Skocz do zawartości

Koronawirus

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

nie wstawiajcie linkow do forow dla szurow-normalny czlowiek nie ma tam dostepu-chyba wiecie co to grupa prywatna ??

ywa a ty szczepionka od putina sie nie zaszczepilas ??? kochasz go a nie wierzysz w jego naukowcow ??? dziwne-bez zaufania nie ma milosci 🤣

5 godzin temu, witejus napisał:

Tacy szaleńcy ,psychole powinni być eliminowani,dosłownie.

moze go pod prad podpiac -ciebie na chwle pomoglo ,moze i jemu nie zaszkodzi..

grozenie komus smiercia- chyba dawno nie byles na kuracji .......

3 godziny temu, witejus napisał:

A jaka zapanuje jednomyślność w świecie,każdy będzie myślał że myśli np takiego szwaba są jego myślami.

a gdyby to przez jakis blad w matrixie to twoje myslli by byly myslami innych..

dla was szurow to w sumie lepiej by bylo gdyby wam wszczepiono cos w mozgi

Opublikowano
46 minut temu, Ywa napisał:

Jak widać prawie połowa Polaków się nie boi, bo nie uległa szprycy.

no i pykneło  mi 5 fal , seniorom w moim otoczeniu też  , normalnie juz weterani  jesteśmy :)

Opublikowano (edytowane)

Próby zmuszania... i segregowania  tu tkwi problem.,  co dobrowolnie robi reszta mnie zupełnie nie obchodzi , kazdy jest  odpowiedzialny za swoje czyny i sam poniesie w razie co konsekwencje 

nikt nie ma prawa mnie zmuszać to ryzyka powikłań... i nie znanych działań w przyszłości , bo razie co to ja sie bede musiał borykać ze złamanym zdrowiem 

a także  narzucać określonych  procedur med . dla których nie widze uzasadnienia 

Edytowane przez V12
Opublikowano
3 minuty temu, V12 napisał:

Próby zmuszania... i segregowania  tu tkwi problem.

nikt nie ma prawa mnie zmuszać to ryzyka powikłań...

a taz że narzucać okreslinych procedur med . dla których nie wudze uzasadnienia 

Segregacja nie ustanie, bo choroba też nie wyparuje z tego świata. Jakoś nie czułem nigdy jakiegoś oddechu na karku który mnie do szczepienia zmuszał, były jednak sygnały że mogę mieć pod górkę np. w szpitalu. 

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, hubertb napisał:

Segregacja nie ustanie, bo choroba też nie wyparuje z tego świata. Jakoś nie czułem nigdy jakiegoś oddechu na karku który mnie do szczepienia zmuszał, 

Czas pokaże co zniknie a co nie...

I bardzo dobrze że nasz kraj  do tej pory sie broni przed wymuszaniem , to każdego decyzja oby tak pozostało 

Choć jesli nie Kolega nie pracuje o kogoś to zmuszania nie odczuje , niestety wsród znajomych co pracuja gdzies i trafiali na .... ( nie bedze pisał) szefów to mieli problemy nawet prace zmieniali 

ja tez nie odczułem bo robie na swoim 

Edytowane przez V12
Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, hubertb napisał:

Nie jesteś w stanie zmusić 

ja akurat nie widzę w tym żadnego problemu do realizacji , szczegolnie metodami pośrednimi które nawet u nas gdzie nie gdzie wystepuja 

karą moze być np . brak wstepu do niektórych miejsc , brak pracy , sposobów jest nieskończenie duzo 

dla przykładu . mam znajomych co zdecydowali sie TYLKO dlatego bo chcieli latem na wakacje a to sporo upraszczalo sprawę  , ich decyzja ich ryzyko , a po takie rzeczy powinno sie sięgać  tylko w celach zdrowotych oni nie wiedzieli w tym celu ...ale na urlop trzeba lecieć 

https://wydarzenia.interia.pl/autor/aleksandra-cieslik/news-wloskie-wakacje-tylko-po-trzeciej-dawce-szczepie-sie-ze-wzgl,nId,5824409

bardzo czesty powód...

Edytowane przez V12
Opublikowano

Szczepionka to małe ryzyko przy ryzyku podróży do innego państwa w czasie epidemii jakiejkolwiek choroby. Coś w stylu zbierania grzybów na poligonie podczas ćwiczeń wojskowych. 

Bardziej bolą takie rzeczy jak np. droższa składka przy polisie nażycie, utrudnienia ze strony pracodawców, niektóre prywatne żłobki i przedszkola też zadawały dużo pytań niezaszczepionym. To są takie rzeczy na które musisz się zdecydować świadomie że tak będzie bo jesteś niezaszczepiony. Ja dużo rzeczy nie wiem bo zaszczepiłem się jak tylko mogłem. Mam znajomych którzy na początku też się nie szczepili ale w końcu zwątpili bo to była taka kopanina z koniem. 

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, hubertb napisał:

to małe ryzyko

w porządku masz prawo tak twierdzić . :)

Ja mam zgoła inne nastawienie , jak naście-MLN osób w naszym kraju 

dopuki mam wybór , jest w porzadku , ja zdecydowałem i nie żałuje ,

wolał bym sie w razie czego   "kopać " z biurokracją i dziwnym pojesciem nie których instytucji czy  ludzi  niż w razie co w przyszłosci z własnym zdrowiem 

więc sam widzisz  "stwierdzenie kopanina z koniem" ja zastapie zwrotem pośredni przymus...

Edytowane przez V12
Opublikowano (edytowane)

Jest raport z ostatniego tygodnia. 

Zachorowania to 61% i zgonow 40% po stronie szprycy. 

Czyli skuteczność przed zakażeniem i roznoszenie wirusa  jest zerowa. Więc ta propaganda że szczepisz się dla innych jest nic nie warta. 

Edytowane przez poosa21
Opublikowano

Często spotykam się z lekarzem który pracuje w tym szpitalu covidowym czy jak oni to nazywają. Mówi że obecne szczepionki na pewno nie są ostatnimi, właśnie z racji nowych wariantów. Podejrzewa że będzie jak z grypą szczepionka co rok. 

3 minuty temu, galan99 napisał:

jakie będą skutki tego za rok czy 2 do 3 lat

Tym się średnio przejmuje, jaram paczkę papierosów dziennie, nie spożywam eko jedzenia i notorycznie łamie jakieś przepisy drogowe. Ma mnie co zabić. 

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, hubertb napisał:

Tym się średnio przejmuje, jaram paczkę papierosów dziennie, nie spożywam eko jedzenia i notorycznie łamie jakieś przepisy drogowe. Ma mnie co zabić. 

O widzisz , bardzo trafnie napisane , tak samo ja sie nie przejmuje tym całym Cow , a do organizmu nie zamierzam chemii dokładać bo potrzeby  to teraz jakos nie zauwazyłem , a układ odporosciowy to bardzooo złozony system więc po co mam go zakłucać ??  ,

ja znów lubie  motocykle to bardziej niebezpieczne ... od róznorakich infekcji ,

Grypówek w rodzinie nigdy nikt nie uzywał , po prostu takie rzeczy sa dostepne  dla chetnych , tak powinno zostać , a niestety doszlismy do wniosku że sa miejsca że sergeguje sie ze wzgledu na cos co jest dla chetnych ...

13 minut temu, hubertb napisał:

. Podejrzewa że będzie jak z grypą szczepionka co rok. 

Nie wiem , ilu sie chetnych juz znajdzie dobrowolnie , patrz na 3-cie daweczki , z puli tych co przyjeli , tylko polowa jak na razie i chetnych coraz mniej , a najczesciej po to żeby dokument odnowić 

Edytowane przez V12
Opublikowano (edytowane)

Są, ale jeśli nie chcesz to się nie szczepisz. Przechodziłem omikrona ostatnio, nawet nie miałem kataru. Znajomy zachorował w tamtym roku na wiosnę, uparcie nie zgłaszał się do lekarza, wylądował na respiratorze. Dziś przez tamto niedotlenienie jest "leciutko do tyłu". Taka więc grypka to też nie jest, jak się zachoruje, szczepiony czy nie im szybciej wykryjesz i zaczniesz się ratować to większe szanse na lepsze przejście choroby. 

Edytowane przez hubertb
Opublikowano
8 minut temu, hubertb napisał:

im szybciej wykryjesz i zaczniesz się ratować to większe szanse na lepsze przejście choroby. 

To świeta racja i tyczy się to wszystkich chorób 

Szkoda że dwa lata temu o tym zapomniano , a nastawiono sie tylko na jedno , doprowadzilo to do tego co mamy a i przyszlośc opieki med. jest ponura 

Opublikowano

Komisja opisuje przypadki przymusu osób, zdrowych sprawnych, którym posypało się zdrowie i relacje, wiara w ten kraj (cofnijcie video bo jest na żywo)

Opublikowano

Najgorsze że ludzie boją się testować. Ja kupiłem sobie kilka testów i trzymam w szafce na leki, od razu wiemy co i jak. A tutaj jak by ludzi popieprzyło nie będą się badać bo ich zamkną w domu 😵 to nic że zarażą innych nawet głupią grypą ale oni muszą wychodzić.... 

Opublikowano
2 godziny temu, V12 napisał:

A techologia , nawet dla rolnictwa , co tego że jest ?? jak nie masz 100ha z dziada pradziada to co masz z tej technologi , jak ceny sa z innej galaktyki . no są tacy co lubią kredyty... nie musze szukac w okolicy było kilku takich rzutnych , kupowałi ziemie maszyny "rozwijali sie " zapomnieli w jednak w swoich "byznes" planach uwzględnic realnych czystych dochodów 

To nie wina technologii , to niektórzy  ludzie  zamiast wykorzystać ją do ułatwienia sobie pracy kombinują by dzięki temu zwielokrotnić  produkcję . Konsekwencje tego w kapitalizmie są widoczne i oczywiste .  

Człowiek z natury  nie czuje się najlepiej  nawet jeśli posiada wszystko   co potrzebuje do życia , posiadanie większej ilości dóbr niż inni powoduje że czujemy się lepsi . W naturze to najczęściej ci naj ....  rozmnażali się i utrwalili ten mechanizm .

Niektóry  rozumieją ten mechanizm inni zrozumieją gdy będą starsi a jeszcze inni nie próbują wnikać w takie sprawy lub nawet unikają jak ognia takich rozważań i  poddają się instynktowi . 

Opublikowano (edytowane)
35 minut temu, peugeot napisał:

To nie wina technologii , to niektórzy  ludzie  zamiast wykorzystać ją do ułatwienia sobie pracy kombinują by dzięki temu zwielokrotnić  produkcję . 

Nie wiem co chcieli kombinować , osoby które w okolicy zakopały sie we własnym optymiźmie ( nie umieli liczyc ?? )  . ich celem bylo przejście z 40 letnich maszyn , na ta cudowną techologie dzisiejszych czasów , do tego tez zwiększyc areał aby te maszyny wykorzystac . A jak nadmieniłem w tej chwili ceny na maszyny sa nie adekwatne do ich samych , a także do zysku netto z Ha ziemi 

Po drugie brak na rynku maszyn uproszczonych co za tym idzie , dla mniejszych oraz tych ktorzy zaczynaja zwiekszanie areału i dochodów , prosty przykład mojego Tatę było stać na nowy traktor i jakies maszyny do niego bez pobierania kredytów ktore wyzykuja 

przy 2 razy mniejszym areale !! , dziś jak mam 2 razy wiecej ale ekonomicznie  nie jest uzasadnione abym poszedł po nowy traktor  , do tego jakość tych maszyn i koszty serwisu , zanim on sie zamortyzuje i zacznie zarabiac na siebie to czesto wymaga juz solidnych remontów i akcji serwisowych , w tych porypanych eko silniczkach i mocno pokomplikowanych  skrzyniach i elektronice 

to dla mnie przyklad jak sie niby poprawia sytuacja , szczególnie w rolnictwie... w mniejszych gospodarstwach rodzinnych , a najlepiej to widac w zniwa gdzie 50 letnie kombajny to czesty widok w gospodarstwach  do 50 Ha i a taki 50 latek jeszcze usługi robi że czasem ze 100ha siecze w sezonie . Kolegi rodzice mieli 20 ha w 81r i kupili nowego Bizona , teraz jest 60 ha i dalej ten sam Bizon , miał on podejscie żeby cos kupic kombajn uzywany  do 150 tyś złotych ale jak poogladał to ... ochota mu przeszła , a co tu mówic żeby ekonomiczne był sens nowy skomplikowany ,  awaryjny i nietrwały kombajn kupić .

oczywiście jest opcja  kredycik ale nie wszyscy sa jego wyznawcami 

Edytowane przez V12
Opublikowano
4 godziny temu, hubertb napisał:

Szczepionka to małe ryzyko przy ryzyku podróży do innego państwa w czasie epidemii jakiejkolwiek choroby. Coś w stylu zbierania grzybów na poligonie podczas ćwiczeń wojskowych. 

Bardziej bolą takie rzeczy jak np. droższa składka przy polisie nażycie, utrudnienia ze strony pracodawców, niektóre prywatne żłobki i przedszkola też zadawały dużo pytań niezaszczepionym. To są takie rzeczy na które musisz się zdecydować świadomie że tak będzie bo jesteś niezaszczepiony. Ja dużo rzeczy nie wiem bo zaszczepiłem się jak tylko mogłem. Mam znajomych którzy na początku też się nie szczepili ale w końcu zwątpili bo to była taka kopanina z koniem. 

ja za to nie bede sie szczepil dopoki bede mogl 🤣.

jeszcze nie spotkalem sie z sytuacja zebym musial sie z bycia szurem tlumaczyc- jezdze wszedzie- nawet w radomiu ostatnio bylem 🤣.

4 godziny temu, poosa21 napisał:

Jest raport z ostatniego tygodnia. 

Zachorowania to 61% i zgonow 40% po stronie szprycy. 

Czyli skuteczność przed zakażeniem i roznoszenie wirusa  jest zerowa. Więc ta propaganda że szczepisz się dla innych jest nic nie warta. 

a ty dalej nie nauczyles sie liczyc ........gdybys przeanalizowal dane- k**wa od inzyniera, absolwenta dwoch poltechnik, chyba cos wiecej mozna wymagac niz od absolwenta gimnazjum-to bys widzial ze jest dokladnie odwrotnie

3 godziny temu, hubertb napisał:

Najgorsze że ludzie boją się testować. Ja kupiłem sobie kilka testów i trzymam w szafce na leki, od razu wiemy co i jak. A tutaj jak by ludzi popieprzyło nie będą się badać bo ich zamkną w domu 😵 to nic że zarażą innych nawet głupią grypą ale oni muszą wychodzić.... 

teraz mialem omikrona- dwa tygodnie sam sobie zrobilem  kwarantanne, tym bardziej ze zima wiec o tyle latwiej uniknac kontaku z narazonymi na zachorowanie.