Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 minut temu, szmergiel napisał:

tu to o parę zł pieprzenie kilka dni .nie wspominając o 300zl na jak paliwa hehe.a że dla wielu to mało to oczywiście że prawda 

pa.najlepsze że najwięcej o dzieciach ma do powiedzenia kawalerka lub stara kawalerka.jeden duren napisał że wstyd narobić dzieci to sami tacy ,rodzinni, uznania dają.paranoja.

idę spać

Nie czepiaj się swojego prezesa Jarosława

Opublikowano

Padło tu węglu na składach i braku piniendzy na jego zakup. Czy prezydent wew swej wspaniałości razem z rządem odblokowali już handel miałem węglowym dla kotłowni poniżej 1MW? Pewno będą się tłumaczyć kielonawirusem.

Opublikowano
7 minut temu, szmergiel napisał:

pisze z punku widzenia człowieka co ma 3 lub 4 małych dzieci i dlatego dziwaku nie trawię takich ludzi co nic poza czubkiem swoje nosa nie widzą.final frustracje bez rodxiny

............i uczciwie zarabia na życie, płacąc podatki🤣

Opublikowano (edytowane)

może na pw napiszesz ile za zeszvxy rok zapłaciłes dochodowki do us.?

ZUS i inne pierdoly pominiemy

ps.kolejny k**wa ojciec gromadki dzieci co plac i dużo podatków się odezwal

Edytowane przez szmergiel
Opublikowano

szmergiel - są ludzie co świadczeń potrzebują ale nie jest to ogół mający prawo do głosowania. Można pomóc w konkrecie niosąc większą wartość materialną i niematerialną. I tak gdyby tylko dać warunek, że trzeba rzucić fajki no to w konkrecie cztery stówy wyjęte lekko to jak myślisz - ilu by się zakwalifikowało?

• Like 1
Opublikowano

Czegoś tu nie rozumiem. Masz szmerglu poukładane, zakładam że niestandardowo gdyż wchodzisz w fazę wyścigu na długości, znasz zasady, to z jakiego powodu uważasz, że kasa rozwiązuje wszelkie problemy, niemoce, uzupełnia braki

szmergiel - prosty. Analizujesz budżet z ujemnym bilansem to w pierwszej kolejności go restrukturyzujesz.

Opublikowano
23 minuty temu, Ulman napisał:

Jak o pare złotych się czepiają to nie dawać wcale bo i tak jest dobrze skoro myslacy bez trudu ma ponad 10 tys. Cymbał leń i niemyslacy bałwan powinien klepac biede bo dotowanie takiego osobnika jest patologiczne i konserwuje jego nieróbstwo i lenistwo.

Piszac z punktu widzenia gamonia i nieroba , nie umiesz sobie wyobrazić że można wychować kilkoro dzieci, wykształcić je a do tego rozwijać się zawodowo. Nie mierz innych swoja miarą

gdzie tacy mieszkają co żyją tylko z socjala ?

10 minut temu, szmergiel napisał:

ja niestety przekroczyłem 3 fila samej wypłaty tysiaka mi za***ali 

Opublikowano
16 minut temu, szmergiel napisał:

ZUS i inne pierdoly pominiemy

ps.kolejny k**wa ojciec gromadki dzieci co plac i dużo podatków się odezwal

Ile ty masz lat ? Na poziomie podstawówki się z takimi przechwałkami zatrzymałeś?  Może jeszcze chcesz ujawnienia całego majątku? 

Samą próba zmierzenia wkładu do budżetu w formie  PIT wykazujesz że nie masz pojęcia o czym piszesz i ośmieszasz się 

Opublikowano

szmergiel - pomagałoby, gdyby prowadziło do usamodzielnienia i w rezultacie odłączenia tej kroplówki. Gdyby wymagało progresu... Powinny być dwa fundusze - jeden uzależniony od zatrudnienia a drugi typowo pożyczkowy... Za daleko idę.

Ulman tyż ma słuszność...

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, soltys48 napisał:

Napiszę Ci przykład z mojej wsi

Młoda dziewczyna, z 91' pochodząca z rodziny wielodzietnej zawsze żyjącej z socjalu, skończyła 6 klas do 18 roku życia, nie pracowała nigdy nigdzie nawet 5 minut.Ma w tej chwili 4 dzieci, na każde 500, do tego jakieś rodzinne i inne świadczenia, dodatkowo dostaje pomoc żywnościową, gmina dokłada jej do rachunków bo jej nie stać....

Jakiś czas temu przyszła do mnie kupić worek pyrów, matka ją pyta; WERONIKA NIE CHCESZ ISĆ DO PRACY BO U MNIE SZUKAJĄ.....Ona krótko(cytuje)

PIERDOLEM NIE ROBIEM I TAK MAM WIĘCEJ NIŻ TY

Można rzec że trafiła niczym kulą w płot :D matce 4-ki małych dzieci proponować pracę. A ty byś pojechał za niańkę robić czy kto? :xxx

2 godziny temu, thor1984 napisał:

nie te czasy, ja mam troje małych i nie wyobrażam sobie jakby to było do ogarnięcia teraz jakby żona poszła na etat. Problem z socjalem jest taki, że sporo osób traktuje go jako podstawowe źródło dochodu i nic więcej nie robi. Ja sam jestem beneficientem ale oprócz tego mam maliny, truskawki, trochę zboża i parę sztuk bydła i jak na razie jakoś to się kręci. czasem wpadnie jakiś dodatkowy zarobek. Ale od kiedy jest 500 + trudniej o osoby do rwania malin, bo zawsze przychodziły kobitki aby zarobić na książki na przykład. Najbardziej wkurwiające to są pijaczki. Wożą ich na żarcie, na zimę węgiel, jakieś zasiłki celowe, żywność co jakiś czas. A jak powiesz, żeby przyszedł pomóc to czasu nie ma. Robisz coś w polu aż pot po d*pie ci się leje a taki stoi sobie pod sklepem z zimnym piwkiem w ręku i się śmieje. 

Też sobie nie wyobrażam ogarnięcia pracy z jednoczesnym wychowaniem trojga małych dzieci.

U nas nikt nie traktuje socjalu jako podstawowe źródło dochodu, więc nie wiem skąd się biorą te głosy że sporo osób nie pracuje i żyje z socjalu. Może to występuje gdzieś lokalnie w zachodnich terenach PL po PGRowskich osadach, w Zamojskim i blokowiskach lokalizowanych na perypetiach większych miast.

żadne pijaczki na ,,chodzie,, też nie dostają węgla, a tym bardziej żarcia. Tylko takie na wykończeniu ale oni do pół roku korzystają z socjalu, a później schodzą z tego świata.

Wcale się nie dziwię że nie pójdzie pomóc, ja też bym nie poszedł za 20 zł/godz. dorabiać kogoś, w kurzu, brudzie smrodzie i hałasie bez zachowanych przez pracodawcę podstawowych zasad BHP.

A pod sklepem się śmieje bo wie że do grobu nikt niczego nie zabierze i do póki ty zapierd... aby w przyszłości nie musieć za***rdalać tylko korzystać i bawić się życiem to on się śmieje i liczy że nie osiągniesz celu i obaj tak samo marnie skończycie, przestaje się śmiać gdy dochodzisz do momentu w którym już nie musisz za***rdalać bo się już dorobiłeś a teraz masz okres w korzystania z życie, tańce i hulanie, i wtedy ta mina jego jest bezcenna :D wtedy też pojawiają się głosy: ,,nakradł,, ,,farta miał,, ,,wuja w kurii,, ,,złoto po żydach znalazł,, itp. wytłumaczenia i usprawiedliwienia ich nieudacznictwa życiowego.

I ci którzy wciąż zapierdalają (nazwijmy to - gonią króliczka) się strasznie  teraz frustrują że uczciwą pracą naginali naście lat, i w 2014 roku już o 2 długości wyprzedzili pozostałą częścią lokalnego społeczeństwa a teraz oni ci co byli w tyle ,,lenie nieroby,, dostali fory w postaci 500+ i nagle cały trud gonitwy króliczka poszedł na marne bo zrównali się statusem i majętnością z leniami którzy nie stanęli na starcie naście lat temu w biegu gonienia króliczka lub stanęli ale nie starali się wygrać czy nawet ukończyć zawodów, a teraz Państwo podstawiło wagonik i samo ich wiezie na metę.

@szmergiel ja to już dawno zauważyłem i tu już nie raz pisałem, najbardziej sfrustrowani całym obrotem sprawy są ci średnio zamożni, którzy tyrali naście lat i teraz osiągnęli powiedzmy tam jak by przeliczać na przykłady, jakiegoś tam salonowego NH 90 KM, czy passata 8 letniego , może standardowy ale nowy dom, czy mieszkanie w segmencie pod miastem,

najbardziej zadowoleni są ci którzy mieli wyebane całe życie, żyli tak aby tylko na jedzenie starczyło a teraz dzięki socjalom oraz pracy która obecnie jest dużo lepiej płatna niż kilka lat wstecz, mogą sobie kupić passata 8 letniego, odkupić od tych średnio zamożnych tego już używanego NH 90 KM, czy mieszkanie w starym budownictwie, a nawet własnymi siłami pobudować i powoli wykańczać standardowy dom.

Najbardziej wyebane mają bogaci którzy finansowo zawsze byli o krok przed średnio zamożnymi, są nadal o krok i będą i żadne 500+ im nie zagraża. W gonitwie króliczka cała masa średnio zamożnych nawet dzięki socjalowi i tak ich nie prześcignie. Dlatego mają wyebane czy jest 500+ czy nie ma.

I tu na AF jest kilku takich zjadliwych zgredków co to w życiu zbyt wiele się nie dorobili, ale starannie i uczciwie pracowali naście lat, a teraz sąsiad który pracą się nie zhańbił jeździ nie wiele gorszym albo nawet takim samym 8 letnim passatem i krew ich zalewa dlatego tak krytykuja te 500+ i socjal.

:D :D

Edytowane przez damianzbr
Opublikowano
2 minuty temu, damianzbr napisał:

U nas nikt nie traktuje socjalu jako podstawowe źródło dochodu, więc nie wiem skąd się biorą te głosy że sporo osób nie pracuje i żyje z socjalu. Może to występuje gdzieś lokalnie w zachodnich terenach PL po PGRowskich osadach, w Zamojskim i blokowiskach lokalizowanych na perypetiach większych miast.

dokładnie u nas na południu śląsku nie znam nikogo co żyją socjal ... niewiem co to za bajki ... 

Opublikowano (edytowane)

pewnie, a tam w tych miejscówkach co wymieniłem jak jest patologia to ona czy z 500+ czy bez 500+ jak była tak i będzie. Jak ćpali, chlali, kradli i się jebali tak dalej będą to robić i nikt ani nic tego nie zmieni.

Ale to są jakieś marginalne przypadki takich społeczności. Np. u mnie w gminie chyba nie ma takiego przypadku - nie kojarzę. Wiadomo pijactwo i jebactwo jest ale każdy jakoś tam do roboty jakieś tam chodzi. A na pewno już tak nie ma że cała rodzina siedzi i chleje. Jak chleje jakiś jeden z braci i nic nie robi to pozostali domownicy normalnie pracują i żyją i utrzymują darmozjadka..

A kiedyś to owszem często spotykany widok. Nie było socjalu, nie było pracy była patologia. Jest socjal jest praca patologia się wykrusza. Więc co tu więcej kombinować i zmieniać? Zostawić jak jest i robić swoje. No chyba że kogoś krew zalewa że sąsiad leń jeździ tyle samo wartym autem, to trzeba się brać w garść i być jeszcze bardziej zaradniejszym, bystrzejszym aby prześcignąć sąsiada który dostał darmowe fory.

Opublikowano (edytowane)

no jeszcze rodzinne, ile tam teraz mi dają ze 76 zł. :D

Jak być zaradnym to od A do Z i trzeba brać wszystko a jak najmniej dawać od siebie.

Kurna kaska z tarczy COVID19 na pracowników mi się pokończyła musiałem wrócić do komp - do pracy. JPRD -_- ale łatwo przyszła szybko poszła. Fajnie to pis wymyślił po 36 tys. za pracownika, x 6 szt = 216 tys. z tego prawie całość bezzwrotne jak utrzymam stanowiska pracy przez rok a nowy czarny niemiecki SUVik sobie lata z kaski tarcza CVID19, prosto z salonu felga 21 cala :D

A frustraci siedzą i debatują jakie te 500+ jest złe. W sumie co im zostało, niech debatują skoro nic innego nie potrafią jak tylko narzekać i zazdrościć xP

Jak macierzyńskie teraz liczą? Jeśli jedziemy od roku na małym ZUSsie (tym od obrotów) i przerwiemy opłacanie chorobowej na powyżej 30 dni i po 31 dniach zadeklarujemy się że chcemy opłacać jakiś tam trochę wyższy ZUS niż najniższa krajowa, oraz że chcemy wrócić z składką chorobową to będą liczyć wymiar zasiłku macierzyńskiego ze średniej od momentu wznowienia opłacania chorobowego czy z ostatnich 12 m-cy?

Bo znajoma się mnie doradzić chciała, a tak teraz pokręcili z tym ZUSem, haha chcieli uniknąć matactwa ze str. ciężarnych. Ale jak widać nie wyszło bo jedni będą się wk***iać na 500+ bo nic innego nie potrafią jak tylko zapierdzielać niczym trybiki w automacie, a drudzy z ułańską fantazją gardzący schematami, będą dalej robić swoje czyli się wzbogacać na czym się tylko dla od poboru socjalów, po przez ebanie fiskusów i innych zusu kończąc na legalnym i zgodnym z prawem mamieniu ludzi i kręceniu lodów :D

np. znajomy ostatnio fajny budynek usługowy postawił w centrum miasta. Jak mu doebali podatek od nieruchomości to omal z fotela nie spadł. Dlatego zaraz na drugi dzień założył stowarzyszenie. Bo kurna z kościołem było więcej zachodu więc zdecydował się na stowarzyszenie, a i co chciałem powiedzieć on nie ma zdania na temat 500+ choć nie bierze mimo że ma trójkę smarkaczy, ale z dwoma kobitami. I to one biorą kaskę. Mówi że jest mu obojętne czy dają 500+ czy nie bo i tak go stać. Chociaż raz odparł że dzięki 500+ najemcą lepiej biznes się kręci to im czynsze popodnosił bo też chciał kawałek tego tortu mimo że przez stowarzyszenie podatku od nieruch. uniknął.

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, Roman176 napisał:

dokładnie teraz pomyśl jak by tak tu żyć z 500 ? w domu opłacać się remontować ogrzać się jakaś paranoja 3 dzieci 1500 tata mama to dochód na jedzenie i co dalej ? 

a dalej to do mopsu po konserwy, mieszkanie socjalne, opał na zimę, darmowe obiady, ciuchy do szkoły itd itp

Edytowane przez Gość
Opublikowano
5 godzin temu, damianzbr napisał:

no jeszcze rodzinne, ile tam teraz mi dają ze 76 zł. :D

Jak być zaradnym to od A do Z i trzeba brać wszystko a jak najmniej dawać od siebie.

Kurna kaska z tarczy COVID19 na pracowników mi się pokończyła musiałem wrócić do komp - do pracy. JPRD -_- ale łatwo przyszła szybko poszła. Fajnie to pis wymyślił po 36 tys. za pracownika, x 6 szt = 216 tys. z tego prawie całość bezzwrotne jak utrzymam stanowiska pracy przez rok a nowy czarny niemiecki SUVik sobie lata z kaski tarcza CVID19, prosto z salonu felga 21 cala :D

A frustraci siedzą i debatują jakie te 500+ jest złe. W sumie co im zostało, niech debatują skoro nic innego nie potrafią jak tylko narzekać i zazdrościć xP

Jak macierzyńskie teraz liczą? Jeśli jedziemy od roku na małym ZUSsie (tym od obrotów) i przerwiemy opłacanie chorobowej na powyżej 30 dni i po 31 dniach zadeklarujemy się że chcemy opłacać jakiś tam trochę wyższy ZUS niż najniższa krajowa, oraz że chcemy wrócić z składką chorobową to będą liczyć wymiar zasiłku macierzyńskiego ze średniej od momentu wznowienia opłacania chorobowego czy z ostatnich 12 m-cy?

Bo znajoma się mnie doradzić chciała, a tak teraz pokręcili z tym ZUSem, haha chcieli uniknąć matactwa ze str. ciężarnych. Ale jak widać nie wyszło bo jedni będą się wk***iać na 500+ bo nic innego nie potrafią jak tylko zapierdzielać niczym trybiki w automacie, a drudzy z ułańską fantazją gardzący schematami, będą dalej robić swoje czyli się wzbogacać na czym się tylko dla od poboru socjalów, po przez ebanie fiskusów i innych zusu kończąc na legalnym i zgodnym z prawem mamieniu ludzi i kręceniu lodów :D

np. znajomy ostatnio fajny budynek usługowy postawił w centrum miasta. Jak mu doebali podatek od nieruchomości to omal z fotela nie spadł. Dlatego zaraz na drugi dzień założył stowarzyszenie. Bo kurna z kościołem było więcej zachodu więc zdecydował się na stowarzyszenie, a i co chciałem powiedzieć on nie ma zdania na temat 500+ choć nie bierze mimo że ma trójkę smarkaczy, ale z dwoma kobitami. I to one biorą kaskę. Mówi że jest mu obojętne czy dają 500+ czy nie bo i tak go stać. Chociaż raz odparł że dzięki 500+ najemcą lepiej biznes się kręci to im czynsze popodnosił bo też chciał kawałek tego tortu mimo że przez stowarzyszenie podatku od nieruch. uniknął.

trafiłeś w sedno sprawy.nie chciałem ruszać sprawy takiej kasy bo tu przecież tego nie pojma.najlepsze że ludzie co zatrudniają ponad 10 osób przytulił po ponad bance zeby utrzymac miejsva pracy a gawiedz sie szarpie o pare zlotych.brutalbie ale prawdziwe to ujoles ktos sie szarpie.

26 minut temu, pafnucy napisał:

a dalej to do mposu po konserwy, mieszkanie socjalne, opał na zimę, darmowe obiady, ciuchy do szkoły itd itp

widac kim jestes jak zazdroscisz pijaczkowi ze dosranie jskies konserwy .cxlowieku to na jskim ty poziomie zyjesz?zeby dali nowe audi z salonu to mozna zazdroscic jeszcze ale konserwy?zacofsnie i biedota

Opublikowano
9 godzin temu, szmergiel napisał:

człowieku wiesz czego się toczyło określenie kasy w opur? ano tego że tu o parę zł się ludzie czepiają a myślący bez trudu mają dużo ponad 10tys na niech i żyją .to niema nic wspólnego z socjalem.

ciebie ciągle boli że ktoś na dzieci bierze i jeszcze takie bzdury piszesz o kobietach co mają 3 dzieci bo zwyczajnie jesteś nieudavxnikiem życiowym i zawiść przez Ciebie przemawia  bo nawet rodziny nie masz

ps.a ja będę pisał opur i co hehe

Ale gdzie są ci ludzie z tym oporem kasy  odpowiesz w końcu. Bo ja ich nie widzę ani w śród rolników ani w śród osób z poza rolnictwa.  

Opublikowano (edytowane)

słabo patrzysz albo raczej nie kupujesz.

najprostszy pezyklad.wystaw pole do sprzedania ciut taniej niż na rynku.w nocy ci kasę przyniosa-taka bieda jest hehe.wystaw kombajn co wart 200tys za 150  to 15 min cię zgwalca taka to bieda jest i ludzie nie mają kasy.czlowieku otwórz oczy na swiat

Edytowane przez szmergiel
  • Confused 1
Opublikowano (edytowane)

No Damian ma opór bo lody kręci SUVa ma nówke za całe 200 tys ,  i ludzi nazatrudniał. Widzisz jaki kozak! Każdy kto ma trochę grosza przy tyłku i prowadzi biznes wie że pieniądz lubi ciszę więc osobników pytających się o wysokość dochodów/podatków czy też przechwalających się  stanem posiadania trzeba traktować jak wiejskich filozofów spod sklepu. 

Edytowane przez Ulman
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v