Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, yacenty napisał:

ale masz głowe na karku to czytasz etykiete i wiesz czego się spodziewać.

w pewnych warunkach saletra jest lepsza, w innych saletrosan, jeszcze w innych saletrzak. Grunt to wiedzieć który nawóz kiedy stosować.

Sam stosuje rózne twoim zdaniem cuda, efekty widać, ale im lepiej masz utrzymaną glebę tym mniej ich potrzebujesz. Ale znajdz mi takich którzy mają dobrze utrzymana glebe.

Nie każdy produkt jest dla każdego, a poza tym jak ktoś jest najmądrzejszy na świecie to on zwyczajnie nie potrzebuje żadnych produktów. Aby posiać 250kg starej pszenicy i jakoś to bedzie.

czytasz etykietę ? a parę tygodni temu pisałeś że do jesiennego odchwaszczania nie dodaje się tiofanatu metylu bo on działa od 10 stopni ja napisałem że  na etykiecie jest od 5 stopni to mnie zjechałeś i że coś tam i że od 10 i tyle . Poza tym  popieram mase24  bo ma dużo racji w tym co pisze i jest nie głupi chłopak ale zauważyłem że na tym forum jest parę osób którzy uważają że wszystkie rozumy pozjadali  i nie wolno ich skrytykować.

• Like 4
  • Root Admin
Opublikowano
Pawel2678 napisał:

2 godziny temu, yacenty napisał:

ale masz głowe na karku to czytasz etykiete i wiesz czego się spodziewać.

w pewnych warunkach saletra jest lepsza, w innych saletrosan, jeszcze w innych saletrzak. Grunt to wiedzieć który nawóz kiedy stosować.

Sam stosuje rózne twoim zdaniem cuda, efekty widać, ale im lepiej masz utrzymaną glebę tym mniej ich potrzebujesz. Ale znajdz mi takich którzy mają dobrze utrzymana glebe.

Nie każdy produkt jest dla każdego, a poza tym jak ktoś jest najmądrzejszy na świecie to on zwyczajnie nie potrzebuje żadnych produktów. Aby posiać 250kg starej pszenicy i jakoś to bedzie.

czytasz etykietę ? a parę tygodni temu pisałeś że do jesiennego odchwaszczania nie dodaje się tiofanatu metylu bo on działa od 10 stopni ja napisałem że  na etykiecie jest od 5 stopni to mnie zjechałeś i że coś tam i że od 10 i tyle . Poza tym  popieram mase24  bo ma dużo racji w tym co pisze i jest nie głupi chłopak ale zauważyłem że na tym forum jest parę osób którzy uważają że wszystkie rozumy pozjadali  i nie wolno ich skrytykować.

ja pisałem o zwalczaniu chwastów tiofanatem metylu? serio? musiałem być zdrowo nawalony tego dnia.

Opublikowano
19 godzin temu, yacenty napisał:

Czyli po saletrosanie było ładniejsze ziarno? czy po saletrze z siarczanem magnezu?

Po saletrosanie bo poszła podwójna dawka siarki na tym polu dałem siarczan i saletrosan.

Opublikowano
13 godzin temu, yacenty napisał:

ktoś ci krzywdę zrobił że tak po nich jedziesz? mam 2 kolegów w okolicy co jada na programach procamu i miło się ogląda ich pola. często do nich dzwonie po wskazówki

13 godzin temu, masa24 napisał:

na bank zasluga wynalazkow firmy pro cam

Bombka wykupiona przez tę firmę jest na forumowej choince, więc nie można pisać nie pochlebnych opinii. 

Opublikowano
5 godzin temu, yacenty napisał:

ja pisałem o zwalczaniu chwastów tiofanatem metylu? serio? musiałem być zdrowo nawalony tego dnia.

sorry mój błąd  chodziło mi o tribenuron (wczoraj miałem cieżki dzień)

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, red83 napisał:

Bombka wykupiona przez tę firmę jest na forumowej choince, więc nie można pisać nie pochlebnych opinii. 

Podaj namiar gdzie w podobnych cenach masz chemię, chemirol spoko ale już inna chemię mają mi akurat ich programy w rapsie nie leżą. 

PODLASKIE chętnie skorzystam

Edytowane przez Tomek90
  • Root Admin
Opublikowano
46 minut temu, Pawel2678 napisał:

sorry mój błąd  chodziło mi o tribenuron (wczoraj miałem cieżki dzień)

nie zmienia to faktu ze na wielu etykietach masz pisane wiosenne stosowanie i na stronach tych firm masz info o temperaturze. Osobiscie stosuję tribenuron jak jest ciepło i działa bardzo ładnie, jak jest zimno mam wrażenie ze wcale, albo efekty widać albo nie widać po 3 miesiacach. Moze tez kwestia konkretnego srodka czyli poniekad nośnika

• Like 1
Opublikowano

m

17 minut temu, yacenty napisał:

nie zmienia to faktu ze na wielu etykietach masz pisane wiosenne stosowanie i na stronach tych firm masz info o temperaturze. Osobiscie stosuję tribenuron jak jest ciepło i działa bardzo ładnie, jak jest zimno mam wrażenie ze wcale, albo efekty widać albo nie widać po 3 miesiacach. Moze tez kwestia konkretnego srodka czyli poniekad nośnika

Być może, ja po łubinie do snajpera dokładam tribenuron (robiłem kiedyś kontrole ) mimo że temperatura nie rozpieszcza i efektu może nie widać jesienią ale na wiosnę to na pewno

Opublikowano

Kizeryt – minerał naturalnie występujący w surowych solach potasowych – składa się z magnezu i siarki siarczanowej, będących głównymi składnikami pokarmowymi dla roślin. ... W ten sposób rośliny mogą od razu przyswajać oba składniki odżywcze. Ponieważ kombinacja ta ma neutralne pH, nie powoduje zakwaszenia gleby.

Siarczan potasu i siarczan magnezu — tego rodzaju nawozy nie tylko zakwaszają ziemię, ale wzbogacają ją także o siarkę, potas oraz magnez.

• Like 1
Opublikowano

Liczylismy tu że około 450 zł różnicy na tonie przemawia na korzyść siarczanu magnezu.

Jaw tym roku kupiłem po 767brutto vs 1230 za macrospeed Green. 

Tak wygląda po 4 dniach i 7mm deszczu. 

20201223_122544.jpg

Opublikowano
3 minuty temu, miwigos napisał:

To już wysiałeś ?

To pod porzeczkami. Ale w zbożach czekam na pierwsze kilka stopni mrozu żeby wierzch ścięło  i bedę siał. Tylko tego mrozu nie widać.

Opublikowano
32 minuty temu, yacenty napisał:

zwróć uwagę też na zawartość składnika. mi za siarczan krzyknęli 960, za kizeryt 1250. taniej wychodzi kizeryt

Zaporowa cena za siarczan. Siarczan jest typowym nawozem dla kolegi @masa24

Bo się szybciej rozpuszcza ok kizeryt, ale przyswajalność już chyba jest gorsza. 

Opublikowano

nie wiem jak u was ale przez noc spadło u mnie 15mm deszczu, a przymrozek zapowiadają z soboty na dziedziele ok -4 i z niedzieli na poniedziałek ok -2 ale kto to będzie w stanie na ciagni siąść w poniedziałek rano hehe

Opublikowano

U mnie od pażdziernika to jeszcze chyba 20mm nie spadło. Zapowiadają -5 w niedzielę ale jedna noc z takim przymrozkiem nie złapie gleby, a niestety mam siewnik 12m A ścieżki 18 i nie chcę niszczyć zboża. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v