Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Brak wody i zimno, wczoraj poszedł atribut i od grzyba w dzień bo przecie już miało być w nocy +4 a jest -1 przy łąkach -2 i ch.j z tego będzie wszystkiego. Wczoraj ludzie na potęgę robili bo myśleli że okno pogodowe trafia a tu masz.

Opublikowano
10 godzin temu, Mecha napisał:

Zastanawiam się z czego zrobiła mi się maź we filtrze samoczyszczacym od rozdzielacza, ostatni zabieg jaki robiłem to axial komplett i chyba winetou dałem na końcu. Możliwe że to ten środek? 

Dodam, że przy mieszaniu ładnie się rozpuścił

20200408_185432.jpg

Ponawiam pytanie

Opublikowano
24 minuty temu, Mecha napisał:

Ponawiam pytanie

Zostało coś w maszynie z poprzednich zabiegów może?

Opublikowano
9 godzin temu, taux napisał:

Zero o użytych fungicydach, więc jaka presja chorób została zażegnana ??? Bo z wypowiedzi to mizerny azot podany, jakieś makro micro i regulacja bez szczegółów... ale po co ten post...

Kolego pisałem co będę dawał na t1 wcześniej więc się nie powtarzałem jak chcesz to mogę Ci powtórzyć a ten azot to mi nie potrzebny bo dostał 450l rsm 32 ten w oprysku to tylko mały dodatek dla lepszej przyczepności 

Opublikowano
Damianek20 napisał:

Brak wody i zimno, wczoraj poszedł atribut i od grzyba w dzień bo przecie już miało być w nocy +4 a jest -1 przy łąkach -2 i ch.j z tego będzie wszystkiego. Wczoraj ludzie na potęgę robili bo myśleli że okno pogodowe trafia a tu masz.

w poniedziałek miało być +2 nocą ,pryskane Lancerem rankiem we wtorek 0 , dzisiejsza noc u mnie + 2 przy gruncie szron woda przymarznięta

Opublikowano
11 minut temu, jajonasz napisał:

@Mecha Winnetou powinno iść pierwsze potem axial, ale czy od złej kolejności się to zrobiło, to wątpię 

I taką mam nadzieję że to nie ten środek. Pozostaje tylko patrzeć co się dzieje z chwastami. Ale pytam poprostu czy ktoś tak miał.

Jak dajecie r1 z t1 i sa triazole to schodzicie z dawki regulatora?

Opublikowano

Ile dni po skracaniu nie może być ujemnej temperatury bo na każdej pogodzie w internecie , telewizji nie ma u mnie mrozu a tu ku*** codziennie mróz wskazuje termometr...

Opublikowano
40 minut temu, Miran napisał:

Ile dni po skracaniu nie może być ujemnej temperatury bo na każdej pogodzie w internecie , telewizji nie ma u mnie mrozu a tu ku*** codziennie mróz wskazuje termometr...

To zależy jakiej substancji chcesz do regulacji użyć.

Opublikowano

Wczoraj poszło skracanie, chyba ciut za wcześnie, ale warunki idealne. Za tydzień to wiać ma i przymrozki, w życiu bym nie skrócił . Odchwaszczanie robiłem na 4 dni przed tymi mrozami co były, chwasty już mocno pokręcone. Część osób tutaj pisała, że kasa w bloto, a tu jednak strzał w dziesiątkę, bo teraz w tych krótkich okienkach pogodowych wstrzelić chwasty+T1 nie jest latwo

Opublikowano
Mecha napisał:

11 minut temu, jajonasz napisał:

@Mecha Winnetou powinno iść pierwsze potem axial, ale czy od złej kolejności się to zrobiło, to wątpię 

I taką mam nadzieję że to nie ten środek. Pozostaje tylko patrzeć co się dzieje z chwastami. Ale pytam poprostu czy ktoś tak miał.

Jak dajecie r1 z t1 i sa triazole to schodzicie z dawki regulatora?

a czy koledze zatykało końcówki

Opublikowano
21 minut temu, rolniczek098 napisał:

Panowie szybkie pytanie. Został mi Lentipur z jesieni bo nie wyrobiłem się z opryskiem. co mogę dorzucić aby rozszerzyć spectrum ?

Helm Tribi 75 WG stosuję razem z lentipurem

Opublikowano
7 minut temu, STANK napisał:

Szczerze to na jesieni zauważyłem, że przy małych ciśnieniach pulsuje ciecz, ale nie pamiętam dokładnie przy którym zabiegu. Ostatni na jesień to expert met. Wszystkie końcówki pryskały. Maź była we filtrze rozdzielacza.

Opublikowano

Ja wcześniej dałem 1 litr CCC jak kolanko było ok 0.5 cm od węzła ciekawe czy coś pomoze. Bo od grzyba chyba pójdzie się walić zabieg. O atribucie to nie wspomnieć ponad 200 zł poszło się jebać i perzu nie weźmie.

Opublikowano
Mecha napisał:

7 minut temu, STANK napisał:

Szczerze to na jesieni zauważyłem, że przy małych ciśnieniach pulsuje ciecz, ale nie pamiętam dokładnie przy którym zabiegu. Ostatni na jesień to expert met. Wszystkie końcówki pryskały. Maź była we filtrze rozdzielacza.

po proszkowych środkach typu miedzian lub inne jakieś może takie coś się w filtrze zebrać ,kolega wiosną do filtra nie zaglądał ?

Opublikowano
17 minut temu, Miran napisał:

Ma iść 100g/ha trineksapaku etylu.

Ja bym poczekał na bardziej stosowne warunki dla zastosowania trineksapaku etylu. Ogólnie przymrozki to nie jest dobry czas żeby czymkolwiek kropić rośliny.

Opublikowano
14 minut temu, STANK napisał:

po proszkowych środkach typu miedzian lub inne jakieś może takie coś się w filtrze zebrać ,kolega wiosną do filtra nie zaglądał ?

Niestety nie

Opublikowano
jajonasz napisał:

jak był opryskiwacz rau przy pompie miał filtr szklany przezroczysty było widać jak pulsuje woda i co się tam zbiera ,raz kemifam na buraki niby płynny po wlaniu zrobiły się kryształki krętki i zarąbało filtr widać było jak osiadło ,wypryskane było filtr wyczyszczony burakom nic się nie stało ale działania środek nie miał , powodem był przeterminowany środek jak to w tamtych czasach , a po terminie to dużo taniej a co to działał będzie ,tyle że mógł być źle przechowywany i mróz zrobił swoje

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v