Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, tomekZ058 napisał:

panowie został mi Axial z ubiegłego sezonu co mogę dorzucić do niego na dwuliścienne w pszenicy ozimej ?

Mustang Forte.

Opublikowano (edytowane)

Pod koniec tygodnia temperatury mają być po 12 w dzień, bez przymrozków. Robić t1 w pszenicy?

Pierwsza dawka n poszła 7 marca, kiedy lecieć z drugą ? Bo na deszcz się nie zanosi

Edytowane przez Papkin
Opublikowano (edytowane)

Byłem na polu i mam taki plac z 30 arów. Słabo rośnie i liście usychają. Pomyślałem żeby sypnać wapnem granulowanym, trochę polifoski mi zostało to też bym mógł przelecieć. A jak się ociepli to mikro w opryskiwacz. Coś jeszcze można zrobić? 

20200322_180543.jpg

Edytowane przez MarcinNH
Opublikowano

Przecież sam najlepiej wiesz jaką masz sytuację na polu... No chyba, że chcesz mieć na kogo zrzucić odpowiedzialność jak zabieg będzie nieskuteczny, bądź chwilowo zbędny :D Jak interwencja jest konieczna to nie ma na co czekać, ale jak jest zdrowo to można jeszcze zelżyć. U mnie pszenice są dopiero w pełni krzewienia, oprócz 25a za stodołą, gdzie przy ładnej aurze w tym tygodniu zaczęłaby strzelać. Mrozy jednak zrobią swoje i wegetację wstrzymają  :P

Opublikowano (edytowane)

Marcin NH, to są objawy płacowego zakwaszenia, sam tak mam, ale to nie jest sprawą na interwencję, a latami to się wyrównuje. Ja mam place z pH ok 3,5.

Losktos - kiedy planujesz uzupełnić bloga o T2? Jestem ciekaw, co zaproponujesz. :)

Samsung, miałem już taką sytuacje, martwiłem się, a śnieg pięknie puścił wilgoć, wschody rowniutkie i miałem rekord w jarej, czego Tobie życzę. Śpij spokojnie

Edytowane przez msjaro
Opublikowano

Pod śniegową pierzynką ziarenkom będzie cieplej, nie przeziębią się 😁

Opublikowano
4 minuty temu, Samsung123321 napisał:

Kurczę. Posiałem w czwartek pszenice jarą a dzisiaj spadł śnieg, nadal sypie i zimno bo minus 2 3 stopnie w nocy. Choc od wtorku znaczna poprawa pogody. Nie powinno nic się stać? 

Żadnego zagrożenia

Jakie macie opinie o Soligorze? 

Opublikowano

Panowie szlag mnie trafia. Mam pola ktore wyhlsdaja jsk nizej. Pszenica strasznie żółta w miejscach gdzie jest sapowato i bylo bardziej mokro. Co robić? Ph ok bo badam. Przedsiewnie byla polifoska 6 w dawce 330 kg. Na jesieni oprysk dwuliscienne expert met + legato. N1 podane 7-10 marca - 200 kg saletry. Wtedy bylo jeszcze zielono. Fakt w tych żółtych miejscach dalej bylo miekko. Poczatek marca spadlo sporo deszczu. Czy pszenicy czegos brakuje? Potas, azot, fosfor? W piatek na tych najgorszych miejscach pojechalem 5,5 kg/ha siarczan mg + mikro Fortis 37 w dawce 5 l/ha. Czy jest szansa to odratować? Prosze o ew. porady czym. Chodzi o 5 ha. Zalaczam zdjecia:

20200319_092042.jpg

20200319_091416.jpg

Opublikowano

Ma się niebawem zrobić cieplej i popadać co myślicie 13 marca dałem saletrosan 70kgN podać 28 marca resztę azotu przed deszczem czy czekać? Czy jak.opryskam na chwasty a.za dwie.trzy.godziny rzucę nawoz będzie dobrze ?

Opublikowano
1 godzinę temu, tomala611 napisał:

Panowie szlag mnie trafia. Mam pola ktore wyhlsdaja jsk nizej. Pszenica strasznie żółta w miejscach gdzie jest sapowato i bylo bardziej mokro. Co robić? Ph ok bo badam. Przedsiewnie byla polifoska 6 w dawce 330 kg. Na jesieni oprysk dwuliscienne expert met + legato. N1 podane 7-10 marca - 200 kg saletry. Wtedy bylo jeszcze zielono. Fakt w tych żółtych miejscach dalej bylo miekko. Poczatek marca spadlo sporo deszczu. Czy pszenicy czegos brakuje? Potas, azot, fosfor? W piatek na tych najgorszych miejscach pojechalem 5,5 kg/ha siarczan mg&key=4ddd69c9f7bf45ccd6f227bb8d175ae1005&key=4ddd69c9f7bf45ccd6f227bb8d175ae1005 + mikro Fortis 37 w dawce 5 l/ha. Czy jest szansa to odratować? Prosze o ew. porady czym. Chodzi o 5 ha. Zalaczam zdjecia:

20200319_092042.jpg

20200319_091416.jpg

wyslij rosliny do lab i ci powiedzia dokladnie jaki problem, tak to mozemy zgadywac do zniw https://www.agrofakt.pl/analiza-lisci/

ale jezeli jest za duzo wody w glebie to rosliny nie moga pobrac N z nawozu to biora ze starszych lisci i te starsze sie robia zolte

Opublikowano

@robercikj100 Ja stosowałem zawsze biathlon 4d w jęczmieniu jarym i zawsze było czysto. Dawka była 0,05kg/ha. Teraz już nie sieje jarego browaru tylko ozimy browar.

JEŻELI KOGOŚ CYTUJESZ NIE ODPISUJ W TABELCE TYLKO USTAW KURSOR PONIŻEJ TEJ TABELKI. PISZĄC W TABELCE SPRAWIASZ, ŻE TWÓJ POST JEST NIECZYTELNY!

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v