Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
  • Root Admin
Opublikowano
4 godziny temu, proxy8441 napisał:

zasada jest taka, na tak niskie normy wysiewu musi byc dobre stanowisko pod każdym katem, takie rosliny muszą się swobodnie krzewić i nic nie może im stac na przeszkodzie np odczyn bo wtedy plonu nie będzie, dobrze by było tez zasiac do końca wrzesnia i oczywiście wszystko zależy od MTN bo może byc tak że 90kg/ha a w sztukach wyjdzie te 300 nawet/m2

90kg to było 360 roślin na metr :P

Opublikowano
5 godzin temu, yacenty napisał:

o kur... a co powiesz na to jak siałem 85kg Tytaniki i dała plon 8ton? Jakbym posiał 240kg to dałaby 24?

niektórzy nie mają sprzętu na sprawne posianie poniżej 150kg... ja będę próbował zasiać 170 poznaniakiem starym i to powinno się udać nieźle ale konnym sobie nie wyobrażam... że tak się zapytam to 85 to rzędowym zwykłym z redlicami czy pneumatykiem?

Druga sprawa że może mi się nie udać ze względów psychologicznych przekonać pewnych osób... ;)

• Haha 1
Opublikowano

Ototo. Raz sprzęt a dwa psychologia również- nie wyobrażalne dla mnie tak mało siać. To dobre dla kogoś kto ma extra sprzęt do uprawy, siewu i celuje w b. wysokie plony.

• Root Admin
Opublikowano
4 minuty temu, WiesiekTraktorzysta napisał:

niektórzy nie mają sprzętu na sprawne posianie poniżej 150kg... ja będę próbował zasiać 170 poznaniakiem starym i to powinno się udać nieźle ale konnym sobie nie wyobrażam... że tak się zapytam to 85 to rzędowym zwykłym z redlicami czy pneumatykiem?

Druga sprawa że może mi się nie udać ze względów psychologicznych przekonać pewnych osób... ;)

e tam, jeszcze nie dawno siałem poznaniakiem, z drugiej strony sasiad ma poznaniaka i go postawił w krzaki a najmuje siew na swoje 14ha

Opublikowano

Codziennie dowiaduję się czegoś nowego. Mój 2.7m stary Poznaniak, który wysiał 100kg pszenicy to extra sprzęt, a ja powoli myślałem o czymś nowym... No nic pieniądze zaoszczędzone.

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, yacenty napisał:

e tam, jeszcze nie dawno siałem poznaniakiem, z drugiej strony sasiad ma poznaniaka i go postawił w krzaki a najmuje siew na swoje 14ha

dobre dla tych co lubią się użerać z usługodawcami/ mogą w takich usługach przebierać/...

To tak jak z kombajnem, póki było kilku to bez problemu, potem zostało 2 a potem jeden usługi co świadczy, a jeszcze przyjeżdża z daleka- każdy chodzi mu koło tyłka w żniwa i nijak terminu wolnego załatwić, a jak już miał okienko to lepiej do kolegi pojechać no chyba że akurat deszcz to wolny i może kosić. Ja dziękuję, odeszło mu ponad 30ha do koszenia, i dobrze ja zdrowszy choć kasy trochę poszło na sprzęt. A teraz to nikomu nawet nie chce świadczyć żadnych usług.

Edytowane przez WiesiekTraktorzysta
  • Like 1
Opublikowano

Sam bym swojego konnego postawił w krzakach ale lubię w tym grzebać, usługi ograniczam do minimum, w zasadzie tylko kombajn do zboża , ziemniaków i prasa, ewentualnie sadzenie ziemniaków najmuję, a poza tym na moje kawałeczki nikt nawet nie przyjedzie siać bo mu się nie opłaci podpinać nawet. 

@WiesiekTraktorzysta Dopóki było KR było cacy z kombajnem, teraz jest szukanie, proszenie kiedy skosi i nie tylko ja narzekam we wsi.

Opublikowano
1 minutę temu, yacenty napisał:

amen,

poznaniaka tez trzeba umieć wyregulować

tu nie chodzi o regulację, bo ta nawet na lejku do nawozu się zrobi dobrze jak się chce, ale o przekonanie pewnych osób że więcej nie znaczy lepiej, szczególnie przy nowoczesnych odmianach...

Opublikowano
3 minuty temu, SawekBraczyk napisał:

Też nie mam wypasionego siewnika bo Amazone D7, ale bez problemu daję radę posiać mniej. Zeszłego roku siałem 130kg. 

Ale tym ludziom w d*pach się przewraca bo poznaniak be jakiś be ten ma zestaw to cacy oj ludzie ludzie .

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, galan99 napisał:

Ale tym ludziom w d*pach się przewraca bo poznaniak be jakiś be ten ma zestaw to cacy oj ludzie ludzie .

Dla mnie to jest dobry sprzęt, z tym że troszeczkę już by przydało mu by się remont zrobić... redlic, bo mechanizm działa jak w zegarku ;) i nawet marchew zasieje się porządnie...

Edytowane przez WiesiekTraktorzysta
  • Like 1
Opublikowano

na forum są zawodowcy którzy są swiadomi tego że rolnictwo to też rodzaj biznesu jak każdy inny czy to mechanik czy architekt żeby być na bieżąco musi inwestować i się uczyć żeby wyciągać z tego ile się da ale są też ludzie którzy bawią się w rolnictwo jak ja i wiem że na jednej działce najlepiej plonuje mi pszenica jak wysieje 200kg a na innej tylko 170kg a kwalifikat kupuje raz na 3 lata i to na jedno pole żeby mieć na rozmnozenie. dyskusja nie ma sensu bo są zawodowcy i hobbisci, jeden cieszy się jak mu sypnie 5t a inny płacze bo dołożył

• Like 1
Opublikowano
Dnia 18.08.2020 o 17:08, kamil255 napisał:

Panowie będę siał pierwszy raz jęczmień ozimy, chce opryskać sciernisko glifosatem, znajomy mi odradza bo opryskal, posial jęczmień i później mu go spalilo, a tam gdzie brakło oprysku był normalny. Co o tym myśleć? Glifosat działa przecież na zielone części roslin, nie jest opryskiem doglebowym 🤔

Niby glifosat działa na zielone części roślin, ale jak opryskałem na wiosnę fasole zanim wyszła, a później przyszły deszcze i fasola ucierpiała. Miała sinozielone, zniekształcone liscie, ale przezyła. Dałem tylko 2,5l Roundapu na ha i coś chwastoxu extra na skrzyp. Ze zbożem do tej pory nie zaobserwowałem problemów po oprysku Roundapem, ale znajomy przypalił w ten sposób pszenżyto i mu wyginęło miejscami.

Opublikowano

W życiu tydzień.  Na roundoup energy było chyba 10-14 dni. Inne to 3 tygodnie.

Opublikowano

na etykiecie agrosaru jest że 5-7 dni od żółknięcia liści a więc może być i 2 tygodnie i 3 w zależności od dawki, mało tego opryskałem jakoś na wiosne pasek przy samym płocie, mimo dawki 4 litry nawet nie wzięło trawy, acz trochę ją spowolniło ;) 

Opublikowano (edytowane)
https://agronews,com,pl/artykul/rekord-polski-w-kategorii-najwyzszy-plon-pszenicy-ozimej-zostal-pobity/

Przecinki przed com i przed pl zamienić na kropki bo cenzura nie puszcza oryginalnego adresu.

Edytowane przez mikad
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v