Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A co z tą podwyżka w końcu do buraków ponad kwotowych do tej kampanii w Ksc. Wiadomo coś? Miało być zwiększone z 90 zł 5%nadwyzki do 100zl 10 % 

Opublikowano
adamn999 napisał:

Wiem że co niektórzy mnie tutaj zjedzą,

U mnie koszty własny siew ( gamma) własny zbiór ( neptun) wyszły około 4300 na ha 

Poniżej karta pracy wygenerowana w programie 365 farmnet,

Screenshot_2021-12-21-16-31-03-123_cn.wps.xiaomi.abroad.lite.jpg

przewidywany plon lekko ponad 60 ton, odbiór 30 grudnia więc sie okaże

W nawożeniu brałeś pod uwagę koszty obornika i jego aplikacji? Bo widzę tam 0zł to chyba się oszukujesz trochę.

Opublikowano

kosztów obornika nie liczę ponieważ mam produkcję zwierzęcą w zamian mam paszę za darmo więc to się zjada z obornikiem, koszt aplikacji jest wliczone w 900 zł kosztów stałych ( paliwo amortyzacja ubezpieczenia podatek itp) jest jeszcze mały błąd przy drugim zabiegu mikro system tego nie liczył więc należy dodać ok 100 zł, w sumie karta plantacji pokazuje nakłady na poziomie zbliżaonym do 4000 ja dla bezpieczeństwa doliczamy zawsze około 10% nakładki czyli 4300 4400 ogólny koszt. co do samej aplikacji polecam bardzo fajna wszystko wprowadza się telefonem, pozbieraj drukujemy kartę i mamy w miarę rzeczywisty wynik finansowy z danej plantacji

Opublikowano

do 100 ha za friko podstawowa wersja ewidencja zabiegów ewidencja nawożenia koszty produkcji itp. tylko najpierw trzeba dokładnie poświęcić jeden dzień i po prowadzać wszystkie dane działki materiały używane w gospodarstwie oraz ich koszt

365 farmnet

oczywiście najlepiej założyć konto na komputerze i tam po wprowadzać wszystkie dane potem podpinasz to pod aplikacje 365 crop

Opublikowano

jak się pszenicę na kilku polach, to w aplikacji zaznaczam na przykład 5 pól wybieram zabieg nawożenie lub ochrona roślin wprowadzam środek bądź nawóz i jest on przypisany do wszystkich pól. program bardzo fajny intuicyjny naprawdę ułatwia prowadzenie ewidencji w gospodarstwie oraz liczenie kosztów, tylko tak jak mówię trzeba jeden dzień minimum poświęcić na wprowadzenie danych, a później już z górki jeśli kupujesz nawóz po innej cenie wprowadzasz że od tego dnia stosujesz tańszy lub droższy nawóz

Opublikowano
3 godziny temu, adamn999 napisał:

jak się pszenicę na kilku polach, to w aplikacji zaznaczam na przykład 5 pól wybieram zabieg nawożenie lub ochrona roślin wprowadzam środek bądź nawóz i jest on przypisany do wszystkich pól. program bardzo fajny intuicyjny naprawdę ułatwia prowadzenie ewidencji w gospodarstwie oraz liczenie kosztów, tylko tak jak mówię trzeba jeden dzień minimum poświęcić na wprowadzenie danych, a później już z górki jeśli kupujesz nawóz po innej cenie wprowadzasz że od tego dnia stosujesz tańszy lub droższy nawóz

Ja starej daty długopis i kartka , szybciej jak to wpisywanie

Opublikowano
lukasz493 napisał:

też tak długo czekacie na rozliczenie w ksc ? dostawa była 24 a nie widać ani wpisanych kosztów dostawy ani nic zawsze tydzień przed już było na e-plantator

U mnie dostawa 30listopad,1 grudnia zakończenie dostaw czy jako to się nazywa 3 grudnia. Mam podliczenie zobowiązań i nic więcej. Kolega dzwonił w poniedziałek do rachunkowości to mają rozliczenia do 25 listopada włącznie. Masz odebrane wyslodki i podpisałeś zakończenie dostaw?

Opublikowano (edytowane)

Na doczyszczarce podpisane jak zawsze na koniec, wysłodki odebrane. Dziwne bo ani opłaty plantatorskiej za to pisemko ich i obsługi dostawy nie mam i stąd moje pytanie jutro trzeba chyba zadzwonić

a zakończenie dostaw było 25 listopada

Edytowane przez lukasz493
Opublikowano

Juz dzwonilem do swojego inspektora powiedzial jasno ze zakonczenie dostaw w tym roku to odbior wyslodkow z cukrownii. Zmieniło się to względem lat poprzednich przez to że będą wypłacać 100% a nie w transzach i ze tak bylo to ustalone na spotkaniach z tymi zwiazkami plantatorskimi. A więc u mnie nie 24 listopada gdzie miałem odbiór, a 14 grudnia gdy odbierałem wysłodki suche...

Opublikowano

U nas (Dobrzelin) przy "planowaniu obioru" dostajemy kartki zakończenia dostaw i oddajemy je kierowcy który kończy odbiór buraków. W tym roku nie wiem czy to było potrzebne (może kierowca nie oddał karty zakończenia dostaw) bo ze dwa czy trzy razy dzwoniła do mnie kobita z cukrowni czy zakończyłem dostawy. Na doczyszczarce zawsze się podpisywało transport łączony a w tym roku nic nie podpisywałem...

Opublikowano

W F&L licza limit z 2 lub 3 ostatnich lat i mam przeważnie kolo 67t limitu to jest tak w miare rozne plony sa np w tamtym roku 72t a cukier 14,9% dwa lata temt 61 cukier 17,5 trzy lata temu 78t cukier 17,3 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez KarolGromadzki
      Witam Szanowne Grono Eksperckie
      Powiem tak - już od kilkunastu miesięcy zbieram opinie rolników na temat maszyny, przy współtworzeniu której mam okazję uczestniczyć. Jesteśmy grupką ludzi, która stara się pokazać coś nowego na rynku maszyn rolniczych, coś co nie byłoby kropla w kroplę (poza farbą) kopią zachodnich sprzętów. Przy okazji celem jest ograniczenie kosztów i czasu uprawy. Bla, bla, ale co z tego wynika? 
      Część z Was na pewno już widziała, cześć jeszcze nie, bo nasze działania marketingowe nie są zakrojone na masową skalę. Pracujemy nad wałami wahadłowymi do orki (choć nie tylko) o swojsko brzmiącej nazwie "ALIEN". Wały z założenia mają być proste w użytkowaniu, solidne i przede wszystkim opłacalne. 
      Czy bylibyście w stanie określić dla jakich typów gospodarstw orka i uprawa w jednym przejeździe byłaby opłacalna? Albo inaczej - jeśli nie byłaby opłacalna u Was - dlaczego? Czego naszym wałom brakuje, a czego mają aż nadto? Do jakich ciągników się to Waszym zdaniem nadaje, do jakich nie?
      Dlaczego pytam? Ciągle pracujemy nad konstrukcją i ciągle będziemy to robić. Konstrukcja już osiągnęła pierwszy cel - można nią bez obaw jechać w pole i zrobić robotę. Kolejne miesiące poświęcamy na kolejne optymalizacje - i te konstrukcyjne, i te użytkowe - maszyna ma być praktyczna z punktu widzenia rolnika, jeśli nie będzie, to jest gówno nie maszyna. My, jako osoby na co dzień mające z nią do czynienia, na pewno jesteśmy nie do końca obiektywni. Znamy już dziesiątki opinii rolników z pierwszej ręki i sporo dzięki temu się nauczyliśmy - część z nich wpłynęła na zmiany konstrukcyjne. 
      Tak więc, jeśli pojawi się choć jedna opinia, która wpłynie na funkcjonalność wałów, będziemy do przodu i będziemy wdzięczni. Chętnie poznamy opinie użytkowników Expomu czy Brodnicy.
      O co chodzi, najłatwiej zobaczyć na filmach:

Pozdrawiam i będę wdzięczny za każdy konstruktywny komentarz. 
    • Przez jankes679
      Witam. Planuje pierwszy raz zasadzić kapuste pekińską. Prosiłbym o porady jaką odmiane wybrać, jakimi środkami pryskać? Rozsade lepiej kupić czy samemu wyhodować? I co najważniejsze czy bez nawadniania urośnie?(jeśli bedzie suchy rok) Z góry dzięki
    • Przez MICH4Ł
      Witam. 
      Interesuje się rolnictwem i pracą na roli. Mam okazje uprawiać 3 ha i za bardzo nie wiem jak się za to zabrać a bardzo bym chciał to robić. Mam do wyboru uprawę ziemniaków albo zboża czy mógłby mi ktoś napisać co by było lepsze (opłacalniejsze) wiem ,że w dzisiejszych czasach trudno jest gospodarzyć ale bardzo proszę o odpowiedź.
    • Gość symeon94
      Przez Gość symeon94
      Chciałbym podzielić się krótkim filmem przedstawiającym pokrótce prace wyścielarki agrowłókniny oraz przewodów kroplujących przy zakładaniu planacji truskawki. 
      Plantacja 0,5ha założona w lipcu. Odmiana deserowo-przemysłowa DIPRED.
      Jeśli macie jakieś pytania postaram się na nie odpowiedzieć.
      Ps: Nie jestem producentem maszyn ,tylko rolnikiem
    • Przez mysza12w
      Witam tata rok temu ugorował pole i brał dopłaty czy w tym roku też może ugorować i wżąć dopłaty
  • Dodaj nową pozycję...
v