Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam taki problem z sąsiadem, że wypuszcza do mnie na działkę kury (przez dziurkę zostawioną specjalnie pod płotem, po czym z drugiej strony blokuję deską, żeby nie wróciły do niego na podwórko) przez co kopią mi doły w drodze i srają.

Powiedziałem dość i chcę tą działkę ogrodzić swoim ogrodzeniem (zwykła siatka z betonami na dole)

Czy jest jakieś prawo regulujące to jaką odległość musiałbym zachować od ogrodzenia sąsiada? 

Dodam, że sąsiada ogrodzenie stoi na granicy.

Opublikowano

Stawiasz przy granicy działki i może ci wtedy naskoczyć.

Opublikowano (edytowane)

Skoro ogrodzenie stoi w granicy to jest wspólne nie ważne kto go postawił , utrzymanie oraz konserwacja też powinna być wspólna więc  napraw ten odcinek i masz po sprawie po co pchać sie w koszty. 

Edytowane przez Andrz_
  • Like 3
Opublikowano

tak jak Przemek napisał - postaw psa przy dziurze na odpowiednio długim łańcuchu i po sprawie - ubędzie kilka kur to się opamięta sąsiad.

Opublikowano

Pies kurę zagryzie nic się nie stanie jak sąsiad psa to dostanie więcej jak za człowieka. A tak na marginesie może jakaś weterynaria czy inna instytucja bo chyba przepisy nakazują w zamknięciu trzymać. Na policję zgłoś że ci wbiegła pod koła i uszkodziłeś samochód odpowie za zwierzę nie pilnowane przepisów jest mnóstwo na taką partyzantkę

Opublikowano

Zrób kurkom sprzyjające warunki do znoszenia jaj. Temat zakończony.  

Opublikowano

W swojej działce możesz stawiać gdzie ci się podoba, zrób tylko zgłoszenie do starostwa- jeżeli robisz fundament, możesz wyremontować/usunąć/ wymienić ogrodzenie które jest w granicy ale jeżeli to sąsiad je postawił to powinieneś mieć jego zgodę. jak widzisz odległości minimalnej nie ma jeżeli będziesz to robił  granicy swojej działki to możesz się "przykleić" swoim ogrodzeniem do sąsiada.

Opublikowano

raz jeden widzialem dwa ploty kolo siebie-ale jak gospodarke objeli mlodzi gospodarze to zmadrzeli i postawili jeden...

zgodnie z prawem ogrodzenie masz postawic tak zebys mogl zadbac o nie na swoim terenie-czyli tyle od granicy zebys mogl go pomalowac, jesli jestes w konflikcie ze sasiadem to chyab nie muyslisz ze bedziesz mogl chodzic po jego ???

Opublikowano

Sprecyzuję dokładniej, jak to jest.

Gospodarstwo mam oddalone od tego sąsiada o jakieś 100m, ale przed gospodarstwem (w sąsiedztwie z tym właśnie sąsiadem) mam działkę około 30arów w przyszłości z myślą o budowie domu.

I właśnie na tą działkę mi wychodzą i na drogę dojazdową do gospodarstwa.

Dziurę pod płotem zasypywałem nie raz, ale są ludzie i debile i sąsiad dalej odkopuje.

Opublikowano (edytowane)

Znikają nie od dzisiaj, ale nie ma co się takimi rzeczami chwalić w internecie.

Tak, jak mówiłem są ludzie i idioci w tym przypadku mam do czynienia z drugą opcją.

Edytowane przez delta6583
Opublikowano

Kup rad killer rozsyp po działce i poinformuj sąsiada że trujesz myszy bo masz plagę jak wpuści kury to się najedzą i nie będzie miał czego wypuszczać, a poza tym moim zdaniem policja najlepiej może zmobilizować zgłaszasz do dzielnicowego że nieustannie wypuszcza zwierzynę na tówj teren i to załatwią

Opublikowano
Dnia 8.03.2020 o 23:38, jacus napisał:

raz jeden widzialem dwa ploty kolo siebie-ale jak gospodarke objeli mlodzi gospodarze to zmadrzeli i postawili jeden...

zgodnie z prawem ogrodzenie masz postawic tak zebys mogl zadbac o nie na swoim terenie-czyli tyle od granicy zebys mogl go pomalowac, jesli jestes w konflikcie ze sasiadem to chyab nie muyslisz ze bedziesz mogl chodzic po jego ???

Jak zmadzeli i jeden postawili🤔 jakby byli madrzy to jeden rozebrać a ladniejszy zostawić 🤦‍♂️

Zgodnie z prawem ogrodzenie możesz stawiać NA GRANICY SWOJEJ DZIAŁKI.

21 godzin temu, delta6583 napisał:

Sprecyzuję dokładniej, jak to jest.

Gospodarstwo mam oddalone od tego sąsiada o jakieś 100m, ale przed gospodarstwem (w sąsiedztwie z tym właśnie sąsiadem) mam działkę około 30arów w przyszłości z myślą o budowie domu.

I właśnie na tą działkę mi wychodzą i na drogę dojazdową do gospodarstwa.

Dziurę pod płotem zasypywałem nie raz, ale są ludzie i debile i sąsiad dalej odkopuje.

Dziury kury potrafią w kilka minut  dokopać, jakiego typu ogrodzenie ma sąsiad; może  da się  wykopać w ziemię siatkę ja tak u siebie robiłem i już  nie podkopuja.

Opublikowano

Tylko jak postawi na granicy płot bez zgody sąsiada to wtedy sąsiad może  to pozwać o naruszenie granicy.

Wiadomo to by było najkorzystniejsze. Sam zastanawiam się nad stwianiem płotu. Też konflikt sąsiedzki- na ten moment spokój. Działka 18m szerokości. Fakt można się odsunąć dla porządku o 20 cm bo później nawet obalanie słupka  w ziemi wejdzie do niego. No ale później na całej długości (180m) on zyska 20 cm i bo z tego będzie korzystał. Puki na razie jest kontakt w miarę przyzwoity (nie wiem jak długo) to chce postawić na między. Słupki geodezyjne postawione na mój koszt (1400 zł- ze zgłoszeniem w starostwie, wznowienie 4 punktów) już ok. 1,5 roku temu. Dodam jeszcze, że na 50m są postawione jego budynki w odległości 0,5 od granicy, ale pomimo tego będę stawiał też tam płot, aby później nie zarzucał mi, że skorzystam z jego posesji.

Opublikowano (edytowane)

@gabrysiek  Masz słupek geodezyjny pomiar geodety może mieć tolerancję błędu 5cm w jedną jak i w drugą stronę. Jak odsuniesz się te 5cm od sasiada ( od słupka geodezyjnego) nie musisz mieć żadnej zgody bo jesteś  na swoim. A jak zostawisz te 5cm to raczej ogrodu sąsiad tam nie zrobi😉

Edytowane przez GRZES1545