Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kwalifikat pszenicy. Ta sama odmiana. Jeden dystrybutor ma mtz 32 drugi 57.  Różnica ogromna. Cena bardzo zbliżona. Nigdy nie siałem ziarna o tak niskim mtz. Wydaje mi sie, że ktos tu kiedys pisał o 28 nawet... to nie wygląda jak poślad ? 

Opublikowano

W zeszłym roku często zdarzały się pszenice o MTZ ok. 30g.

Opublikowano

W zeszłym roku miałem Wilejke o mtz 28g. Materiał bezpośrednio ze Strzelec. 

Opublikowano

To fakt😁 Za to że zbioru 54:56g, czyli wnioski są takie, że nie będzie oszczędności i się na swoim fachu nie znają 😂😂😂

Opublikowano
7 godzin temu, red83 napisał:

W zeszłym roku miałem Wilejke o mtz 28g. Materiał bezpośrednio ze Strzelec. 

I co jak to urosło ? Znam jednego właściciela firmy z chemią, nawozami etc to twierdzi ze poniżej 50 mtz nie zamawia ziarna bo to gówno. 57 nigdy nie spotkałem ( zazwyczaj 42-52) a przy obsadzie 400 ziaren cena wychodzi kosmos 

• Haha 1
  • Confused 1
Opublikowano

sol potasowa mozna nawet w tym samym dniu z wapnem ale jesli chodzi o fosfor i azot to musi byc przerwa niby minimum 6 tyg bo moze zajsc reakcja. Fosform moze sie uwstecznic a z azoty wytworzy sie amoniak i spierdzieli w powietrze

Opublikowano

Fosforan amonu i wapno można stosować prawie jednocześnie, nic się nie dziej. Jeśli stosujesz superfosfat to tutaj już musi być odstęp w czasie jeśli chcesz też wapnować. 

Opublikowano
2 godziny temu, Taurus83 napisał:

I co jak to urosło ? Znam jednego właściciela firmy z chemią, nawozami etc to twierdzi ze poniżej 50 mtz nie zamawia ziarna bo to gówno. 57 nigdy nie spotkałem ( zazwyczaj 42-52) a przy obsadzie 400 ziaren cena wychodzi kosmos 

Urosła. Problem w tym, że pytasz doradcę o normę wysiewu, to radzi 330szt./m2. Dzwoniąc na obsługę klienta 400szt./m2 Zasiałem 330:340, chociaż przez redukcję lepiej było by z 40 więcej. 

Opublikowano
41 minut temu, kamil2963 napisał:

Fosforan amonu i wapno można stosować prawie jednocześnie, nic się nie dziej. Jeśli stosujesz superfosfat to tutaj już musi być odstęp w czasie jeśli chcesz też wapnować. 

Niby dlaczego? Nawet sam superfosfatu ma przecież w składzie tlenek wapnia.

Opublikowano
2 godziny temu, red83 napisał:

Urosła. Problem w tym, że pytasz doradcę o normę wysiewu, to radzi 330szt./m2. Dzwoniąc na obsługę klienta 400szt./m2 Zasiałem 330:340, chociaż przez redukcję lepiej było by z 40 więcej. 

Ja właśnie późno będę siać na Częśći pól. Gdzieś w połowie października dlatego od razu zakładam większą obsadę.  Ja już mam sprawdzoną odmianę i wiem jaka obsada będzie optymalna. Chociaż to tez co roku się zmienia bo każdy rok jest inny...

Opublikowano

No właśnie mnie też to ciekawi jak niektore nawozy posiadające fosfor mają też w składzie wapno. Timac agro mówi tu o mostku wapniowym łączącym fosfor

Opublikowano
2 godziny temu, marluk napisał:

Niby dlaczego? Nawet sam superfosfatu ma przecież w składzie tlenek wapnia.

Gdzieś miałem materiały z tym związane. Chodzi tu o formy fosforu zawarte w obu nawozach. Fosforan ma chyba formę jedno i dwu amonową a superfosfat jednowapniową która jest dosyć dobrze pobierana przez rośliny ale bardzo łatwo jest sorbowana przez glebę przez co przechodzi w nierozpuszczalne w wodzie związki żelaza, glinu i wapnia. I chyba właśnie o to chodzi, że ta forma może reagować z wapniem w taki sposób. Znajdę szczegółowe informacje na ten temat albo napiszę do swojego byłego profesora bo właśnie z nim na ten temat kiedyś dyskutowałem. 

• Like 1
Opublikowano

Poprosilibyśmy o zajęcie stanowiska przez chemika lub kogoś po rolnictwie. Zapewne na Uniwersytecie Przyrodniczym był przedmiot chemia rolnictwa, gdzie największy nacisk był położony na chemie nieorganiczną :)

Opublikowano

Tutaj nawet jakby trzech profesorów się wypoiedziało, usłyszeli by "że to jakieś pieprzenie ja tak od zawsze robię i jest dobrze "

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v