś tak pracować?

Opublikowano

Polacy tak wydaja kasę w zachodnich sklepach napędzając gospodarkę innych krajów dokładnie tak jest bo nie ma naszych i o to chodziło zagranicznemu kapitałowi .

Tak samo rolnicy kupują zagraniczne maszyny bo nasze do d*py i drogie choć ostatnio i zachodnie do d*py ale kosztują swoje ale kupują .

• Like 1
Opublikowano
4 minuty temu, Ulman napisał:

No jak i ile pracują?

ja tak wychwalasz te Chiny to przenieś się tam na rok ,dwa popracuj w jakiej fabryce i wtedy zobaczymy czy będziesz tak wychwalał tę krainę pięknego kapitalizmu i wolności gospodarczej

• Like 1
Opublikowano
7 minut temu, witejus napisał:

12godzin na dobę 7dni w tygodniu w warunkach gorszych niż więźniowie w Polsce

Dawaj publikacje i to najlepiej kilka. Tylko nie PISz jak zwykle zebym sam znalazł bo głupszej odpowiedzi chyba nie ma.

Opublikowano

A zapytaj ich jakie mają wykształcenie. Zapytaj czy u siebie na wsi mieli by w ogóle co jeść. Tak pracują w tragicznych warunkach. Ale zostając w domu umarli by z głodu.

8 minut temu, Denwer napisał:

Ty manipulujesz  i  piszesz  brednie  bo nie masz o   niczym  pojęcia  gdzieś  coś  usłyszysz  i  potem powtarzasz bzdury.  Skoro  500+  zjadła  inflacja  i  drożyzna  to  jakim  cudem  ci  twoi  sąsiedzi  się  z tego  utrzymują  ???

Pisałeś  że  osoba  płacąc ZUS  utrzymuje  tych na wsi   jakiś  czas  temu.

Po pierwsze całego 500 inflacja nie zjadła. nie wiem jakim cudem się utrzymują pewnie biorą forsę z opieki. Podąłem dwa przykłady przeczytaj lub jeśli nie potrafisz poproś kogoś kto umie czytać jest wszystko napisane. 

Jeśli chodzi o zus to tylko pokazujesz, ze nie rozumiesz co czytasz. ja nigdy nie napisałem, ze ktoś płacąc zus utrzymuje ludzi na wsi. bo aż tak głupi nie jestem. Ja napisałem, że państwo więcej dokłada do ubezpieczonego w krus niż ubezpieczonego w zus. Ale ty tego nie rozumiesz bo nie rozumiesz języka polskiego co za każdym razem udowadniasz. Inna sprawa, ze do obu dopłacam państwo z podatków. A tych akurat płacą więcej ubezpieczeni w zus. Co i tak nie znaczy, że ubezpieczony w zus dopłaca ze swoich składek do tego co jest w krus. Bo do obu dopłaca państwo. Rozumiesz teraz?

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Ulman napisał:

Tylko nie PISz jak zwykle zebym sam znalazł

,,szukajcie a znajdziecie" a jak nie wierzysz to udowodnij że tak nie jest ,nawet Bercik przyznał że pracują w tragicznych warunkach

Edytowane przez witejus
  • Like 1
Opublikowano
19 minut temu, galan99 napisał:

Podwyżki Emerytur i Rent są procentowe jak mieli być 3,4 procenta to było 2,3 procenta wiec pozostałe procenta zostały wypłacone w 13 Emeryturze tak to się robi panie w Polsce i działa .

No przecież łatwiej dać te procenciki niż nie zabierać 19% w postaci podatku. Tym bardziej że ci ludzie już podatek od tych środków zapłacili. 

Opublikowano
2 minuty temu, witejus napisał:

,,szukajcie a znajdziecie" a jak nie wierzysz to udowodnij że tak nie jest

Buuuchachaaa  PISuarowe bajania😂 Jak zwykle bez żadnych argumentów tylko powielanie głupot bez zadnego pokrycia. Twoje twierdzenie wiec je czymś poprzyj - jeśli nie umiesz to nie ma o czym z toba dyskutować.

Opublikowano
3 minuty temu, hubertuss napisał:

A zapytaj ich jakie mają wykształcenie

a jakie to ma znaczenie? dwóch po zawodówce  rozkręciło firmy a obok nich dwóch inżynierów 🤣 budowlanych ledwo zipie

Opublikowano
1 godzinę temu, Ulman napisał:

W Chinach rzadzi partia komunistyczna (z nazwy) i masz pieknby kapitalizm i wolnośc gospodarczą i dlatego to działa. 

To czemu  ty  jeszcze  w tych  dobrych  Chinach  nie  prowadzisz  biznesu  tylko  robisz  w  Polsce  na  nierobów  aż  tak ograniczony  jesteś  czy  jak  ??  Bierz  @hubertuss   a  zostaniecie  w chinach  Miliarderami 

3 minuty temu, hubertuss napisał:

Po pierwsze całego 500 inflacja nie zjadła. nie wiem jakim cudem się utrzymują pewnie biorą forsę z opieki. Podąłem dwa przykłady przeczytaj lub jeśli nie potrafisz poproś kogoś kto umie czytać jest wszystko napisane. 

Jeśli chodzi o zus to tylko pokazujesz, ze nie rozumiesz co czytasz. ja nigdy nie napisałem, ze ktoś płacąc zus utrzymuje ludzi na wsi. bo aż tak głupi nie jestem.

Pisałeś  że  osoba płacąca ZUS  utrzymuje  tych  ze  wsi.  Później  próbowałeś   się tłumaczyć  wysokością  składek ZUS  a KRUS  ale  to  nie  miało nic  do  rzeczy  cytowałem ci  twoje  słowa  kilka razy  poszukaj  sobie 

Opublikowano (edytowane)

A co ty możesz wiedzieć o tym co ja robie……………. Może sa niektórzy pajace którzy się tym chwala by sobie samoocenę poprawić. Ja nie mam takich potrzeb

Edytowane przez Ulman
Opublikowano

Z Chinami to bywa tak różnie. Generalnie wierchuszka partii przewodniej stwierdziła że lepiej mieć kasę na swoje zabawki, niż jej nie mieć. Lepiej mieć kasę na armię, niż jej nie mieć. Ale zauważyła też że kasa nie bierze z wieców defilad czy płomiennych przemówień. Dopóki działasz pod ich patronatem, to ich grzmoci do jakiego Boga się modlisz. Ale spróbuj nabroić. Życie pracowników grzmoci ich po całości. Teoretycznie prawa człowieka są zapewnione, ale to raczej zalecenie a nie nakaz. To tak w skrócie po upojnym wieczorze z kumplem co kończył akademię wojskową w Pekinie.

Opublikowano
1 minutę temu, Ulman napisał:

Buuuchachaaa  PISuarowe bajania😂 Jak zwykle bez żadnych argumentów tylko powielanie głupot bez zadnego pokrycia. Twoje twierdzenie wiec je czymś poprzyj - jeśli nie umiesz to nie ma o czym z toba dyskutować.

7 minut temu, hubertuss napisał:

Tak pracują w tragicznych warunkach.

rozumiem że Hubertuss to PiSuarowy bajarz (może masz rację🤣) i ten argument to żaden argument🤣 tylko głupoty bez żadnego pokrycia

Opublikowano

A od kiedy ty się tak z Hubertusem zgadzasz?  Ty twierdziłeś jak to ciężko pracują ale jak zwykle kompletnie nic na pokrycie wygłaszanego zdania.  I właśnie tak jest z 80-90% społeczeństwa - samodzielne myslenie i opinia to rzadkość.

Opublikowano
Przed chwilą, Ulman napisał:

A od kiedy ty się tak z Hubertusem zgadzasz?

kiedy się pomyli i prawdę powie🤣

2 minuty temu, Ulman napisał:

Ty twierdziłeś jak to ciężko pracują ale jak zwykle kompletnie nic na pokrycie wygłaszanego zdania. 

ty to niezły rycerz jesteś🤣

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, Ulman napisał:

A co ty możesz wiedzieć o tym co ja robie……………. Może sa niektórzy pajace którzy się tym chwala by sobie samoocenę poprawić. Ja nie mam takich potrzeb

Przecież   pisałeś  że musisz  płacić  na    cudze  dzieci

Więc  nie  płacz  i  nie  płać  więcej  tylko  pakuj  menele  i  do  chin   na  statek   samolot   czy  tam nawet  samochodem  pojedź.  Poco  masz na cudze  dzieci  w  Polsce  robić   lepiej  zostać  miliarderem  w  tych  wolnościowym   chińskim raju  gospodarczym  no chyba  że  jesteś  jednym z tych  ,,gołodupców,,  co  nic  nie   potrafią  i  muszą  zarabiać  na  taśmie   czy  w biedrze  na magazynie  

Edytowane przez Denwer
Opublikowano

Dużo czytania narobiliście, trzeba będzie później nadrobić zaległości.

32 minuty temu, Ulman napisał:

@galan99 Jak to podwyzka bo mieli dostać a nie dostali ? Możesz to jakoś składnie wytłumaczyć?

Wyprawka szkolna to socjal a socjal to zło. Tak samo pójdzie na dzieci jak i 500+  

No ale przyjmijmy ze kupią te plecaki a na 500+ cos dla dzieci. Co to będzie? Zagraniczne adidasy plecaki,  chińskie telefony  i komputery,  najedzą się w Mc Donaldzie, nakupią Coli w Lidlu itd.  Przeciez w ten sposób my dorabiamy inne gospodarki.

A co się stało z naszą ? Lewandowski wszystko wysprzedał ? Dlaczego ? Bo było nierentowne ? To skoro tak, to nie ma co się dziwić. Powinniśmy się cieszyć że zagraniczne firmy chcą u nas inwestować.

Opublikowano

wszedzie dobrze gdzie nas nie ma polski system nie jest zły , przede wszystkim mamy zapewnioną darmową nauke  a to  daje taniego pracownika badz co bądz z jakaś podstawową wiedzą , pracownik który musi za nauke zapłacić musi być solidnie opłacany , no chyba że do łopaty bo już nawet w rolnictwie nowoszesny sprzet wymaga wiedzy i umiejetnosci od operatora , ja bym krajów arabskich nie brał jako przykładu  w sprawach podatkowych , jak ktoś chce to ostatnio ciekawie posuniecie zrobił uber a mianowicie najlepszych pracowników nagrodzi   -      ...................... ubezpieczeniem zdrowotnym 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v