Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
19 godzin temu, kamyxxx napisał:

U mnie Plon 64T/Ha polaryzacja średnio 13,8% zanieczyszczenie 9,5% poprostu rewelacja. Cukrownia Werbkowice

Jak opłaca się ile zostało na czysto już z dopłatą cukrową .

Opublikowano
43 minuty temu, skywalker89 napisał:

Przypuszczam że przy tych parametrach wyszło mu coś koło 5tys/ha, minus koszty kopania środków itp,  to pewnie z samej uprawy zostało z 1,5tys zł + drugie tyle dopłaty... ot biznes na burakach za***isty w tym roku 

Nie liczyłem dokładnie ale coś koło tego może być. Siejemy buraki od 1993 roku bez przerwy, no następny rok pauza przy tych cenach szkoda nerwów. 

Opublikowano
46 minut temu, skywalker89 napisał:

Przypuszczam że przy tych parametrach wyszło mu coś koło 5tys/ha, minus koszty kopania środków itp,  to pewnie z samej uprawy zostało z 1,5tys zł + drugie tyle dopłaty... ot biznes na burakach za***isty w tym roku 

Coś to źle policzone.ok 1000 nasiona 1000 śor 900 kopanie 200 siew 1000 nawozy mineralne swojej roboty i paliwa nie liczę.(orka ,uprawa ,przynajmniej 6-7 wjazdów opryskiwaczem). Na koniec po kosztach zostaje dopłata.Nie wspomnę, że wapnowanie robione co kilka lat też wchodzi w koszty.

Opublikowano

Pany co wy narzekacie . U mnie wszystko prócz nawozów typu macznik polifoska bylo brane z cukrowni. Do wypłaty z 2.4 ha 13 tys po odliczeniu. Plus dopłaty. I jeszcze wytłok który skarmie.

Opublikowano (edytowane)

Dopóki jest dopłata to jest jakiś zysk, ale jak ją zabiorą to kto za 1000-1500 zł będzie siał. Koszta rosną, coraz mniej oprysków, szarek, pogoda, a cukrownia zbiera wisienkę z tortu. Niech oni się podzielą zyskiem z rolnikiem to może przy dogodnych warunkach będę siał. Bo inaczej niech sami sieją albo niech trzcinę cukrową przerabiają. Jeszcze jeden sezon i szykuje się koniec tej uprawy, chyba, że coś się zmieni. Pożyjemy, zobaczymy.

Edytowane przez mano
Opublikowano

Nie każdy daje wszystko książkowo przy tej opłacalności, jak ma się dobre zawartości można z pk trochę zejść nie wspomnę o opryskach, jeden zrobi 2-3zabiegi a drugi 3-5 na same chwasty.. więc średnio przy takim plonie i cukrze można przyjąć 1-1,5tys zł.... 

Koszty kosztami ale widzę, że chyba mało kto jest chyba świadomy, lbo po prostu to pomija, że burak jak i wszystkie okopowe zresztą bardzo negatywnie wpływa na zawartość próchnicy w glebie.. więc przy takich zyskach chociażby z tego względu mocno nie opłaca się tego uprawiać,  to ja wolę już siać jęczmień i poplony niż zubożac ziemie za marne nawet 2-3tys...

Opublikowano

Kopanie brane pod uwagę. Siew paliwo nie . Ale czy zysk z pszenicy tez tak liczysz? Jal masz 9 ton razy 0.75zl to masz okolo 7 tys czyki z 2.4 masz 16800zl. Ale od pszenicy odjac na szybko z 450 na grzybowki 100 skracanie mikro chwasty  oddjac kombajn itp to ci z 2.4 pszenicy tez rewelacji nie zostanie. A zmianowanie po buraku jest.

Opublikowano
6 minut temu, michal_xs napisał:

Kopanie brane pod uwagę. Siew paliwo nie . Ale czy zysk z pszenicy tez tak liczysz? Jal masz 9 ton razy 0.75zl to masz okolo 7 tys czyki z 2.4 masz 16800zl. Ale od pszenicy odjac na szybko z 450 na grzybowki 100 skracanie mikro chwasty  oddjac kombajn itp to ci z 2.4 pszenicy tez rewelacji nie zostanie. A zmianowanie po buraku jest.

Koszty zrobienia pszenicy na 8-9 ton to 3-3,3 tys  więc ok 5 ton idzie na koszty . Reszta jest zyskiem

U mnie buraka urosło za 7,7 tys/ha netto, minus 5 tys kosztów plus dopłaty.

Opublikowano
11 minut temu, michal_xs napisał:

Nie rozumię jak to liczysz.Niech będzie 600 śor i 400 kombajn.to jest 1000.Przyjmijmy ,że nasiona z centrali ok 300.Razem nasiona środki i koszenie 1300.Przy burakach to jest przynajmniej 3000.Gdzie ty uczyłeś się matematyki? Do tego nawozy pod pszenicę to połowa z tego co idzie na buraki.

Opublikowano
51 minut temu, pawel177 napisał:

Coś to źle policzone.ok 1000 nasiona 1000 śor 900 kopanie 200 siew 1000 nawozy mineralne swojej roboty i paliwa nie liczę.(orka ,uprawa ,przynajmniej 6-7 wjazdów opryskiwaczem). Na koniec po kosztach zostaje dopłata.Nie wspomnę, że wapnowanie robione co kilka lat też wchodzi w koszty.

u mnie nawozy 1200 kopanie720,środki 500

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez KarolGromadzki
      Witam Szanowne Grono Eksperckie
      Powiem tak - już od kilkunastu miesięcy zbieram opinie rolników na temat maszyny, przy współtworzeniu której mam okazję uczestniczyć. Jesteśmy grupką ludzi, która stara się pokazać coś nowego na rynku maszyn rolniczych, coś co nie byłoby kropla w kroplę (poza farbą) kopią zachodnich sprzętów. Przy okazji celem jest ograniczenie kosztów i czasu uprawy. Bla, bla, ale co z tego wynika? 
      Część z Was na pewno już widziała, cześć jeszcze nie, bo nasze działania marketingowe nie są zakrojone na masową skalę. Pracujemy nad wałami wahadłowymi do orki (choć nie tylko) o swojsko brzmiącej nazwie "ALIEN". Wały z założenia mają być proste w użytkowaniu, solidne i przede wszystkim opłacalne. 
      Czy bylibyście w stanie określić dla jakich typów gospodarstw orka i uprawa w jednym przejeździe byłaby opłacalna? Albo inaczej - jeśli nie byłaby opłacalna u Was - dlaczego? Czego naszym wałom brakuje, a czego mają aż nadto? Do jakich ciągników się to Waszym zdaniem nadaje, do jakich nie?
      Dlaczego pytam? Ciągle pracujemy nad konstrukcją i ciągle będziemy to robić. Konstrukcja już osiągnęła pierwszy cel - można nią bez obaw jechać w pole i zrobić robotę. Kolejne miesiące poświęcamy na kolejne optymalizacje - i te konstrukcyjne, i te użytkowe - maszyna ma być praktyczna z punktu widzenia rolnika, jeśli nie będzie, to jest gówno nie maszyna. My, jako osoby na co dzień mające z nią do czynienia, na pewno jesteśmy nie do końca obiektywni. Znamy już dziesiątki opinii rolników z pierwszej ręki i sporo dzięki temu się nauczyliśmy - część z nich wpłynęła na zmiany konstrukcyjne. 
      Tak więc, jeśli pojawi się choć jedna opinia, która wpłynie na funkcjonalność wałów, będziemy do przodu i będziemy wdzięczni. Chętnie poznamy opinie użytkowników Expomu czy Brodnicy.
      O co chodzi, najłatwiej zobaczyć na filmach:

Pozdrawiam i będę wdzięczny za każdy konstruktywny komentarz. 
    • Przez jankes679
      Witam. Planuje pierwszy raz zasadzić kapuste pekińską. Prosiłbym o porady jaką odmiane wybrać, jakimi środkami pryskać? Rozsade lepiej kupić czy samemu wyhodować? I co najważniejsze czy bez nawadniania urośnie?(jeśli bedzie suchy rok) Z góry dzięki
    • Przez MICH4Ł
      Witam. 
      Interesuje się rolnictwem i pracą na roli. Mam okazje uprawiać 3 ha i za bardzo nie wiem jak się za to zabrać a bardzo bym chciał to robić. Mam do wyboru uprawę ziemniaków albo zboża czy mógłby mi ktoś napisać co by było lepsze (opłacalniejsze) wiem ,że w dzisiejszych czasach trudno jest gospodarzyć ale bardzo proszę o odpowiedź.
    • Gość symeon94
      Przez Gość symeon94
      Chciałbym podzielić się krótkim filmem przedstawiającym pokrótce prace wyścielarki agrowłókniny oraz przewodów kroplujących przy zakładaniu planacji truskawki. 
      Plantacja 0,5ha założona w lipcu. Odmiana deserowo-przemysłowa DIPRED.
      Jeśli macie jakieś pytania postaram się na nie odpowiedzieć.
      Ps: Nie jestem producentem maszyn ,tylko rolnikiem
    • Przez mysza12w
      Witam tata rok temu ugorował pole i brał dopłaty czy w tym roku też może ugorować i wżąć dopłaty
  • Dodaj nową pozycję...
v