Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

chyba damianowi bardziej chodziło o zobrazowanie życia ,jak to wyglada z perspektywy Jego regionu zresztą w moim regionie podobnie wyglada , a te konserwy i owoce to i tak nie trafiały do biednych tylko do tych co mogli sobie kupić i tak .

Opublikowano
55 minut temu, szmergiel napisał:

trafiłeś w sedno sprawy.nie chciałem ruszać sprawy takiej kasy bo tu przecież tego nie pojma.najlepsze że ludzie co zatrudniają ponad 10 osób przytulił po ponad bance zeby utrzymac miejsva pracy a gawiedz sie szarpie o pare zlotych.brutalbie ale prawdziwe to ujoles ktos sie szarpie.

widac kim jestes jak zazdroscisz pijaczkowi ze dosranie jskies konserwy .cxlowieku to na jskim ty poziomie zyjesz?zeby dali nowe audi z salonu to mozna zazdroscic jeszcze ale konserwy?zacofsnie i biedota

to nie zazdrość. 

Opublikowano
7 godzin temu, damianzbr napisał:

Można rzec że trafiła niczym kulą w płot :D matce 4-ki małych dzieci proponować pracę. A ty byś pojechał za niańkę robić czy kto? :xxx

dawno cię tu nie było;)

Opublikowano
23 minuty temu, szmergiel napisał:

słabo patrzysz albo raczej nie kupujesz.

najprostszy pezyklad.wystaw pole do sprzedania ciut taniej niż na rynku.w nocy ci kasę przyniosa-taka bieda jest hehe.wystaw kombajn co wart 200tys za 150  to 15 min cię zgwalca taka to bieda jest i ludzie nie mają kasy.czlowieku otwórz oczy na swiat

Ta  przyniosą  uważaj  jak bank  da  kredyt  na to  pole.  :D  :D  :D.   Tak tak ludzie  mają kasy   a  za paliwo  nie płacą  za nawozy  nie  płacą  tylko na terminy które  potem  przeciągają   a jak  susza  to  awantura  bo  im się 70%  należy   a później  w kolejce  po  Kredyt  suszowy     tak  kasy  mają.

Opublikowano
3 minuty temu, jarecki napisał:

chyba damianowi bardziej chodziło o zobrazowanie życia ,jak to wyglada z perspektywy Jego regionu zresztą w moim regionie podobnie wyglada , a te konserwy i owoce to i tak nie trafiały do biednych tylko do tych co mogli sobie kupić i tak .

Skoro nie do biednych to nie powinno być takiej pomocy wcale bo rodzi patologie i nadużycia

Opublikowano
5 minut temu, Denwer napisał:

Ta  przyniosą  uważaj  jak bank  da  kredyt  na to  pole.  :D  :D  :D.   Tak tak ludzie  mają kasy   a  za paliwo  nie płacą  za nawozy  nie  płacą  tylko na terminy które  potem  przeciągają   a jak  susza  to  awantura  bo  im się 70%  należy   a później  w kolejce  po  Kredyt  suszowy     tak  kasy  mają.

nie jesteś w stanie pojąć że kraj to nie tylko twoja wioska i tyle w temacie. jak chcesz się przekonać to zrób sobie żart i zrób ogłoszenie na olx np ciagnika co stoja po 60tys za 39 i poczekaj 10min. 50 ludzi w ciagiu godziny by ci dalo zaraz kase .taki najprostszy przyklad

Opublikowano

I to ma wg ciebie świadczyć o tym że ludzie mają pieniądze? To świadczy o tym że jakiś % ludzi ma pieniądze a pewnie większość dzwoniących to byliby handlarze 

Opublikowano
6 minut temu, szmergiel napisał:

ciagnika co stoja po 60tys za 39 i poczekaj 10min. 50 ludzi w ciagiu godziny by ci dalo zaraz kase .taki najprostszy przyklad

ta  jasne.  Znajomemu  co  ma hurt paliw   handlarz  szrotu  z zagranicy  i  zarazem rolnik  60 tyś  wisi   taki  biznesmen    teraz  chociaż się  przyznał   że  nie  zapłaci  bo  bank  kredytu  odmówił .  Nie wiem gdzie  ty żyjesz  ale  w jakiejś  innej  rzeczywistości.

Czyli  jednym  słowem  handlarze   i  dilerzy  powinni  licytacje  robić  kto  da  więcej  ???

Gdyby  PiS  nie wpompował   miliardów  w gospodarkę  to  byś  miał  falę  bankructw. Bo  pomoc  suszowa  po 2018  wiele  gospodarstw  odsunęła  w czasie  od  bankructwa.    

Opublikowano
9 minut temu, Ulman napisał:

Skoro nie do biednych to nie powinno być takiej pomocy wcale bo rodzi patologie i nadużycia

jeszcze dodatkowa kwestia ze jak dasz darmo to ktos tego nie kupi znaczy lepiej zniszczyć nadwyzke nieraz .  chybaw latach 70 w usa była nadwyzka kukurydzy i usa skupiły i wysypały do oceanu troche . 

Opublikowano

zrób a się przekonasz o skali.ja zrobiłem i wiem jak to leci.5 tel od handlarzy i 50 od rolników w pół godziny i trzeba zdjąć bo tel rozladuja.wustaw pole to zobaczysz co się będzie dzialo

6 minut temu, Denwer napisał:

ta  jasne.  Znajomemu  co  ma hurt paliw   handlarz  szrotu  z zagranicy  i  zarazem rolnik  60 tyś  wisi   taki  biznesmen    teraz  chociaż się  przyznał   że  nie  zapłaci  bo  bank  kredytu  odmówił .  Nie wiem gdzie  ty żyjesz  ale  w jakiejś  innej  rzeczywistości.

Czyli  jednym  słowem  handlarze   i  dilerzy  powinni  licytacje  robić  kto  da  więcej  ???

Gdyby  PiS  nie wpompował   miliardów  w gospodarkę  to  byś  miał  falę  bankructw. Bo  pomoc  suszowa  po 2018  wiele  gospodarstw  odsunęła  w czasie  od  bankructwa.    

niech ci będzie .bieda jak w Kazachstanie jest w Polsce.zadowolony?

Opublikowano

Z tym polem to już się kończy. Wystawiłem 1,77 klasa 3a za 68000 i nikt nawet nie zadzwoni. Dzierżawca też nie chce kupić.

Opublikowano
33 minuty temu, Agrest napisał:

Z tym polem to już się kończy. Wystawiłem 1,77 klasa 3a za 68000 i nikt nawet nie zadzwoni.

wystaw za 30 tys to w pięć minut ci telefon rozładują🤣

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, witejus napisał:

dawno cię tu nie było;)

Na serio zrobiłem sobie wolne przez COVID19, a zwłaszcza że za darmo dawali po 36 tys. na głowę to postawiłem auta w kwietniu aby przychody spadły o prawie 100% aby mi cała suma przysługiwała na pracownika.

Z SUVem to żart oczywiście, bo kasę z tarczy wydałem na inwestycje, ale 2 znajomych kupiło właśnie autka z salonu. Jeden dla żony na urodziny RSQ5 białe, chyba ze 370 tys. wyłożył z tymi pakietami, a drugi sobie machnął lexusa też salon.

W tym roku to więcej kasy już dostałem jak zarobiłem. haha

Tarcza covid ponad 200tys. suszowe za 2019 ze 35 tys, za akcyzę zwrot 10 tys., za wapno 28 tys., no i oczywiście 500+ x 2 x 8m-cy wraz z rodzinnym bo przecież firma straty przynosi i ja biedny jestem mały przychód mam na osobę, a jeszcze de minimis zwolnienie z PCC od zakupu gruntów 8 tys. EUR, i tak się powoli skromnie żyje :DDD

a baranki w stadzie siedzą i czekają na przelew od pracodawcy i się kłócą że leniwy sąsiad nie powinien dostawać 500+ bo pije, jebie i się wzbogaca tą ogromną kwotą 500zł XDDD zamiast z nimi siedzieć i pracować on czeka na darmowe i to jeszcze płacone z ich podatków. W sumie trochę was rozumię bo faktycznie to z waszych podatków jest płacone... No bo przecież nie z moich bo ja podatków nie płacę, jak to mówią kreatywna księgowość to podstawa w dzisiejszych czasach.

55 minut temu, Agrest napisał:

Z tym polem to już się kończy. Wystawiłem 1,77 klasa 3a za 68000 i nikt nawet nie zadzwoni. Dzierżawca też nie chce kupić.

Mowa jest o tym co się będzie działo gdy wystawisz za pół ceny jaka obowiązuje w okolicy.

Edytowane przez damianzbr
Opublikowano

Tylko stale nie będą płacić za postojowe jak naród będzie biedniejszy to i firmy splajtują szybko wielu się udało kasę pozyskać ale jak to jest  powiedziane LETKO  PRZYSZŁO - LETKO POSZŁO .

Opublikowano

Dlatego byłem zmuszony wrócić do pracy.. stąd i moja ponowna obecność na AF po dłuższej przerwie.

Opublikowano (edytowane)

Nie miałem w zamiarze abyś uwierzył że to co napisałem mnie dotyczy wisi mi to jak to odbierzesz, chciałem tylko zobrazować jak wygląda sytuacja. A wygląda tak jak podałem, ludzie mają głowę i dostają grubą kasę na wszelkie sposoby we wszelkich daninach i się śmieją z baranków które za 500zł podwyżki pensji dali by se jaja obciąć aby tylko być o te 500+ do przodu przed nierobem sąsiadem.

Ale wiedzą że o podwyżce mogą pomarzyć bo ze swoimi zdolnościami i rozumem nie mają szans na dalszy rozwój zawodowy a co za tym idzie materialny i na tym osiągniętym poziomie będą ebać do usranej śmierci więc wolą skandować aby to sąsiadowi odebrać 500+.

Edytowane przez damianzbr
Opublikowano
28 minut temu, damianzbr napisał:

Na serio zrobiłem sobie wolne przez COVID19, a zwłaszcza że za darmo dawali po 36 tys. na głowę to postawiłem auta w kwietniu aby przychody spadły o prawie 100% aby mi cała suma przysługiwała na pracownika.

za coś takiego podlegasz karze za wyłudzenie pomocy publicznej ,piszę to tylko teoretycznie bo jak można karać bajkopisarza🤣,nawet Ulman z ciebie się śmieje🤣

Opublikowano (edytowane)

@daminzbr ja tam za covidu 14 dostałem. Więc tak nie wyzywaj tych co na etacie pracują od baranków.

PS za susze 2019 tez dostałem, za wapno dostałem i akcyzę również.

@witejus przecież to są patrioci, prawdziwi Polacy im się należny. Nawet jak państwo za jakiś czas z niego cześć tych pieniędzy zedrze a obroty i tak spadną bo te baranki zbiednieją to on i tak się cieszył będzie.

Edytowane przez hubertuss
  • Haha 1
Opublikowano

@witejus

Jak wyłudziłem skoro przychody spadły o ponad 90%??

Stawki spadły diametralnie bo nie było towaru do wiezienia więc co miałem puścić auta dla satysfakcji za półdarmo?? Także waż słowa bo zaraz ty będziesz podlegał karze za pomówienia.

Opublikowano (edytowane)

Przecież tym pracownikom musiałeś zapłacić. A skoro ci przychody spadły to nie mogłeś z działalności. Tylko z tarczy.Więc jak nie zapłaciłeś im a z tarczy wziąłeś?

Ja rozumiem, że historyjką o czarnym suvie chciałeś tu wzbudzić zazdrość. U mnie wzbudziłeś śmiech. Ale uważaj przez internety już nie jeden kłopotów se narobił. Więc twoją radosną twórczość ktoś może gdzieś zgłosić i dopiero będzie.

Edytowane przez hubertuss
  • Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, damianzbr napisał:

@witejus

Jak wyłudziłem skoro przychody spadły o ponad 90%??

Stawki spadły diametralnie bo nie było towaru do wiezienia więc co miałem puścić auta dla satysfakcji za półdarmo?? Także waż słowa bo zaraz ty będziesz podlegał karze za pomówienia.

a pracowników wrzuciłeś do zamrażarki coby z głodu nie zdechli i byś miał za co suva niemieckiego kupić z początkiem sierpnia ich odmroziłeś i jazda do roboty

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v