Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

słuchajcie a na środku np butisan pisze nie stosowac na gleby lekkie , a jak mam pole i rozne klasy ziemi troche 3 glownie 4 klasa i 5 tez sie trafia i piaszczysta ta 5 klasa to czym pryskac od chwastów po wschodach rzepaku , butisan na ta 5 klase lipa bo to gleba lekka 

Opublikowano

Uprawia ktoś convsio smart w tym sezonie. Jestem ciekawa jak to wypada - słyszałem że słabo ale nie mam porównania. Myślę jeszcze czy podpisać umowę na przyszły sezon (jak to jakiś prezes powiedział uprawa elitarna czy jakoś tak - 😂) a chciałbym spróbować tej technologii. Sąsiedzii w tym roku patrzą na mnie jak na warita 11 razy wiazd z opryskiwaczem w plantację fakt że 3-4 zabiegi dodatkowe ze względu na komplikacje z uprawą.

Opublikowano

Co ile masz burak na tym samym polu ? .

Nie wielu już zostało co uprawia z dawnych lat ci co doszli do uprawy w ostatnich 3 latach to buraki maja za***iste zdrowe , pozostali co uprawiają z dawna schną jakaś jest przyczyna ? .

Opublikowano
18 minut temu, mds212 napisał:

Jak się nie potrafi ochronić buraku to można i 15 razy wyjeżdżać

Nie znasz sytuacji to się nie śmiej z kogoś bo kozaczyć zza kompa jak każdypotrafi. Pisałem coś że wszysko związane z ochroną czy ? Gratulacje dla Ciebie takiego fachowca potrzeba. Ciekawe czy byś sobie byś poradził w tej sytuacji pewnie uprawa była by skasowana.  

A za ten zwrot "buraku" to jak masz problem to załatwimy to inaczej podaj adres na priv a się poświęcę i podjadę wyrwać chwasta.

Pomyśl zanim coś napiszesz.

Opublikowano

@norman gratuluję właśnie rozjebałeś system, a co do "buraku'"  to moim zdaniem @mds walną literówkę ale to niech on się wypowie, chociaż czytając twój drugi akapit mam wątpliwości.

Opublikowano

Zadnej literówki tam nie było, tak miało byc. Skoro temat o burakach wiec oczywiste ze chodzi o ochrone buraka. ALe widze ze kolega szuka zaczepki, to zamaist na forum idz pod remize pewnie kogos znajdziesz.

U mnie 4x herbicyd 1x fungicyd  1x robak. To daje nam 6 wjazdow. Nie wyobrazam sobie 15 wjazdow. Na upartego mozna dolozyc dodatkowe 2 robaki i 3 odzywki to i tak jest 11 wjazdow

Opublikowano

Ja się nie czepiam ale napisanie "buraku" a buraków to znacząca różnica i w kontekście całości postu wyszedł zwrot do mojej osoby. Tak samo wyrażenie wyrywnie chwastów w  temacie uprawy buraków cukrowych to rzecz normalna nawet wskazana.

Sprawa zamknięta z mojej strony.

Opublikowano

Nie wiem czy wiesz ale burak to liczba pojedyncza a buraki liczba mnoga. Tak samo jak sie mowi jade pryskać rzepak, tez sie mowi w liczbie pojedynczej, mało kto mowi ze jedzie pryskać rzepaki.

Opublikowano
Mateusz1q napisał:

Dnia 3.09.2021 o 19:27, Kris1976 napisał:

możesz podać co stosowales i w jakich dawkach

3x powertwin 0,75+ goltix 1,4l+ major 0,1 czysto jak łza 

dzięki ci kolego za odp

Opublikowano (edytowane)

Przy zwalczaniu chwastów na równej i o podobnej klasie ziemi działce nie ma problemu, gorzej jak są różne klasy, górki, zaniżenia ewentualnie presja samosiewów rzepaku lub nowa działka, wtedy jest dużo więcej kombinacji lub zostaje motyka jako broń ostateczna. Dokładaka niewielkich dawek chlopyralidu (Major lub inne) powoduje działanie wspomagające (wiadomo chwastobójcze też) dla reszty substancji. Dawek i substancji jakie ja stosuję nie wypiszę bo za dużo tego. Ogólnie jak podstawa min. 3 środki, natomiast dawki + kombinacja dodatkowych zależnie od potrzeb + split jak trzeba.

Edytowane przez Norman
Opublikowano (edytowane)

Dla przykładu moja uprawa - nowa działka (pierwszy czyniki niesprzyjający, drugi przymrozki do - 7 °C) - w maju prawie zapadła decyzja o likwidacji (środek i poprzeczniaki prawie gołe pole) ale jakoś się udało uratować (wiadomo przebieg pogody też pomógł). Pierwsze zdjęcie 08.06.2021 drugie 05.09.2021. Ostatnie to inna działka 05.05.2021 - przesiewka była konieczna. 

2021-06-08.jpg

2021-09-05.jpg

20210502_192735.jpg

Edytowane przez Norman
Opublikowano
18 godzin temu, Mateusz1q napisał:

3x powertwin 0,75+ goltix 1,4l+ major 0,1 czysto jak łza 

Rzepaki goszczą na twoich polach? Mniej powertwin i więcej  goltix niz zaleca producent jest celowane w jakiś konkretny chwast?

Opublikowano
36 minut temu, master20002 napisał:

Dłuższe działanie to wykazuje lanacyl. Działa nawet na pszenicę po burakach, nie mówiąc o jęczmieniu jarym, bo tego to sponiewiera fest...

Dlatego lenacylu się wystrzegam.

Dawał ktoś miedź solo na chwościka? Ile g/ha?

Opublikowano
beata12596 napisał:

Jaka polaryzacja ktoś coś wie?

Płn mazowsze do glnojecka koło 14.5 teraz podobno, ale plony podobno dobre xd nawet do 70 ton (na brudno po kombajnie)

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez KarolGromadzki
      Witam Szanowne Grono Eksperckie
      Powiem tak - już od kilkunastu miesięcy zbieram opinie rolników na temat maszyny, przy współtworzeniu której mam okazję uczestniczyć. Jesteśmy grupką ludzi, która stara się pokazać coś nowego na rynku maszyn rolniczych, coś co nie byłoby kropla w kroplę (poza farbą) kopią zachodnich sprzętów. Przy okazji celem jest ograniczenie kosztów i czasu uprawy. Bla, bla, ale co z tego wynika? 
      Część z Was na pewno już widziała, cześć jeszcze nie, bo nasze działania marketingowe nie są zakrojone na masową skalę. Pracujemy nad wałami wahadłowymi do orki (choć nie tylko) o swojsko brzmiącej nazwie "ALIEN". Wały z założenia mają być proste w użytkowaniu, solidne i przede wszystkim opłacalne. 
      Czy bylibyście w stanie określić dla jakich typów gospodarstw orka i uprawa w jednym przejeździe byłaby opłacalna? Albo inaczej - jeśli nie byłaby opłacalna u Was - dlaczego? Czego naszym wałom brakuje, a czego mają aż nadto? Do jakich ciągników się to Waszym zdaniem nadaje, do jakich nie?
      Dlaczego pytam? Ciągle pracujemy nad konstrukcją i ciągle będziemy to robić. Konstrukcja już osiągnęła pierwszy cel - można nią bez obaw jechać w pole i zrobić robotę. Kolejne miesiące poświęcamy na kolejne optymalizacje - i te konstrukcyjne, i te użytkowe - maszyna ma być praktyczna z punktu widzenia rolnika, jeśli nie będzie, to jest gówno nie maszyna. My, jako osoby na co dzień mające z nią do czynienia, na pewno jesteśmy nie do końca obiektywni. Znamy już dziesiątki opinii rolników z pierwszej ręki i sporo dzięki temu się nauczyliśmy - część z nich wpłynęła na zmiany konstrukcyjne. 
      Tak więc, jeśli pojawi się choć jedna opinia, która wpłynie na funkcjonalność wałów, będziemy do przodu i będziemy wdzięczni. Chętnie poznamy opinie użytkowników Expomu czy Brodnicy.
      O co chodzi, najłatwiej zobaczyć na filmach:

Pozdrawiam i będę wdzięczny za każdy konstruktywny komentarz. 
    • Przez jankes679
      Witam. Planuje pierwszy raz zasadzić kapuste pekińską. Prosiłbym o porady jaką odmiane wybrać, jakimi środkami pryskać? Rozsade lepiej kupić czy samemu wyhodować? I co najważniejsze czy bez nawadniania urośnie?(jeśli bedzie suchy rok) Z góry dzięki
    • Przez MICH4Ł
      Witam. 
      Interesuje się rolnictwem i pracą na roli. Mam okazje uprawiać 3 ha i za bardzo nie wiem jak się za to zabrać a bardzo bym chciał to robić. Mam do wyboru uprawę ziemniaków albo zboża czy mógłby mi ktoś napisać co by było lepsze (opłacalniejsze) wiem ,że w dzisiejszych czasach trudno jest gospodarzyć ale bardzo proszę o odpowiedź.
    • Gość symeon94
      Przez Gość symeon94
      Chciałbym podzielić się krótkim filmem przedstawiającym pokrótce prace wyścielarki agrowłókniny oraz przewodów kroplujących przy zakładaniu planacji truskawki. 
      Plantacja 0,5ha założona w lipcu. Odmiana deserowo-przemysłowa DIPRED.
      Jeśli macie jakieś pytania postaram się na nie odpowiedzieć.
      Ps: Nie jestem producentem maszyn ,tylko rolnikiem
    • Przez mysza12w
      Witam tata rok temu ugorował pole i brał dopłaty czy w tym roku też może ugorować i wżąć dopłaty
  • Dodaj nową pozycję...
v