Skocz do zawartości

Koronawirus

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Nie wziąłeś jacuś dzisiaj znów leków.   xD i pewnie jadłeś jaja na twardo z Ulrychem von Jungingenem w Wielkanoc poprzedzającą bitwę pod Grunwaldem.  :P   xD

Edytowane przez deSilva
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, jacus napisał:

tak naprawde tam nie ma zadnej starowki a zamek krolewski jest mlodszy ode mnie. 

ja nigdy nie bylem w kopalni w wieliczce 🤣

Fundamenty są starsze, i piwnice również. Ogólnie to można tam zobaczyć do dzisiaj odwierty wykonane przez Niemców w celu wysadzenia tego zamku. 

Edytowane przez Leszy
Opublikowano

seanku-znowu musze cie historii uczyc.. wiekszosc starowki warszawskiej po wojnie wybudowano z wroclawskiej i szczecinskiej cegly-tam rozbierano kamienice i pociagami cegle wozono do stolicy. centrum miasta bylo tak zrujnowane ze posluzylo do budowy trynun stadionu dziesieciolecia-przed euro dopiero gruzy powedrowaly za miasto. wiekszosc budynkow byla tak zniszczona ze do niczego sie nie nadawal..

budowa zamku krolewskiego w warszawie zostala zakonczona w 1984 r wiec nie tylko ja jestem starszy......

znowu wyszedles na  ignoranta.

Opublikowano

Jacusiu, chyba budowa twojego kurnika, bo tam to przebudowy i odbudowy.

Opublikowano

mozesz byc blisko prawdy-kurnik gdzies wtedy budowalismy, obore w 83 a kurnik do niej dostawiony pozniej.

poszukaj sobie zdjec i popatrz co tam mozna bylo przebudowac albo odbudowac-kupe gruzow ??

Opublikowano
jacus napisał:

seanku-znowu musze cie historii uczyc.. wiekszosc starowki warszawskiej po wojnie wybudowano z wroclawskiej i szczecinskiej cegly-tam rozbierano kamienice i pociagami cegle wozono do stolicy.

iiiiii Sulechowskiej. A z tego co zostało usypano zwałowisko, postawiono ludzi i pod zdjęciem z tego wydarzenia napisano: odbudowa ze zniszczeń. Cegła była bardzo dobra bo nikt miasta nie bronił no i była NIEMIECKA 🤭

Leszy napisał:

Fundamenty są starsze, i piwnice również. Ogólnie to można tam zobaczyć do dzisiaj odwierty wykonane przez Niemców w celu wysadzenia tego zamku.

A co to? Kluczy do piwnic nie mieli że musieli wiercić? W 1944 zamek był już zjarany od 4 lat.

Opublikowano

@DTaras Hitler wydał rozkaz wysadzenia zamku już w 1939 r. ale odstąpili od tego, bo wybuch mógłby uszkodzić chyba jakiś most, a na moście im zależało.  Otwory na dynamit są obecne do dzisiaj, więc to są elementy oryginalne zamku. 

Opublikowano
poosa21 napisał:

Trochę info apropos szczepień. 

Izraelu odnotowano w poniedziałek 8726 nowych zakażeń, co stanowi nowy dzienny rekord w tej fali zakażeń, a liczba aktywnych infekcji przekracza 57 tys.

Od początku pandemii w Izraelu potwierdzono ponad 956 tys. zakażeń, 6704 osób zmarło, z czego 118 tylko w ostatnim tygodniu.

W zeszłym miesiącu Izrael stał się pierwszym krajem na świecie, który zaczął podawać trzecia dawkę szczepionki przeciwko Covid-19 osobom w wieku co najmniej 60 lat. W piątek limit wieku przy dawkach przypominających został obniżony do 50 lat.

W zamieszkanym przez 9,3 mln osób kraju ponad 5,8 mln obywateli otrzymało przynajmniej jedną dawkę szczepionki, a ponad 5,4 mln przyjęło co najmniej dwie. Trzy dawki otrzymał już 1,1 mln osób.

0,6% taka wynosi śmiertelność i po co ta cała szopka? Czyli pewnie nie zaszczepieni chorują kilka razy do roku że przy takiej dużej ilości zazzprycowanych jest taka ilość zakażeń

Opublikowano

I po co Ci to było?

52 minuty temu, karolr2 napisał:

Ja przed chwilą miałem test niech go ch*j jak w nosie kręci 

1 minutę temu, akooo napisał:

Kto jest z podlasia? Widać tych emigrantów tam?

Osobiście przeżywam sytuację i obawy Afgańczyków, nawet przyjęłabym ich do siebie, gdybym mogła.

Kiedyś pracowałam w teamie z Afgańczykiem i bardzo pozytywne wywarł na mnie wrażenie.

Rok temu na pikniku poznałam E. Płomina, szkoleniowca misji.

Opublikowano
9 minut temu, akooo napisał:

Ja się nawet ogolilem żeby się odróżniać. Uj go wie, zawsze wyglądalem na taliba nawet taką ksywke miałem. 

Opublikowano
akooo napisał:

@extrabyk mieszka przy samej granicy

karolr2 napisał:

Ja przed chwilą miałem test niech go ch*j jak w nosie kręci 

Ja go czułem aż w mózgu...

Opublikowano
1 godzinę temu, Bercik92 napisał:

Jeżeli chodzi o Jackowskiego to takie 50/50 sprawdzają się jego przepowiednie 

To tak jak moje😁

Opublikowano

Kolejne fale hm...zależą zapewne po części od badania opinii publicznej, której wysyłają pewien sygnał; robią to małymi kroczkami obserwując na ile i na co pozwala im część społeczeństwa aprobująca zapędy władzy. Prą tymi falami i kolejnymi rozporządzeniami (pracują nad ustawami?) do przodu.

CZy zrobią przesiew a na stanowiskach, na których pozostaną podlegli.

Koleżanka już próbuje sobie zorganizować inną pracę/ zdalną, ponieważ nie wyklucza/obawia się przymusu ze strony pracodawcy. Jest terapeutką w ośrodku dla dzieci autystycznych. Da się zauważyć, iż na razie te sprawy zależne są od dyrekcji, czyli człowieka.