Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Agrest napisał:

Potem od razu załatw sobie numer paszowy w weterynarii niezbędny do sprzedaży zboża. No i nie zapomnij zgłosić w sanepidzie każdego asortymentu wprowadzonego na rynek. Tak samo jak za pewne masz truskawkę zgłoszoną, powinieneś zgłosić pszenicę jęczmień żyto owies proso czy grykę - czyli to co do konsumpcji możesz sprzedawać a uprawiasz.

W razie kontroli i braku masz 1000zł mniej za każdy wprowadzony asortyment.

A do czego to potrzebne ,czosnek będę musiał zgłosić ?na skupię zboża nigdy nie pytają o coś takiego, numer PIW mam a poza tym nic 🤔

Edytowane przez Ursus932
Opublikowano

@Ursus932

Ja sprzedawałem i sprzedaje zboże. Bez numeru PIW nie mam możliwości sprzedaży.

Rok temu sprzedawałem do gościa który bardzo dobrze płacił. Żeby wjechać do niego na skup musi być auto max dwuletnie. Inaczej nie skupi. Wjechać ciągnikiem nawet nowym nie ma szans.

@szwagier24

Można w ewniosku zweryfikować. Nie radzę skladac na działki które się nie użytkuje.

@tomn95

Wydaje mi się że już Tobie odpisywałem odnośnie spraw spadkowych.

Ewentualnie poszukaj parę stron do tyłu.

Opublikowano

A śmierć wnioskodawcy nastąpiła przed przelaniem kasy na konto i dostarczeniem decyzji(jeśli była dostarczona)?

Opublikowano

Po przelaniu kasy? Czy po dostarczeniu decyzji? Wnioskodawca wybrał kasę z konta?

Opublikowano (edytowane)

jak są jakies pieniądze na koncie zmarłego to nikt po jego śmierci nie moze wybrać ich, po sprawie spadkowej dopiero można i tez od razu nie wypłacą.  Ew jak konto jest wspólne albo upoważnienie ale też może być problem.

Edytowane przez rafal3939
Opublikowano
52 minuty temu, Ursus932 napisał:

A do czego to potrzebne ,czosnek będę musiał zgłosić ?na skupię zboża nigdy nie pytają o coś takiego, numer PIW mam a poza tym nic 🤔

Nie wiem. Szukajcie sobie w necie informacji.

Mnie parę lat temu skupujący owoce poinstruował że muszę to mieć. Więc mam.

Jak pisałem w razie jakichś problemów z towarem najpierw kontrola skupującego potem dostawców. Sama tylko kontrola urzędowa stwierdzająca brak wpisu u producenta prowadzi do nałożenia kary. 

Opublikowano
2 godziny temu, robert55555 napisał:

@Ursus932

Ja sprzedawałem i sprzedaje zboże. Bez numeru PIW nie mam możliwości sprzedaży.

Rok temu sprzedawałem do gościa który bardzo dobrze płacił. Żeby wjechać do niego na skup musi być auto max dwuletnie. Inaczej nie skupi. Wjechać ciągnikiem nawet nowym nie ma szans.

@szwagier24

Można w ewniosku zweryfikować. Nie radzę skladac na działki które się nie użytkuje.

@tomn95

Wydaje mi się że już Tobie odpisywałem odnośnie spraw spadkowych.

Ewentualnie poszukaj parę stron do tyłu.

a w jakim to celu przyjmuje tylko auta dwuletnie ??  z jakiego powodu tylko takie

nie mam zgloszenia w piw , w sanepidzie a sprzedaje sobie jak gosc 200 ton rzepaku i 600 pszenicy i z kazdym rokiem wiecej. a jakby mi ktos kazal przyjechac dwuletnim saomochodem na skup to bym mu powiedzial zeby sie pocalowal w dupe

• Like 1
Opublikowano

W 2018 kolega sprzedał na mnie kilkadziesiąt ton rzepaku bo nie miał numeru a kupiec obowiązkowo wymagał tego.

Ładna suma moje konto zasiliła 😀

Opublikowano

Też mnie zastanawia czy z takim  gościem wszystko ok ,,🤔 , no rozumiem starą 60 ociekającą olejem z rozrzutnikiem może nie wpuścić do magazynu  , ale co za różnica 2 ,5 czy 7 lat 🤦‍♂️ , ciekawe czy przyjmuje z chwastami ,robakami ale nowym samochodem:$ , tak ale pod warunkiem że dostarczy pan rocznym Dafem 🤭

20 minut temu, masa24 napisał:

a w jakim to celu przyjmuje tylko auta dwuletnie ??  z jakiego powodu tylko takie

nie mam zgloszenia w piw , w sanepidzie a sprzedaje sobie jak gosc 200 ton rzepaku i 600 pszenicy i z kazdym rokiem wiecej. a jakby mi ktos kazal przyjechac dwuletnim saomochodem na skup to bym mu powiedzial zeby sie pocalowal w dupe

Opublikowano

Ło ludzie czego ja się dowiaduje, jakie numery piw i jakie sanepidy? Dobrze, że czytam te forumy to już lecę to uzupełnić pod warunkiem, że nic to nie kosztuje. Ile tej biurokracji jeszcze przede mną, a z braku czasu nawet nie pochyliłem się nad ewidencją nawożenia.

Opublikowano

Sanepid to jeśli coś do konsumpcji wprowadzasz. Zboża paszowe nie. 

To co na mąke,  kasze, płatki tak.

Opublikowano
5 godzin temu, Agrest napisał:

Sanepid to jeśli coś do konsumpcji wprowadzasz. Zboża paszowe nie. 

To co na mąke,  kasze, płatki tak.

Ale z tego wychodzi że lepiej mieć taki wpis niż go nie mieć skoro sanepid nie przeprowadza jakichś kontroli na gospodarstwie a sprawdza czy wpis został dokonany i za jego brak mandat z tego co zrozumiałem chyba że się mylę... Bo ze zbożem wiadomo różnie bywa raz konsumpcyjne innym razem paszowe 

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, tomn95 napisał:

Z jakiego programu mógłbym jeszcze skorzystać oprócz dopłat bezpośrednich. Pow 5.7 ha 

To zależy jaki masz  pomysł na działalność  rolniczą i pozarolniczą. 

Opublikowano
2 godziny temu, tomn95 napisał:

Z jakiego programu mógłbym jeszcze skorzystać oprócz dopłat bezpośrednich. Pow 5.7 ha 

restrukturyzacja małych gospodarstw - 60tyś

Opublikowano
8 minut temu, Dariowola napisał:

To zależy jaki masz  pomysł na działalność  rolniczą i pozarolniczą. 

Aktualnie prawie wszystko to truskawki i maliny. 

4 minuty temu, rex15 napisał:

restrukturyzacja małych gospodarstw - 60tyś

Na co mógłbym przeznaczyć te środki?