Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na kiedy planujecie wjazd z T1? Za tydzień ma się zacząć regularna wiosna z tego co widzę. Pszenice i rzepaki ruszą jak szalone. Rzepak to u mnie już jest bliski skracania

• Root Admin
Opublikowano
35 minut temu, msjaro napisał:

Na kiedy planujecie wjazd z T1? Za tydzień ma się zacząć regularna wiosna z tego co widzę. Pszenice i rzepaki ruszą jak szalone. Rzepak to u mnie już jest bliski skracania

ja chciałem wczoraj, ale za późno mi dojechały srodki i zaczęło wiac. teraz wg aktualnej prognozy to się da wjechać po niedzieli - u nas na zmianę bardzo silny wiatr - ponad 10m/s i deszcz.

Opublikowano
39 minut temu, msjaro napisał:

Wiosna? Wasilewski prognozuje z soboty na niedzielę przymrozek do-9*

Opublikowano

Gdzie Ty widzisz ten przymrozek aż taki? Mi pokazuje 0 do -2. A później to już ciepło . U nas też wieje, ja myślę, że w przyszłym tyg rusza opryskiwacze

Opublikowano
1 godzinę temu, lukasz493 napisał:

a jakie kolejne zabiegi Bartosz planujesz po t1 tak z ciekawości jakiś plan już masz odnośnie środków ?

Jeżeli mnie pytasz, bo mam nieco inaczej na imię to myślę nad kierem z invigo. Wychodzi ok 144zł na ha i to już chyba brutto przy dawce 0,9l na ha  o ile nic nie podkręciłem teraz.w rzepaku na opadanie go stosowałem i byłem zadowolony

Opublikowano
tom54321 napisał:

A co sądzicie o Zamir + Talius na t1 w pszenicy?

Wirtuoz, chyba nawet cenowo wyjdzie podobnie jak za gotowca.

Opublikowano
2 godziny temu, kamil2963 napisał:

Wie ktoś ile kosztuje RevyFlex  ?

Revycare i Flexity

2 tyś . za pak 2x5 + 1x5 l, Agrolok , (nie pamiętam , chyba netto )

Opublikowano
52 minuty temu, konio1011 napisał:

Dokladnie ok 200zl netto na hektar. Co lepiej wybrac Revyflex czy 1,8l Capalo??

Przy 0,8 Revyflexa wychodzi 160 netto więc Capalo się chowa. Sam dziś zamówiłem parę pakietów.

Opublikowano
Adam86 napisał:

52 minuty temu, konio1011 napisał:

Dokladnie ok 200zl netto na hektar. Co lepiej wybrac Revyflex czy 1,8l Capalo??

Przy 0,8 Revyflexa wychodzi 160 netto więc Capalo się chowa. Sam dziś zamówiłem parę pakietów.

No nie wiem czy 80g triazolu, 80g strobiluryny i 120g metrafenonu zrobi furorę. Nie zchodzilbym z dawek

Opublikowano (edytowane)

Co myslicie o srodku na chwasty rexade z cortevy? Dzisiaj mi doatawca zaproponowal cena tez fajna tylko czy to dobry produkt? 

Edytowane przez pala92
Opublikowano

Unix 0.5 kg+ Tern 750 0.3l/ha nie będzie za słabe na pszenice?Odmiana Euforia

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v