Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
18 godzin temu, skywalker89 napisał:

W łapę dawać odpowiednim osobom 

Po co w łapę za dużo pieniędzy?  ;) u nas bardzo małą obsadę na ha sieją buraki :D

Edytowane przez e2visionamd
Opublikowano

jaką cenę proponują na nowy sezon bo sianie po 28 euro to głupota bo już lepiej pszenica wychodzi nie mówiąc o kukurydzy gdzie raz opryskam i rośnie do zbioru burak cukrowy to dla bogatych hobby i nie oszukujmy sie  że jest opłacalny

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano

Zależy kto jaki plon pszenicy a jaki buraka uzyskuje i na jakiej klasie uprawia. Wiem z doświadczenia że na 4-5 klasie burak potrafi dobrze plonować z pszenicą różnie bywa. Najgorzej jak późna odstawa i jara wchodzi po buraku to jest lipa w ostatnich latach. Nie którzy sieją dla płodozmianu bo pszenica w mono też szału nie zrobi. Po prostu jedni widzą w tym korzyści inni nie wolny wybór. Póki będzie dopłata w wysokości około 1400-1500 zł/ha to chętni będą przy 28 euro/t.

Opublikowano
34 minuty temu, Norman napisał:

Zależy kto jaki plon pszenicy a jaki buraka uzyskuje i na jakiej klasie uprawia. Wiem z doświadczenia że na 4-5 klasie burak potrafi dobrze plonować z pszenicą różnie bywa. Najgorzej jak późna odstawa i jara wchodzi po buraku to jest lipa w ostatnich latach. Nie którzy sieją dla płodozmianu bo pszenica w mono też szału nie zrobi. Po prostu jedni widzą w tym korzyści inni nie wolny wybór. Póki będzie dopłata w wysokości około 1400-1500 zł/ha to chętni będą przy 28 euro/t.

Rok na buraki na 5 klasie zdarza się raz na kilka lat. Trochę za rzadko przy tych nakładach.

Opublikowano

Zgadza się - pogoda rozdaje karty. Jak pisałem wolny wybór każdego. Ja zawsze coś siałem, a na przyszły sezon jeszcze nie zdecydowałem. Tak samo z uprawą rzepaku - kto sieje to niestety wie że to tzw. "dzikie zboże" i też niektórzy się zarzekali że już nie zasieję a później sieją.

Opublikowano

za buraki cukrownie w 2003 płaciły po 240 zł i jakoś cukier nie był po 10 zł w sklepie jeśli cena nie będzie po 200 zł za tone to nie ma sęsu siać i nawet płodozmian nie zrekompensuje tego że w tej chwili się traci na burakach nie mowiąc o nowych zasiewach gdzie npk nawozy po 2500 za tone pryskać nie ma czym bo srodki wycofane sam już drugi rok nie sieje i na razie nie myślę wracać do tematu uprawy bc.

• Thanks 1
Opublikowano

Fenhur masz rację pamiętam tą cenę ale to tylko jeden sezon było. W mojej okolicy w ostatnich latach około 60 % plantatorów zrezygnowało i nie myślą wracać . Natomiast część nowych sieje rok, dwa i koniec - nie jest tak łatwo z zachwaszczeniem sobie poradzić. Kurde coraz bardziej się motywuje do wejścia w kukurydzę zamiast buraków. Napewno będzie łatwiej z uprawą.

• Thanks 1
  • Haha 1
Opublikowano

Czyli trzeba się trzymać swojego kilka różnych upraw prowadzić i zawsze średnia w sezonie wyjdzie na +. Ostatnio spojrzałem tak po łebkach na kanał Graoplon na YouTube i jak zobaczyłem że on pakuje się teraz w rzepak na takim areał mimo doświadczenia tylu porażek wcześniej - to co ja się mam martwić o parę ha buraka. W tym sezonie około 3,5 tyś. zł mniej narazie od + na buraku wyjdzie ze względu na przesiewanie i straty na śor ale to trzeba jeszcze długo z podsumowaniem poczekać i wtedy się okaże (bo może nie da rady wykopać - jak jednego roku u niektórych plantacje poszły wiosną pod pług).

Opublikowano

Burak musi dać 70-80 ton i cukier  17 wtedy pasuje, do reszty upraw, na ogół tak jest , rok temu nie 

Opublikowano

Myślę , że każdy liczyć potrafi. Każdy rok jest inny też to chyba na każdy wie. Sedno sprawy to rzeczy o których się często pomija jak np. ilość pobieranych składników z gleby bo przecież to jest 70 ton , nie parę ton. Ilość herbicydów serwowanych w buraki na 100 % odbija się w latach następnych szczególnie po roku ubogim w opady. Pobieranie m.o. ze względu na plon uszczupla ilość próchnicy gleby , degradacja gleby przez długo odkrytą glebę bo 45 cm to szerokie międzyrzędzia ( wiem porównywalnie kuku bo 75 cm , ale szybko zakrywa ) nie wspominając o ubiciu gleby przez kopanie ciężkimi kombajnami w mokrych warunkach.  17% cukru jak ktoś wspomniał to podejrzewam w większości przypadków marzenie w ostatnich latach.  80 ton / ha to już chyba pszenica jara , kuku albo ozima pszenica z brakiem potencjału na mega plon bo przecież nie zdąży urosnąć na wczesny zbiór. W woli ścisłości sieje o połowę mniej buraka niż w najlepszych latach i gdybym nie przeszedł z pfaifer & langen do ksc to bym nie miał ekonomicznych argumentów by siać buraki. Nie mam żadnego interesu , aby kogoś zniechęcać do tej uprawy lecz szlak mnie trafia pyszałkowatość pracowników p&l i radzę każdemu rolnikowi sumiennie policzyć uprawę dla tych pajaców. Nie bez przyczyny ksc chętnie kontraktuje nowych plantatorów. Szczerze żal mi rolników z dalszych rejonów którzy nie mają możliwości kontraktacji do ksc choć nie mówię że tu są jakieś kokosy lecz o wiele lepiej na pewno.

• Like 2
Opublikowano
6 godzin temu, hardkor113 napisał:

Według mnie Najgorsze buraki dają taki dochód co najlepsza kukurydza.

A nie kazdy rok musi taki być na buraki jak tamten

Powiedz to tym co kopią dziś i mają plony na poziomie 40-50 ton i 15% polaryzacji. Też zarobią lepiej niż na kukurydzy?

Opublikowano

Taki plon to tylko i wyłącznie z ich niedbałości.Nie mogą mieć do nikogo innego pretensji tylko do siebie.A polaryzacjia wiadomo loteria.

Zaznaczam że rok rokowi nie równy.Ja na kukurydzy pieniedzy nie widzie.co nie zmienia faktu że kiedyś nie zasieje.

Najlepiej siać co roku to co sie sieje i raz na jednym sie wyjdzie a raz na czymś innym

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez KarolGromadzki
      Witam Szanowne Grono Eksperckie
      Powiem tak - już od kilkunastu miesięcy zbieram opinie rolników na temat maszyny, przy współtworzeniu której mam okazję uczestniczyć. Jesteśmy grupką ludzi, która stara się pokazać coś nowego na rynku maszyn rolniczych, coś co nie byłoby kropla w kroplę (poza farbą) kopią zachodnich sprzętów. Przy okazji celem jest ograniczenie kosztów i czasu uprawy. Bla, bla, ale co z tego wynika? 
      Część z Was na pewno już widziała, cześć jeszcze nie, bo nasze działania marketingowe nie są zakrojone na masową skalę. Pracujemy nad wałami wahadłowymi do orki (choć nie tylko) o swojsko brzmiącej nazwie "ALIEN". Wały z założenia mają być proste w użytkowaniu, solidne i przede wszystkim opłacalne. 
      Czy bylibyście w stanie określić dla jakich typów gospodarstw orka i uprawa w jednym przejeździe byłaby opłacalna? Albo inaczej - jeśli nie byłaby opłacalna u Was - dlaczego? Czego naszym wałom brakuje, a czego mają aż nadto? Do jakich ciągników się to Waszym zdaniem nadaje, do jakich nie?
      Dlaczego pytam? Ciągle pracujemy nad konstrukcją i ciągle będziemy to robić. Konstrukcja już osiągnęła pierwszy cel - można nią bez obaw jechać w pole i zrobić robotę. Kolejne miesiące poświęcamy na kolejne optymalizacje - i te konstrukcyjne, i te użytkowe - maszyna ma być praktyczna z punktu widzenia rolnika, jeśli nie będzie, to jest gówno nie maszyna. My, jako osoby na co dzień mające z nią do czynienia, na pewno jesteśmy nie do końca obiektywni. Znamy już dziesiątki opinii rolników z pierwszej ręki i sporo dzięki temu się nauczyliśmy - część z nich wpłynęła na zmiany konstrukcyjne. 
      Tak więc, jeśli pojawi się choć jedna opinia, która wpłynie na funkcjonalność wałów, będziemy do przodu i będziemy wdzięczni. Chętnie poznamy opinie użytkowników Expomu czy Brodnicy.
      O co chodzi, najłatwiej zobaczyć na filmach:

Pozdrawiam i będę wdzięczny za każdy konstruktywny komentarz. 
    • Przez jankes679
      Witam. Planuje pierwszy raz zasadzić kapuste pekińską. Prosiłbym o porady jaką odmiane wybrać, jakimi środkami pryskać? Rozsade lepiej kupić czy samemu wyhodować? I co najważniejsze czy bez nawadniania urośnie?(jeśli bedzie suchy rok) Z góry dzięki
    • Przez MICH4Ł
      Witam. 
      Interesuje się rolnictwem i pracą na roli. Mam okazje uprawiać 3 ha i za bardzo nie wiem jak się za to zabrać a bardzo bym chciał to robić. Mam do wyboru uprawę ziemniaków albo zboża czy mógłby mi ktoś napisać co by było lepsze (opłacalniejsze) wiem ,że w dzisiejszych czasach trudno jest gospodarzyć ale bardzo proszę o odpowiedź.
    • Gość symeon94
      Przez Gość symeon94
      Chciałbym podzielić się krótkim filmem przedstawiającym pokrótce prace wyścielarki agrowłókniny oraz przewodów kroplujących przy zakładaniu planacji truskawki. 
      Plantacja 0,5ha założona w lipcu. Odmiana deserowo-przemysłowa DIPRED.
      Jeśli macie jakieś pytania postaram się na nie odpowiedzieć.
      Ps: Nie jestem producentem maszyn ,tylko rolnikiem
    • Przez mysza12w
      Witam tata rok temu ugorował pole i brał dopłaty czy w tym roku też może ugorować i wżąć dopłaty
  • Dodaj nową pozycję...
v