Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
42 minuty temu, hubertuss napisał:

@Denwer swoje jak to piszesz życiowe przeżycia to ja ci mogę napisać. 

Sąsiadka ze wsi z mężem. Nie mają emerytury i pracy ale żyją. Córka tez bez pracy z małym dzieckiem, facet bo chyba nie mąż w kryminale drugi raz już. Oni nawet ziemi nie mają i żyją.

Córka innej sąsiadki troje dzieci i mąż. Oficjalnie 5 ha gleby. 10 ha to dzierżawa na gębę. On robotę konserwatora w gminie rzucił. Robi fuchy stolarskie na czarno. Sąsiadka sama mówi, ze oprócz tego co córka dostaje na dzieci po 500 to z opieki bierze. 

Takim przykładami to ci sypać jak z rękawa mogę. Nawet nie wiesz i nie zdajesz sobie sprawy ile ludzi kombinuje teraz w Pl aby wyciągnąć jak najwięcej zasiłków.

Tu nie chodzi o traktowanie innych z szacunkiem. B za prace się płaci i nikt nikomu nie ubliża czy nie ma za nic. Tu chodzi o to, ze ludzie teraz nie chcą pracować. A z drugiej strony sadownik czy inny posiadacz owoców czy warzyw nie zapłaci nie wiadomo ile bo musi i jemu coś zostać.

Zastanów się nad jedną wersja bo najpierw piszesz że na kilku ha siedzą nic nie robią i tylko social biorą co jest bzdurą by taki ktoś mógł funkcjonować. A teraz że fuchy biorą. Więc skoro dorabiają   jako stolarz to coś robią. 

Nikt na kilku ha nic nie robienia nie utrzyma się z socialu  bo go nie dostanie  bo GUS określa dochód  i nie ma zmiłuj. 

W każdej szanującej firmie czy gospodarstwie chodzi o traktowanie ludzi z szacunkiem bo wtedy pracownik czuje się częścią firmy pracuje wydajniej i przynosi zysk. A u buca pujdzie odklepie 8h i idzie do domu 

36 minut temu, Ulman napisał:

Są kraje bez socjalu takie jak katar Emiraty ale wiadomo że oni zyją z ropy. Najlepszym przykładem sa Chiny. Bez patologii socjalnej w ciągu ostatnich 20 lat stali się niewyobrażalną potęgą  gospodarczą bo rozwijają się na zdrowych zasadach. Najpierw praca później płaca. Bardzo dobrze ze nie ma tam demokracji bo durny naród wybrałby takich którzy obiecają darmochę i rozwój trafi szlag 

@hubertuss właśnie takie PISowskie lenie nie figurują jako bezrobotni bo nawet pracy nie szukają . I tak magicznie maleje bezrobocie.👍

I bzdury piszesz bo w tych krajach jest social  czyli pomoc biednym.

Nie figurują bo ludzie posiadający ziemię w urzędzie pracy nie mogą się rejestrować. 

Napiszecie jaki to social dał PiS??? poza 500+ które to niby inflacja i drożyzna zjadła ???

Opublikowano
46 minut temu, Ulman napisał:

Są kraje bez socjalu takie jak katar Emiraty ale wiadomo że oni zyją z ropy. Najlepszym przykładem sa Chiny. Bez patologii socjalnej w ciągu ostatnich 20 lat stali się niewyobrażalną potęgą  gospodarczą bo rozwijają się na zdrowych zasadach. Najpierw praca później płaca. Bardzo dobrze ze nie ma tam demokracji bo durny naród wybrałby takich którzy obiecają darmochę i rozwój trafi szlag 

@hubertuss właśnie takie PISowskie lenie nie figurują jako bezrobotni bo nawet pracy nie szukają . I tak magicznie maleje bezrobocie.👍

Chiny hahah ale żeś przykład dał.czlowieku.komunizm pełna gęba,elementarnym brak poszanowania praw człowieka .wyzysk pracy za jedzenie i wiele innych. może podaj jakiś przykład normalnego kraju?????

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, hubertuss napisał:

Ostatnio Emilewicz powiedziała by zastąpić 500 plus dawane do reki bonem w rodzaju tego turystycznego. ludzie z pisu natychmiast powiedzieli, że tak się nie stanie. Bo oni wiedzą doskonale, że to ma iść nie dla dzieci tylko dla rodziców w zamian za głosy na pis. 

Tak samo można powiedzieć co dostają dopłaty rolne po co na konto jak można bonem wybrać nawozy i opryski i nie było by przejadane .

Kurcza jak to ludziom szkoda że ktoś coś dostał a inny nie tak samo jak komuś urodzi się na polu lepiej jak innemu to już tragedia jak to może być to jest źle . Każdy kraj w Europie normalny ma socjal siedzą na bezrobotnym i żyją lepiej ich stać jak Polak pracuje .

Edytowane przez galan99
Opublikowano (edytowane)

Jak byś miał władzę to ten nieszczęsny  kraj zamieniłbyś ogromną biedę byłyby  ogromne slamsy i pracowali by ludzie u ciebie za miskę ryżu .

Edytowane przez galan99
Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, Denwer napisał:

Zastanów się nad jedną wersja bo najpierw piszesz że na kilku ha siedzą nic nie robią i tylko social biorą co jest bzdurą by taki ktoś mógł funkcjonować. A teraz że fuchy biorą. Więc skoro dorabiają   jako stolarz to coś robią. 

Nikt na kilku ha nic nie robienia nie utrzyma się z socialu  bo go nie dostanie  bo GUS określa dochód  i nie ma zmiłuj. 

W każdej szanującej firmie czy gospodarstwie chodzi o traktowanie ludzi z szacunkiem bo wtedy pracownik czuje się częścią firmy pracuje wydajniej i przynosi zysk. A u buca pujdzie odklepie 8h i idzie do domu 

I bzdury piszesz bo w tych krajach jest social  czyli pomoc biednym.

Nie figurują bo ludzie posiadający ziemię w urzędzie pracy nie mogą się rejestrować. 

Napiszecie jaki to social dał PiS??? poza 500+ które to niby inflacja i drożyzna zjadła ???

Ty nie rozumiesz po polsku czy tylko udajesz? ja podałem dwa rożne przykłady. jedni z ziemią drudzy bez. I możesz sobie pisać o tym GUS ie a ja widzę co się dzieje. Chciałeś osobistych przeżyć to masz. Brak ci jednak argumentów i się powtarzasz. takich co mają po 5 ha jest na wsi cała masa i oni z czegoś żyją. A, ze 5 ha i to słabej ziemi to i opieka socjalna pomaga. Gadka z tobą to jak grochem o ścianę. Ty albo nie rozumiesz albo udajesz że nie rozumiesz i bzdury w koło powtarzasz.

3 minuty temu, galan99 napisał:

Jak byś miał władzę to ten nieszczęsny  kraj zamieniłbyś ogromną biedę byłyby  ogromne slamsy i pracowali by ludzie u ciebie za miskę ryżu .

Lenie byli by biedni. A na budowę nikt by za miskę ryżu nie poszedł. Ja bym w to nie ingerował. Rynek ustala płace. Ale lenie mieszkali by pod mostami. Popatrz sobie na usa. Tam po głowach nie głaszczą i jaki bogaty kraj.

Nie chcesz robić lądujesz na ulicy. Chcesz pracować to się dorabiasz. U nich to się sprawdza.

Edytowane przez hubertuss
  • Like 1
Opublikowano
5 minut temu, galan99 napisał:

A niby czemu? Rynek sam by wyregulował stawki. Lewactwo i nakazowe płacenie za byle jaką  pracę wydumanych przez pierwszego sekretarza stawek to wypisz-wymaluj komuna. Tyle ze wtedy gonili leni do roboty  i przynajmniej musieli uawać że pracują. 

Opublikowano (edytowane)

Jak by w Polsce nie było pomocy ludziom to za 2 zł  trzeba by było pracować jak kiedyś za pana było oj podobało by się takie eldorado wielu nasadzili by truskawek , malin i zapierniczać za darmo jak w Chinach , jesteśmy krajem po komunie ciężko ludziom się otrząsnąć .

Rynek sam się nie ureguluje tylko jak by ludzie nie mieli pracy pracowali by za kilka groszy za dzień bo Przedsiębiorca miałby ludzi ful wypas kilku nadzorców tak jak jest w Argentynie .

Edytowane przez galan99
Opublikowano (edytowane)
29 minut temu, Ulman napisał:

Jaki komunizm? Ty masz jakikolwiek pojecie co piszesz?  Te twoje urojenia nawet w 2000 roku nie były już prawdą

kto rządzi w chinach?

wg ciebie Chiny to demokratyczny kraj?

wg mojej wiedzy to republika socjalistyczna

Edytowane przez szmergiel
Opublikowano (edytowane)

Na pewno tez nie komunistyczny. A na pewno nie socjalny. Komuna tam to fasada.

8 minut temu, galan99 napisał:

Jak by w Polsce nie było pomocy ludziom to za 2 zł  trzeba by było pracować jak kiedyś za pana było oj podobało by się takie eldorado wielu nasadzili by truskawek , malin i zapierniczać za darmo jak w Chinach , jesteśmy krajem po komunie ciężko ludziom się otrząsnąć .

Nie znasz realiów rynku widzę. Być może były by jakieś słabo opłacane zawody. Ale wątpię. Popatrz np na budowlankę. Gdzie tam po 2 zl proponują. Jest popyt na mieszkania to i jest popyt na pracownika, który je zbuduje. Popatrz na zakłady mechaniki pojazdowej. Każdy ma robotę i każdy potrzebuje pracownika. Już przed pisem płace rosły. Płace rosną nie dlatego, ze ktoś rządzi tylko dlatego, ze jest popyt na pracownika.

Opublikowano (edytowane)

Kapitalizm to zło tego świata to finansjera bogaczy a reszta to bydło .

Bo jest 500 + i ile Polaków wyjechało z kraju od 1990 roku kilka milionów jak by byli tu to by była ogromna bieda , płaca dno by była .

Edytowane przez galan99
Opublikowano

Widać że do szkoły miałeś nie po drodze.

8 minut temu, szmergiel napisał:

kto rządzi w chinach?

wg ciebie Chiny to demokratyczny kraj?

wg mojej wiedzy to republika socjalistyczna

W Chinach rzadzi partia komunistyczna (z nazwy) i masz pieknby kapitalizm i wolnośc gospodarczą i dlatego to działa. 

W Polsce masz PIS  (prawicowy tylko z nazwy) który rozwija patologiczny socjalizm i to nie ma prawa działać.

Demokracja jest w miare dobra dla świadomych społaczeństw. W przypadku ciemnoty zawsze wybierane jest lewactwo oferujące darmochę kosztem lepszych

Opublikowano (edytowane)

Co fakt to fakt takiego liberalizmu gospodarczego i kapitalizmu jak teraz w Chinach to mało gdzie można szukać. Jak zrezygnowali z praktykowania socjalizmu to kraj natychmiast się zaczął bogacić i zaczyna być uznawany za potęgę.

@galan99  można i u nas się dorobić . Popatrz nawet na forum jacy bogacze są i nowe suvy kupują.

Opublikowano
2 minuty temu, galan99 napisał:

Ja pierniczę tam tak można ale nie u nas kto w Polsce może tak się dorobić Poseł i kolesie ale nie uczciwie pracując .

Wybacz kolego ale to typowe myslenie  sfrustrowanego gamonia z ciasnota umysłową. Wszedzie sPISek, układ źli kapitaliści LGBT itd. JDobrze zastraszony wyborca będzie bezkrytycznie  jadł PISowi z ręki 

Opublikowano (edytowane)

Nie jem z reki PiS tylko jak tu wielu chce by zabrać małym pola a co z nimi zrobić a to kilka milionów ludzi nie żyją dostatnio ale nie kradną i dzieci wychowują .

Skończą się dotacje różnego typu dopłaty sam się przekonasz co zostanie po tych biznesmenach rolnych a kiedyś się skończą .

Edytowane przez galan99
Opublikowano
32 minuty temu, hubertuss napisał:

Ty nie rozumiesz po polsku czy tylko udajesz? ja podałem dwa rożne przykłady. jedni z ziemią drudzy bez. I możesz sobie pisać o tym GUS ie a ja widzę co się dzieje. Chciałeś osobistych przeżyć to masz. Brak ci jednak argumentów i się powtarzasz. takich co mają po 5 ha jest na wsi cała masa i oni z czegoś żyją. A, ze 5 ha i to słabej ziemi to i opieka socjalna pomaga. Gadka z tobą to jak grochem o ścianę. Ty albo nie rozumiesz albo udajesz że nie rozumiesz i bzdury w koło powtarzasz.

Lenie byli by biedni. A na budowę nikt by za miskę ryżu nie poszedł. Ja bym w to nie ingerował. Rynek ustala płace. Ale lenie mieszkali by pod mostami. Popatrz sobie na usa. Tam po głowach nie głaszczą i jaki bogaty kraj.

Nie chcesz robić lądujesz na ulicy. Chcesz pracować to się dorabiasz. U nich to się sprawdza.

przeczytaj  sobie   co  wcześniej pisałeś   a potem  zarzucaj  innym  że  czytać  nie umieją    Gubisz    się   w kłamstwach  jak  z  z ZUSem  co  niby  ludzi  na wsi  utrzymuje.

3 godziny temu, hubertuss napisał:

@Denwer nie wypisuj już tych bzdur. Bo ludzi do roboty nie ma bo wielu nie chce pracować. Siedzą na wsi na kilku hektarach na krus. Oficjalnie nie są bezrobotni. Ale tak naprawdę dochody minimalne. Ale mają z 3 dzieci i nie pójdą do roboty zbierać owoce czy coś. Bo jest za co żyć a nawet wypić. Resztę dołoży opieka bo małorolni i żyją. Rodzice mają gdzieś by jak się da to dorobić by było więcej. mają 500 plus plus opieka i jest gt. Tak działa socjalizm. I akurat na wsi wielu korzystających z pracowników i pracy sezonowej odczuło 500 plus i to negatywnie. A jabłka kupujemy z zagranicy po 10 zł za kg. Bo polskich nie ma komu zbierać.

12 minut temu, hubertuss napisał:

Znowu nie masz racji. Popatrz na stany popatrz na takiego Gatesa co w garażu zaczynał. Trump tez nie urodził się bogaczem.

No  w stanach   największy  social  chyba  na świecie.  Popatrz  na Braci  Macdonalds  jak  skończyli 

10 minut temu, Ulman napisał:

Widać że do szkoły miałeś nie po drodze.

W Chinach rzadzi partia komunistyczna (z nazwy) i masz pieknby kapitalizm i wolnośc gospodarczą i dlatego to działa. 

W Polsce masz PIS  (prawicowy tylko z nazwy) który rozwija patologiczny socjalizm i to nie ma prawa działać.

Demokracja jest w miare dobra dla świadomych społaczeństw. W przypadku ciemnoty zawsze wybierane jest lewactwo oferujące darmochę kosztem lepszych

Tyle  że w tej komunie  też  masz  social   w każdym  rozwiniętym  kraju  jest  social.

Zapytam  po raz  kolejny  jaki   social  poza  500+  dał  PiS    500+  jak twierdziłeś  już  nie ma bo  inflacja  i drożyzna 

Opublikowano (edytowane)

Jak by nie to j**ane Embargo Rosyjskie było by o wiele lepiej a Unia się cieszy z tego ile dużych szklarni splajtowało bo zabrakło rynku zbytu Truskawka jedzie do Polski z całego świata a Polska truskawka tak nie jedzie a czemu tak jest . Odpowiedź jest prosta .

Edytowane przez galan99
  • Confused 1
Opublikowano (edytowane)

@Denwer ja rozumiem, ze manipulacja to specjalność twoja i twojej propagandy. Wyciągasz coś z kontekstu ale nawet nie wiesz po co i na co. Podałem jasne przykłady nie wiem czego ty ie rozumiesz.

gdzie ja pisałem, ze zus na wsi ludzi utrzymuje. Ty możesz prawdę choć raz napisać a nie manipulować?

Opublikowano

13 Emerytura to jest tak policzona co powinni dostać w podwyżkach marcowych więcej a dostają mniej dlatego jest 13 Emerytura z tej samej kasy jak by co .

Wyprawka szkolna to co takie zło nie to dzieci mają pomoc te biedniejsi plecak kosztuje 120 zł a lich to za 30 kupi na tydzień wytrzyma ceratowy , kto miał dzieci i ma teraz to wie jak jest .

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v