Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czyli nie wiesz co to odpowiedni płodozmian, mnie uczyli w szkole że rzepak dla buraka jest wadliwym płodozmianem , zresztą szkoda pola po rzepaku

Opublikowano
13 godzin temu, iron napisał:

w sobotę minie dwa tygodnie od posiania ,chwastów nie widać było dwa dni temu ,pryskac czy nie ? kurde pogoda byle jaka szczególnie temperatury i mają być przymrozki 🤦‍♂️

Ja bym nie pryskał. 

U mnie taki "byk". Siew 12.04. płaczek też zasiał se hektarek żeby wkur... inspektorka 😀 będzie miał papierów do pisania tyle co i u tych co po pierdylion hektarów siejo ;)

IMG_20210423_110306.jpg

Opublikowano
1 godzinę temu, miwigos napisał:

Czyli nie wiesz co to odpowiedni płodozmian, mnie uczyli w szkole że rzepak dla buraka jest wadliwym płodozmianem , zresztą szkoda pola po rzepaku

W szkole też uczyli ze na 5 klasie to tylko żyto i ziemniaki. A u mnie rzepak i buraki, poza tym u mnie sieje pszenica, buraki, rzepak, łubin i facelię. W różnych wariantach. Korzystaj z doświadczeń nie teorii. 

• Thanks 1
Opublikowano
3 godziny temu, poosa21 napisał:

W szkole też uczyli ze na 5 klasie to tylko żyto i ziemniaki. A u mnie rzepak i buraki, poza tym u mnie sieje pszenica, buraki, rzepak, łubin i facelię. W różnych wariantach. Korzystaj z doświadczeń nie teorii. 

Czyli V KL. masz na papierze jak buraki rosną i pewnie jeszcze 80 to dają

Opublikowano

Bądźmy realistami w zeszlym roku przy takiej suszy miałem 55t/ha i cukier 15. Po podliczeniu kosztów byłem na plus mało ale byłem. W 2018 miałem plon 69t bo pole było trochę podmokłe i buraki dopisały. 

Pola mam zadbane odpowiednie pH, zasobne w fosfor, potas i magnez. 

Opublikowano

a po burakach pszenica i pozniej rzepak tak jest dobrze ? bo tak teraz mam zasiany rzepak 

5 godzin temu, miwigos napisał:

u mnie na 5 rzepak rosnie a pszenica nie 

takie mam jedno pole 

Opublikowano

Ok ,rzepak rośnie ale dużo gorszy jak na III kl. chyba  że dużo pada

Opublikowano

Taki sms dzisiaj od cukrowni 

KSC informuje o wsparciu walki z szarkiem. Po stwierdzeniu szarkow w pulapce zakup pakietu Cyperkil i adiuwant Beta Plus za 1 zl/ha. Szczegoly u Inspektorow.

Opublikowano
6 godzin temu, miwigos napisał:

Jak pogoda jest ok to na 5kl będą znacznie lepsze buraki niz na ściślejszej 3kl. Ja sieje buraki na slabych ziemiach i jest gites muszą być ekstrymalne warunki zeby nie wypaliły...

Opublikowano

w tamtym roku mialem buraki zasiane na takim polu gdzie glownie 3 4 troche ale i przepał 5 klasy wpadał to na tej 5 piasku taki nieduzy przepał jest 5 to buraki jak pietruszka dosłownie a na reszcie czyli 3 4 klasie super buraki 

Opublikowano
tak jak koledzy piszą zależy od opadów. też miałem w tamtym roku na takim kawałku mazaki że brzeg pola piach a środek ciężka glina. jak byłoby sucho to na piachu by nic nie było ale na zawsze super że nadrabia za piach. ale tamten rok ciągle przepadywał i na glinie miały za mokro a na piachu były niczego sobie.
Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, pala92 napisał:

Jak pogoda jest ok to na 5kl będą znacznie lepsze buraki niz na ściślejszej 3kl. Ja sieje buraki na slabych ziemiach i jest gites muszą być ekstrymalne warunki zeby nie wypaliły...

Czyli u ciebie opady w normie ,latem na V leżą plackiem ,o ile jeszcze są ,we wrześniu puszczają nowe liście i co z tego masz ,pszenicy też połowa co na dobrej glebie, V kl mam 1,5 ha ,a dobrej oraz super glin sporo u was południe , wschód to pada , u mnie 450-500 mm to dobry rok w opady

Edytowane przez miwigos
Opublikowano

można dodać do pierwszego zabiegu safari ? planowałem goltix Titan i powertwin buraki dopiero co wychodzą a rzepak rośnie ostro.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez KarolGromadzki
      Witam Szanowne Grono Eksperckie
      Powiem tak - już od kilkunastu miesięcy zbieram opinie rolników na temat maszyny, przy współtworzeniu której mam okazję uczestniczyć. Jesteśmy grupką ludzi, która stara się pokazać coś nowego na rynku maszyn rolniczych, coś co nie byłoby kropla w kroplę (poza farbą) kopią zachodnich sprzętów. Przy okazji celem jest ograniczenie kosztów i czasu uprawy. Bla, bla, ale co z tego wynika? 
      Część z Was na pewno już widziała, cześć jeszcze nie, bo nasze działania marketingowe nie są zakrojone na masową skalę. Pracujemy nad wałami wahadłowymi do orki (choć nie tylko) o swojsko brzmiącej nazwie "ALIEN". Wały z założenia mają być proste w użytkowaniu, solidne i przede wszystkim opłacalne. 
      Czy bylibyście w stanie określić dla jakich typów gospodarstw orka i uprawa w jednym przejeździe byłaby opłacalna? Albo inaczej - jeśli nie byłaby opłacalna u Was - dlaczego? Czego naszym wałom brakuje, a czego mają aż nadto? Do jakich ciągników się to Waszym zdaniem nadaje, do jakich nie?
      Dlaczego pytam? Ciągle pracujemy nad konstrukcją i ciągle będziemy to robić. Konstrukcja już osiągnęła pierwszy cel - można nią bez obaw jechać w pole i zrobić robotę. Kolejne miesiące poświęcamy na kolejne optymalizacje - i te konstrukcyjne, i te użytkowe - maszyna ma być praktyczna z punktu widzenia rolnika, jeśli nie będzie, to jest gówno nie maszyna. My, jako osoby na co dzień mające z nią do czynienia, na pewno jesteśmy nie do końca obiektywni. Znamy już dziesiątki opinii rolników z pierwszej ręki i sporo dzięki temu się nauczyliśmy - część z nich wpłynęła na zmiany konstrukcyjne. 
      Tak więc, jeśli pojawi się choć jedna opinia, która wpłynie na funkcjonalność wałów, będziemy do przodu i będziemy wdzięczni. Chętnie poznamy opinie użytkowników Expomu czy Brodnicy.
      O co chodzi, najłatwiej zobaczyć na filmach:

Pozdrawiam i będę wdzięczny za każdy konstruktywny komentarz. 
    • Przez jankes679
      Witam. Planuje pierwszy raz zasadzić kapuste pekińską. Prosiłbym o porady jaką odmiane wybrać, jakimi środkami pryskać? Rozsade lepiej kupić czy samemu wyhodować? I co najważniejsze czy bez nawadniania urośnie?(jeśli bedzie suchy rok) Z góry dzięki
    • Przez MICH4Ł
      Witam. 
      Interesuje się rolnictwem i pracą na roli. Mam okazje uprawiać 3 ha i za bardzo nie wiem jak się za to zabrać a bardzo bym chciał to robić. Mam do wyboru uprawę ziemniaków albo zboża czy mógłby mi ktoś napisać co by było lepsze (opłacalniejsze) wiem ,że w dzisiejszych czasach trudno jest gospodarzyć ale bardzo proszę o odpowiedź.
    • Gość symeon94
      Przez Gość symeon94
      Chciałbym podzielić się krótkim filmem przedstawiającym pokrótce prace wyścielarki agrowłókniny oraz przewodów kroplujących przy zakładaniu planacji truskawki. 
      Plantacja 0,5ha założona w lipcu. Odmiana deserowo-przemysłowa DIPRED.
      Jeśli macie jakieś pytania postaram się na nie odpowiedzieć.
      Ps: Nie jestem producentem maszyn ,tylko rolnikiem
    • Przez mysza12w
      Witam tata rok temu ugorował pole i brał dopłaty czy w tym roku też może ugorować i wżąć dopłaty
  • Dodaj nową pozycję...
v