Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

1kolanko w fazie 1 cm nad węzłem. 

Rozsialem macznik z 5 dni temu po 2 dniach nie było go widać  już na polu ale od tamtego czasu nie padało i ma nie padać przez najbliższy tydzień. Do tego te przymrozki nocne. Duże będą straty azotu? 

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, dzikiWschód napisał:

u mnie zapowiadają od czwartku na kolejne 5 dni w dzień do 15 stopni a każdej nocy -1 do +2 i bądź tu mądry trzeba czekać, tyle dobrze że te przymrozki przychamuja wzrost

U mnie identyczna pogoda ( Podkarpackie ) normalnie masakra. W pszenicy zbliża się kolanko, w życie już jest, w rzepaku też przydałyby się t1, szkodniki przy + 15 też się pojawią.

Planowałem piątek sobota ruszyć z opryskiwaczem a tu zmiana pogody i znowu w nocy przymrozki.

Przy + 15 w dzień to nie wiem czy tak wyhamuje

Edytowane przez Radek88
Opublikowano
1 godzinę temu, Z1603 napisał:

Rozlewałem 2 dawkę  rsms26 na pszenice  w ciepły i słoneczny dzień.  Dziś zobaczyłem poparzenia  czubków  liści, czy przyczyną mogło być   słońce podczas zabiegu? Uważam że to nie jest grożne,  będę wdzięczny za wszystkie komentarze.

Słońce, być może wilgotność łanu jak i powietrza , słabsza warstwa woskowa kutykuli ... W tej fazie nie ma to najmniejszego wpływu na plon 😉 spokojnie

Opublikowano
12 godzin temu, dzikiWschód napisał:

u mnie zapowiadają od czwartku na kolejne 5 dni w dzień do 15 stopni a każdej nocy -1 do +2 i bądź tu mądry trzeba czekać, tyle dobrze że te przymrozki przychamuja wzrost

A po ilu dniach po ustąpieniu przymrozków można wjechać z regulacją i t1? 

Opublikowano
10 godzin temu, Radek88 napisał:

U mnie identyczna pogoda ( Podkarpackie ) normalnie masakra. W pszenicy zbliża się kolanko, w życie już jest, w rzepaku też przydałyby się t1, szkodniki przy + 15 też się pojawią.

Planowałem piątek sobota ruszyć z opryskiwaczem a tu zmiana pogody i znowu w nocy przymrozki.

Przy + 15 w dzień to nie wiem czy tak wyhamuje

Przy toprexie jest napisane że nocne przymrozki nie są przeszkodą do wykonania zabiegu w rzepaku

• Confused 1
Opublikowano (edytowane)

A co ma toprex do regulacji pszenicy?

Jedź opryskaj retardantem przed przymrozkiem zobaczysz jaki ładny efekt 😅

Edytowane przez Broody
Opublikowano
34 minuty temu, Broody napisał:

A co ma toprex do regulacji pszenicy?

Jedź opryskaj retardantem przed przymrozkiem zobaczysz jaki ładny efekt 😅

A no to ma że nic nie ma, przeczytaj na jaki komentarz odpisałem, jest zacytowany.

Opublikowano
17 godzin temu, jahooo napisał:

Potwierdzam, u mnie teź jest OK po Axial Pak. Unikam Lancetu i wszelkich pochodnych sulfonylomocznika przed rzepakiem typu Apyros czy glean

U mnie w tamtym roku był rzepak po Lancecie i w tym roku też jest, narazie problemów nie zaobserwowałem.

Opublikowano

Czym może być spowodowane usychanie dolnych liści pszenicy? Może to przez przymrozki? RSM był stosowany tydzień temu i nic więcej. PH uregulowane, gleba ciężka.

Opublikowano

Teraz to nie za późno na Dokrzewianie w pszenicy zaraz i tak będzie strzelać w źdźbło .

Po tych przymrozkach na wzniesieniach pszenica zrudział tak popatrzeć po polach mróz + wiatr swoje robi .

Opublikowano
galan99 napisał:

Teraz to nie za późno na Dokrzewianie w pszenicy zaraz i tak będzie strzelać w źdźbło .

Po tych przymrozkach na wzniesieniach pszenica zrudział tak popatrzeć po polach mróz + wiatr swoje robi .

To późno sianie z listopada, za późno? jak do tej pory nie było warunków niskie temperatury nocą więc wolałem nie ryzykować przy obecnych przymrozkach też nic nie zrobię.

Opublikowano
1 godzinę temu, dzikiWschód napisał:

4-6 rozkrzewien to mało, za najbliższe 2 tygodnie nie zapowiadają deszczu więc utrzymaj to co masz to będzie super

To jest mało?? Zależy ile roślin sianych na hektar, wystarczy, że posiał 300 szt. to ma 1200-1800 pędów i to jest mało?

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v