Skocz do zawartości

Koronawirus

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

kiedyś w każdej parafii na wsi ksiądz miał własne warzywa na działkach przy kościelnych a teraz przeważnie to trawa i ugór i żebranie po ludziach byle dali kasy, żarcia przynieśli czy zaprosili na obiad

Opublikowano
1 godzinę temu, racyl napisał:

Ale bidne dla księżuniów 😂

na kwiatuszki nie pozbierają 😁

U nas normalnie na kwiaty sołtysi zbierają 

A co do dawani to widzę że największy problem i pole do dyskusji mają Ci co nie dają 

22 minuty temu, racyl napisał:

kiedyś w każdej parafii na wsi ksiądz miał własne warzywa na działkach przy kościelnych a teraz przeważnie to trawa i ugór i żebranie po ludziach byle dali kasy, żarcia przynieśli czy zaprosili na obiad

U nas to podobno nawet krowa była i owoce

Opublikowano

najfajniejszy ogrodek ma katolicki uniwersytet lubelski- wy lubelaki macie swiadomosc jaki ma majatek a zbierali  zywnosc ??

https://www.cgfp.pl/

stary proboszcz mial piekna hodowle krolikow, cala baterie klatek,nieraz ponad 100 sztuk, ja kosilem trawe a znajoma ja suszyla dla nich.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Ursus932 napisał:

U nas normalnie na kwiaty sołtysi zbierają 

A co do dawani to widzę że największy problem i pole do dyskusji mają Ci co nie dają 

U nas to podobno nawet krowa była i owoce

u nas nic jeszcze nie było

dawanie to swoją drogą chcesz to dasz ale jak przyjdzie zapłacić ubogiej rodzinie za pogrzeb 800zl-1tys zł bo takie są stawki to każdego to wk***i 😉

U nas to i wdowa z 5-tka dzieci z których jeden służył do mszy musiała zapłacić coś 600zł

To jest normalne że ludzie po kolei po 2-3 rodziny sprzątają kościół, kupują kwiaty  i jeszcze ofiarę księdzu zostawiają ?

Rydzyk bidny jak ledwo koronawirus zaczął się w polsce to już biadoli że nie ma kasy

53 minuty temu, hubertb napisał:

Dokładnie, zresztą ten datek na kwiaty to aż 10zł normalnie nie do uniesienia. W tej chwili jednak z powodu słabej sprzedaży kwiaciarnie oddają same do kościołów. 

już nie oddają tak jak restauracje za darmo posiłków nie dostarczają

mieli zakupione kwiaty kwiaciarnie to oddały tak samo restauracje miały produkty to przerobiły na posiłki i rozdały szpitalom

co miało się zmarnować to oddali i nic po za tym. nie ma takiego głupiego żeby kupował surowiec, dokładał koszty pracy pracowników i oddawał za darmo a sam żył powietrzem

Edytowane przez racyl
Opublikowano

@racyl państwo daje to każdy z usługodawców coś musi dla siebie zabrać.

U nas jest już pozbierane na kwiaty, na śmieci.  Msza jest transmitowana w internecie, XXI wiek.

7 minut temu, racyl napisał:

To jest normalne że ludzie po kolei po 2-3 rodziny sprzątają kościół, kupują kwiaty  i jeszcze ofiarę księdzu zostawiają ?

To co tydzień inna wieś nie sprząta u was ?

Opublikowano

jak inna wieś jak parafia się składa z jednej dużej wsi i drugiej mniejszej

to idzie po kolei co tydzień to sprzatają kolejne 2-3 rodziny. posprzątasz, kupisz kwiaty i jeszcze kasiorkę zostawiasz za możliwość posprzątania

Ci usługodawcy też muszą żyć, też mają rodziny, domy i opłaty

Opublikowano
7 minut temu, racyl napisał:

jak inna wieś jak parafia się składa z jednej dużej wsi i drugiej mniejszej

to idzie po kolei co tydzień to sprzatają kolejne 2-3 rodziny. posprzątasz, kupisz kwiaty i jeszcze kasiorkę zostawiasz za możliwość posprzątania

To u nas podobnie tylko, że co tydzień inna wieś jest wyznaczana.

Opublikowano
20 minut temu, racyl napisał:

u nas nic jeszcze nie było

dawanie to swoją drogą chcesz to dasz ale jak przyjdzie zapłacić ubogiej rodzinie za pogrzeb 800zl-1tys zł bo takie są stawki to każdego to wk***i 😉

U nas to i wdowa z 5-tka dzieci z których jeden służył do mszy musiała zapłacić coś 600zł

Rydzyk bidny jak ledwo koronawirus zaczął się w polsce to już biadoli że nie ma kasy

Słuchaj w dużej mierze zależy to od samego proboszcza , to są tylko ludzie jeden bardziej łakomy inny mniej . Tak samo sprzątanie ,u nas całe wsie to robią . sam budynek Kościół nie jest własnością księdza tylko ludzi więc jakby'nie było dbamy o swoje .  A pogrzeb no jest przesada z cenami . co do Rydzyka ja mu nie daje i się nie wypowiadam A jak ktoś ma takie życzenie to proszę bardzo jego pieniądze jego sprawa

Opublikowano
1 minutę temu, Ursus932 napisał:

Słuchaj w dużej mierze zależy to od samego proboszcza , to są tylko ludzie jeden bardziej łakomy inny mniej . Tak samo sprzątanie ,u nas całe wsie to robią . sam budynek Kościół nie jest własnością księdza tylko ludzi więc jakby'nie było dbamy o swoje .  A pogrzeb no jest przesada z cenami . co do Rydzyka ja mu nie daje i się nie wypowiadam A jak ktoś ma takie życzenie to proszę bardzo jego pieniądze jego sprawa

ja rozumiem trzeba posprzątać bo mała parafia żeby ksiądz płacił sprzataczce. kupić kwiaty zgoda ale po co pchać mu kasę do kieszeni jeszcze

wiem że zależy od proboszcza np  w innych parafiach jedna Msza św to jedna intencja a np u nas ile ludzie chcą intencji tyle maja (1-6)

Opublikowano

weź wytłumacz to bogobojnych 😁 zaraz byłby zamach na kościół 😄 nie wierzący itp

Opublikowano
4 minuty temu, racyl napisał:

ja rozumiem trzeba posprzątać bo mała parafia żeby ksiądz płacił sprzataczce. kupić kwiaty zgoda ale po co pchać mu kasę do kieszeni jeszcze

wiem że zależy od proboszcza np  w innych parafiach jedna Msza św to jedna intencja a np u nas ile ludzie chcą intencji tyle maja (1-6)

U nas nikt kasy nie daje od tak , tylko taca ,za intencje i zbiórki na kwiaty do grobu . dodatkowo w każdym  miesiącu jedna taca jest przeznaczana na zakup oleju do ogrzewanie bo duży kościół i mamy podłogowe na całości

Opublikowano
37 minut temu, jacus napisał:

najfajniejszy ogrodek ma katolicki uniwersytet lubelski- wy lubelaki macie swiadomosc jaki ma majatek a zbierali  zywnosc ??

https://www.cgfp.pl/

głupku jeden, lepiej to niż zagraniczne spółki prosty przykład zarobki w Kietrzu a w top farms gdzie chciał byś robić ?

Opublikowano

a kosciol katolicki to nie spolka panstwa watykanskiego ???  ja robie u siebie i nie jestem parobkiem jak ty.....

u nas parafia wielka i bogata-probosz wynajmuje osobe do sprzatania, u siostry w sasiedniej  jest grafik i sprzataja po 3 domy co tydzien, ludzie troche sie burza , nowo osiedleni to olewaja 

Opublikowano
Przed chwilą, jacus napisał:

a kosciol katolicki to nie spolka panstwa watykanskiego ???  ja robie u siebie i nie jestem parobkiem jak ty.....

od wieków jest nasz oślę , dlaczego parobkiem mam pewnie więcej własności niż ty 

Przed chwilą, hubertb napisał:

No nie kościół to nie jest spółka.

a @jacus to nie człowiek 

Opublikowano

Panowie zawsze można się dogadać z kurią i wydzierżawić😊 może to który z panów Romanów😏

Opublikowano

kazda parafia dostala-od komunistow- znaczy tych przefarbowanych sld- po 15 ha ziemi, czesto setki kilometrow od siedziby parafii-wtedy gdy nie bylo blisko panstwowej, kosciol posaida ponad 105 tys hektarow ziemi a sadzi sie jeszcze o prawie 40 tys ktory nie dostal- bo tutaj przekret byl nawet dla komisji za duzy......

u nas stary probosz oddal kawalek na szkole , nowy bierze za dzierzawe terenu wokol studni glebinowej 3 tys rocznie .

roman- pokaz nakaz platniczy 😛 , ja ma 2 ha budowlanego i jestem milionerem , 

ile hektarow mial jezus ???? bo w ewangelii na ten temat nic nie ma.gdyby kosciol szedl jego droga to nie mialby nic procz kosciola i cmentarza- bo prawdziwym slugom bozym nic innego nie jest potrzebne, spac moga w zakrysti a myc sie w rzecze, jesc i pic -tak jak jezus u swoich wiernych.........

reszta ponad to to jest biznes,wladza , majatek,falsz i obluda dzisiejsza hierarchia to w wiekszosci faryzeusze a nie apostolowie.

kuzyn dzwonil ,trzeba jechac obornik przyorac, snieg stopnial,nie bedzie sie kurzyc.

nie wiem czy wiecie -zmieniono ustawe azotowa i juz nie trzeba przyorac obornika w 24 godziny, jaki jest teraz termin- nie wiadomo, w nocy glosowali i ktos nie zauwazyl braku 😛

• Like 1
Opublikowano

Przesadzili   nie  zagłosuję  na  Prezydenta  Dudę   zagłosuję  na  Biedronia.