Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

U mnie buraki 10dni jak siene narazie nie wychodzą bo zimne nocki i susza.  Ale zielsko w ta suszę też nie widać żeby gdziekolwiek wychodziło. Jeszcze parę dni pewnie czasu na obserwację, ale czy jest sens z tym glifosatem skoro zielska nie widać?

Opublikowano
10 godzin temu, iron napisał:

co sądzisz o takiej kombinacji Metafol-metamitron Kemifam Super. Oblix -etomufesat tylko nie wiem jak z dawkami

To ostatni rok z desmedifanem. Ja robię podobnie ale używam innych środków.

Goltix 700sc zamiast metafolu, tu może być i pewnie będzie problem z suchą glebą. Myślałem nawet nad zabiegiem solo plus adiuwant i zwiększona ilość wody. Tak czy siak dla mnie musi iść min. 2000gram substancji czyli najlepiej 4l na ha.

Zamiast oblixu zastanowił bym się nad kemironem.

I obowiązkowo adiuwant najlepiej atpolan bio, ale wtedy metamitron w pełnej dawce a reszta 80% w pierwszym zabiegu żeby nie popalić

Opublikowano

Ja już w tym roku pryskam bez desmedifanu fendemisanu.Pierwszy zabieg 10 dni temu 0,7 venzar + 2 glifo. I o dziwo trzyma chwasty.Następne zabiegi jak przymrozki się skończą 1,2 goltix +0,5 etofum x 2 a trzeci 1,5 goltix + safari + lontrel.Dla wzmocnienia do 2 i 3 dodam po 0,1 l venzaru. Co ma być to się okaże w przyszłości.

A do forumowiczów pytanie- stosował ktoś z herbicydem środki kontaktowe? Myślę dolać do następnego zabiegu ale nie wiem czy to zadziała.

Opublikowano
6 godzin temu, pawel177 napisał:

Ja już w tym roku pryskam bez desmedifanu fendemisanu.Pierwszy zabieg 10 dni temu 0,7 venzar + 2 glifo. I o dziwo trzyma chwasty.Następne zabiegi jak przymrozki się skończą 1,2 goltix +0,5 etofum x 2 a trzeci 1,5 goltix + safari + lontrel.Dla wzmocnienia do 2 i 3 dodam po 0,1 l venzaru. Co ma być to się okaże w przyszłości.

A do forumowiczów pytanie- stosował ktoś z herbicydem środki kontaktowe? Myślę dolać do następnego zabiegu ale nie wiem czy to zadziała.

A czy warto sobie utrudniać życie zawczasu jak można pryskać bezporoblemowo

Opublikowano
Dnia 19.04.2020 o 13:32, dominik514 napisał:

Pozno z tym glifosatem. U nas praktykuje oprysk totalnym herbicydem ok 2tygodnia od siewu ale przy wczesnych siewach, wilgotnej i zimnej wiosnie(nie w tym roku).

W 3tygodniu jak bym tak zrobil to zostana tylko te co leza w suchym i czekaja na deszcz(a sa takie w tym sezonie) Ale jak godzine chodzilisce i 20szt. To nie ma tragedii.

Pryskaj jak jest ziele. 3tydz to cos powinno byc. 

też nigdy tak długo nie czekałem. Dzisiaj juz mija miesiąc jak posiane. Na innym kawałku dzisiaj byłem nie pryskanym to jednej sztuki nie znalazłem(troche juz strach wjezdzac z glifosatem czlowiek zaczyną wątpić w oczy). A zielu susza nie przeszkadza. Owsik aż zielono przy miedzach

Opublikowano

Panowie 80% buraków na wierzchu, siew 03.04. Planuję 3 zabiegi. Na 1 1.25 betanal max pro 1lgoltix i pytanie kiedy go zastosować? Chwastow trochę zaczyna się pojawiać szczególnie komosy. Pryskac teraz czy czekać za jakimś deszczem? 

Opublikowano

Dlaczego? Dlatego że susza czy co. Rok temu taka porcja nie zrobiła nic burakowi 

Opublikowano
3 godziny temu, miwigos napisał:

A czy warto sobie utrudniać życie zawczasu jak można pryskać bezporoblemowo

Jakoś trzeba się przygotować na kolejne lata.Zresztą jak tak dalej pójdzie to wodą będziemy pryskać ,przecież wszystko szkodzi.

Opublikowano
23 minuty temu, Bartek933 napisał:

Zależy jaki był burak duży, ja litrem przypaliłem 

Bez urazy ale chyba opryskiwacz nie umyty.Albo temperatura około 30 stopni w czasie oprysku,Nie ma możliwości przypalenia buraka przy takiej dawce!!!

Opublikowano

To nie pomogę i wracam do 2 postu wstecz.Pryskałem 1,5 litra betanal max + metamitron 1 l w momencie gdzie burak nie miał wykształconych 2 liści i nic nie ucierpiał.A może ten Aptolian zrobił robotę?

Opublikowano (edytowane)

No i pomógł przypalić.Siewek nie pryska się z przylepiaczem jak nie ma opcji opadów.

Dodam jeszcze ,że do betanalu max nie dodaje się przylepiacza w dawce 1-1,2 l.On sam w sobie już to ma.Przylepiacz tylko do safari na większe buraki.Inaczej się ma sprawa z mieszaninami fen des eto.

Edytowane przez pawel177
Opublikowano

A lepiej wykonywać oprysk betanalem pod wieczór czy z rana. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez KarolGromadzki
      Witam Szanowne Grono Eksperckie
      Powiem tak - już od kilkunastu miesięcy zbieram opinie rolników na temat maszyny, przy współtworzeniu której mam okazję uczestniczyć. Jesteśmy grupką ludzi, która stara się pokazać coś nowego na rynku maszyn rolniczych, coś co nie byłoby kropla w kroplę (poza farbą) kopią zachodnich sprzętów. Przy okazji celem jest ograniczenie kosztów i czasu uprawy. Bla, bla, ale co z tego wynika? 
      Część z Was na pewno już widziała, cześć jeszcze nie, bo nasze działania marketingowe nie są zakrojone na masową skalę. Pracujemy nad wałami wahadłowymi do orki (choć nie tylko) o swojsko brzmiącej nazwie "ALIEN". Wały z założenia mają być proste w użytkowaniu, solidne i przede wszystkim opłacalne. 
      Czy bylibyście w stanie określić dla jakich typów gospodarstw orka i uprawa w jednym przejeździe byłaby opłacalna? Albo inaczej - jeśli nie byłaby opłacalna u Was - dlaczego? Czego naszym wałom brakuje, a czego mają aż nadto? Do jakich ciągników się to Waszym zdaniem nadaje, do jakich nie?
      Dlaczego pytam? Ciągle pracujemy nad konstrukcją i ciągle będziemy to robić. Konstrukcja już osiągnęła pierwszy cel - można nią bez obaw jechać w pole i zrobić robotę. Kolejne miesiące poświęcamy na kolejne optymalizacje - i te konstrukcyjne, i te użytkowe - maszyna ma być praktyczna z punktu widzenia rolnika, jeśli nie będzie, to jest gówno nie maszyna. My, jako osoby na co dzień mające z nią do czynienia, na pewno jesteśmy nie do końca obiektywni. Znamy już dziesiątki opinii rolników z pierwszej ręki i sporo dzięki temu się nauczyliśmy - część z nich wpłynęła na zmiany konstrukcyjne. 
      Tak więc, jeśli pojawi się choć jedna opinia, która wpłynie na funkcjonalność wałów, będziemy do przodu i będziemy wdzięczni. Chętnie poznamy opinie użytkowników Expomu czy Brodnicy.
      O co chodzi, najłatwiej zobaczyć na filmach:

Pozdrawiam i będę wdzięczny za każdy konstruktywny komentarz. 
    • Przez jankes679
      Witam. Planuje pierwszy raz zasadzić kapuste pekińską. Prosiłbym o porady jaką odmiane wybrać, jakimi środkami pryskać? Rozsade lepiej kupić czy samemu wyhodować? I co najważniejsze czy bez nawadniania urośnie?(jeśli bedzie suchy rok) Z góry dzięki
    • Przez MICH4Ł
      Witam. 
      Interesuje się rolnictwem i pracą na roli. Mam okazje uprawiać 3 ha i za bardzo nie wiem jak się za to zabrać a bardzo bym chciał to robić. Mam do wyboru uprawę ziemniaków albo zboża czy mógłby mi ktoś napisać co by było lepsze (opłacalniejsze) wiem ,że w dzisiejszych czasach trudno jest gospodarzyć ale bardzo proszę o odpowiedź.
    • Gość symeon94
      Przez Gość symeon94
      Chciałbym podzielić się krótkim filmem przedstawiającym pokrótce prace wyścielarki agrowłókniny oraz przewodów kroplujących przy zakładaniu planacji truskawki. 
      Plantacja 0,5ha założona w lipcu. Odmiana deserowo-przemysłowa DIPRED.
      Jeśli macie jakieś pytania postaram się na nie odpowiedzieć.
      Ps: Nie jestem producentem maszyn ,tylko rolnikiem
    • Przez mysza12w
      Witam tata rok temu ugorował pole i brał dopłaty czy w tym roku też może ugorować i wżąć dopłaty
  • Dodaj nową pozycję...
v