Skocz do zawartości

Koronawirus

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kiedy ksiądz unika takich rozmów. Wiezłem na poswiecenie pól i odwoziłem. Poruszyłem temat jak odwoziłem, od razu zmienił temat. 

Opublikowano

" Łatwiej człowieka oszukać , niż przekonać go do tego , że ktoś go perfidnie oszukuje " .

Nie wiem kto to powiedział ale wydaje mi się że to prawda , i  każdemu kto wie coś bez cienia wątpliwości proponuję aby przemyślał  jeszcze raz swoje wnioski .

Opublikowano

Jejku ale te "figurki" nie przedstawiają bożków tylko Jezusa Chrystusa i do niego się modlimy,świętych prosimy o wstawiennictwo co w tym złego? Kościół Katolicki ma swoje obrzędy i tradycje i to jest wielki skarb. Byłeś może na mszy starego rytu tzn na trydenckiej która obowiązywała do 1968 r to coś pięknego. Polecam.

Opublikowano

Nie rozumiem daniela ale jak byłem młody to miałem myśli ze religia to stworzona po to ze by łatwo ządzić ludem bo: przebacz nie zabijaj pogódź się i jak ktoś by rządził ludem to mu na rękę żeby ludzie mu się nie buntowali przebaczali i byli dla niego dobrzy i tez myślałem ze to rozmaite władcy mogli przerobić pismo sw pod siebie ale one jest tak skomplikowane i wszystko tak się łączy do kupy ze to nie możliwe.

Przed chwilą, pafnucy napisał:

a czym się taka różni od zwykłej?

Po łacinie.

Opublikowano

Dzisiaj jest ogromny kryzys w kościele i wielu księży poszło za światem. Posłuchaj sobie kazań ks z Ars św Jana Vianney i poczytaj kim był jakim proboszczem ale to ze nie wszyscy tacy są nie znaczy aby odwracać się od Kościoła

@strongman po łacinie to raz dwa ze tam Pan Bóg jest w centrum. Inaczej się to przeżywa mniej jest okazji na myśleniu o niebieskich migdalach

Opublikowano
14 minut temu, Strongman napisał:

Nie rozumiem daniela ale jak byłem młody to miałem myśli ze religia to stworzona po to ze by łatwo ządzić ludem bo: przebacz nie zabijaj pogódź się i jak ktoś by rządził ludem to mu na rękę żeby ludzie mu się nie buntowali przebaczali i byli dla niego dobrzy i tez myślałem ze to rozmaite władcy mogli przerobić pismo sw pod siebie ale one jest tak skomplikowane i wszystko tak się łączy do kupy ze to nie możliwe.

Po łacinie.

No . Ale ja się opieram na piśmie, A Nie na tym co ksiądz mówi. A mam go wyższym od siebie. jutro wracamy do dyskusji. Dziś jestem już za bardzo zmeczony  

Opublikowano

niedlugo corka zegna sie z kosciolem -znaczy bierzmowanie przyjmuje i to wylacznie dzieki zdalnemu  nauczaniu..

skladka 150 zl bo dzieci malo a potrzeby wielkie , biskup tysiaka dostanie bo trud wielki go spotka w 1,5 godziny.

pandemia przyspieszyla upadek kosciola jakiego znamy, koniec zostana tylko prawdziwi chrzescijanie tak 5-7 % ktory znaja i praktykuja nauki stolarza z nazaretu a nie jego dalekich nastepcow.

Opublikowano

To przykre ze tak piszesz o bierzmowaniu córki. A z tym ze zostaną tylko prawdziwi to coś w tym może być. Wielu ludzi których znam odpuściło sobie Kościół ale za to jak jest targ to nie ma gdzie szpilki włożyć

Opublikowano

Strongman  pismo św i logika , to dwie różne rzeczy których nie da się pogodzić . Moim zdaniem    stary testament to zbiór praw plemiennych okraszonych odrobiną magi i te mądrości z niego płynące dziś są nic nie warte a nawet bardzo szkodliwe ( nie wszystkie oczywiście ).

Takie były wtedy prawa i Bogowie byli do nich dostosowani , zresztą stary testament nie był wtedy   wyjątkowy i nowatorski . 

Wreszcie jest szansa na normalność , młodzi ludzie już nie wierzą we wszystko co im starsi ludzie opowiadają . Widzą kompletny brak logiki w nauczaniu kościołów i  hipokryzję kapłanów . 

Opublikowano

Będzie taka "normalność " jak na zachodzie szczególnie dla starszych co ty wyląduje dzisiaj młodzież myśli tylko o sobie o lekkim i przyjemnym życiu bez problemów zobacz ile jest rozwodów aborcji ile rozbitych rodzin

Opublikowano

Życie nie polega na tym aby ciągle się zamartwiać , bo Bóg tak chce . Jeśli już jesteśmy , to starajmy się żyć tak aby było nam  z tym życiem dobrze , jednocześnie nie krzywdząc innych . Młodzież to robi . 

Czy " na zachodzie " jest gorzej to zapytaj się tych którzy wyemigrowali do tych zachodnich państw .

Tam przynajmniej tylu ludzi nie udaje że są inni .

W naszym kraju , jak niektórzy twierdzą katolickim , aborcja nie jest niczym nowym , a  większość obywateli jest  jest za aborcją -  to jest  wiara czy hipokryzja .

Opublikowano
5 godzin temu, peugeot napisał:

te mądrości z niego płynące dziś są nic nie warte a nawet bardzo szkodliwe ( nie wszystkie oczywiście ).

Uważam, że słowa : Niech umarli grzebią umarłych są nad wyraz mądre.

2 godziny temu, peugeot napisał:

Czy " na zachodzie " jest gorzej to zapytaj się tych którzy wyemigrowali do tych zachodnich państw .

Inna jakość, spokój, kultura; tęsknię za emigracją i po prostu muszę choć raz na 2 lata wyjechać!

Opublikowano

Zachodu już dawno nie ma. Zachód to cywilizacja łacińska oparta na Chrześcijaństwie,rodzinie i tradycji. To co dobrego tam jeszcze zostało to właśnie dzięki tej cywilizacji.

1 godzinę temu, galan99 napisał:

Ludzie szczęśliwi chodzą po ulicach bez masek , parkingach i sklepach mało kto zakłada stoją na bazarach w dość dużych grupach .

Gdzie?

Opublikowano
7 godzin temu, akooo napisał:

To przykre ze tak piszesz o bierzmowaniu córki. A z tym ze zostaną tylko prawdziwi to coś w tym może być. Wielu ludzi których znam odpuściło sobie Kościół ale za to jak jest targ to nie ma gdzie szpilki włożyć

co Pamietasz ze swojej komunni Św prócz roweru , czy bierzmowania?  Wiekszość z nas pewno do bierzmowania podeszło na zasadzie  ,, bo tak trzeba '' . To nie ludzie opuscili kosciół ale kosciół opuscił ludzi .     Co do opłat to powinny być ale przez episkopat uchwalony cennik oficjalny usług .

3 godziny temu, peugeot napisał:

Życie nie polega na tym aby ciągle się zamartwiać , bo Bóg tak chce . Jeśli już jesteśmy , to starajmy się żyć tak aby było nam  z tym życiem dobrze , jednocześnie nie krzywdząc innych . Młodzież to robi . 

Tam przynajmniej tylu ludzi nie udaje że są inni .

W naszym kraju , jak niektórzy twierdzą katolickim , aborcja nie jest niczym nowym , a  większość obywateli jest  jest za aborcją -  to jest  wiara czy hipokryzja .

I DLATEGO powinno być w szkole podstawowej nauczanie religi ,to  co jest obecnie nie ma nic wspólnego z nauką religi i nie miało chyba nigdy 

Opublikowano
18 godzin temu, akooo napisał:

Dzisiaj jest ogromny kryzys w kościele i wielu księży poszło za światem. Posłuchaj sobie kazań ks z Ars św Jana Vianney i poczytaj kim był jakim proboszczem ale to ze nie wszyscy tacy są nie znaczy aby odwracać się od Kościoła

@strongman po łacinie to raz dwa ze tam Pan Bóg jest w centrum. Inaczej się to przeżywa mniej jest okazji na myśleniu o niebieskich migdalach

Przy udziale w mszy trydenckiej przeciętny zjadacz chleba prawdopodobnie nie miał pojęcia o co chodzi w danej chwili[wszystko na komendę dzwonków] więc jak miał przeżywać duchowo taką mszę[w odróżnieniu do obecnych czasów], w obrządku trydenckim wierni byli szarą masą i dzięki religii byli trzymani w posłuszeństwie wobec rządzących, wracając do tematu czy ktoś z szanownych forumowiczów miał kilkudniowe problemy w dojściu do siebie po pierwszej dawce Moderny

Opublikowano
1 godzinę temu, jarecki napisał:

I DLATEGO powinno być w szkole podstawowej nauczanie religi ,to  co jest obecnie nie ma nic wspólnego z nauką religi i nie miało chyba nigdy 

Religia nie powinno się nauczać w szkole a już na pewno nie  podstawowej . Jeśli już to tylko  dorosłych którzy chcą i choć trochę znają życie i mają  swobodę wyboru .

Dzieci to się indoktrynuje a nie przekonuje do religii , takie mam zdanie na podstawie własnych doświadczeń i obserwacji innych .

Opublikowano

nie Rozumiesz  o co mi chodzi , nauka religi  szerzej omawianie pisama swietego , omawianie religi islamu , buddyzmu  i wielu innych to jest kultura ale i historia świata  , ja pamietam swój przedmiot religi dziś synka religia niczym nie rózni się od mojej strata czasu dla podniesienia sredniej ocen .  

Opublikowano

@peugeot Bzdury bzdury bzdury pleciesz. To normalne że dzieci wychowuje się w tradycji w jakiej wyrośli rodzice. Wszędzie na świecie tak jest wśród buddystów,muzułmanów i innych tylko w chorej europie się wydziwia na swoją zgubę.

Opublikowano

Ale po co marnować czas i pieniądze na takie rzeczy , wystarczy kilka godzin na historii  i po sprawie .  Ile godzin masz w szkole chemii , fizyki czy biologii  a ile religi . 

Opublikowano (edytowane)

nie zgodze się peugeot to jest nasza historia ale i dzieje swiata nie trzeba jej trzcić i się modlić ale można ją znać i szanować 

Edytowane przez jarecki