Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

ja to chce zamiast 60 :) a wiekszy traktor tez mam c-385 :)a dwa duze mi nie potrzebne :)ale jesli faktycznie 50 ma spalić tyle co 80 to lepsza 80 :)fajnie by było jakby jescze ktos cos napiał np.o spalaniu? :)

Opublikowano (edytowane)

jak ma 4 świece to ma około 65 koni to raczej D50 a jeśli chodzi o uszczelki to jest tylko delikatnie inna pod głowicę do D50 ma dodatkowe otwory żeby woda dotykała do bloku. a reszta to raczej to samo a o jaki regulator ci chodzi ?

Edytowane przez renault
Opublikowano

Hmm dziwna sprawa na bloku jest wyraźnie D-240 ale mniejsza o to. Pod siedzeniem w 82 jest tzw. regulator siłowy do hydrauliki steruje się nim dźwignią po prawej stronie obok dźwigni WOM. Szczegółów nie znam...! Skąd wiesz że ten rodzaj silnika ma ok 65KM? Wszędzie pisze że te traktory mają koło 55KM.

Opublikowano

fakt 55 km podają ja mam 2 sztuki mtz jeden 1986 rok mtz 82 z napędem mała kabina silnik D 240 drugi Mtz 550 też 1986 rok bez napędu sprowadzony z franci duża kabina na silniku pisze D 50 silniki niczym się nie różnią z wyglądu poza głowicą a jeśli chodzi o ten dekiel to miały go silniki D 65 M były montowane w koparkach ale to nie mtz tylko JUMZ one mają normalną głowicę tak a poza tym to ten 550 jest do sprzedania :)

Opublikowano

Hmm dziwna sprawa na bloku jest wyraźnie D-240 ale mniejsza o to. Pod siedzeniem w 82 jest tzw. regulator siłowy do hydrauliki steruje się nim dźwignią po prawej stronie obok dźwigni WOM. Szczegółów nie znam...! Skąd wiesz że ten rodzaj silnika ma ok 65KM? Wszędzie pisze że te traktory mają koło 55KM.

To bardzo ciekawe, gdzie jest napisane, że MTZ 550/552 mają 55KM. Za chwilę ktoś napisze, że mają 45. Bzdura.

Głowa w śnieg i się nie mądrz.

Opublikowano

silnik d50 ma moc 55 km ale przy 1700 obr/min a d240 80km przy 2200 obr/min stąd taka spora różnica mocy w papierach.W mojej 50-tce zamontowałem pompę od 82-jki i wkręca się na 2600 obr/min, tylko strach bo ten wał niema przeciwwag ale mocy ci dostatek.Na oryginalnej pompie to trochę nędza.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez ilovemtz
      Prosze aby w tym temacie wypowiadali sie posiadacze mtz[nie pronarów].
      My mamy mtz-a z 1983r i ojciec nic złego na silnik nie moze powiedziec wał jeszcze nie byl robiony. Ciagnik zrobil okolo 15000mth nie wiem czy to duzo czy mało. Co prawda ceiknie ale one juz takie sa. Co do awaryjnosci to moge powiedziec ze wiekszosc czesc zaczynamy dopiero teraz wymieniac tj. po 24latach wczesnije nie było potzreby. Co do spalania to jest małe w orce okolo 14l/ha napewno mniej niz ursus czy zetor z tych rocznikow nie mowie o nowych forterrach. Jest mały problrm z czesciami bo nie mozna ich dostac musimy po nie jezdzc do oddalonego o 50km żmigrodu bo nigdzie w poblizu ich nie dostaniemy .Powiedzcie co na ich temat mowia wasi ojcowie czy wy sami. Sami wiecie ze nie taki rusek straszny jak go piszą.
    • Przez AgrostokParczew
      Witam, mam na magazynie kilka czapek oryginalnych Belarus, ciepłe obszyte od środka, jakby ktoś był zainteresowany proszę dzwonić pod 516-220-311 

• Przez Kulik
      Witam tak jak w temacie w jaki sposób inżynierowie ustalili ciśnienie na siłownik od womu ?? czy ktoś ma taką wiedzę ? proszę nie pisać że ciśnienie wstala króciec wkręcony w monoblok bo sprawdziłem i jest to nieprawdą jedynie co to on utrzymuje stałe ciśnienie na wolnych obr,podejrzewam że musi być coś w rozdzielaczu z elektrozaworami bo przecież ciśnienie idzie bezpośrednio z pompy i w rozdzielaczu zmniejszą może przez jakiś zaworek czy coś.Czekam na ciekawe pomysły
    • Przez Phosgen
      Cześć, wałkowany temat, do kupienia ciągnik w niewielkich pieniadzach.
      Niemam doświadczenia w tego typu maszynach ile według Was mógłby kosztować (chce go po prostu kupić) i proszę o wyrozumiałość pierwszy raz na forum  silnika nie słyszałem, dużo wycieków taki standard rusin 😁

• Przez kukum
      Witam znalazłem coś takiego https://www.agroinform.com/pl/rynek-arkusz-danych/czesc/czesci-do-ciagnikow/zestaw-do-konwersji-mechanicznej-blokady-mechanizmu-roznicowego-mtz/h_7470875 I interesuje mnie właśnie taka blokada bo powiem szczerze ze nie chce mi się walczyć już z moja oryginalna , myślałem nad pneumatyka nawet ale znalazłem coś takiego jak mechaniczna blokada na dźwigienkę i pytanie moje jest takie czy udało się komuś to ściągnąć z Węgier bo ja nie mogę się wgl z gościem skontaktować 

• Dodaj nową pozycję...
v