Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, hubertuss napisał:

z tematu koronawirusa to pierwszym wypadkiem była casa gdzie jednym samolotem leciało sporo dowództwa ,i wtedy nalezało już wyciągnąć wnioski co do lotu jednym samolotem .                       a jak sobie wyobrażasz rządowe inwestycje w energie odnawialną  ?

1 godzinę temu, Ulman napisał:

i to samo pytanie , jak sobie wyobrażasz rezadowe inwestycje w energie odnawialną ?

Opublikowano

jarecki - Monachium, Frankfurt am Main, Stuttgart, Dueseldorf, Hamburg. Berlin był otoczony murem i został z Tegelem. Shoenefeld miało być zajebizną na miarę Berlina. Do tej pory to jest bardziej cargo a Tegel mieli zamknąć ładnych parę lat wstecz i nikt nie chce się na nowe przenosić. Niby mnie skomunikują z CPK (taki plan) ale miałbym cisnąć pociągiem do Łodzi to wolę bryknąć do Berlina samochodem albo i nawet pociągiem gdyby był ICE. Jedna malusieniuńka uwaga - jakiekolwiek problemy z Unią i cały misterny plan CPK w pizdu...

Ktoś mi powie dlaczego AN 225 nie przyleciał do Jasionki czy Pyrzyc tylko do Warszawy?

Opublikowano

A jak mam sobie wyobrażać? Niech stawiają turbiny, robią elektrownie wodne czy wspierają fotowoltaijkę (ulga podatkowa czy możliwość wrzucenia takiej instalacji w całości w koszty.

53 minuty temu, nie napisał:

a różnica polega na tym, że przez po-psl musiałeś pracować do 67 a dzięki pis możesz, ale nie musisz pracować do 67, (co z ciebie za liberał?)

no przecież w linku masz napisane że nie musiałeś a mogłeś iść na emeryturkę wcześniej. 

A co ma do tego mój liberalizm jak pokazuje jednakowe podejście dwóch socjalistycznych ekip. Obecni bardziej lewicowi zabraniają pracy w niedzielę chodzą na pasku lewackich związków zawodowych i zalecają by krócej pracować a jednocześnie podnoszą podatki i mnożą biurokracje by to wszystko próbować sfinansować

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, RoadRunner91 napisał:

W 2012 roku w Sejmie przegłosowano reformę emerytalną, która zakładała podniesienie wieku emerytalnego dla wszystkich do 67. roku życia. Wówczas niemal cały klub PSL była „za” tą ustawą. Przeciwko reformie z PSL był jedynie poseł Eugeniusz Kłopotek. Jednak należy tu dodać, że wówczas ludowcy wymogli na Platformie Obywatelskiej, że co najmniej do końca 2017 roku rolnicy będą mogli przechodzić na emeryturę wcześniej, czyli w wieku 55 lat dla kobiet i w wieku 60 lat dla mężczyzn, czyli tak jak to miało miejsce przed reformą. Członkowie PSL tłumaczą, że w kolejnej kadencji Sejmu chcieli wydłużyć ten przywilej o kolejne 5 lat, czyli do końca 2022 roku.

Kiedy do władzy przyszło Prawo i Sprawiedliwość, cofnięta została reforma emerytalna i przywrócono powszechny wiek emerytalny 60 lat dla kobiet i 65 lat dla mężczyzn. Jednak przywilej wcześniejszej emerytury dla rolników został wygaszony 31 grudnia 2017 roku, zgodnie z ustawą przyjętą jeszcze przez koalicję PO-PSL. 

Dziecko PSL złożył projekt ustawy aby to przedłużyć a pismatoly  to odrzuciły... Ot koniec kropka... Co chcesz tu udowodnic ? Że Pis matoły oszukały że skracają wiek emerytalny ? No niestety nie rolnikom... 😎

Edytowane przez ogarek
Opublikowano (edytowane)
Cytat

masz napisane że nie musiałeś a mogłeś iść na emeryturkę wcześniej. 

przymus wcześniejszej emerytury?? chyba święta cię trzymają :)

@ogarek

Cytat

Co chcesz tu udowodnic ? Że Pis matoły oszukały że skracają wiek emerytalny ? 

nie, nie oszukały buahahahahahaaaa

Edytowane przez nie
Opublikowano (edytowane)

Za po /psl można było przechodzić na wcześniejsze emerytury a za Pis d*pa maryny i tyle.. I pisowskie trole tego nie przetłumaczą skoro chłop ma w plecy 5 lat ... 😋

Edytowane przez ogarek
Opublikowano
15 minut temu, ogarek napisał:

Dziecko PSL złożył projekt ustawy aby to przedłużyć . 😎

Stoi przed sądem zabójca ojca i matki. W ostatnim słowie prosi o wyrozumiałość i łagodny wyrok dla sieroty. 

Aluzju paniał?

Opublikowano (edytowane)

Liczą się fakty a nie aluzje i tyle... Sąsiad przeszedł na wcześniejszą w   wieku 60 lat za po /pls a ja przejdę w wieku 65.... Panial  czy rozrysowac obrazkami ? 

Edytowane przez ogarek
Opublikowano
7 minut temu, nie napisał:

o matko, dobre mają pralki

gdyby nie pis to rolnik i rolniczka przechodzili by od roku 2017 na eme w wieku 67 a tak maja 65 i 60

nic nie bój przejdą wybory prezydenckie to jak najbardziej powrót do 67 będzie realny po tym cholernym koronawirusie

zanim my przejdziemy to opcji może być wiele i oby tylko na 67 się skończyło

Opublikowano
47 minut temu, DTaras napisał:

Ktoś mi powie dlaczego AN 225 nie przyleciał do Jasionki czy Pyrzyc tylko do Warszawy?

Podobno była obawa że jak tam przeleci, to kury przestaną się nieść i krowy mleko dawać, a taki sukces to juz by było zbyt wiele.:lol:

Opublikowano
11 minut temu, nie napisał:

o matko, dobre mają pralki

gdyby nie pis to rolnik i rolniczka przechodzili by od roku 2017 na eme w wieku 67 a tak maja 65 i 60

I będzie tak jak pomocą suszową czy ostatnimi obiecankami z  umorzeniem składki za 2 kwartał 😁

EVlWyxWXsAMIAb9?format=jpg&name=small

Opublikowano (edytowane)

który rząd, pomógł ci więcej w czasie suszy/mrozu?

Cytat

prawdopodobnie takie były wymagania chińczyków

Edytowane przez nie
Opublikowano

Prawda . PiS najwięcej . Tylko szkoda że tak niesłownie to wszystko zrobili . Ale nikt inny tyle .

Opublikowano
1 minutę temu, nie napisał:

to po co opowiadasz farmazony że ten jest wyjątkowy. w tym rządzie nie nic po za fanatyzmem smoleńskim.

czczą prezydenta który był gorszy od obecnego

Opublikowano

Ten co obiecał a

4 minuty temu, nie napisał:

nie wyplacil... 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Opublikowano
6 minut temu, Pafnucy napisał:

Prawda . PiS najwięcej . Tylko szkoda że tak niesłownie to wszystko zrobili . Ale nikt inny tyle .

Jak dajom to trzeba na nich głosować. Może lepiej byłoby liczyć na siebie?

37 minut temu, nie napisał:

przymus wcześniejszej emerytury?? chyba święta cię trzymają 

Wtedy miałeś wyższy wiek emerytalny ale mogłeś przejść wcześniej. Teraz masz niższy ale zaleca się pracować dłiużej. To jeden i ten sam syf dla ciemnego ludu który się cieszy ze będzie klepał biedę będąc dłużej na emeryturze. Pochwała lenistwa, nieróbstwa i dziadostwa.

Opublikowano
Przed chwilą, Ulman napisał:

Jak dajom to trzeba na nich głosować.

Czy to zły powód ? Lepiej na takich , co niema , nie było i nie będzie ? Wszystkie jednym ,,,, Coś tam coś tam podszyte , ale lepsi tacy co od nich coś skapnie .

Opublikowano
1 minutę temu, nie napisał:

racyl, gdzie tak napisałem??

ludzie wierzą w to co zobaczą w tvp do tego stopnia że potrafią nawet usprawiedliwić piątkowe wojaże jarka po placu i cmentarzu mimo wyraźnych zakazów dla wszystkich

tak jak kiedyś obujali emerytów że im podnoszą najniższe emerytury do 1000zł tylko zapomnieli dodać że chodziło o kwotę brutto

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v