Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam,

Mam pytanie odnośnie ostatniego przełożenia czyli pompy podnośnika zależnej od biegów czemu gdy włączę tak dźwignię to podnośnik ponosi gdy wbije bieg na luzie reduktora ale nadal działa WOM dodam że 3 położenie działa dobrze WOM działa adekwatnie do biegów i podnośnik nie podnosi co może być przyczyną ? Miał ktoś taki problem ? Pozdrawiam

Edytowane przez mateuszs1993
Opublikowano

Nie do końca mogę wywnioskować o co Ci chodzi , ale gdy zależnie od biegów działa Ci też wom to masz włączony wom zależny od skrzyni , napęd idzie przez biegi po prostu. Żeby włączyć samą pompę musisz dźwignie pociągnąć jeszcze wyżej.

• Like 1
Opublikowano

No właśnie już wyżej się nie da jest na 4 położeniu i działa pompa razem z wałkiem a na 3 położeniu sam wałek. Chodzi o to że na tym czwartym położeniu działa pompa i WOM a powinna tylko pompa i czy ktoś miał taki problem.  Znam zasadę działania bo włączałem te położenia na reduktorze w pozycji neutralnej przez biegi. Ma ktoś jakieś sugestie co to może być ?

Opublikowano

Niema fizycznej możliwości, żeby wom się napędzał w czwartym położeniu. Może się kręcić na pusto, ale po złapaniu ręką powinien stanąć. Coś może się gdzieś przytarło, że akurat w tym położeniu się kręci, chociaż to wszystko w oleju chodzi i nie powinno. Tuleja przesuwna, jak sama nazwa wskazuje, się przesuwa i zazębia wom, lub sam podnośnik itd. w zależności od położenia dźwigni. Coś tam musi być nie tak, skoro tak się dzieje. Zapnij kosiarkę i spróbuj ją napędzić w tym położeniu dźwigni. Może puści 😋

• Like 1