Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie chce sie wtrącać ale znajdź coś z kabiną, naprawdę warto.

Opublikowano

Stan przy oglądaniu, ale dorobić kabinę to nie ma sensu ani ekonomicznego ani technicznego bo lepiej niż fabryka nie zrobisz. Wiem to z własnego doświadczenia. Moze lepiej sampo 580.

Opublikowano
23 godziny temu, farmer_89 napisał:

Witam, rozglądam się za kombajnem i znalazłem  takiego handlarza macie jakies doświadczenia z nim? pytanie czy kombajn z linku meze mieć orginalny lakier szczególnie na slimaku na hederze bo jest bardzo mało wytarty a kombajn jest bardzo stary czy to  jest możliwe?

https://www.olx.pl/oferta/massey-ferguson-240-CID757-IDpgcgZ.html

Ja osobiście uważam że najpierw należy się przedowiedzieć jak z dostępnością części do danej marki kombajnu, bo potem może być problem z częściami, ja przed zakupem też miałem dylemat, i wybór padł na markę Claas  bo mam blisko po części w razie potrzeby, i prawie wszystkie części dostępne w promieniu 30 km.

Opublikowano

Stan lakieru, kabina, czy jakieś tam swiatełka to ostatnie z rzeczy na które powinno się zwracać uwagę przy kupnie kombajnu. 

Jak nie masz większego pojęcia lub kupujesz nieznaną Ci markę to szukaj kogoś do pomocy. Najlepiej aby ten ktoś posiadał podobny sprzęt lub je naprawia. Kupisz starego dziadka za kilkanaście tyś zł, a później będziesz miał skarbonkę. Zacznij oględziny od szukania powodu dla którego ten kombajn jest w sprzedaży, może być że ktoś zmienia lub rezygnuje z uprawy ale w większości przypadków coś będzie do poprawy. 

Kolega wyżej napisał Ci pierwsze przykazanie odnośnie wyboru maszyny - szukaj takiej do której kupisz części, to ze są internety może w żniwa zamienić się na przestoje. Jeśli chodzi o Claasa to po Bizonie jest to najbardziej dostępny w częściach kombajn. MF - jak się nie mylę jest wykonany w normach calowych, co wiąże się z łożyskami, śrubami itp. droższymi i gorszymi w dostępności. JD jest popularny ale części ma dość drogie, choć jak kupisz nie zajechany model to może Ci służyć na lata. 

Zastanów się mocno co chcesz mieć na podwórku, poszukaj kogoś do pomocy i nie oceniaj panny po makijażu, bo jak się umyje to możesz się wystraszyć. 

Opublikowano (edytowane)

Tylko z reguły tak jest jak lakier rdzawy, lampki pobite, osłiny pigięte czy w kabina obniszczona to i caly kombajn szrot, jak ktoś nie dba to widać na pierwszy rzut oka po wyglądzie zewnętrznym.

Pierwsze sie patrzy na wygląd zewnętrzny, jak jest poszanowany to się ogląda dalej, a jak wygląda jak z krzaków wyciągnięty to się jedzie do domu.

Edytowane przez Rolnik1973
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
20 godzin temu, farmer_89 napisał:

bardziej patrze na stan kabina mozna dopasowac albo dorobic

Byłem kiedyś  u tego sprzedawcy, kombajny miał  ładna odnowione i w oryginale. Ceny miał  duże i wiele maszyn naprawiane, niektóre  bardzo długo  tam stoją  pod Chmurką, pomyśl co tam jest w łożyskach i maszynie. Odpalili mi jednego to jak wrzucił bieg to już  nie mógł kombajnu zayrzymać aż  na płocie🤦‍♂️ Jak masz tam blisko to możesz  sprawdzić ale dokładnie wszystko włącz i sluchaj jak pracuje.

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano
21 minut temu, farmtrac8244 napisał:

Wygląd to nie wszystko. Jeśli wizualnie jest średnio a mechanicznie w porządku to co o wygląd nie będzie młócił?

Toż wyglądem się nie młóci

Ale jak zaniedbany na zewnątrz to i środek też nie dbany, jak stoi cały czas na dworze to wszędzie zacieknie i gnije i rdzewieje a potem gubi ziarno bo dziury albo gumy spękane, 

A jak ktoś dbał gdzie zadrapał to zaprawił to taaku ktoś dba o najmniejszy szczegół i nie dopuści by i mechanicznie był gdzieś nie tak.

Opublikowano
3 godziny temu, akmaly napisał:

Stan lakieru, kabina, czy jakieś tam swiatełka to ostatnie z rzeczy na które powinno się zwracać uwagę przy kupnie kombajnu. 

Jak nie masz większego pojęcia lub kupujesz nieznaną Ci markę to szukaj kogoś do pomocy. Najlepiej aby ten ktoś posiadał podobny sprzęt lub je naprawia. Kupisz starego dziadka za kilkanaście tyś zł, a później będziesz miał skarbonkę. Zacznij oględziny od szukania powodu dla którego ten kombajn jest w sprzedaży, może być że ktoś zmienia lub rezygnuje z uprawy ale w większości przypadków coś będzie do poprawy. 

Kolega wyżej napisał Ci pierwsze przykazanie odnośnie wyboru maszyny - szukaj takiej do której kupisz części, to ze są internety może w żniwa zamienić się na przestoje. Jeśli chodzi o Claasa to po Bizonie jest to najbardziej dostępny w częściach kombajn. MF - jak się nie mylę jest wykonany w normach calowych, co wiąże się z łożyskami, śrubami itp. droższymi i gorszymi w dostępności. JD jest popularny ale części ma dość drogie, choć jak kupisz nie zajechany model to może Ci służyć na lata. 

Zastanów się mocno co chcesz mieć na podwórku, poszukaj kogoś do pomocy i nie oceniaj panny po makijażu, bo jak się umyje to możesz się wystraszyć. 

Do tego "dziadka"jeżeli są części to już jest dobrze. Gorzej jeżeli brak i trzeba kombinować, czyli jak piszecie, najpierw trzeba się rozejrzeć czy części do danego modelu są dostępne a dopiero później decydować się na zakup. Odnośnie drogich części do JD. Do Classa oryginał również nie jest tani ale może lepiej wykonane, trwalsze.

Opublikowano

@ Rolnik1973 - oceniłeś stan kombajnu po sieczkarni i wybitych lampach tylnych? Po tym filmiku to można ocenić właściciela, choć kto wie jakich właścicieli miały te sprzęciki z zachodu? 

Osobiście wolałbym rozklekotany oryginał niż naprawiony. Ale jest cała masa ludzi nie znających się na mechanice, a oni i tak musza płacić za naprawy mechanikom wiec szukać czegoś co się kręci i tyle. 

Stan lakieru to nie wszystko, czasami pisanka z zewnątrz, trzymana pod kołderką a silni, skrzynia, wariatory, hydraulika na wykończeniu. Oczywiście patrzeć na wszystko, blachy są ważne, szczególnie te w środku jak wytrząsacze, podsiewacz i kosz sitowy ale to czy on ma matowy kolor czy świeci się jak psu jajca na wiosnę to nie ma większego znaczenia. 

Opublikowano (edytowane)

A weź przestań . A czym miał stukać ?

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Standardowo przy ściąganiu takich kół, oś nic nie dostała tylko ściągacz. Tu akurat dobrze robił. Lepiej młotem stuknąć w ściągacz jak skrzywić koło przez ciągnięcie na chama.