Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

jak ktoś chce to może już zacząć robić swój wniosek, sprawdziłem dwa numery producenta i na obu idzie go zrobić i zapisać, nie wysyłałem ale ponanosiłem sobie już uprawy (ptaszki zostawię dla doradcy ODR). Nowsze mapy są albo mi się zdaje. Działa płynnie ale jak się pewnie wszyscy zaraz zalogują to zobaczymy jak z płynnością. 

PS: Patrząc co się w kraju dzieje myślę że warto teraz do tego podejść i przynajmniej przygotować zapisaną wersję do wysyłki.

Dnia 11.03.2020 o 08:15, solek01 napisał:

Jak mi dojdzie nowa działka do dopłat i składam elektronicznie to muszę iść do ARiMR po mapki na te działki?

nie musisz.

Edytowane przez Nikita_Bennet
Opublikowano (edytowane)

ARIMR.bmp

Ma ktoś  pomysł  jak  tą  enklawe  zaznaczoną  na czerwono   złączyć  z resztą  działki   była tu  kiedyś  pryzma z pomiotem   ARIMR  samo  to  odznaczyło  ale   ni jak  nie mogę  tego  scalić 

ARIMR.bmp

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Narysuj i dodaj powinno zadziałać. Obrysuj ten obszar dookoła (może być tak jak na screenie, nie musi być po granicach obszaru) powinno dodać do działki rolnej. Do tego jakiś opis do rozbieżności z objaśnieniem sytuacji.

Nie da się dodać obszaru poniżej 1 ara (nie wpadnie rozbieżność) a przynajmniej tak było w zeszłym roku.

Opublikowano
Dnia 11.03.2020 o 08:15, solek01 napisał:

Jak mi dojdzie nowa działka do dopłat i składam elektronicznie to muszę iść do ARiMR po mapki na te działki?

Mi doradca powiedział że jak działka z podziału to dobrze by było wypis i mapkę wziąć.

Mam pytanie odnośnie dopłaty do krów. Krowa musi mieć 24 miesiące na dzień składania wniosku czy na 15 maja roku w którym jest składany wniosek? 

Do tej pory mi się wydawało że liczy się dzień składania wniosku a teraz patrzę na ostatniej decyzji o dopłaty jest napisane ''których wiek w dniu 15 maja roku, w którym został złożony wniosek o przyznanie tej płatności, przekracza 24 miesiące''.

Jak to jest?

Opublikowano

mam we wniosku e plus kilka działek i oznaczone są jako TUZ, obecnie na tych działkach koszę i suszę siano i zbieram, pola nigdy nie uprawiane 

co można zmienić żeby zwiększyć płatność za pola i łąki?

Opublikowano (edytowane)

Zadzwoń do swojego ARiMR, że chcesz te zmiany zgłosić.  Wcześniej trzeba było osobiście. Tak na szkoleniu mówili. Jeśli chcą na papierze, niech ci wniosek udostępnią do wydruku. Uzupełnisz i pewnie wrzucisz do pudełka na miejscu. Najlepiej u żródła pytać.

Jak zadzwonisz, to daj znać, co powiedzieli😉

Edytowane przez przezuwaczka
Opublikowano (edytowane)

Nic nie trzeba było osobiście. Wystarczy usunąć uprawę i działkę ze starym numerem, dodać nową wyrysować na niej uprawę i do założonej rozbieżności dołączyć jakiś dokument typu mapa podziału itp.

Instrukcje są na stronie. Punkt 1.5 w tym przypadku.

https://www.arimr.gov.pl/fileadmin/pliki/PB_2020/Kampania_2020/eWniosekPlus/8_Zanegowanie_danych_referencyjnych_GIS_2020.pdf

Edytowane przez Freeman
Opublikowano

Nie mam krów a we wniosku mi wyskoczyło powiadomienie że mogę składać na dobrostan do dydła

Jakiś błąd czy dlatego ze mam jałówki?

Opublikowano

błąd. U mnie wyskakuje że mam trzodę a wyskakuje bo pod tym samym adresem tato ma numer EP i ma ostatnią świnkę która czeka na chwilę wolnego żeby ubić.
Niby adresy nie mają znaczenia bo nr Ewidencyjny Producenta jest ważniejszy ale jak widać mają 😉

Opublikowano

Tylko czy w tym przypadku krowa to taki zwierzę co ma ukończone 24 miesiące czy musi mieć cielaka?

Opublikowano (edytowane)

Witam

Mam problem z wnioskiem. Jestem w programie RŚ 1.1. zrównoważone. Wymóg to 4 uprawy o powierzchni co najmniej 10% powierzchni gospodarstwa. Mam pszenice, buraki cukrowe, rzepak ozimy i łubin i w podsumowaniu nie widzi łubinu choć w "Płatność do powierzchni upraw roślin strączkowych na ziarno" go widzi, a nie ma go w "Grunty orne w gospodarstwie (weryfikacja wymogów pakietu 1 PRSK"  i  jest błąd "w gospodarstwie zadeklarowano mniej niż 4 różne uprawy" jak to ruszyć.

Edytowane przez poosa21
cos
Opublikowano

stawki za materiał siewny złożony w 2019

-zboża -68,59zł/ha;

-strączkowe- 109,74zł/ha;

-ziemniaki-342,59 zł/ha

@poosa21- musisz mięć oddzielna działkę do str i do działania 1.1

obraz.png.eef38d160fc5e5b6f5afade2f6634f26.png

Dałem ci przykład z działaniem 2,1. to nie ważne ale tak musisz mięć zrobione

Opublikowano
1 godzinę temu, poosa21 napisał:

Witam

Mam problem z wnioskiem. Jestem w programie RŚ 1.1. zrównoważone. Wymóg to 4 uprawy o powierzchni co najmniej 10% powierzchni gospodarstwa. Mam pszenice, buraki cukrowe, rzepak ozimy i łubin i w podsumowaniu nie widzi łubinu choć w "Płatność do powierzchni upraw roślin strączkowych na ziarno" go widzi, a nie ma go w "Grunty orne w gospodarstwie (weryfikacja wymogów pakietu 1 PRSK"  i  jest błąd "w gospodarstwie zadeklarowano mniej niż 4 różne uprawy" jak to ruszyć.

Każda z tych 4 upraw musi stanowić przynajmniej 10% powierzchni całkowitej gruntów ornych

Opublikowano

Witam , mam błąd we wniosku: "Na działce referencyjnej xxxxxxxxx wyrysowano/zgłoszono uprawy TUZ i/lub TUZ_C, dla których łączna powierzchnia jest mniejsza od wartości PEG_TUZ_C_OC (powierzchnia trwałych użytków zielonych wrażliwych pod względem środowiskowym) ujętych w danych referencyjnych."

Dotyczy to tylko jednej działki.

SUMA PEG_TUZ_C:  0.52ha

Suma deklarowanych TUZ_C: 0.50ha

Problem w tym że brakujące 2 ary na mapie to obszar wyłączony ( szary, ukośne linie).

Co z tym zrobić ? zignorować błąd i wysłać wniosek ?

Opublikowano (edytowane)

Masz 3.wyjścia

1. Ignorancja błędu

2. Zmniejszenie innej uprawy na tej działce kosztem TUZ_C.(jeśli możesz tak zrobić, masz inną uprawę na tej działce oprócz tuza c.

3. Jeśli uważasz że Peg dla tej działki jest źle wyznaczony( o 2 ary za mało) możesz wyrysowac na obszarze wyłączonym, wtedy wyjdzie tobie rozbieżność(uznają lub nie uznają w BP twojej rozbieżności).

Tyle w temacie. Twój wybór.

Edytowane przez robert55555
Opublikowano

Opcja 1. Czy aplikacja pozwoli wysłać wniosek pomimo niespełnienia Wymogu w tabeli Zazielenienie "Wynik kontroli TUZ cennych." ?

Opcja 2. odpada , działka to w całości TUZ , położona na trenie parku narodowego.

Opublikowano (edytowane)

Dnia 23.03.2020 o 15:05, robert55555 napisał:

stawki za materiał siewny złożony w 2019

-zboża -68,59zł/ha;

-strączkowe- 109,74zł/ha;

-ziemniaki-342,59 zł/ha

@poosa21- musisz mięć oddzielna działkę do str i do działania 1.1

Dałem ci przykład z działaniem 2,1. to nie ważne ale tak musisz mięć zrobione

Tak było zrobione. I nie działało, ale pozmieniałem łubin na facelie i błąd zniknął. Później znowu zmieniłem na łubin i teraz jest dobrze. Tylko w podsumowaniu pokazuje żyto które stanowi 12% a nie widzi pszenicy która stanowi 30% powierzchni. Ale błędu nie ma.

I jeszcze jedno na jednej działce powycinałem drzewa i krzaki około 12 arów. Potrzebuje jakiegoś załącznika do tego żeby dodać rozbieżności np zdjęcie tego miejsca?

Edytowane przez poosa21
m