Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, galan99 napisał:

Ile ma wysokości ta pszenica ? Tak daj 1 l moddusa jak są już widoczne kłosy , od grzyba się stosuje jak przekwita .

Bardzo dobra porada Panie Gał(g)an... Ktoś inny ma równie światłe pomysły? 60-70 cm ale jeszcze podrośnie.

Edytowane przez WiesiekTraktorzysta
Opublikowano
4 godziny temu, marian7k napisał:

Dzisiaj oglądałem euforię, pryskana na koniec kwietnia Amistar 1,8 l/ha + medax max 0,33 +7,5 siarczan magnezu + 4,5 kg mikrokomplex + 0,06 perytroid. Jestem mile zaskoczony, pszenica całkiem zdrowa, gęsta i sztywna. Chyba poczekam trochę z T2 , jest 50% flagi. Na T2 ma iść afrodyta 0,8 l/ha + tarcza łan 1l/ha.

Pszenica z hodowli i rokuje dobry plon , dostała ok. 170N, myślicie by podać N3 kl3 ziemi po rzepaku.

Nie dawaj N3 bo jak będzie sucho to jej ten azot zaszkodzi a ilość którą już podałeś wystarczy na 8-9 ton jak będzie padać.

Opublikowano
4 godziny temu, drobny napisał:

Ja dzisiaj rano robiłem poprawkę na miotłę bo (wspaniały środek) Rexade nie wzieło wcale miotły.Poszedł axial 0,5l pszenica w fazie liścia podflagowego

0.5 axial  l da radę?  

Opublikowano (edytowane)

1l robiłem 1.8ha powinno zadziałać,ale czy ten oprysk doleciał do miotły bo łan jest gesty,starałem sie pryskać jak najnizej

Pany do T2 ile mogę dodać mocznika na lisc flagowy?

Edytowane przez drobny
Opublikowano

dziś byłem na polu gdzie rośnie kwalifikat ostroga i kur... śmietnik się zrobił na polu bo pokazał się jeszczniem ozimy którego nigdy nie sialem ani ja ani sasiedzie a do tego pokazał się wyczyniec! w mojej okolicy nie ma problemu z wyczyncem a tu zong wyrwalem 4 rośliny na dosłownie 30a! tak to kur....a jest kupić kwalifikat!

Opublikowano
Przed chwilą, Uziu92 napisał:

mój pryskany fluroksypyrem tydzień temu już widać że zdechł , na pewno kwiata nie puści

Jaka dawka i nazwa handlowa środka

Opublikowano
2 godziny temu, dzikiWschód napisał:

dziś byłem na polu gdzie rośnie kwalifikat ostroga i kur... śmietnik się zrobił na polu bo pokazał się jeszczniem ozimy którego nigdy nie sialem ani ja ani sasiedzie a do tego pokazał się wyczyniec! w mojej okolicy nie ma problemu z wyczyncem a tu zong wyrwalem 4 rośliny na dosłownie 30a! tak to kur....a jest kupić kwalifikat!

Wczoraj jechałem do Kutna i w Strzelcach na polu pszenicy ławą szło z 10 :12 osób, pewnie wyrywali niepożądane roślinki. Mam zasiana Wilejke i paręnaście sztuk pszenżyta dzisiaj wyrwałem. 

DSC_0605.JPG

Opublikowano

U mnie kilka lat temu też było dużo jęczmienia ozimego w kwalifikacie. Nie opłaciło się chodzić i wyrywać bo na prawdę dużo tego było. Od razu poszło do Żyda a miałem zostawić sobie na nasiona. 

Opublikowano

Panowie pytanie.. W poniedziałek chce leciec z T2 na które pójdzie praxior 0.8l/ha no i w planie jest 12.5kg/ha siarczan magnezu +12.5kg/ha mocznika i elvita 19-19-20 2.5kg/ha. Nie przypali mi pszenicy? Kiedy najlepiej wykonac zabieg przy takiej mieszaninie? Pod wieczór? Planowane 300l/ha cieczy. Proszę o podpowiedź

Opublikowano

Nic się nie stanie. Sam pryskalem w tamtą sobotę taka mieszanką tylko bez żadnej elvity, pszenicy nic nie dolega, wręcz przeciwnie- jeszcze nigdy u siebie na polu o tej porze zielonych pięciu liści. Priaxor dawałem nawet 1l/ha, a na 5 ha poszło Fandango 

I zapomniałem dodać że daje na ha 200l cieczy

Opublikowano

U mnie też narazie zdrowa, więc pójdzie 0.8l priaxor zapobiegawczo.. Najbardziej chodzi mi o mocznik czy aby to nie za duża dawka. Skoro mówisz że robiłeś podobnie to w poniedziałek ruszam. Dzięki za odpowiedź

Opublikowano

Na t1 poszła mieszanina prochloraz+fenpropidyna + tebu w dawkach zbliżonych do tych w śor Artemis. Nawożenie 175kg w czystym w dwóch dawkach. Pierwsza 15 luty w postaci saletrosan 30 druga miesiąc później w postaci Rsm32. Wiele tego nie ma bo jakieś 16ha

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v