Skocz do zawartości

Pozwolenie na zakup ziemi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam  mam kilka pytań odnośnie konieczności składania prośby o pozwolenie na zakup ziemi do Kowru przez młodego rolnika.

Po pierwsze czy ciężko ją dostać czy może to tylko formalność i nie ma się czym przejmować.

Co trzeba w takim wniosku napisać i jakie dokumenty dostarczyć?

Nie jestem jeszcze rolnikiem w świetle prawa ponieważ pracuje zawodowo i nie mam ziemi. Posiadam studia mgr. Inż. zootechniki i pracuję w zawodzie. W tym roku planuję przejąć część gospodarstwa od rodziców oraz chciałem dokupić trochę ziemi, dałem już zadatek a tu u notariusza okazało się że muszę prosić o zgodę Kowru i nie bardzo wiem co zrobić w tej sytuacji.

Czy przed złożeniem wniosku lepiej wziąć część ziemi od rodziców w dzierżawę lub przepisać na siebie czy może same studia wystarczą?

Czy długo trzeba czekać na decyzję? Czy w razie odmowy można się gdzieś odwołać?

Edytowane przez Argo1
Opublikowano

jeśli chcesz kupić działke powyżej hektara nie będąc rolnikiem to nie dostaniesz pozwolenia, jak już będziesz rolnikiem to trochę papierów jest ale to formalność tylko z miesiąc trzeba czekać conajmniej na rozpatrzenie wniosku chyba że przyspieszyli to

Opublikowano

Najlepiej zadzwoń do swojego kowru wszystko Ci wytłumacza. 

A tak to dokumenty które potrzebuję notariusz musisz im przedłożyć dodatkowo sprzedający i kupujący oświadczenie że ty kupujesz on sprzedaje (kowr ma prawo pierwokupu) czekać trzeba 2 do nawet 3 miesięcy... Wydają niby bez problemu 

Opublikowano (edytowane)

A jak by bylo w przypadku kiedy ja jestem na krusie jako domownik, wykształcenie rolnicze i chcialbym zakupić ziemie lub wydzierzawic od kowru? 

Edytowane przez Dontcry
Opublikowano

Dzięki za odpowiedzi. Jutro zadzwonię do Kowru.

Czyli rozumiem że najlepiej najpierw wziąć trochę ziemi od rodziców a potem składać wniosek?

Opublikowano

Pomyśl czy nie będziesz chciał złożyć wniosku na młodego rolnika np w przyszłości a teraz kupić tą ziemię ewentualnie na rodziców. 

Gdy będziesz już niby rolnikiem to ziemię możesz kupić dopiero za 5 lat bo w świetle przepisów staniesz się Rolnik indywidualny dopiero po tym czasie a tak to musisz prosić o te zyebane zgody KOWR lub na warunkowym kupić max 1ha jednorazowo. 

CHORY kraj... 

• Like 1
Opublikowano

No właśnie chciałem w tym roku składać na młodego ale pieniądze muszę przeznaczyć na inny cel ponieważ za ziemię muszę zapłacić do końca października.

Od rodziców chciałem wziąć parę ha w dzierżawę i złożyć wniosek, następnie kupić 7 ha od znajomego a później ile bd brak na własność wziąć od rodziców jak już dostanę decyzję. Niestety po zapłaceniu zadatku okazało się że potrzebna ta porąbana zgoda.

Myślałem że wykształcenie rolnicze wystarczy żeby kupić ziemię.

Jak mogę zostać młodym rolnikiem i się rozwijać jak nie mogę kupić ziemi?  Jak przejmę ziemię od rodziców to po 5 latach nie bd mógł składać o młodego rolnika. Nie wiem kto wymyśla te przepisy normalnie parodia.

Czyli rozumiem że jak wezmę teraz z kilka ha od rodziców w dzierżawę to bd już rolnikiem i jakoś dostanę tą zgodę?

Opublikowano

Od kowru dostaniesz zgodę tylko musisz czekać. Ogólnie w tej ich głupiej zgodzie chodzi o to że Kowr ma pierwokup i jeśli cena będzie dla nich atrakcyjna (poniżej wartości rynkowej mocno) to mogą kupić tą ziemię (za sumę która podasz w oświadczeniu) a ty zostajesz z niczym. 

Opublikowano

zadzwoń do KOWRu to Ci powiedzą co trzeba. Przepisy są, jak ostatnio często, stworzone pod wpływem chwilowej i czyjejś potrzeby i na szybko. Dlatego też często ni jak się mają do rzeczywistych życiowych sytuacji (ale ponoć rolnicy tak chcieli). Procedura jest do przejscia, paroetapowa i zajmnie 2..3 miesiące.

Patryk1222 napisał:

Od kowru dostaniesz zgodę tylko musisz czekać. Ogólnie w tej ich głupiej zgodzie chodzi o to że Kowr ma pierwokup i jeśli cena będzie dla nich atrakcyjna (poniżej wartości rynkowej mocno) to mogą kupić tą ziemię (za sumę która podasz w oświadczeniu) a ty zostajesz z niczym. 

Raczej tu chodzi o zniechęcanie poprzez przewlekanie procedury administracyjnej. KOWR ma prawo pierwokupu dowolnej ziemii, nie tylko tej sprzedawanej "nie rolnikowi".

Opublikowano
11 godzin temu, aro1975 napisał:

nic strasznego przerabiałem całe postępowanie jakiś czas temu :)

Też przerabialem ale ile tylko dodatkowej roboty i papierologii no i czas stracony 

Opublikowano

chyba raczej ze spółkami (ewentualnie słupami), bo zagraniczny rolnik (UE), mający w "swojej" gminie ziemię, raczej powinien móc i tak kupić u nas ziemię (bez tej biurokracji).

Opublikowano

Panowie jak teraz jest z przepisami związanymi z kupnem ziemi? kto może ją kupić?

Bo u mojego brata wyszła taka sytuacja: jest on na zusie i nie pracuje w rolnictwie a parę ha ziemi ma na siebie od 2012 roku, które ja dzierżawię bez umowy a on składa o dopłaty wykształcenie ma wyższe nie rolnicze i ziemia do zakupu jest w tej samej gminie gdzie jest zameldowany i mieszka od urodzenia a do zakupu jest 9ha.

Czy według tej ustawy o kształtowaniu ustroju rolnego będzie mógł kupić tę ziemie? I czy musi pisać do KOWR o zgodę na kupno?

Opublikowano

a czy ziemia (przynajmniej część), którą już ma, jest w gminie, w której mieszka? Jeśli tak to powinien móc kupić bez ubiegania się o zgodę KOWR (będzie chyba musiał tylko czekać miesiąc na decyzję KOWR dotyczącą prawa pierwokupu). Idź do notariusza, powinien Ci powiedzieć jakie dokumenty potrzebuje.

Opublikowano

Hej, a powie mi ktoś jak KOWR wycenia ziemię?

Mam kawałek ok. 2ha przy drodze asfaltowej. Media na działce, chce top kupić deweloper. 

Jako że traktujemy to jako działkę pod budowę uzgodniliśmy cenę  4000/ar.

I teraz moje pytanie jeżeli KOWR zdecyduje się skorzystać z prawa pierwokupu to jak wycenia ziemię i czy może mnie zmusić do sprzedaży po tej swojej cenie?