Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
21 minut temu, szmergiel napisał:

bo stary kawalerze dzięki dzieciom świat nie zginie i ktoś to wszystko dalej pociągnie .nawet tobie na starość będzie miał kto zastrzyk zrobić frustracje.

ps.nie dziwię się że nie masz rodziny bo którą kobieta by chciała mieć męża co tak bredzi i gonilby ja do roboty jakby miała kilka małych dzieci.syndrom zgorzkniakego starego kawalera pełna gęba.

Skąd wiesz co on ma a czego nie ma? Może sam jesteś starym kawalerem? Sięganie po argumenty ad persona to wyraz słabości i braku argumentów wdyskusji. 

A propo starości to ciekawe co z dzieci patusów wyrośnie. Może nie będzie mu miał kto zastrzyku na starość zrobić ale za to będzie bał się do przychodni pójść bo na ulicach patolstwo będzie grasowało. Kasa dawana bez żadnych wymagań co do opieki nad dziećmi i ich edukacji w wielu wypadkach przyniesie dla społeczeństwa następne problemy w postaci tego co z tych dzieci puszczonych samopas wyrośnie. Ale ty tego nie rozumiesz.

Przed chwilą, Denwer napisał:

Potrafisz  wymienić  choć  jeden  rozwinięty  kraj  na świecie   gdzie  nie ma  socjalu   choć  jeden ??

Bieda  za  rządów  PiS  wzięła  się  za robotę   nawet  brakuje  ludzi  do roboty  i  Ukraińców  ściągają 

Tak   żaden wyznacznik   dobre.  To jest  potwierdzenie  że  za PiS  gospodarka  poszła do  przodu  co  widać. Po  bezrobociu   z rynku  pracodawcy  staliśmy  się  rynkiem  pracownika.  Tusk  za  swoich rządów  planował  kataklizmy  gospodarcze  jak  pisze  jego  koleżanka  partyjna.

Więc jak wytłumaczysz, ze teraz bezrobocie rośnie? Skoro dzięki psiowi nie koniunkturze spadało to teraz dzięki pisowi nie koniunkturze rośnie. Czyli pis źle rządzi.

Opublikowano
4 godziny temu, Denwer napisał:

Tyle że za rządów PiSu liczba nierobów spada. PO-PSL produkował całą masę nierobów 

Oj chyba kolejność pomyliłeś 🤨 za POsrańców to jeszcze szło znaleźć kogoś do roboty a za PISuarczyków ni cholery nie można znaleźć do roboty nawet za wygórowane stawki .

Opublikowano
4 minuty temu, Denwer napisał:

Bieda  za  rządów  PiS  wzięła  się  za robotę   nawet  brakuje  ludzi  do roboty  i  Ukraińców  ściągają 

Każdy orze jak może. Przy wyborze między zapijaczonym tubylcem, którego strach posadzić na maszynę, a normalnym Ukraińcem i tak wybiorę tego drugiego. 

Opublikowano
8 minut temu, Denwer napisał:

Bieda  za  rządów  PiS  wzięła  się  za robotę  

No chyba jebne. 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤪🤪🤪🤪🤪🤪🤪😂😂😂😂😂😂😂

Opublikowano
2 minuty temu, PRIMO napisał:

Oj chyba kolejność pomyliłeś 🤨 za POsrańców to jeszcze szło znaleźć kogoś do roboty a za PISuarczyków ni cholery nie można znaleźć do roboty nawet za wygórowane stawki .

To pokazuje  że  jesteś  złym  człowiekiem skoro nikt  nie chce  u ciebie  robić.  

Opublikowano

@Denwer nie złym tylko ten socjal jaki pompuje PISuar nauczył lenistwa bo po co pracować za kasę jak i tak dostanie za nic nie robienie. 

Opublikowano (edytowane)

@Denwer nie wypisuj już tych bzdur. Bo ludzi do roboty nie ma bo wielu nie chce pracować. Siedzą na wsi na kilku hektarach na krus. Oficjalnie nie są bezrobotni. Ale tak naprawdę dochody minimalne. Ale mają z 3 dzieci i nie pójdą do roboty zbierać owoce czy coś. Bo jest za co żyć a nawet wypić. Resztę dołoży opieka bo małorolni i żyją. Rodzice mają gdzieś by jak się da to dorobić by było więcej. mają 500 plus plus opieka i jest gt. Tak działa socjalizm. I akurat na wsi wielu korzystających z pracowników i pracy sezonowej odczuło 500 plus i to negatywnie. A jabłka kupujemy z zagranicy po 10 zł za kg. Bo polskich nie ma komu zbierać.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano
6 minut temu, PRIMO napisał:

socjal jaki pompuje PISuar nauczył lenistwa bo po co pracować za kasę jak i tak dostanie za nic nie robienie.

Jaki  social  pompuje  PiS  ??  ci  co nic  nie robili  za  PO-PSL  teraz  tak samo  nic  nie  robią.  A  ludzi  których  inni  wykorzystywali  do  roboty  za talerz  zupy   już  nie  ma bo poszli  do  roboty  za  godziwe  pieniądze. 

A to  że nie  masz nikogo  do roboty  pokazuje  że  nie jesteś  dobrym  człowiekiem  ja jakoś nie narzekam  ludzie po robocie  przychodzą  maliny  zrywają  i  co 2 dzień  wracają  dalej zrywać  znajomy  co ma 400ha  gosp  ma 4 pracowników   na  stałe  a na żniwa  kolejnych 4  zatrudnia   i  też  problemu  nie  ma  bo  to dobry  człowiek  do  którego  każdy  z chęcią  pójdzie  dorobić  parę  złoty.   Bo  ludzi  trzeba  szanować   a  nie  nazywać  ich  gamoniami  bo  pracują  w fabryce   czy  na kasie  w biedronce.  

Opublikowano
25 minut temu, hubertuss napisał:

MI nie jest obojętne na co państwo wyda moją kasę. 

to już nie twoja kasa ,to kasa państwa 🤣,w sprawie wydania tej kasy masz tyle do gadania co Żyd za okupacji.Przypomnij sobie co Tusk mówił pieniądzach w OFE🤣

Opublikowano

Jeżeli zdemontujemy wszystkie mechanizmy kontroli wydawania tej kasy, to będzie faktycznie jak piszesz. Demontaż trwa a próba ostatnio wprowadzenia ustawy znoszącej odpowiedzialność urzędnika to kolejny etap. Potem jedynym problemem będzie tylko dorwanie się do władzy. A jakie jeszcze oszołomy w przyszłości mogą dorwać się do władzy to Bozia jedna wie.

• Like 1
Opublikowano

Siedzę sobie w Skwierzynie. Rozprowadzenie rotacji, wychodzi dowódca i w te słowa: "Ja żołnierz Wojska Polskiego przysięgam" Potem trochę o trudnych czasach. Zanim dotarł do Covid w głowie mi przeleciał temat Białorusi 😁. Wtrącę się. Bezrobotny zostanie skreślony gdy odmówi propozycji zatrudnienia a tych z powodu koniunktury przybyło. Gdyby niebieskie ptaki tak masowo podejmowały trud Ukraińcy nie byliby potrzebni. Najlepsze podsumowanie to problemy jakie stwarza w firmie taki Ukrainiec jadący dalej na zachód.

Opublikowano
3 minuty temu, DTaras napisał:

Siedzę sobie w Skwierzynie. Rozprowadzenie rotacji, wychodzi dowódca i w te słowa: "Ja żołnierz Wojska Polskiego przysięgam" Potem trochę o trudnych czasach. Zanim dotarł do Covid w głowie mi przeleciał temat Białorusi

Uuuuuuu to chyba jakiś "polityczny Wam się trafił. 😂

4 minuty temu, DTaras napisał:

Najlepsze podsumowanie to problemy jakie stwarza w firmie taki Ukrainiec jadący dalej na zachód.

Z całej ekipy wyemigrował jeden dalej na zachód ( może i dobrze bo strasznie mi działał na układ trawienny). Reszta chce zostać i rozgląda się za mieszkaniami. Generalnie myślą jak zwlec tu młodsze rodzeństwo. 

Opublikowano
26 minut temu, Denwer napisał:

Jaki  social  pompuje  PiS  ??  ci  co nic  nie robili  za  PO-PSL  teraz  tak samo  nic  nie  robią.  A  ludzi  których  inni  wykorzystywali  do  roboty  za talerz  zupy   już  nie  ma bo poszli  do  roboty  za  godziwe  pieniądze. 

A to  że nie  masz nikogo  do roboty  pokazuje  że  nie jesteś  dobrym  człowiekiem  ja jakoś nie narzekam  ludzie po robocie  przychodzą  maliny  zrywają  i  co 2 dzień  wracają  dalej zrywać  znajomy  co ma 400ha  gosp  ma 4 pracowników   na  stałe  a na żniwa  kolejnych 4  zatrudnia   i  też  problemu  nie  ma  bo  to dobry  człowiek  do  którego  każdy  z chęcią  pójdzie  dorobić  parę  złoty.   Bo  ludzi  trzeba  szanować   a  nie  nazywać  ich  gamoniami  bo  pracują  w fabryce   czy  na kasie  w biedronce.  

I tu HUBERTUS znowu ci wyjaśnił .

Strona 553 oststni post !!!!!

Opublikowano

Jak Cymański w sejmie. Liczy się tylko tu i teraz. Fakt bardzo patriotyczne podejście.

50 minut temu, witejus napisał:

to już nie twoja kasa ,to kasa państwa 🤣,w sprawie wydania tej kasy masz tyle do gadania co Żyd za okupacji.Przypomnij sobie co Tusk mówił pieniądzach w OFE🤣

Ja nie napisałem, ze mam coś do gadania. Ja napisałem, ze nie jest mi obojętne. Pewnie, że państwo wydaje na co chce. Ale mi nie musi się to podobać i mam prawo to skrytykować. A pro po OFE to pis planował sięgnąć po resztę. Ciekawe czy sięgną. Przy takim deficycie kto wie.

Opublikowano
2 minuty temu, hubertuss napisał:

Ja napisałem, ze nie jest mi obojętne.

to jest całkowicie obojętne czy jest ci obojętne czy nie,równie nie obojętne może ci być na co zostaną wydane twoje pieniądze gdy zapłacisz mandat🤣

Opublikowano (edytowane)

Oczywiście, że tak bo mandat to tez podatek. I fajnie by np państwo go zainwestowało w drogi a nie przejadło na zasiłki.

@galan99 dla Niemców na pewno nie liczy się tu i teraz. gdyby tak myśleli nie byli by najbogatsi w Europie.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Denwer napisał:

1.Potrafisz  wymienić  choć  jeden  rozwinięty  kraj  na świecie   gdzie  nie ma  socjalu   choć  jeden ??

2.Bieda  za  rządów  PiS  wzięła  się  za robotę   nawet  brakuje  ludzi  do roboty  i  Ukraińców  ściągają 

3. Tak   żaden wyznacznik   dobre.  To jest  potwierdzenie  że  za PiS  gospodarka  poszła do  przodu  co  widać. Po  bezrobociu   z rynku  pracodawcy  staliśmy  się  rynkiem  pracownika.  Tusk  za  swoich rządów  planował  kataklizmy  gospodarcze  jak  pisze  jego  koleżanka  partyjna.

1. Niemal do końca 20 wieku w wielu państwach nie było socjalu. Irlandia, Chiny a wcześniej Korea południowa czy Japonia goniły towarzystwo do roboty a nie dawały kase za nic. Skrajną patologią jest socjal dawany kompletnie za nic tak jak 500+ Nie ma nawet obowiązku by cokolwiek robic To taka nagroda za zamienianie chleba w g....

https://biznes.gazetaprawna.pl/artykuly/1406935,zasilki-socjalne-na-swiecie-ubostwo-bieda.html

2. No pewnie - dostali kase za darmo i to ich zmotywowało do roboty. Pierwszy taki przypadek w historii ludzkości.Bbuuchaaachaa😁

3. Kalka propagandy z TVPis Wyświechtane hasełko zapodane wielokrotnym przekazem z TVPis. 

1 godzinę temu, Denwer napisał:

Jak się nie nadawał do niczego to niech za talerz zupy robi. Czemu państwo ma decydować ile mam gamoniowi płacić. To jest komuna.

Szanować można jak sa tego warci . Jak leń i gamoń to noga  - d*pa - brama i nie ma się co litować.

Edytowane przez Ulman
Opublikowano

Ostatnio Emilewicz powiedziała by zastąpić 500 plus dawane do reki bonem w rodzaju tego turystycznego. ludzie z pisu natychmiast powiedzieli, że tak się nie stanie. Bo oni wiedzą doskonale, że to ma iść nie dla dzieci tylko dla rodziców w zamian za głosy na pis. 

Opublikowano (edytowane)
50 minut temu, PRIMO napisał:

I tu HUBERTUS znowu ci wyjaśnił .

Strona 553 oststni post !!!!!

Nic nie wyjaśnił tylko napisał swoje życiowe przeżycia. Nie znam nikogo co by na kilku ha utrzymał się z nic nie robienia na socialu z 500+ bo przecież jak tu Hubertus czy ulman twierdził te pieniądze zjadła inflacja. A na żadne inne sociale nie dostaną bo jak skoro mają ziemię GUS  podaje dochód i nie zalapia się na  żaden duży social  a z 500 +  i dopłaty bezpośredniej nie utrzymają się  bo to nierealne. 

Jak zaczniesz traktować innych z szacunkiem to nie będziesz miał problemu by ktoś przyszedł i dorobił u ciebie parę złoty.

9 minut temu, Ulman napisał:

Niemal do końca 20 wieku w wielu państwach nie było socjalu. Irlandia, Chiny a wcześniej Korea południowa czy Japonia goniły towarzystwo do roboty a nie dawały kase za nic.

Czyli niema żadnego kraju bez socialu  skoro nie potrafisz go wymienić. Niemal do końca 20 wieku w Polsce terz gonili wszystkich do roboty .

Edytowane przez Denwer
Opublikowano (edytowane)

@Denwer swoje jak to piszesz życiowe przeżycia to ja ci mogę napisać. 

Sąsiadka ze wsi z mężem. Nie mają emerytury i pracy ale żyją. Córka tez bez pracy z małym dzieckiem, facet bo chyba nie mąż w kryminale drugi raz już. Oni nawet ziemi nie mają i żyją.

Córka innej sąsiadki troje dzieci i mąż. Oficjalnie 5 ha gleby. 10 ha to dzierżawa na gębę. On robotę konserwatora w gminie rzucił. Robi fuchy stolarskie na czarno. Sąsiadka sama mówi, ze oprócz tego co córka dostaje na dzieci po 500 to z opieki bierze. 

Takim przykładami to ci sypać jak z rękawa mogę. Nawet nie wiesz i nie zdajesz sobie sprawy ile ludzi kombinuje teraz w Pl aby wyciągnąć jak najwięcej zasiłków.

Tu nie chodzi o traktowanie innych z szacunkiem. B za prace się płaci i nikt nikomu nie ubliża czy nie ma za nic. Tu chodzi o to, ze ludzie teraz nie chcą pracować. A z drugiej strony sadownik czy inny posiadacz owoców czy warzyw nie zapłaci nie wiadomo ile bo musi i jemu coś zostać.

Opublikowano (edytowane)

Są kraje bez socjalu takie jak katar Emiraty ale wiadomo że oni zyją z ropy. Najlepszym przykładem sa Chiny. Bez patologii socjalnej w ciągu ostatnich 20 lat stali się niewyobrażalną potęgą  gospodarczą bo rozwijają się na zdrowych zasadach. Najpierw praca później płaca. Bardzo dobrze ze nie ma tam demokracji bo durny naród wybrałby takich którzy obiecają darmochę i rozwój trafi szlag 

@hubertuss właśnie takie PISowskie lenie nie figurują jako bezrobotni bo nawet pracy nie szukają . I tak magicznie maleje bezrobocie.👍

Edytowane przez Ulman
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v