Skocz do zawartości

cyklop tylko otwierajaca sie łyżka

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Witam pojawił mi się kolejny problem z cyklopem takiego tematu nie znalazłem wiec założyłem nowy

otóż nie ma siły zamknąć wideł i otwierają się same przy probie podniesienia obornika (wyrwania z pryzmy) co jest siłownik wideł który był 3 lata temu robiony, czy rozdzielacz  ta ostatnia sekcja od wideł ??? są tam jakieś oringi ??

dodatkowo dodam ze jak od łyżki wajchę przytrzymam do oporu (tłok w końcowym położeniu) to traktor nie czuje oporu za bardzo

a jak od łamania ramienia albo głównego podnoszenia w końcowych położeniach tłoczyska to czuć obciążenie aż się węże prostują

cyklopik troszku podkręcony na zaworze za pompą i olej trochę nie bardzo ale to chyba nie wina tego.

ten dzielnik oleju chyba tez nie bo na podnoszeniu czuć obciążenie chociaż nie wiadomo, coś przy rozdzielaczu pstryka jak wezmę wajchę od łyżki do opru

Opublikowano

Jakby uszczelniacze w siłowniku poszły to olej żygał by na zewnątrz. Najpierw stan oleju, filtr pompa i rozdzielacz. Warto też spuścić olej by cały syf wyleciał, po czym można go włac z powrotem.

Opublikowano
1 godzinę temu, adamek1942 napisał:

Witam pojawił mi się kolejny problem z cyklopem takiego tematu nie znalazłem wiec założyłem nowy

otóż nie ma siły zamknąć wideł i otwierają się same przy probie podniesienia obornika (wyrwania z pryzmy) co jest siłownik wideł który był 3 lata temu robiony, czy rozdzielacz  ta ostatnia sekcja od wideł ??? są tam jakieś oringi ??

dodatkowo dodam ze jak od łyżki wajchę przytrzymam do oporu (tłok w końcowym położeniu) to traktor nie czuje oporu za bardzo

a jak od łamania ramienia albo głównego podnoszenia w końcowych położeniach tłoczyska to czuć obciążenie aż się węże prostują

cyklopik troszku podkręcony na zaworze za pompą i olej trochę nie bardzo ale to chyba nie wina tego.

ten dzielnik oleju chyba tez nie bo na podnoszeniu czuć obciążenie chociaż nie wiadomo, coś przy rozdzielaczu pstryka jak wezmę wajchę od łyżki do opru

A ja bym sprawdził pierwsze co to mechanizm zamykania łychy czy tam coś nie jest wyrwane. Tzn te wszystkie elementy w łyżce.

Opublikowano

Dodam ze to się działo jakby stopniowo jesienią jak ładowałem z pryzmy łyżką to tez mi się sama uchylała  ale jeszcze jakoś szło,  a teraz nie bardzo nie ma nawet siły bardzo zacisnąć a reszta wszystko działa i podnosi.  Od podpór to aż traktor przygasa.

Ale pomyślałem właśnie wieczorem o tym co pisze semos żeby odkręcić węza to wykluczę siłownik wtedy zobaczę to dzisiaj i dam znać.

a wystarczy żeby wyciągnąć  ten suwak przy rozdzielaczu czy musi być cały rozkręcony ??

Przemekkuliski co masz na myśli żeby odwrotnie podpiąć  działanie zamykanie otwieranie ??

Ursus c 385 robione były ze 3 lata temu moze 4 chyba ze takie dziadostwo hyh

todziala możesz coś więcej napisać  tak sam się mógł rozkręcić ??

Opublikowano (edytowane)

Ale ale odkręciłem te przewody od siłownika łyżki i co się okazało

najpierw jeden odkręciłem i lało się i z tłoczyska i z węza tego odkręconego  (oczywiście naciskając w odpowiednią stronę)

pomyślałem ze resztki z siłownika lecą wiec odkręciłem drugiego i się okazało ze jak naciskam na rozdzielacz np. na zamykanie to z obu węzy leci olej

a być tak chyba nie powinno tylko z jednego powinno lecieć i to samo jak na otwieranie tez z obu leciało

ale jeszcze nie jestem pewny 100% bo nie zrobiłem jak pisze przemekkulski żeby podpiąć łyżkę pod np. podnoszenie i wykluczyć na 100 % siłownik

da się rade samemu jakieś te uszczelki w tym rozdzielaczu pozmieniaac ??  czy do zakładu ??

Edytowane przez adamek1942
Opublikowano

Jak masz dwa węże odkręcone to bedzie ci się lało z obydwu. Jeden przykręć i puść w niego ciśnienie i zobacz czy nie leci olej z drugiego króćca siłownika Jka leci to siłownik puszcza (moim zdaniem to on jest winny) ale jeśli nie puszcza to będzie wina rozdzielacza Naprawa rozdzielacza to już jest większy problem więc sprawdziłbym najpierw ten siłownik dokładnie Ja bym go nawet wymontował i zawiózł do magików od hydr siłowej niech go na stanowisku zbadają.

Opublikowano

Ale miałem odkręcony jeden od siłownika i naciskałem na rozdzielacz żeby ciśnienie szlo na ten zakręcony i leciało i z siłownika i z węza odkręconego Ucieszyłem się bo wiedziałem ze siłownik tylko dlaczego z tego drugiego odkręconego weża tez leciał olej ???   Jeszcze podepne widły wogole pod inną sekcje zobaczę co wtedy

Opublikowano

Kacperkuj właśnie nie, to nie było spływanie zawartości z węża, jak naciskałem na rozdzielacz to leciał dość ostro na małym gazie traktora.

Zacząłem odkręcać rozdzielacz ale się wstrzymałem spróbuje pozamieniać te przewody na sekcjach zobaczę co będzie.

Ale dalej mnie nurtuje czy powinno lecieć z obuch węzy na raz jak naciskam np. na zamykanie ??  wtedy zawartość z siłownika idzie do drugiego węza(otwieranie) a pierwszym idzie ciśnienie na tłoczysko (zamykanie)

Jestem narazie pól na pól heh

Opublikowano

Znalazłem przyczynę rozkręcił się siłownik  jak złożyć te uszczelniacze na tłoczysku ?? w którą stronę grzbietem ;D ??

tak jak na zdjęciu czy wargami w drugą stronę , dodam ze te czarne nowe są łączone z dwóch w środek wchodzi taki pierścień rozporowy.

stare były założone wargami na zewnątrz

stare były pojedyncze

WP_20200118_14_20_45_Pro[1].jpg

Opublikowano
4 godziny temu, adamek1942 napisał:

Znalazłem przyczynę rozkręcił się siłownik  jak złożyć te uszczelniacze na tłoczysku ?? w którą stronę grzbietem ;D ??

tak jak na zdjęciu czy wargami w drugą stronę , dodam ze te czarne nowe są łączone z dwóch w środek wchodzi taki pierścień rozporowy.

stare były założone wargami na zewnątrz

stare były pojedyncze

WP_20200118_14_20_45_Pro[1].jpg

A mówiłem żeby sprawdzić mechanizm chwytu.