Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Krótka odpowiedź i za razem głupia 

Liczy się co A nie ile ,weźmy 20 ha warzyw 

Edytowane przez Ursus932
Opublikowano

@Ulman Kto zarabia teraz na truskawkach tak ogólnie na skupach na pewno nie rolnik tylko kto obcy kapitalista rolnikowi 2 zeta a sami po 20 zł to się nazywa wyzysk pamiętam czasy że porzeczka czarna była po 6 -7 zeta malina 6 zeta i typ takich skoków cen nie było aż przyszedł złoty Balcerek i rozpierdolił wszystko więc nie mów że się nie da wyżyć teraz to i 5 ha mało .

Niemcy stawiają elektrownie węglowe nawet jedna już pracuje jest ok u nas zamykać kopalnie i elektrownie węglowe i dalej z nas robić dziadów by energia Polaka kosztował 60 % dochodu rocznego .

• Like 2
Opublikowano

galan -gdy przyszedl balcerowicz to ceny szly juz w setki jesli nie tysiace zlotych za kg..

u nas tez stawiaja elektrownie weglowe- ostatnio w ostrolece -nie postawili, zly niemiec im zabronil czy co ???? 

sasin ja stawial zdaje sie-wszystko jasne...

https://wysokienapiecie.pl/29231-co-orlen-zrobi-z-inwestycja-w-ostrolece/

ursusiku- dolej sobie oleju bo ci  sie glowica przegrzewa i niedlugo peknie, a nie wiem jak z czescami zamiennymi do tego zts-a ???

Opublikowano
20 minut temu, galan99 napisał:

@Ulman Kto zarabia teraz na truskawkach tak ogólnie na skupach na pewno nie rolnik tylko kto obcy kapitalista rolnikowi 2 zeta a sami po 20 zł to się nazywa wyzysk pamiętam czasy że porzeczka czarna była po 6 -7 zeta malina 6 zeta i typ takich skoków cen nie było aż przyszedł złoty Balcerek i rozpierdolił wszystko więc nie mów że się nie da wyżyć teraz to i 5 ha mało .

Niemcy stawiają elektrownie węglowe nawet jedna już pracuje jest ok u nas zamykać kopalnie i elektrownie węglowe i dalej z nas robić dziadów by energia Polaka kosztował 60 % dochodu rocznego .

To niech rolnik ruszy d*pę i sam zacznie detalować albo handel otworzy zamiast biadolić i obwiniać Balcerowicza, obcy kapitał , siły nieczyste, kapitalistów. Wyzysk to lewackie pojecie. Jak ci nie pasują realia to albo weź się do roboty albo przestań to robić zamiast oczekiwać lewicowej interwencji w rynek bo tobie się należy. W normalnm swiecie nie masz prawa wyżyć z 5 ha za wyjątkiem specjalistycznych nasadzeń robionych - kwiaty, szparagi, sady winnice ale i tak szału z tego nie będzie. 

Opublikowano
24 minuty temu, jacus napisał:

ursusiku- dolej sobie oleju bo ci  sie glowica przegrzewa i niedlugo peknie, a nie wiem jak z czescami zamiennymi do tego zts-a ???

Nie żaden zts tylko ursus ,A że wspólna myśl techniczna to co w tym złego 

Opublikowano

Spada pobyt ale na nasze produkty rolne odstawisz do marketu swoje towary rolne nie .

Gdzie są Polskie sklepy nie ma bo nie wytrzymali z marketami Niemiec i inii dojadą nas do końca .

Wim co mówię kiedyś się opłacało wszystko jak nie byliśmy w Unii co po dopłatach tych śmiesznych 960 zł na rok .

Opublikowano

@Ulman ten wolny rynek nie działa w przypadku cen bydła ,zakłady i handlarze robią co chcą 

Opublikowano

Nie normalny dla ludzi bo nie mogli jechać zagranicę tak swobodnie ale dla gospodarki rolnej był idealny ale zachód nie miał zbytu wiesz o tym dusili się z towarem , ziemia na zachodzie była nie obsiewana nawet 10 % a to dużo teraz nas zapychają wszystkie kraje w schodnie ich towarem a nasz gdzie sprzedać i jest coraz gorzej .

Opublikowano

Jest ktoś za ?

Patrząc tylko  jak się lubią zwolennicy Pisu i Platformy, to jestem przeciw.

1 godzinę temu, jacus napisał:

znowu pada a siano trza by kosic...

Koś. Moje tylko będzie moknąć :).

Pochmurno, zimno,wieje, pada od czasu do czasu...chyba nie ten temat:).

Opublikowano

Ale od obrony masz policję czy wojsko. U nas ludzie są za nerwowi. Jak ktoś chce sobie postrzelać, to niech się zapisze do WOT, czy idzie na strzelnicę.

Opublikowano
2 godziny temu, Ulman napisał:

Nie jestem pewien. U mnie jak starzy przekażą gospodarki to zacznie się wyprzedaż . Już mam pierwsze propozycje.

To u ciebie może tak jest ale u mnie sytuacja jest zgoła inna. 

Każdy młody co przejmie gospodarstwo to przeorze coś zasieje na dopłaty i ma się za WIELKIEGO ROLNIKA. 

Opublikowano
5 godzin temu, Ulman napisał:

Ciemnota widzi że za PISu jest taniej jak za PO wiec PIS jest dobry. Niestety nie widzi że podatki za PIS są większe jak za PO bo tego ciemnocie nie mówią.

Oczywiście każdy powinien być przygotowany na `zamkniecie biznesu na 2 miesiące i płacenie wszelkich zobowiązań bo tak twierdzi PISowski lud znany z dogłębnej wiedzy ekonomicznej.

To  powiedz  jakie podatki  podniósł  PiS 

Każdy  rozsądnie  myślący   ma  zapas   gotówki  choć  na  kwartał  a nie  z dnia na dzień   by  się  nachapać 

23 minuty temu, PRIMO napisał:

To u ciebie może tak jest ale u mnie sytuacja jest zgoła inna. 

Każdy młody co przejmie gospodarstwo to przeorze coś zasieje na dopłaty i ma się za WIELKIEGO ROLNIKA. 

Dlatego  dopłaty   trzeba  zlikwidować 

Opublikowano

Nie trzeba likwidować dopłat tylko wprowadzić inny system ich naliczania. Jeśli znikną to w każdym państwie unii równocześnie. Jak zlikwidują dopłaty w Polsce a zostaną w Czechach to jakie masz szanse na zbyt ? 

Opublikowano
40 minut temu, PRIMO napisał:

A nie żałuj. Daj ludziom dołożyć do tego interesu.:lol:

Opublikowano
4 minuty temu, hubertb napisał:

Nie trzeba likwidować dopłat tylko wprowadzić inny system ich naliczania. Jeśli znikną to w każdym państwie unii równocześnie. Jak zlikwidują dopłaty w Polsce a zostaną w Czechach to jakie masz szanse na zbyt ? 

W  całej UE   zlikwidować  dopłaty 

100621197_10224112420304307_413971902441

Opublikowano
4 minuty temu, hubertb napisał:

Jak zlikwidują dopłaty w Polsce a zostaną w Czechach to jakie masz szanse na zbyt ? 

No popatrz, ja nie biorę i zbyt mam chyba najlepszy.:lol:

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v