Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

Mnie bardziej chodzi o ilość opadów, martwi mnie czy te ziarnka nie pogniły bo lało konkretnie. Teraz jest już cieplej, słońce swieci. Mam nadzieję że po niedzieli to wzejdzie

Edytowane przez Papkin
Opublikowano
26 minut temu, Xion napisał:

Nie wiem co się tak spinacie ja koniec października początek listopada planuje jeszcze z 15 hektarów posiać po kukurydzy jak będą warunki. Pszenicę macie już pod wierzchem i jeszcze dygacie czy wyjdzie czy nie... Znajomy kiedyś 4 Grudnia siał i pszenica była konkretna.

Można się nie spinać. ale wszystko zależy od warunków, a moim zdaniem w tym roku warunki nie sprzyjają późnym siewom 

Opublikowano

Człowiek czasami nie rozumie że w danym terminie wysiewa się dana obsadę, a jak niema warunków to rośliny nie rozwijają się jak trzeba.

Mozna siać i w grudniu i co z tego to nie zmienia faktu że wczesny siew to pewniejszy plon niż późny siew.  To nie kukurydza ze mróz zetnie przy wczesnym siewie. 

• Like 3
Opublikowano
11 godzin temu, Damianek20 napisał:

Przedplon kukurydza na kiszonkę ziarno bardzo grube poszło do siewu dlatego zwiększyłem wysiew w kg. Został mi jeszcze zabieg w przyszłym tygodniu od robaka od grzyba i jakas odzywka. 

Po co od grzyba w tym roku ładnie czysto

Yacenty idealna faza na experta

Opublikowano
1 godzinę temu, Papkin napisał:

Mnie bardziej chodzi o ilość opadów, martwi mnie czy te ziarnka nie pogniły bo lało konkretnie. Teraz jest już cieplej, słońce swieci. Mam nadzieję że po niedzieli to wzejdzie

To idź na pole, odkop i zobacz co się dzieje.  Czy puszcza kiełki czy co sie dzieje...Może za głęboko zasiałeś?

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Tomek90 napisał:

Człowiek czasami nie rozumie że w danym terminie wysiewa się dana obsadę, a jak niema warunków to rośliny nie rozwijają się jak trzeba.

Mozna siać i w grudniu i co z tego to nie zmienia faktu że wczesny siew to pewniejszy plon niż późny siew.  To nie kukurydza ze mróz zetnie przy wczesnym siewie. 

na dany termin tez sie wysiewa dna obsade ,takze co to za problem posiac w listopadzie i zwiekszyc norme wysiewu?Ludzie na zachodzie Polski sieja do konca listopada pszenice i plony maja konkretne, a cześć ma sraczke i sieje pod koniec wrzesnia  i pozniej na takiej pszenicy mozna w grudniu w golfa grac taki trawnik:D:D aA pozniej płacz bo to sie psznica wyłozy to nie ma gestosc ,ciagle cos

Edytowane przez lonoh
  • Like 1
Opublikowano
4 minuty temu, lonoh napisał:

na dany termin tez sie wysiewa dna obsade ,takze co to za problem posiac w listopadzie i zwiekszyc norme wysiewu?Ludzie na zachodzie Polski sieja do konca listopada pszenice i plony maja konkretne, a cześć ma sraczke i sieje pod koniec wrzesnia  i pozniej na takiej pszenicy mozna w grudniu w golfa grac taki trawnik:D:D aA pozniej płacz bo to sie psznica wyłozy to nie ma gestosc ,ciagle cos

Czyta że zrozumieniem "niema warunków dla rozwoju roślin takich jak trzeba " Co ma się wykładać?? Jak ktoś prowadzi jak trzeba to nie wylęga. Przecież na dywan nie dajesz 100N w postaci saletry 🤷‍♂️

Opublikowano
4 minuty temu, Tomek90 napisał:

Czyta że zrozumieniem "niema warunków dla rozwoju roślin takich jak trzeba " Co ma się wykładać?? Jak ktoś prowadzi jak trzeba to nie wylęga. Przecież na dywan nie dajesz 100N w postaci saletry 🤷‍♂️

Ty taki fachowiec nie wiesz ze pszenica nie tylko wylega od N?

Opublikowano

A od czego głównie? Skoro zasiane masz w odpowiedniej obsadzie za mocno za słabo pokrzewione to już od ciebie zależy ile azotu. Choroby podstawy chronisz. 4 liście wejdzie w zimę, ok dokrzewisz, a jak nie będzie warunków na to wiosna? 🤷‍♂️

Opublikowano

Jak nie od N to od chorób podstawy źdźbła, dużo ludzi sieje gęsto za gęsto i w dodatku olewa ochronę fungicydowa i wiadomo że będzie placek

Co do siewow pszenicy to sieje rzadko i wcześnie i nie mam zamiaru zmieniać nie wiem po co niektórzy specjalnie opozniaja siewy mimo iż mogliby siać w terminach 

• Like 2
Opublikowano

W tym roku zostało mi ctu i dff z jęczmienia i poszło na pszenicę w fazie można powiedzieć półtora liścia. Wszystko ok, pszenica rośnie, chwasty nie.

W ubiegłym roku na pszenżyto dzień po siewie na gołą ziemię, tu super efekt.

Opublikowano

Głównie chodzi o to że siewki zboz właśnie od momentu kiełkowania do 3 liścia są bardzo wrażliwe i zastosowanie niewłaściwie herbicydu może je uszkodzić, dlatego po to pytam żeby sobie nie zadxkodzic a mam 5ha do oprysku. 

Opublikowano
10 godzin temu, ravoj napisał:

Dobra, pytanie na przerwanie tej awantury, Chlorotoluron na pierwszy liść ktoś dawał? Czy czekać do trzech? 

Na drugi wychodzący liść dawałem 2l 500 i jest gitara. Nic się nie dzieje. Tak jak ktoś pisał, w snajperze masz od 1 liścia , tyle że ilość chloro niższa wychodzi.

• Thanks 2
Opublikowano
Papkin napisał:

Panowie jutro minie 2 tygodnie jak zasiałem ostatni kawałek pszenicy. Niestety nic jeszcze niema na wierzchu. Dzień po zasianiu zaczęły się dosyć intensywne deszcze i tak przez cały tydzień, temperatury też były dosyć niskie. Wzejdzie to jeszcze czy czeka mnie powtórny siew?

To ku.wa zobacz jak to wygląda w ziemii !

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v