Skocz do zawartości

Którą prase wybrać? Mchale F5500 vs Kverneland 6250

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie wiem na ile to prawda, ale już od kilku osób słyszałem, że Claas ma duże zapotrzebowanie na moc

@krzysztof1987 uzasadnij dlaczego pasówka, bo Twój post podchodzi pod punkt ostrzeżeń za post bez uzasadnienia

10 godzin temu, Dodi napisał:

Jeśli chodzi o siatke to wszystko jest idealnie owinięte. O takie rzeczy raczej bym się nie martwił. Konstrukcja prasy tak jak Paweł wspominał o podwójnym łożyskowaniu, średnica rotora, przepustowość maszyny i co najważniejsze wartość ewentualnej odsprzedaży za kilkanascie lat się liczy. A nie takie pierdoły moim zdaniem. 

No nie mów, że kiepski system owijania to jest pierdoła. Spójrz ile pras Warfamy już ludzie pozmieniali na inne

16 godzin temu, slawekr6 napisał:

Co do kverneland to wiem iż jest to komora walcowo  łancuchowa ale tylko tą biore pod uwage bo  walcowa jest za droga.

Jak 6350 wypada cenowo w porównaniu do F5500?

Opublikowano

@danielhakeruzasadnij dlaczego pasówka, bo Twój post podchodzi pod punkt ostrzeżeń za post bez uzasadnienia  

oczywiście że lepsza miałem prase stałokomorową teraz mam pasową i szczerze polecam nie tylko do słomy ( sucha słoma nie staje w komorze ) ale i do kiszonek ponieważ pasowe są przeważnie zmienno-komorowe i bela jest równomiernie dobijana od samego początku , kolejną sprawą przemawiającą jest ustawianie średnicy beli ( jak zabraknie masy na całą bele robimy mniejszą wywalamy ją i jest gotowa zbita cała bela

a w walcowych stało-komorowych by był wywalony taki( flak ) a podczas normalnego prasowania środek jest mniej dobity jak zewnętrzne warstwy

Opublikowano

To nie opowieści to prawda, sąsiad miał pasowke i wszystko to się działo co piszesz, a byłem przy każdej tego typu sprawie na polu pomagałem mu to robić. Przy mokrym to w ogóle pasy potrafią się zatrzymać 

• Confused 1
Opublikowano

@danielhaker Ty chodziło dokładnie gdzie znajduje się rolką na siatkę (że niby może namięknąć). I rozmawiamy o zachodnich prasach, które za takie pieniądze już nie mają problemów i kaprysów przy  owijaniu siatką. Przynajmniej ja się z tym nie spotkałem. Co do pras rodzimej konstrukcji, to sam miałem sipme i wiem czym to pachnie. Wystarczyło zmienić łąkę i już inaczej na innym materiale puszczała siatkę 😀

Opublikowano

Jak nie robisz bel mokrych tego samego dnia co kosisz to pasówka zda egzamin i bedziesz miał najlepiej zbite bele. Armand robi kilka tysięcy bel rocznie Claasem i jakos nie narzeka ale jak robisz mokre to tylko walcowa. Co do Claasa to robi jedne z najlepszych pras na rynku co widać po ilości w jakich występuje na polach a tani nie jest.

• Haha 2
Opublikowano
11 godzin temu, Ursusc385 napisał:

Metal łacha wzięli w rozliczenie i ze wszystkich firm w Mrągowie najlepiej zapłacili :)

Kverneland ma dziwny aparat do siatki mi się w ogóle nie podoba, bo trzeba siatkę dźwigać by ją założyć ;) lely walcowa (fendt) jest dosyć awaryjna a claas ciężko idzie i ogólnie też podobno lipa ;)

Po przeanalizowaniu tego wszystkiego przez dłuższy czas to dla mnie tylko mchale -i jd te 2 marki ;) jeśli chodzi o prasy walcowe ;)

Pasowke do kiszonki odpuść i pogadaj z Wieskiem o tym ;)

A co myslisz o krone. Nie wiesz czy Marcin jeszcze ma je w ofercie bo wiem że wcześniej miał ale teraz tylko Mchale widać z ulicy.

W zeszłym roku troche zaryzykowałem i zrobiłem kiszonke na mokro od razu koszona,grabiona i prasowana i musze powiedzić że wyszła za***iście jedyny minus to że bele strasznie ciężkie i   wydaje mi się że pasówka by sobie w tym nie poradziła. Mi najbardziej zależy na zmiennej komorze ale chyba to jest tylko w pasówkach. chociaż krone ma jakiś inny system zamiast pasów o zmiennej komorze prasowania bo znajomy ma w sąsiedniej wiosce i jest happy tylko cena pewnie kosmos.

Ja zdanie Wieśka dobrze znam i chyba trzeba je sobie wziąć mocno do serca wkońcą oni robią tysiące bel rocznie  tymi prasami jak on to mówi Mathale😂

Opublikowano

Marcin miał krone, ale zszedł chyba z nich coś mi mówił o nich ale nie chce tutaj w błąd wprowadzać bo już nie pamiętam. Musiałbyś pogadać z nim ;)

Mnie osobiście krone ani żadna inna "łancuchowa" nigdy nie interesowała przez sam hałas podczas pracy 😅 Ale póki nowa powinna chodzić ;)

Opublikowano
3 godziny temu, pawelol111 napisał:

Cuda sie dzieją, pas na pas zachodzi, oblepia pasy, zapycha sie na wejsciu do komory. To tylko kilka z opowieści.

Pierwsze słyszę o takich cudach 

Nic się nie zapycha nie oblepia się nic nie staje

Miałem claasa walcowego-porazka 

Mam pasowa lely rocznie ok 2 tyś bel i wiem że robota idzie aż  się chce na pole jechać 

Mogę zielone od razu po koszeniu prasowac jak i strasznie suche 

I prędkość prasowania -super 

Opublikowano
5 godzin temu, pawelol111 napisał:

Cuda sie dzieją, pas na pas zachodzi, oblepia pasy, zapycha sie na wejsciu do komory. To tylko kilka z opowieści.

5 godzin temu, Ursusc385 napisał:

To nie opowieści to prawda, sąsiad miał pasowke i wszystko to się działo co piszesz, a byłem przy każdej tego typu sprawie na polu pomagałem mu to robić. Przy mokrym to w ogóle pasy potrafią się zatrzymać 

Pasówka a pasówka. ;)

Tak samo można powiedzieć że te nowe walcowe do słomy się nie nadają bo welgery Sokółki itd sprzed 15 lat się nie nadawały. 

Technologia idzie do przodu i dzisiejsza pasówka to nie to samo co pasowy JD z lat 90tych. 

Opublikowano

Skoro według niektórych pasy są do du.y to w jakim celu Krone zrobiło nową prasę Varipack? https://www.agrofoto.pl/technika-rolnicza/maszyny-zielonkowe-i-prasy/prasa-pasowa-marki-krone,166.html

Opublikowano

Pasówka ma problemy z mokrym które się klei bo klei się błoto do wszystkiego jeśli skosimy rano przegrabimy DOBRYM PRZETRZASACZEM to wieczorem można zbierać kwestia aby się nie lepiło... Ale ludzie mają ujowe łąki gdzie rosną chaszcze i trawa jest sucha na pniu i chcą prasowac najlepiej w deszcz bo normalnie taki balot nie zakisnie... 

Trawa z łąk sianych gdzie ktoś sypie PK kisi się nawet gdy prasujemy suche jak siano i nie ma problemu. Pasowa jest najlepsza najdroższa największa potrzebuje najwięcej mocy i zarazem jest najdroższa także mało kogo na nią stać... 

Opublikowano
17 minut temu, Ursusc385 napisał:

Mchale v660 ma problemy i używają tylko do siana i słomy :)

Głupoty pan gadasz. 😔

Niedaleko mnie w ubiegłym roku znajomy nabył nową V660 i sobie bardzo chwali w sianokiszonce a w słomie to już całkiem szok tak zapie*****ł. 

Opublikowano
47 minut temu, Patryk1222 napisał:

Pasówka ma problemy z mokrym które się klei bo klei się błoto do wszystkiego jeśli skosimy rano przegrabimy DOBRYM PRZETRZASACZEM to wieczorem można zbierać kwestia aby się nie lepiło... Ale ludzie mają ujowe łąki gdzie rosną chaszcze i trawa jest sucha na pniu i chcą prasowac najlepiej w deszcz bo normalnie taki balot nie zakisnie... 

Trawa z łąk sianych gdzie ktoś sypie PK kisi się nawet gdy prasujemy suche jak siano i nie ma problemu. Pasowa jest najlepsza najdroższa największa potrzebuje najwięcej mocy i zarazem jest najdroższa także mało kogo na nią stać... 

Według mnie pas idzie lekko, od początku do końca równe obciążenie a nie jak w stałej komorze dopiero pod koniec dobijanie aż ciągnik gaśnie jeśli mocy na styk 

• Thanks 1
Opublikowano
1 godzinę temu, PRIMO napisał:

Głupoty pan gadasz. 😔

Niedaleko mnie w ubiegłym roku znajomy nabył nową V660 i sobie bardzo chwali w sianokiszonce a w słomie to już całkiem szok tak zapie*****ł. 

Bardzo dobry kolega jeździł na tym w firmie gdzie rocznie zrobią więcej bel niż inni przez całe życie wiec nie pierdziel mi głupot :)

Opublikowano
2 godziny temu, Ursusc385 napisał:

Bardzo dobry kolega jeździł na tym w firmie gdzie rocznie zrobią więcej bel niż inni przez całe życie wiec nie pierdziel mi głupot :)

Tylko ciekawe czy ten "DOBRY KOLEGA " nie żenił ci kitów. 😏

Dobrze powiedziałeś "jeździł " z pola na pole bo pasować to napewno nie prasował a tą prasę co o niej pisałem to widziałem w akcji w parze z Kubotą.