Skocz do zawartości

Koronawirus

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 minuty temu, Ywa napisał:

Naprawdę byłoby w porządku, gdyby maseczki były po prostu zalecane choćby na zasadzie placebo. I nie wątpię, że wielu ludzi nosiłoby je z chęcią, ok. Jednakże w momencie kiedy  zalecenia stają się obostrzeniami karalnymi, to działanie placebo masek zaczyna przynosić odwrotne skutki, ponieważ wzrasta wzajemna wrogość, brutalność, donosicielstwo, brak chęci do życia jak to jedna Pani na proteście wyraziła się. Inna interpretowała to zjawisko w auschwitzowski sposób. 

Bo Polak ma taką naturę że chce żeby go w d*pę pocałować to się dostosuje.

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, Ywa napisał:

Naprawdę byłoby w porządku, gdyby maseczki były po prostu zalecane choćby na zasadzie placebo. I nie wątpię, że wielu ludzi nosiłoby je z chęcią, ok. Jednakże w momencie kiedy  zalecenia stają się obostrzeniami karalnymi, to działanie placebo masek zaczyna przynosić odwrotne skutki, ponieważ wzrasta wzajemna wrogość, brutalność, donosicielstwo, brak chęci do życia jak to jedna Pani na proteście wyraziła się. Inna interpretowała to zjawisko w auschwitzowski sposób. 

masz nosić i ch...!

Edytowane przez Gość
Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, Ywa napisał:

, że wielu ludzi

No właśnie wielu, czyli praktycznie nikt, bo niby w jakim celu? Żeby chronić, tego co nie nosi i pluje wirusem na maseczkę drugiemu? . Kobieto skończ te wywody, bo to już nie jest śmieszne. 

Edytowane przez Gość
Opublikowano
1 godzinę temu, karol6130 napisał:

Wystarczy polskich nawozów nie kupić, ruski mogą zabronić sprowadzic, ale z Litwy nie bo to unia. 

W tvn mówią o wprowadzeniu klęski żywiołowej. 

6000 mandatów wystawionych bez podstawy prawnej. 

Karać straszyć i łapę na pieniądzach położyć, bo jak będzie stan klęski wprowadzony to przecież można. 

Jak będzie wprowadzony stan klęski to i konstytucję zmienią. 

Co do obalenia rządu to nie da rady, opozycja jest jak koty prezesa, po prostu głupia. 

Teraz ludzie mogą spanikować i zacząć wypłacać pieniądze z banków, wtedy będzie dopiero ciekawie. 

Jak będzie wprowadzony stan klęski to i konstytucję zmienią. 

Nie da się zmienić konstytucji przy wprowadzeniu stanu klęski .

Opublikowano (edytowane)

i tak musisz zakładać i tak. 😛

wydaje się jej że walczy z czymś i w imię czegoś. tylko kto ma rację ??

Edytowane przez Gość
Opublikowano (edytowane)

No właśnie, i po co te wywody że ja nie będę, bo nie i już.   :D majtek to może nie założyć, najwyżej wiatr podwieje sukienkę, to pokaże dziada.   xD

Edytowane przez Sean
Opublikowano

też nie lubię odgórnych zakazów. no ale jeśli jest nawet małe prawdopodobieństwo że coś zadziała, to dlaczego nie spróbować?

Opublikowano
26 minut temu, wojtal24 napisał:

uwazasz ze inna opcja polityczna lepiej by sobie poradzila z Covidem i ta cala reszta? zeby byla jasność ja nie jestem za zadna partia ani obcja polityczna. bo oni wszyscy sa dla siebie nie dla obywateli. a kogo bys widzial na czele rzadu jezeli ten upadnie?

Z perspektywy czasu uważam, że tak. Szwedzi obronili się nie udupiając własnej gospodarki. BezprawieiNiesprawiedliwość nie zrobiło niczego dobrego dla rozwiązania sytuacji. Drobne przedsiębiorstwa ledwo dyszą a szumowiński na zakupie maseczek kręci lody na grube miliony z kolegą od nart. Polityczna policja gazuje ludzi w Gdańsku za brak maseczek a policjant trzymający butlę sam bez maseczki. Kłamczyński idzie na cmentarz pomimo lockdownu. Takich przypadków są dziesiątki.

Kogo bym widział - Brauna, Korwina i innych z prawicy którzy zrobią porządek z tymi lujami z obecnie rządzącej partii. Publiczna szubienica powinna stać w każdym mieście wojewódzkim na tych  chwiejów.

Opublikowano
1 minutę temu, Ywa napisał:

Z grzeczności chustę mogę poprawić, ale nigdy nie włożę kagańca.

se kup przyłbicę

Opublikowano
14 minut temu, Partyzant85 napisał:

Z perspektywy czasu uważam, że tak. Szwedzi obronili się nie udupiając własnej gospodarki. BezprawieiNiesprawiedliwość nie zrobiło niczego dobrego dla rozwiązania sytuacji. Drobne przedsiębiorstwa ledwo dyszą a szumowiński na zakupie maseczek kręci lody na grube miliony z kolegą od nart. Polityczna policja gazuje ludzi w Gdańsku za brak maseczek a policjant trzymający butlę sam bez maseczki. Kłamczyński idzie na cmentarz pomimo lockdownu. Takich przypadków są dziesiątki.

Kogo bym widział - Brauna, Korwina i innych z prawicy którzy zrobią porządek z tymi lujami z obecnie rządzącej partii. Publiczna szubienica powinna stać w każdym mieście wojewódzkim na tych  chwiejów.

Może tak konkretne dane jak Szwedzi obronili gospodarkę jak dobrze kojarzę to Szwedzi spadek II kwartał ok 8,6 % pkb, Polska 8,2%pkb to w jaki sposób obronili

Opublikowano
Partyzant85 napisał:

26 minut temu, wojtal24 napisał:

uwazasz ze inna opcja polityczna lepiej by sobie poradzila z Covidem i ta cala reszta? zeby byla jasność ja nie jestem za zadna partia ani obcja polityczna. bo oni wszyscy sa dla siebie nie dla obywateli. a kogo bys widzial na czele rzadu jezeli ten upadnie?

pozytywnie mnie zaskoczyles ta Konfederacja ale bez Korwina jak dla mnie. wiesz bylo juz kilku takich w naszej polityce a jak sie dorwali do wladzy to wladza ich wchlonela i zachowywali sie jak ich poprzednicy

Opublikowano

Nie sądzisz @Ywa że powyższym wpisem sama przeczysz głoszonym przez Ciebie teorią, tam w ogniskach covidu za samo wyjście na balkon można było stracić głowę, środki przymusu jakie tam wprowadzono i egzekwowano bezwzględnie to te u nas obecnie to przedszkole a jeszcze wszyscy wrzeszczą o łamaniu swobód obywatelskich , ciekawe jakie naprawdę ponieśli straty zanim to ogarnęli[ krążą wieści że kosztowało to ich ok 20mln ludzi]

Opublikowano
14 minut temu, ws71 napisał:

Może tak konkretne dane jak Szwedzi obronili gospodarkę jak dobrze kojarzę to Szwedzi spadek II kwartał ok 8,6 % pkb, Polska 8,2%pkb to w jaki sposób obronili

Może w taki, że tyle drobnych firm nie jedzie na skraju bankructwa? Może w taki, że chociażby branża ślubna dla przykładu ma się dobrze a nie ledwo dycha jak u nas? Może w taki że normalnie możesz dostać się do lekarza? Zdajesz sobie sprawę z lawiny tych wszystkich osób które przez pół roku nie mogły się dostać na wizytę do lekarza a w końcu i tak będą wymagali opieki lekarskiej? Czy lepiej jak zdechną w domu/pod szpitalem bo nie ma miejsc i terminów?

Moja siostra przez tydzień dzwoniła "na wizytę" do rodzinnego bo jej dziecko zachorowało - efekt tej "opieki"- pobyt w szpitalu prawie dwa tygodnie.

Znajomi z chorym tygodniowym niemowlęciem zostali odesłani do domu z trzech szpitali. Jak już ktoś się nad nimi zlitował i dziecko wylądowało na oddziale to było za późno - efekt - ich drugie dziecko do końca życia będzie "warzywem" bo tak daleko zaszły zmiany w mózgu. Ojciec strażak zawodowy - obecnie wrak człowieka z problemem alkoholowym.

Wiesz ile jest takich ludzkich dramatów w skali kraju? Setki, jeśli nie tysiące.