Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
10 minut temu, MonteChristo napisał:

No już właśnie pomagają frankowiczom 😵

Patologia

8 minut temu, jarecki napisał:

upadłosc konsumencka ; oddłuzenie rolników ; itd ............. tylko to nie wychodzi jak zauwazył Denwer 

To patologiczne pomysły i dobrze ze nie wychodza.

3 minuty temu, szmergiel napisał:

ewidentnie tym co napisałeś stwierdziłem mnie że jesteś starym kawalerem bez rodziny i fige masz pojęcie o życiu.gdybys miał kilkoro dzieci to byś inaczej śpiewał .zresztą szkoda mi takiego człowieka .ps.i nie zagnieść mnie że ja pewnie biore na dzieci Bóg wie ile bo mam jedno dziecko i wiem ile czasu i trudu żeby wychować a taki jak ty gadasz o ludziach co wychowują 3 lub więcej.wstydzilbys się człowieku

Ty piszesz z pozycji gołodupca i lewusa który nie potrafi utrzymać dzieci które zrobił.  Jak masz jedno dziecko i uważasz to za trud to nie dziwne że nie wyobrazasz sobie jak można mieć trójkę lub więcej. Wstydź się takiego gamoniostwa.

• Like 1
Opublikowano
10 minut temu, szmergiel napisał:

A ileż masz tego socjalu w Polsce dla zwykłych ludzi że takie oczywiste oczywistości piszesz?

A skoro ludzie myślący mają opur tej kasy to czemu w kolejkach po prow stoją a potem po kredyt w banku żeby maszynę kupić  a nie jadą do dilera i nie kupują za ten opur kasy. To samo tyczy  się przedsiębiorców czemu samochody w lizing  biorą  żeby unikać płacenia podatków  skoro taki dobrobyt 

Opublikowano
5 minut temu, szmergiel napisał:

może jakaś kwota a nie tylko prostacka odpowiedź  bez żadnej informacji 

Napiszę Ci przykład z mojej wsi

Młoda dziewczyna, z 91' pochodząca z rodziny wielodzietnej zawsze żyjącej z socjalu, skończyła 6 klas do 18 roku życia, nie pracowała nigdy nigdzie nawet 5 minut.Ma w tej chwili 4 dzieci, na każde 500, do tego jakieś rodzinne i inne świadczenia, dodatkowo dostaje pomoc żywnościową, gmina dokłada jej do rachunków bo jej nie stać....

Jakiś czas temu przyszła do mnie kupić worek pyrów, matka ją pyta; WERONIKA NIE CHCESZ ISĆ DO PRACY BO U MNIE SZUKAJĄ.....Ona krótko(cytuje)

PIERDOLEM NIE ROBIEM I TAK MAM WIĘCEJ NIŻ TY

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano

Dla jednego  1000 Pln socjalu powoduje opur kasy a dla drubiego to zatankowanie niewielkiego traktora jedynie.

gdybyś miał rodzinę to byś wiedział ile czasu trzeba dla dziecka.myslusz że kobieta co ma 2 lub 3 małych dzieci może iść do pracy?

Taka kobieta może pracować bez większych trudności

Opublikowano
3 minuty temu, galan99 napisał:

Jaki to wstyd mieć dzieci to zaszczyt mieć mam 3 dorosłych jestem z tego dumny że wyrośli i zaraz będą rodziny zakładać .

4 minuty temu, galan99 napisał:

Jaki to wstyd mieć dzieci to zaszczyt mieć mam 3 dorosłych jestem z tego dumny że wyrośli i zaraz będą rodziny zakładać .

wstyd to narypać i liczyć na to że panstwo da na ich utrzymanie. 

Opublikowano

gdybyś miał rodzinę to byś wiedział ile czasu trzeba dla dziecka.myslusz że kobieta co ma 2 lub 3 małych dzieci może iść do pracy?

nas było 4 i matka z ojcem  pracowali bo z gospodarstwa nie szło wyżyć, nigdy w życiu żadnego socjalu nie mieliśmy. Dwa razy miałem stypendia ale stypendia naukowe, raz od premiera(MIllera)raz od Marszałka województwa(MIkołajczaka). Jak sie chce to sie da

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, Ulman napisał:

Dla jednego  1000 Pln socjalu powoduje opur kasy a dla drubiego to zatankowanie niewielkiego traktora jedynie.

Taka kobieta może pracować bez większych trudności

stary kawaler i dziwak oto kim jesteś po tym co napisałeś.zreszta już wiadomo dlaczego tak ciągle masz czas tu pisać te swoje urojenia.wez się do roboty to też nie będzie ci żal że ktoś marne 500 bierze na dziecko frustracie

ssołtys.patologia zawsze była i będzie ale nie bierz wszystkich jedna miara.procentowo ile jest parole 10-20% a 80 normalnych więc chyba lepiej że te 80 ma lepiej co na to zasluguje

Edytowane przez szmergiel
Opublikowano
5 minut temu, szmergiel napisał:

bo.mysla w przeciwieństwie do Ciebie jak wyjść na swoje i zarobic

dziękuje za takie myślenie

ssołtys.patologia zawsze była i będzie ale nie bierz wszystkich jedna miara.procentowo ile jest parole 10-20% a 80 normalnych więc chyba lepiej że te 80 ma lepiej co na to zasluguje

Znam mnóstwo takich osób/rodzin

Opublikowano (edytowane)

@szmergiel, - proste wytłumaczenie przy braku argumentów. Ty się na czymkolwiek znasz czy zawsze jak kulą w płot?

Jeśli poniosłeś trud przy wychowaniu jedynie jednego dziecka a trochę dodanego socjalu powoduje że uważasz że kasy jest opur to ludzie nawet średnio ogarnieci i zorganizowani maja z pewnością ubaw.

Edytowane przez Ulman
Opublikowano (edytowane)

człowieku wiesz czego się toczyło określenie kasy w opur? ano tego że tu o parę zł się ludzie czepiają a myślący bez trudu mają dużo ponad 10tys na niech i żyją .to niema nic wspólnego z socjalem.

ciebie ciągle boli że ktoś na dzieci bierze i jeszcze takie bzdury piszesz o kobietach co mają 3 dzieci bo zwyczajnie jesteś nieudavxnikiem życiowym i zawiść przez Ciebie przemawia  bo nawet rodziny nie masz

ps.a ja będę pisał opur i co hehe

Opublikowano
3 minuty temu, galan99 napisał:

@pafnucy Trzeba wychować na porządnych ludzi żeby wiedzieli komu cześć i chwała dałem rady bez Państwa i dalej pomogę jak będzie potrzeba .

no i chwalić taką postawę. szkoda że nie takich się nagradza. 

Opublikowano
3 minuty temu, soltys48 napisał:

nas było 4 i matka z ojcem  pracowali bo z gospodarstwa nie szło wyżyć, nigdy w życiu żadnego socjalu nie mieliśmy. Dwa razy miałem stypendia ale stypendia naukowe, raz od premiera(MIllera)raz od Marszałka województwa(MIkołajczaka). Jak sie chce to sie da

nie te czasy, ja mam troje małych i nie wyobrażam sobie jakby to było do ogarnięcia teraz jakby żona poszła na etat. Problem z socjalem jest taki, że sporo osób traktuje go jako podstawowe źródło dochodu i nic więcej nie robi. Ja sam jestem beneficientem ale oprócz tego mam maliny, truskawki, trochę zboża i parę sztuk bydła i jak na razie jakoś to się kręci. czasem wpadnie jakiś dodatkowy zarobek. Ale od kiedy jest 500 + trudniej o osoby do rwania malin, bo zawsze przychodziły kobitki aby zarobić na książki na przykład. Najbardziej wkurwiające to są pijaczki. Wożą ich na żarcie, na zimę węgiel, jakieś zasiłki celowe, żywność co jakiś czas. A jak powiesz, żeby przyszedł pomóc to czasu nie ma. Robisz coś w polu aż pot po d*pie ci się leje a taki stoi sobie pod sklepem z zimnym piwkiem w ręku i się śmieje. 

• Like 1
Opublikowano

człowieku wiesz czego się toczyło określenie kasy w opur? ano tego że tu o parę zł się ludzie czepiają a myślący bez trudu mają dużo ponad 10tys na niech i żyją 

to jakiś mały ten ,,opur" dla wielu 10 tys to na waciki ledwie starczy

Opublikowano (edytowane)

tu to o parę zł pieprzenie kilka dni .nie wspominając o 300zl na jak paliwa hehe.a że dla wielu to mało to oczywiście że prawda 

pa.najlepsze że najwięcej o dzieciach ma do powiedzenia kawalerka lub stara kawalerka.jeden duren napisał że wstyd narobić dzieci to sami tacy ,rodzinni, uznania dają.paranoja.

idę spać

Opublikowano
8 minut temu, szmergiel napisał:

człowieku wiesz czego się toczyło określenie kasy w opur? ano tego że tu o parę zł się ludzie czepiają a myślący bez trudu mają dużo ponad 10tys na niech i żyją .to niema nic wspólnego z socjalem.

ciebie ciągle boli że ktoś na dzieci bierze i jeszcze takie bzdury piszesz o kobietach co mają 3 dzieci bo zwyczajnie jesteś nieudavxnikiem życiowym i zawiść przez Ciebie przemawia  bo nawet rodziny nie masz

ps.a ja będę pisał opur i co hehe

Jak o pare złotych się czepiają to nie dawać wcale bo i tak jest dobrze skoro myslacy bez trudu ma ponad 10 tys. Cymbał leń i niemyslacy bałwan powinien klepac biede bo dotowanie takiego osobnika jest patologiczne i konserwuje jego nieróbstwo i lenistwo.

Piszac z punktu widzenia gamonia i nieroba , nie umiesz sobie wyobrazić że można wychować kilkoro dzieci, wykształcić je a do tego rozwijać się zawodowo. Nie mierz innych swoja miarą

• Like 1
Opublikowano

Przez te wszystkie lata pisze się o miliardach na pincet to druga strona kręci wspak - to jeno pincet woła. To są miliardy pod nazwą pincet i o wpływie owych miliardów jest rzecz. Największe ubóstwo to brak wydolności, zapobiegliwości. Darmowa premia tego nie poprawi. Mówicie czwórka dzieci to hamulec pracownika. Przedszkole to wydatek minimum 480 zł. Nie gminne bo tam się nie da dostać. Dofinansowanie miejsca to nie jest lepsza inwestycja? Powód przyznania dodatku dla rodziców z okazji posiadania dzieci (celowość pożytku nie jest usankcjonowana) jest prosty i już dawno tu wyartykułowany. Niema on nic wspólnego z troską o społeczeństwo.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v