Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

U znajomego pszenica Moschus na stanowisku po warzywach - od x lat same warzywa na polu, więc zasobności na bogato.  Wczesny i zbyt gęsty siew. Łąka na polu, zdrowotność niesamowita, wysokość łanu 28-35cm. Dla mnie szok i niedowierzani że 5 marca może być taka pszenica i to w moim rejonie. 

Inne odmiany u innych i u mnie  10cm nie mają.

Tak wygląda po przekrojeniu

20200305_192908.jpg

20200305_192915.jpg

Opublikowano
13 godzin temu, PUSSY napisał:

Tak zamienić go na Lancet Plus 😉

Lancet zaś bodziszka nie bierze.

Opublikowano
20 minut temu, Agrest napisał:

U znajomego pszenica Moschus na stanowisku po warzywach - od x lat same warzywa na polu, więc zasobności na bogato.  Wczesny i zbyt gęsty siew. Łąka na polu, zdrowotność niesamowita, wysokość łanu 28-35cm. Dla mnie szok i niedowierzani że 5 marca może być taka pszenica i to w moim rejonie. 

Inne odmiany u innych i u mnie  10cm nie mają.

Tak wygląda po przekrojeniu

20200305_192908.jpg

20200305_192915.jpg

Toz to chyba pierwsze kolanko już. Jaki region polski?

Opublikowano

Powiat lipski,  pogranicze mazowieckiego i świętokrzyskiego.

Opublikowano
39 minut temu, 1993michal napisał:

Ambrossio na t1??

zamierzasz go stosować solo ? jeśli tak to zły pomysł lepiej dołóż parę złotych i kup sobie typowy środek na T1 np.Duett Star

Opublikowano

Panowie powoli czas myślec o zakupie srodków na odchwaszczenie pszenicy pszenżyta i jęczmienia ozimego.

W pszenicy i pszenżycie przeważnie dawalem Lancet plus coś w podobnych pieniadzach, żeby nie pryskać stale tym samym?

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Grzegorz86 napisał:

Soligor proponuje na T1 Agromix, Chełmża ma różne kombinacje (włącznie z czystym protiokonazolem), może Kornatowo i Ampol ma coś lepszego, mimo, że to jest to samo, co Agromix. W Płużnicy Agrii już zamknięte? 

Edytowane przez Gość
Opublikowano

W pszenicy gdzie raczej nie przewiduję plonu powyżej 5t sam Duett Star 1l/ha wystarczy, czy raczej koniecznie trzeba prochloraz dorzucić? W mieszaninie jakie minimalne ilości tych środków?

Stanowisko część po pszenicy, część po rzepaku i część po kukurydzy. Odmiana Arkadia.

Opublikowano

Ja nie planuję plonu ale liczę na jak najwięcej więc dodaję.

Muszę aż swoją pszenicę rozciąć, czy już kolanka nie ma. To co tu zobaczyłem napawa mnie lekkim przerażaniem🤔

Opublikowano
44 minuty temu, WiesławZetor napisał:

Soligor proponuje na T1 Agromix, Chełmża ma różne kombinacje (włącznie z czystym protiokonazolem), może Kornatowo i Ampol ma coś lepszego, mimo, że to jest to samo, co Agromix. W Płużnicy Agrii już zamknięte? 

Oj w Płużnicy już 2 rok jest zamknięte . Coś szybko się zwinęli

Opublikowano

Konkurencja Ampolu z dwóch stron (CWA i Kornatowo), do tego Szpręgiel w Lisewie :)

Opublikowano

No konkurencja jest potężna. Frank z Chełmży też sporo obskakuje. No i zastanawiam się nad tą spiroksaminą z protiokonazolem :) Chociaż bardziej myślałem nad epoksy z mieszaniną prochlorazu z metrafenonem.

Opublikowano
1 godzinę temu, czesio200 napisał:

Panowie powoli czas myślec o zakupie srodków na odchwaszczenie pszenicy pszenżyta i jęczmienia ozimego.

W pszenicy i pszenżycie przeważnie dawalem Lancet plus coś w podobnych pieniadzach, żeby nie pryskać stale tym samym?

Nic w podobnych pieniądzach lepszego nie kupi się. Ja w tym roku polece Axial Komplett Pak. Górna półka a na ha wyjdzie ok 150 zł. A lancet w tym roku powyżej 130.

Opublikowano

WiesławZetor napisał: No konkurencja jest potężna. Frank z Chełmży też sporo obskakuje. No i zastanawiam się nad tą spiroksaminą z protiokonazolem  Chociaż bardziej myślałem nad epoksy z mieszaniną prochlorazu z metrafenonem. A prawda to że od Franka Tomek odszedł? Nie byłem u nich jeszcze w tym roku, tak coś mi sąsiad mówił że się zwolnił. Ten metrafenon i epoksy solo można kupić? Jeśli tak to napisz proszę gdzie i w jakich cenach. Jakos dziwnie mi to cytowanie na aplikacji wychodzi :/

Opublikowano
35 minut temu, warchest napisał:

a pod pszenice jara pod korzen czyli przed siewem mozna dac saletre ? 

zdecydowanie lepszym wyborem było by dać tą saletrę w póżniejszym terminie np.na szpilke a przedsiewnie mocznik lub saletrzak

• Like 1
Opublikowano
9 minut temu, Damianek20 napisał:

A co sądzicie o wirtuozie 1 l na h koszt ok 150 zł. Czy lepiej cappalo 1.5  l tyle że cena zabójcza. Ok 200 zł na ha.

Sam wirtuoz jest średni. Zależy w jaki plon celujesz ale wolałbym zamiast wirtuoza duett + prochloraz

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, SuperRolnik1 napisał:

Sam wirtuoz jest średni. Zależy w jaki plon celujesz ale wolałbym zamiast wirtuoza duett + prochloraz

Duet star moim zdaniem na owies można dać ale nie na pszenicę. Wirtuoz ma prochloraz 320 gram. Myślałem żeby dac jeszcze 0.4 morfoliny. Celuje między 7-8 ton a ile będzie to nikt nie wie i nie koniecznie tylko fungicyd na to wplynie. Zboża ogólnie kwalifikaty w 70 proc. 30 swoje ale sprawdzone dwie odmiany własnej produkcji które bardzo dobrze się spisują.

Edytowane przez Damianek20
Opublikowano (edytowane)

Tak, Tomek już w Chełmży nie pracuje. Właśnie u Franka mają mieć czysty protiokonazol. Czystego epoksykonazolu raczej nie idzie już dostać, a szkoda, bo zawsze dodawałam Rekord, Rubric czy bodajże Safir.

Edytowane przez Gość
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v