Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To co się dzieje na wsi to jest straszne. Mądrzy rolnicy mają jakiś zapas gotówki za który mogą kupić nawozy i środki w odpowiednim terminie i nie być na łasce przedstawicieli, mądry rolnik ma wiedzę co jak i kiedy stosować żeby było dobrze a nie kupić jakiś pakiet przez tel w którem nawet nie wie co jest ale dają na krechę do następnych dopłat. Mądrzy rolnicy tworza towarzystwa czy stowarzyszenia a większość ludzi nie weźmie auta nawozu z sąsiadem na spółkę tylko płacze w internecie ile to handlarze zarabiają .Nie rozumiem frustracji niektórych rolnikow i tylko narzekanie, idą ciężkie czasy a będzie jeszcze gorzej.Niech każdy zacznie od siebie a potem szuka winnych. Dobrze że są jeszcze ludzie którzy tworzą związki bo co by nie robili to i tak więcej niż frustraci którzy chcieliby żeby cukrownie zaorali nie wspominając o zakładach produkujących nawozy. Cukier każdy bierze ile się da, o wapnie nie wspomnę i wtedy cukrownia dobra. Nie chcesz nie siej i nie wierzę że ktoś cię zmusi do siania chociaż umowa podpisana. Na wieś musi wrócić zgoda bo z roku na rok jest coraz gorzej i to jest bardzo niepokojące.

• Like 3
Opublikowano
28 minut temu, poosa21 napisał:

Miszczu inteligencji, mnie było stać kupić tani nawóz za gotówkę przed żniwami i w 22 roku będę miał lepszy zysk niż Ty i będzie mnie stać żeby kupić ten drogi nawóz na kolejny sezon. Trzeba było myśleć a nie biadolić na forum jak jest źle. 

O nie tylko inteligentnych inaczej, ale jeszcze z dysleksją. I na dodatek bogaty! Brawo ty!

Opublikowano
39 minut temu, Znachorek88 napisał:

To co się dzieje na wsi to jest straszne. Mądrzy rolnicy mają jakiś zapas gotówki za który mogą kupić nawozy i środki w odpowiednim terminie i nie być na łasce przedstawicieli, mądry rolnik ma wiedzę co jak i kiedy stosować żeby było dobrze a nie kupić jakiś pakiet przez tel w którem nawet nie wie co jest ale dają na krechę do następnych dopłat. Mądrzy rolnicy tworza towarzystwa czy stowarzyszenia a większość ludzi nie weźmie auta nawozu z sąsiadem na spółkę tylko płacze w internecie ile to handlarze zarabiają .Nie rozumiem frustracji niektórych rolnikow i tylko narzekanie, idą ciężkie czasy a będzie jeszcze gorzej.Niech każdy zacznie od siebie a potem szuka winnych. Dobrze że są jeszcze ludzie którzy tworzą związki bo co by nie robili to i tak więcej niż frustraci którzy chcieliby żeby cukrownie zaorali nie wspominając o zakładach produkujących nawozy. Cukier każdy bierze ile się da, o wapnie nie wspomnę i wtedy cukrownia dobra. Nie chcesz nie siej i nie wierzę że ktoś cię zmusi do siania chociaż umowa podpisana. Na wieś musi wrócić zgoda bo z roku na rok jest coraz gorzej i to jest bardzo niepokojące.

Niezgodę w narodzie zawdzięczamy przede wszystkim pisowskim szczuciem, a dzięki tym ludziom bez pojęcia na stołkach jest jak jest, że cukrownie zamkną to bardzo źle,  bo był to jakiś nasz przemysł, oprócz rolników wielu innych miało pracę, no ale jak się myśli tylko o wspieraniu socjalu aby utrzymać stołki to mamy teraz efekt kumulacji. Ja nawet brak siewu buraka u siebie biore pod uwagę ze względu na ilość wjazdów w tą uprawę czyli przedewszystkim koszt paliwa i mój czas.. jeżeli komuś zostaje 5k i jest zadowolony to dobrze, ale to było dobrze, a jeszcze że to w większości państwowa spółka to w obliczu jakiegoś kryzysu można różnych cudawianek się spodziewać aby cukrownie utrzymać na powierzchni kosztem plantatorow, teraz wystarczy 20min aby sie zebrać i coś przegłosować 

• Like 1
Opublikowano
Dnia 17.12.2021 o 20:16, szumi napisał:

Na takie pseudo działania związków ja mam tylko taką odpowiedź:

........................................................ Miejscowość, data

OŚWIADCZENIE

Ja niżej podpisany …..................................................................... o numerze umowy kontraktacyjnej …........................................................................ , oświadczam, że Związki Plantatorów buraka cukrowego przy oddziale KSC S.A. Cukrowni Krasnystaw, nie wypełniają w sposób należyty swoich obowiązków, zgodnie z moimi oczekiwaniami. Nie wyrażam tym samym zgody na kompensatę środków pieniężnych z moich należności na Związki Plantatorskie buraka cukrowego.

Data, podpis ..................................

Ja poproszę o info jak zrezygnować z zasiewów dla KSC. Ktoś to zrobił przy podpisanej już umowie? Jeśli tak to proszę o info jak to załatwić, bo inspektor nie widzi takiej możliwości !!!

.

Opublikowano

To wkońcu ile zostaje na gotowo z tych buraków? Bo tak widze wśród moich znajomych. Płaczą i płaczą że sie nie opłaca, straszą nie wiadomo kogo że nie beda już siać za darmo, a co roku sieją, powiedziałbym że nawet zwiększają areał.

Także nie wiem czy juz rolnik ma we krwi że po ile by nie było to i tak sie ,,nie opłaca". Czy o co chodzi?

Opublikowano
4 godziny temu, koniu napisał:

Także nie wiem czy juz rolnik ma we krwi że po ile by nie było to i tak sie ,,nie opłaca". Czy o co chodzi?

Raz że marudy straszne, a dwa to im się nie opłaca pewnie jak z hektara zostaje mniej niż X2 albo X3 w porównaniu do pszenicy np.

Opublikowano (edytowane)

Dlaczego ksc zabrało teraz to co dało na wiosnę za to że się zakontraktowało buraki? Zasiewy w naszej gminie dla ksc Werbkowice wynosily około 1125 ha w 2020 roku a 710 ha w 2021 roku w tym chyba zostanie może około 500 ha także coś z tą opłacalnością jest nie tak

Edytowane przez Tomek12
Błąd
Opublikowano
2 godziny temu, Tomek12 napisał:

Dlaczego ksc zabrało teraz to co dało na wiosnę za to że się zakontraktowało buraki? Zasiewy w naszej gminie dla ksc Werbkowice wynosily około 1125 ha w 2020 roku a 710 ha w 2021 roku w tym chyba zostanie może około 500 ha także coś z tą opłacalnością jest nie tak

Sprawdź dobrze, nic Ci nie zabrali. Po lewej stronie na fakturze masz tą premię doliczoną, a ponieważ już ją otrzymałeś no to na końcu ją odliczyli...

Opublikowano

Może też ludzie rezygnują z uprawy buraków bo problemem są te rozliczenia. To cukier, to jakaś premia to coś. Tak jak u mnie w okolicy i w zasadzie ja sam sie wyleczyłem z jęczmienia browarnego. Juz nie wiedzieli czego szukać żeby urwać z ceny. W tym roku co prawda wyszedł po 995br. Ale wole pszenice jarą. Miałem 13ha, teraz bedzie 16 albo 20.

Opublikowano

U mnie jara zawodna ,brak wody, a browarny zawsze wydziwiali

Opublikowano

Miałem jarą, tybalt i dała 6,7t. Jęczmień jary 6t. Wiadomo, pole polu nie równe. Także u mnie zastąpiła jęczmień jary. Mogłym siać więcej kukurydzy bo siewnik mam swój, ale lepiej i pewniej sie czuje jak wszystkiego jest po troche.

Opublikowano (edytowane)

Kurczaki ale wy się spieracie. Jak komuś pasuje i policzył ze mu zostaje to niech sieje. Mi zostaje i 10ha za rok sieję. u mnie pszenica nie da 10t a buraki mi się udają i jest ok. Każdy ma swój sposób na płodozmian i uprawę. Np ostatnie lata u mnie rzepak średnio się udaje. w tym roku cena uratowała mnie, bo licho by było. Każdy umie liczyć i na pewno nikt nie sieje żeby dołożyć. Wiec bez sprzeczania się. Kto nie chce niech nie sieje. 

tak w ogóle to liczycie cenę pszenicy 1200. a gdyby porównać to do ceny w sierpniu? 850-900zł? 

Edytowane przez olkosio
  • Like 4
Opublikowano

Ja mam już dość buraków. Cena w tym roku 22.5 euro plus jakaś śmieszna premia 1.5 euro pod warunkiem wykonania umowy i kontraktacji na przyszły rok to jakiś  kiepski żart. Plon średniawy, polaryzacja dziwnie ostatnio spadła o zanieczyszczeniu nie wspomnę.Nawet nie ma z kim gadać w cukrowni.Mam siać a jak nie to wypie......  bo chętnych na moje miejsce na pęczki. Niech sieją inni bo ja chyba nie potrafie .

Opublikowano

Tom50  jaka cukrownia? Ja na 2022 też biorę urlop (i wielu moich kolegów) od buraków. Muszą zrozumieć że jedziemy na tym samym wózku, co więcej to oni są zależni od nas a nie na odwrót ja bez uprawy buraków dam sobie radę oni zamkną cukrownie

Opublikowano
18 minut temu, karolek12 napisał:

Tom50  jaka cukrownia? Ja na 2022 też biorę urlop (i wielu moich kolegów) od buraków. Muszą zrozumieć że jedziemy na tym samym wózku, co więcej to oni są zależni od nas a nie na odwrót ja bez uprawy buraków dam sobie radę oni zamkną cukrownie

Nordzucker Chełmża

Opublikowano

Na rok 2022 to jeszcze się nie wiem ale w tym 128 zł za tonę zdecydowanie za mało w stosunku do kosztów oraz podwyżek nawozów oraz straszna presja chwoscika którego robiłem 3 razy i nic to nie dało buraki 1 wykopane około 30 09 plon 50 t/ha cukier średni 15 buraki z 20 11 plon 52t/ha cukier 17 nie będę sie kopał z końmi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez KarolGromadzki
      Witam Szanowne Grono Eksperckie
      Powiem tak - już od kilkunastu miesięcy zbieram opinie rolników na temat maszyny, przy współtworzeniu której mam okazję uczestniczyć. Jesteśmy grupką ludzi, która stara się pokazać coś nowego na rynku maszyn rolniczych, coś co nie byłoby kropla w kroplę (poza farbą) kopią zachodnich sprzętów. Przy okazji celem jest ograniczenie kosztów i czasu uprawy. Bla, bla, ale co z tego wynika? 
      Część z Was na pewno już widziała, cześć jeszcze nie, bo nasze działania marketingowe nie są zakrojone na masową skalę. Pracujemy nad wałami wahadłowymi do orki (choć nie tylko) o swojsko brzmiącej nazwie "ALIEN". Wały z założenia mają być proste w użytkowaniu, solidne i przede wszystkim opłacalne. 
      Czy bylibyście w stanie określić dla jakich typów gospodarstw orka i uprawa w jednym przejeździe byłaby opłacalna? Albo inaczej - jeśli nie byłaby opłacalna u Was - dlaczego? Czego naszym wałom brakuje, a czego mają aż nadto? Do jakich ciągników się to Waszym zdaniem nadaje, do jakich nie?
      Dlaczego pytam? Ciągle pracujemy nad konstrukcją i ciągle będziemy to robić. Konstrukcja już osiągnęła pierwszy cel - można nią bez obaw jechać w pole i zrobić robotę. Kolejne miesiące poświęcamy na kolejne optymalizacje - i te konstrukcyjne, i te użytkowe - maszyna ma być praktyczna z punktu widzenia rolnika, jeśli nie będzie, to jest gówno nie maszyna. My, jako osoby na co dzień mające z nią do czynienia, na pewno jesteśmy nie do końca obiektywni. Znamy już dziesiątki opinii rolników z pierwszej ręki i sporo dzięki temu się nauczyliśmy - część z nich wpłynęła na zmiany konstrukcyjne. 
      Tak więc, jeśli pojawi się choć jedna opinia, która wpłynie na funkcjonalność wałów, będziemy do przodu i będziemy wdzięczni. Chętnie poznamy opinie użytkowników Expomu czy Brodnicy.
      O co chodzi, najłatwiej zobaczyć na filmach:

Pozdrawiam i będę wdzięczny za każdy konstruktywny komentarz. 
    • Przez jankes679
      Witam. Planuje pierwszy raz zasadzić kapuste pekińską. Prosiłbym o porady jaką odmiane wybrać, jakimi środkami pryskać? Rozsade lepiej kupić czy samemu wyhodować? I co najważniejsze czy bez nawadniania urośnie?(jeśli bedzie suchy rok) Z góry dzięki
    • Przez MICH4Ł
      Witam. 
      Interesuje się rolnictwem i pracą na roli. Mam okazje uprawiać 3 ha i za bardzo nie wiem jak się za to zabrać a bardzo bym chciał to robić. Mam do wyboru uprawę ziemniaków albo zboża czy mógłby mi ktoś napisać co by było lepsze (opłacalniejsze) wiem ,że w dzisiejszych czasach trudno jest gospodarzyć ale bardzo proszę o odpowiedź.
    • Gość symeon94
      Przez Gość symeon94
      Chciałbym podzielić się krótkim filmem przedstawiającym pokrótce prace wyścielarki agrowłókniny oraz przewodów kroplujących przy zakładaniu planacji truskawki. 
      Plantacja 0,5ha założona w lipcu. Odmiana deserowo-przemysłowa DIPRED.
      Jeśli macie jakieś pytania postaram się na nie odpowiedzieć.
      Ps: Nie jestem producentem maszyn ,tylko rolnikiem
    • Przez mysza12w
      Witam tata rok temu ugorował pole i brał dopłaty czy w tym roku też może ugorować i wżąć dopłaty
  • Dodaj nową pozycję...
v