Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
45 minut temu, RolnikTivi napisał:

Dowiadywałem się dziś u pani w sklepie z SOR mówi że nie pierwszy raz się z czymś takim spotyka jak jest zimno. Mówi że się rozwinie 

też tak mam ciekawe co może być przyczyną na innej odmianie obok tego nie mam

Opublikowano
13 minut temu, kodzi napisał:

Co polecacie na mączniaka z górnej półki w pszenicy przed kloszeniem.

Morfoliny,metrafenon,spiroksamina.Te  substancje czynne dają radę.

Opublikowano

Panowie muszę na jednej działce poprawić skrzypionke, kłos już praktycznie wyszedł w całości z pochwy, zabieg t2 był robiony 2 tygodnie temu. Zastanawiam się co mógłbym dorzucić do opryskiwacza żeby nie lecieć samym cyperkillem, mocznik i siarczan był podany 3 dni przed t2, może jakaś odżywkę, jest sens coś teraz dac?

• Root Admin
Opublikowano
1 godzinę temu, jahooo napisał:

U mnie RSM rozlewają - na małym ciśnieniu sobie ciurka, strumyczek, a nie mgiełka

wtedy zakłada się węże i leje bezpośrednio na glebę, nie na rośliny

albo kołpaki do RSM i wtedy wygląda to tak, jak poniżej, wiatr nie znosi, nie ma pylenia a wysokość rozlewania nie ma takiego znaczenia

RSMdyszeTomJohn.jpg

u mnie niestety pokusiło mnie zeby lecieć na niebieskich i przy 240l wyszło ponad 5bar, za rok będzie inaczej bo dam grube kryzy zeby jechać na ciśnieniu 2.5

Opublikowano
24 minuty temu, kodzi napisał:

Co polecacie na mączniaka z górnej półki w pszenicy przed kloszeniem.

Na te fazy wydaje się najlepszy Priaxor. Boogie i Delaro raczej na t-1.

Opublikowano

pytałem już wcześnie o te białko i jeśli jakiś deszcz będzie u mnie zapowiadany to rozsieje saletre koło 80-100kg/ha ale jesli małe opady pod koniec tyg to raczej mocznik rozpuszcze z siarczanem polece tylko ile max mozna dac w fazie kłoszenia? 15kh/100l?czy 10kg/100l? pytam wczesniej żebym mógł szybko zareagować. płn-zach wlkp niby popadało i u nas ale tutaj zawsze najgorzej z opadami mamy

• Root Admin
Opublikowano
8 minut temu, jahooo napisał:

Człowiek się uczy na błędach, jak widać, a wystarczyło wolniej jeździć

6 to już za wolno, za rok bede lał 10km, przy 8-10 ta belka duzo lepiej idzie

Opublikowano

@yacenty tylko że ciśnienie będzie miało raczej wpływ na ewentualne poparzenia, ale nie na zebrę w polu.

Opublikowano
5 minut temu, FwtsDsgdg napisał:

Na te fazy wydaje się najlepszy Priaxor. Boogie i Delaro raczej na t-1.

Z czego Priaxor ma fluksopyroksad który działa na mączniaka wyniszczająco ale bez szału i piraklostrobinę która działa raczej zapobiegawczo. Za to Delaro ma trifloksystrobinę a Boogie ma spiroksaminę która mączniaka zwalcza skutecznie, i oba środki mają protiokonazol który bardzo dobrze radzi sobie z wszelkimi chorobami od podstawy, przez liście po fuzariozy kłosów. Nie patrz na foldery reklamowe i programy ochrony tylko na skład

Opublikowano
16 minut temu, lukasz222 napisał:

Z czego Priaxor ma fluksopyroksad który działa na mączniaka wyniszczająco ale bez szału i piraklostrobinę która działa raczej zapobiegawczo. Za to Delaro ma trifloksystrobinę a Boogie ma spiroksaminę która mączniaka zwalcza skutecznie, i oba środki mają protiokonazol który bardzo dobrze radzi sobie z wszelkimi chorobami od podstawy, przez liście po fuzariozy kłosów. Nie patrz na foldery reklamowe i programy ochrony tylko na skład

Powiem tyle hektar wiedzy i tyle.Jeżeli sdhi zadziała gorzej od strobiluruny to znaczy że rolnicy przepłacają i taka ascra xpro jest bez sensu😃.

Opublikowano

Ale ten maczniak pewnie siedzi na dole wiec oprysk tak czy siak ma zabezpieczyc gore bo zaden rozpylacz nie pokryje dolu rosliny w tej fazie, ja tez bym stawial na priaxora bo jednak ma substancje adelwatne do terminu.

Opublikowano
2 minuty temu, cieplym3 napisał:

Ale ten maczniak pewnie siedzi na dole wiec oprysk tak czy siak ma zabezpieczyc gore bo zaden rozpylacz nie pokryje dolu rosliny w tej fazie, ja tez bym stawial na priaxora bo jednak ma substancje adelwatne do terminu.

W punkt.Sdhi i strobi efekt zieloności że ho ho.

Lepsza jest tylko ascra xpro tylko cena na plantacje wysoko nakładowe  albo żywe czarnoziemy😃

Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, FwtsDsgdg napisał:

Powiem tyle hektar wiedzy i tyle.Jeżeli sdhi zadziała gorzej od strobiluruny to znaczy że rolnicy przepłacają i taka ascra xpro jest bez sensu😃.

Nie bardzo wiem co z tym hektarem wiedzy ale mniejsza.

Jeśli ktoś pyta o środki z górnej półki na mączniaka, to mu takie podaję ;)  skąd wiesz czy przez jakieś zaniedbania nie wychodzi już gdzieś w górnych partiach? Zainteresowany się w tej kwestii nie wypowiada. Jeśli to same zaczątki to Priaxor może starczyć, ale żeby go polecać do wyniszczenia mączniaka - nie zaryzykowałbym. Jeśli by ktoś zapytał o typowy środek na T2 to z pewnością bym go wymienił. Co do Ascry - dla mnie jest bez sensu, ale tylko ze względu na koszt. Gdybym zbierał po 9-10 t/ha pszenicy pewnie bym po nią sięgał, choćby z ciekawości, ale że zbieram na moich glebach średnio 5-6 to nawet Boogie jest dla mnie zbyt wysoką półką, choć zdarzyło mi się stosować i jest to jeden z najlepszych środków jakie miałem.

Edytowane przez lukasz222
Opublikowano
7 minut temu, lukasz222 napisał:

Nie bardzo wiem co z tym hektarem wiedzy ale mniejsza.

Jeśli ktoś pyta o środki z górnej półki na mączniaka, to mu takie podaję ;)  skąd wiesz czy przez jakieś zaniedbania nie wychodzi już gdzieś w górnych partiach? Zainteresowany się w tej kwestii nie wypowiada. Jeśli to same zaczątki to Priaxor może starczyć, ale żeby go polecać do wyniszczenia mączniaka - nie zaryzykowałbym. Co do Ascry - dla mnie jest bez sensu, ale tylko ze względu na koszt. Gdybym zbierał po 9-10 t/ha pszenicy pewnie bym po nią sięgał, choćby z ciekawości, ale że zbieram na moich glebach średnio 5-6 to nawet Boogie jest dla mnie zbyt wysoką półką, choć zdarzyło mi się stosować i jest to jeden z najlepszych środków jakie miałem.

Raczej miał suszę do końca kwietnia jak wszyscy.Fluksapyroksad najmocniej działa zapobiegawczo, interwencyjnie i wyniszczająco na mączniaka prawdziwego. Obędzie się bez fungicydu jeżeli przyjdzie spory mróz😎.

Opublikowano
6 godzin temu, yacenty napisał:

troszkę mi się buja ale żeby aż takich cudów narobić?

druga sprawa - nie wiedziałem i lałem rsm na niebieskich dyszach z bardzo dużym ciśnieniem dochodzącym do 5bar

tak wygladało lanie rsm

Tylko ja zauważyłem wskazówkę w 30 sekundzie?

Skacze ciśnienie.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez Alio
      Witam.
      Zakładam nowy temat bo ma duży problem z uprawą pszenicy i od lat nie mogę sobie z nim poradzić.
      Ten problem to gęstość ziarna.
      Uprawa w zasadzie wg ksiązki. Płodozmian tak ustawiony, że nie mam pszenicy po zbożu tylko wyłącznie po buraku lub rzepaku. Nawożenie w przybliżeniu K-150 P-110.
      Ph wyregulowane. Wapnowanie regularnie co 4 lata w odpowiedniej ilości .
      Pełna ochrona: dobra zaprawa, T1,T2,T3, żadnych problemów z  chwastami.
      Antywylegacz zwykle w 2 dawkach w odpowiednim momencie
      Siew 100-115 kg/ha, materiał siewny regularnie zmieniany lub odświeżany.
      Nawożenie azotem może zbyt ambitne, bo 2x100 kgN w formie RSM i "na kłos" 25-35 kg N w saletrze.
      Gleby w większości od 3b do 4a.
      Plon w miarę stabilny od lat 8-9,5t/ha
      I od lat stały problem: Bardzo wysokie białko 14-15,5, gluten nawer do 33 ale za to zupełny brak gęstości. Zwykle 71-74 sukcesem jest 76.
      Tydzień temu wysłałem pierwsze auto na młyn i białko 15.1 gluten 32,6 a gęstość 71.6. Cena zamiast 770 netto ledwo 700 netto. Gdy odjąłem transport wyszło taniej jak paszowa z podwórka.
      Gdzie popełniam błąd, że mam tak niską gęstość?
      Pytałem wielu osób i nikt nie był i w stanie doradzić.
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
  • Dodaj nową pozycję...
v