Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 godzin temu, masa24 napisał:

Darujcie sobie siewy po ,300 roslin na klasach 4 i gorszych

To pic na wode

ZobacCie ze nie ma podzialu norm wysiewu w zaleznosci od klasy gleby. Teoretycznie 4 klasy to gleby slabe na ktorych pszenicy nie powinno sie siac a tu gadanie o siewie 300 roslin na metr. To po to zeby zachecac do kupna kwalifikaty ktorego sieje sie 130 kg

Klasa IVa, IVb, V - sieje od kilku lat po 250 r/m2 i plony są w porządku. Najpierw trzeba wiedzieć jakie sie ma pole, jaką odmianę pszenicy i w jakim terminie sie sieje. Nie racjonalne podejście do uprawy a mędrkowanie nad jakimiś odgórnymi normami to pic na wodę

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
5 minut temu, lukasz222 napisał:

Klasa IVa, IVb, V - sieje od kilku lat po 250 r/m2 i plony są w porządku. Najpierw trzeba wiedzieć jakie sie ma pole, jaką odmianę pszenicy i w jakim terminie sie sieje. Nie racjonalne podejście do uprawy a mędrkowanie nad jakimiś odgórnymi normami to pic na wodę

Jaką odmianę siejesz na  V klasie?

• Like 1
Opublikowano
51 minut temu, lukasz222 napisał:

Zalezy co uwazasz za plony wporzadku i czy mowisz prawde

• Like 1
Opublikowano

Ostatnio była Arkadia, w tym roku idzie Owacja na Vtkę.

Łan prowadzę na 6t, w zeszłym suchym roku Owacja dała mi 5,25t/ha, Memory nieco ponad 4, trineksapak ją poparzył w stresowych warunkach, dlatego się z nią pożegnałem. Wszystko ważone, żeby nie było. W tym dziwnym roku też kręcę się koło 5 t/ha, ale to się okaże dopiero po sprzedaży. Nie widzę powodu, żeby kłamać w tematach, z których inni próbują czerpać jakąś wiedzę. Tak samo strasznie nie lubię postawy "robią inaczej niż ja? głupie ludzie".

• Thanks 1
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, lukasz222 napisał:

Łan prowadzę na 6t, w zeszłym suchym roku Owacja dała mi 5,25t/ha, Memory nieco ponad 4, trineksapak ją poparzył w stresowych warunkach, dlatego się z nią pożegnałem. Wszystko ważone, żeby nie było. W tym dziwnym roku też kręcę się koło 5 t/ha, ale to się okaże dopiero po sprzedaży. Nie widzę powodu, żeby kłamać w tematach, z których inni próbują czerpać jakąś wiedzę. Tak samo strasznie nie lubię postawy "robią inaczej niż ja? głupie ludzie".

A sorry, źle zrozumiałem, zwracam honor.  

Edytowane przez Sean
Opublikowano
41 minut temu, lukasz222 napisał:

5 ton jest realne na 4 klasie przy zalecanej obsadzie ktora podaje producent

Tez miaale 5 5,5 tony na 4 klasie przy siewie 300_350 roslin

Zasiejesz gesciej wejdziesz na wyzszy poziom

• Like 1
Opublikowano

zależy jeszcze jaka ta czwórka w jakiej kulturze z jakim podglebiem czy podmokła czy nie, ogólnie 4kl z podglebiem gliniastym można wyciągnąć 7-8t pszenicy przy normalnych opadach, mylne też są wypisy rejestru gruntu które bardzo często źle określają klasy gleb i często gęsto ktoś na forum pisze że 8t pszenicy ukosił na 6kl gleby, gdzie na prawdziwej 6kl gleby to nie powinno się siać czegokolwiek bo to nie trzyma wody i kilkanascie dni bez deszczu i masz pozamiataną uprawę

• Like 1
Opublikowano
24 minuty temu, masa24 napisał:

5 ton jest realne na 4 klasie przy zalecanej obsadzie ktora podaje producent

Tez miaale 5 5,5 tony na 4 klasie przy siewie 300_350 roslin

Jaką dasz mi gwarancję, że przy zwiększonej obsadzie zbiorę więcej?

Opublikowano
33 minuty temu, lukasz222 napisał:

Jaką dasz mi gwarancję, że przy zwiększonej obsadzie zbiorę więcej?

Ja nie musze dawac ci gwarancji , to twoja sprawa

Mnie plon 5 nie zadowalal, co roku zmieniam i probuje nowych rzeczy. ZauwaYlem ze siejac po 300 roslin pszenica jest poprostu rzadka i to przy roznych strategiach nawozenia azotem

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, masa24 napisał:

Deklarujesz coś takiego, więc jaka moja sprawa? To Ty sam, nie znając moich pól, ani pszenic jakie sieję, nawet nie zastanawiając się nad tym czy może już kiedyś nie siałem gęściej i z jakim skutkiem, twierdzisz, że z pewnością będę miał lepiej.

Mnie również nie zadowala 5 ton w normalnym roku. Powtórzę po raz ostatni - trzeba wiedzieć co się robi i z czym ma się do czynienia. Do sukcesu nie prowadzi jedna utarta ścieżka. Skoro twój sposób działa u Ciebie - cieszę się niezmiernie. U innych już nie musi i warto to brać pod uwagę

Opublikowano

Jak ma mnie nie zadowalac skoro na polach 4 klasy ph ponizej 5 ,zasobnosci niskie uzyskuje 7_8 ton gdzie wg nauki jest to niemozliwe? 

Jak ma mnie nie zadowalax skoro mam piekny gesty lan z wyrownanymi klosami mimo gestego siewu , wczesnej dawki azoti 85 n a potem 100 n. Wg nauki powinienem miec lan pelen nieproduktywnych zdzbel a nic takieho nie ma miejsca. 

Ale po co mam cie przekonywac. Niektorzy 30 lat sieja rok w rok tak samo. Moze zastanow sie, zbieram 5 ton, kurde co zrobic żebym mial 6 _7? Co tu zmienic ? A nie tkwic w przekonaniu ze jak mam 5 to jest ok i wszystko uzalezniac od pogody. Jakies to modne sie zrobilo. Plony wysokie to gospodarz DobrZe zrobil. Jak niskie to zawsze pogoda winna

• Like 1
Opublikowano

Nie chce mi sie kopac z koniem

Jesres zadowolony z plonow , rob tak dalej

Nie jestes probuj czegos innego zamiast smieszkowac

Dzialki wapnuje tylko zwracam uwage na yo ze wysoki plon jest mozliwy w takich warunkach

Opublikowano

Obrałeś jakiś kierunek w dyskusji i nie chcesz nawet na chwilę z niego zejść. Kto Ci powiedział, że nie próbowałem i nadal nie próbuję innych rzeczy, gęstszego siewu itd? Nie potrafisz dopuścić do siebie myśli, że u kogoś rzadki siew się sprawdza?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez Alio
      Witam.
      Zakładam nowy temat bo ma duży problem z uprawą pszenicy i od lat nie mogę sobie z nim poradzić.
      Ten problem to gęstość ziarna.
      Uprawa w zasadzie wg ksiązki. Płodozmian tak ustawiony, że nie mam pszenicy po zbożu tylko wyłącznie po buraku lub rzepaku. Nawożenie w przybliżeniu K-150 P-110.
      Ph wyregulowane. Wapnowanie regularnie co 4 lata w odpowiedniej ilości .
      Pełna ochrona: dobra zaprawa, T1,T2,T3, żadnych problemów z  chwastami.
      Antywylegacz zwykle w 2 dawkach w odpowiednim momencie
      Siew 100-115 kg/ha, materiał siewny regularnie zmieniany lub odświeżany.
      Nawożenie azotem może zbyt ambitne, bo 2x100 kgN w formie RSM i "na kłos" 25-35 kg N w saletrze.
      Gleby w większości od 3b do 4a.
      Plon w miarę stabilny od lat 8-9,5t/ha
      I od lat stały problem: Bardzo wysokie białko 14-15,5, gluten nawer do 33 ale za to zupełny brak gęstości. Zwykle 71-74 sukcesem jest 76.
      Tydzień temu wysłałem pierwsze auto na młyn i białko 15.1 gluten 32,6 a gęstość 71.6. Cena zamiast 770 netto ledwo 700 netto. Gdy odjąłem transport wyszło taniej jak paszowa z podwórka.
      Gdzie popełniam błąd, że mam tak niską gęstość?
      Pytałem wielu osób i nikt nie był i w stanie doradzić.
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
  • Dodaj nową pozycję...
v