Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, jacus napisał:

u nas przed wojna chlopy harowali na slasku w kopalniach,hutach,cegielniach zeby kupowac ziemie po drugiej strony wisly w czasach parcelacji dworow kupowac morgi, teraz to wszystko odlogiem stoi- z grabiami dalo sie lodka przeplynac, grabiarka ciezko , do mostu daleko, siana nie potrzeba, wiekszosc to nawet na doplaty nie kosi, a z tam tej strony tez im sie gospodarzyc nie chce..

pisalisice o annie walentynowicz- zaklamanej kobiecie ktora ukrywala swoja przeszlosc, ciekawa historia-niedawno wyszla jej prawdziwa biografia... to taka polka jak zenek martyniuk, dwoch rolniczych celebrytow[ojciec i syn] z podlasia czy z politycy np, bortniczuk, zero czy sam milosciwie nam panujacy prezes..

https://ksiazki.wp.pl/anna-walentynowicz-jak-ukrainka-zostala-polska-swieta-6483466665199745a

Niejedni mieli dziadka w Wehrmachcie i jakoś nie wspominasz o tym.   :P

Edytowane przez Sean
Opublikowano
12 minut temu, jacus napisał:

pisalisice o annie walentynowicz- zaklamanej kobiecie ktora ukrywala swoja przeszlosc, ciekawa historia-niedawno wyszla jej prawdziwa biografia... to taka polka jak zenek martyniuk, dwoch rolniczych celebrytow[ojciec i syn] z podlasia czy z politycy np, bortniczuk, zero czy sam milosciwie nam panujacy prezes..

https://ksiazki.wp.pl/anna-walentynowicz-jak-ukrainka-zostala-polska-swieta-6483466665199745a

"Ona za życia nigdy nikomu tego nie opowiedziała?

Tylko najbliższym - synowi i wnukowi. Ale nawet im nie wytłumaczyła dokładnie rodzinnych koligacji. Zwierzyła się też Henryce Krzywonos, ale ta nikomu nie zdradziła".

Yyyyyyy no to ja mam pytanie, Jak ankietę o dostępie do informacji niejawnych wypełnił wnuk Pani Walentynowicz? W końcu był odpowiedzialny za moduły szyfrujące radiostacji co zaginęły w bodaj w Egipcie?

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, hubertb napisał:

Akurat nie dochodził bym teraz skąd kto ziemie ma. Wolał bym raczej żeby możliwa była forma nacisku na rozsiewaczy chwastu z ugorów. 

Może ty nie... ale bolszewizm drzemie jak widzisz w niektórych i tylko czekają aby wróciły czasy jak proletariat robotniczy parcelowal panów... 🤣🤣🤣🤣🤣

Mało tego już twierdzą że to nie nasze i właściwie że to niczyje... Już szykują kosy.... 😋

Edytowane przez ogarek
Opublikowano
3 minuty temu, ogarek napisał:

Mało tego już twierdzą że to nie nasze i właściwie że to niczyje... Już szykują kosy...

Dopóki nie mają wsparcia lotnictwa nie dadzą rady.:cool:

Opublikowano
42 minuty temu, Ulman napisał:

Jarecki i Generał - jako wybitni intelektualiści powinniście się połapać że na klawiaturze s i d sąsiadują i literówka jest możliwa

Tak więc - marksistowski doktorant stał się pierwszym bogobojnym prawicowym socjalistą w Polsce

Przecież w ogólniaku POwtarzał trzecia klasę - mamy takich dochtorów łod POlityki stąd?

25398626_2033790446903793_8531446882166253066_n.jpg

Opublikowano (edytowane)
32 minuty temu, hubertb napisał:

To jest jasne, nawet o takim interesie myślałem ale to mało opłacalne, prądu z tego będzie tyle co kot napłakał.

Zgadza się - po kilku dekadach zmienia się technologia i jest problema jak starą technikę utylizować - to jest biznesa  dla młodych - myślę tylko o spieniężeniu tym co łykają ten temat  bo POłożenie użytków pasuje na tą inwestycję. - Z Urzęd€w marszałkowskich jest duża mamona na białą energię wystarczy mieć dojście do korytka bo koryto to już w Knesecie na Wiejskiej.

Edytowane przez many12
Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, many12 napisał:

Z Urzęd€w marszałkowskich jest duża mamona na białą energię wystarczy mieć dojście do korytka bo koryto to już w Knesecie na Wiejskiej.

I to jest właśnie dylemat. Najgorszy układ możliwych to mieć w zasięgu dwu z dostepem do korytka, tylko którego uruchomić? Żeby nie urazić tego drugiego. :cool:

Edytowane przez mirro
  • Haha 1
Opublikowano
4 minuty temu, hubertb napisał:

Ten las który posiadasz to głównie jakie drzewa? 

Mam posadzony w 1999, 2006 i 2016 roku - ten środkowy to po czyszczeniu końcowym stemple goniłem na okoliczne budowle - modrzewie, sosna, dębina, lipy, klon -  wszystkie dozwolone z projektu junijnego zalesienia użytków rolnych najsłabszej klasy.

Opublikowano
24 minuty temu, hubertb napisał:

To głupie! Sporo ludzi ma majątki "darowane", teraz nie ma co tym się zajmować bo to cofanie się o 3-4 pokolenia. 

Mógłbyś to jakoś rozwinąć bo nie rozumiem

Opublikowano
36 minut temu, ogarek napisał:

Może ty nie... ale bolszewizm drzemie jak widzisz w niektórych i tylko czekają aby wróciły czasy jak proletariat robotniczy parcelowal panów... 🤣🤣🤣🤣🤣

Mało tego już twierdzą że to nie nasze i właściwie że to niczyje... Już szykują kosy.... 😋

A to ty  się  za  pana  wielkiego uważasz  🤣😂

Opublikowano

Ilu chłopów przed wojną mogło się poszczycić kawałkiem swojej ziemi, do tego dochodzi problem ziem odzyskanych i przetransportowania ludności w całym kraju. Tylko niektóre regiony były od tego procederu całkowicie wolne. Komuniści "sprawiedliwie" podzielili też majątki panów. Problemów co nie miara po co teraz to ruszać. 

8 minut temu, many12 napisał:

Mam posadzony w 1999, 2006 i 2016 roku - ten środkowy to po czyszczeniu końcowym stemple goniłem na okoliczne budowle - modrzewie, sosna, dębina, lipy, klon -  wszystkie dozwolone z projektu junijnego zalesienia użytków rolnych najsłabszej klasy.

Kapuje, teraz masz tam dalej młodnik czy tylko przerzedziłeś i zostawiłeś nadal las ?

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, Generał napisał:

No żem na swoim zakupionym  i ojcowym z dziada pradziada a nie dekretowym czy zagrabionym po niemcu .... 😋 To chiba mogę co ? 😎

Edytowane przez ogarek
Opublikowano
7 minut temu, Generał napisał:

Jak nie jak tak - przeczytaj Ogarka wcześniejsze POsty - dyć on największy haziaj  na grupie?

Opublikowano
8 minut temu, hubertb napisał:

Ilu chłopów przed wojną mogło się poszczycić kawałkiem swojej ziemi, do tego dochodzi problem ziem odzyskanych i przetransportowania ludności w całym kraju. Tylko niektóre regiony były od tego procederu całkowicie wolne. Komuniści "sprawiedliwie" podzielili też majątki panów. Problemów co nie miara po co teraz to ruszać. 

Kapuje, teraz masz tam dalej młodnik czy tylko przerzedziłeś i zostawiłeś nadal las ?

Nadal nie rozumiem co ty chcesz przez to powiedziec

Opublikowano

Toć mam większych za miedzą... To trza się szykować będzie na nich... 😜

Opublikowano
2 minuty temu, ogarek napisał:

No żem na swoim zakupionym  i ojcowym z dziada pradziada a nie dekretowym czy zagrabionym .... 😋 To chiba mogę co ? 😎

A jumnie po reformie rolnej dziady wyzyskali - sosny stuletnie po hrabinie Potockiej a po 7 ha każdy dostawał jeszcze przed ta wojennką co to nam ruskie chałaty wolność darowali pod warunkiem że na kolonii i trzeba było stodołę w drugim miejscu rychtować.

Opublikowano
13 minut temu, ogarek napisał:

No żem na swoim zakupionym  i ojcowym z dziada pradziada a nie dekretowym czy zagrabionym po niemcu .... 😋 To chiba mogę co ? 😎

Możesz   tylko  jak  @Pafnucy    trafnie  zauważył  po tych  co  tak  się  uważali   ślad  nie  pozostał 

Opublikowano (edytowane)

Taaa . Pan . Chyba gówna po krowach . :D

Widzieliście kiedyś , żeby rolnika gdziekolwiek traktowano z szacunkiem i uznaniem ? A gdzie mowa żeby uważano go za pana . Smutne , ale taka prawda .

Edytowane przez Pafnucy
Opublikowano
1 minutę temu, Generał napisał:

Możesz   tylko  jak  @Pafnucy    trafnie  zauważył  po tych  co  tak  się  uważali   ślad  nie  pozostał 

Masz na myśli obszarników ziemskich - rodzi się nowa kasta - jeździ po ulicach takymy wielgachnymy traktoramy, że trzeba na boki uciekać i to młodzi, arogantcy z ironicznym uśmiechem na obliczu. - to nowe junihne POkolenie.

Opublikowano

Eeeee tam... taki Pafnucy to tylko ślad zostawia na drodze  bo mu brzuch się wlecze... 🤣🤣🤣

Co go tam słuchać jak byle wiater to zamiecie.... 😎😋

Opublikowano (edytowane)

dodaj jeszcze zajebiaszczy kredyt w banku do tego traktora . Oczywiście nie zawsze , ale zazwyczaj .

2 minuty temu, many12 napisał:

Masz na myśli obszarników ziemskich - rodzi się nowa kasta - jeździ po ulicach takymy wielgachnymy traktoramy, że trzeba na boki uciekać i to młodzi, arogantcy z ironicznym uśmiechem na obliczu. - to nowe junihne POkolenie.

A łudzisz się ogarek , że sam trwały ślad zostawisz ? Wydaje ci się tylko chłopczyku . Oj tylko wydaje .

Edytowane przez Pafnucy
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v