Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
12 godzin temu, hardkor113 napisał:

Rzepak wyjdzie podobnie jak buraki ,pszenica trochę gorzej. A kukurydza napewno wyjdzie gorzej jak buraki. Ja mam swierze pola pod buraki dlatego narazie będę je sial. A czy kontraktują teraz czy w lutym to dla mnie to bez różnicy.

rzepak przy dzisiejszych cenna ponad 2400 netto wychodzi podobnie jak buraki ??? 

Opublikowano
kibix napisał:

12 godzin temu, hardkor113 napisał:

Rzepak wyjdzie podobnie jak buraki ,pszenica trochę gorzej. A kukurydza napewno wyjdzie gorzej jak buraki. Ja mam swierze pola pod buraki dlatego narazie będę je sial. A czy kontraktują teraz czy w lutym to dla mnie to bez różnicy.

rzepak przy dzisiejszych cenna ponad 2400 netto wychodzi podobnie jak buraki ??? 

Tak pozatym tak cene masz raz na kilka lat

Opublikowano
51 minut temu, skywalker89 napisał:

Mam to gdzieś, granie w pycipolo może Ci się opłacać nawet

Oczywiście że może mi się opłacać a tobie nic do tego. Ty masz jakąś traumę związaną z burakami!? 

Opublikowano
18 minut temu, skywalker89 napisał:

Kolo daj spokój, masz swoją matematyke co mnie to obchodzi i po co się wdajesz w bezsensowne wymiany 

Nie pasuje Ci nie siej

Opublikowano (edytowane)

O następny biznesmen buraczany, żebyś wiedział,  że tak będzie, ale właśnie z takim podejściem jest jak jest i lepiej nie będzie, bo każdy ma inną matematyke jak widać 

Edytowane przez skywalker89
Opublikowano

Dajcie na luz kto chce niech sieje kto nie chce niech co innego uprawia. Martwi jedynie to, że na dekadowce polaryzacja wychodzi niecałe 14 % , czyli może być powtórka z ubiegłego roku. Znajomy  rozwozi ciężarówka 3 miesiące cukier z trzciny po Polsce także z cena buraka też może być różnie. 

Opublikowano

W temacie całe przemysłu buraczanego  W pszenicy nie trzeba nic kontraktować i jak pogoda będzie sprzyjająca to ponadlimitowego plonu nie trzeba za pół ceny oddać. 

Mam wrazenie że na burakach to najlepiej zarabiają firmy kopiące i odwodzące, potem cukrownia a na końcu rolnik. 

Prędzej zamknął cukrownie niż będą płacić lepiej. Przywiozą cukier z Ameryki południowej i tyle. Sudzuker jest notowany na giełdzie niemieckiej. Zobaczcie sobie jak kurs szoruje po dnie po mimo wysokich cen za cukier. 

4 minuty temu, hardkor113 napisał:

Ostatnie dni deszcza to cukier wypłukało. Może się coś poprawi jeszcze. Skąd masz informacjie? Od inspektora?

Sudzuker robił próby na ich stronie jest opis.

• Thanks 2
Opublikowano
12 minut temu, hardkor113 napisał:

Ostatnie dni deszcza to cukier wypłukało. Może się coś poprawi jeszcze. Skąd masz informacjie? Od inspektora?

Mózg CI chyba wypłukalo xD Kto CI takich głupot naopowiadał :D

Opublikowano

Cukier to dopiero teraz nabierają i wody potrzebują dużo ,ale nie pada

Opublikowano

Co do polaryzacji KSC Dobrzelin:

1. KWS Eliska 13,4%

2. Conviso - odmiana mi nie znana 10,4%

3. Odmiana tradycyjna nazwa mi nie znana 10,7%

Próby robione na początku sierpnia.

Opublikowano

Wsparcie dochodów związane z produkcją do buraków cukrowych do 2027 r.

Dnia 9 sierpnia 2021 roku odbyło się posiedzenie Rady Związków Plantatorów Buraka Cukrowego przy Krajowej Spółce Cukrowej S.A. Z ramienia Rejonowego Związku Plantatorów Buraka Cukrowego przy cukrowni Werbkowice reprezentował naszych plantatorów i członków Prezes Związku Mieczysław Środa.

Podczas obrad przyjęto preferowane odmiany buraka cukrowego na sezon 2022, omawiano stan plantacji w sezonie 2021 i przedstawiono następujący projekt Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi:

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi udostępniło do konsultacji drugą wersję projektu Planu Strategicznego dla WPR na lata 2023-27. Według projektu wysokość płatności powiązanej z produkcją buraków w okresie finansowanie wyniesie 422,73 miliona euro. Średnioroczne koperta przeznaczona na wsparcie uprawy buraków wyniesie zatem 84,55 mln euro, czyli ponad 2,5 mln euro więcej niż do tej pory. Warunki kwalifikowalności pozostają bez zmian:

• Minimalne wymagania: 1 kwalifikujący się ha.
  • Działka rolna deklarowana do wsparcia (min. 0,1 ha) musi być położona na gruntach będących kwalifikującymi się hektarami
  • Uprawa buraków cukrowych
  • Zawarcie umowy dostawy, w której rolnik zobowiązuje się do wytworzenia i dostarczenia odpowiedniemu podmiotowi określonej ilości buraków cukrowych z określonej powierzchni gruntów, a podmiot ten zobowiązuje się te buraki odebrać w umówionym terminie, zapłacić za nie umówioną cenę i przeznaczyć te buraki na produkcję cukru
  • Płatność przyznawana jest do powierzchni uprawy buraków cukrowych nie większej, niż powierzchnia uprawy buraków cukrowych określona w umowie

20210813_1802.jpg

Opublikowano (edytowane)

Cos nie moge sie zalogowac na liz a papierowych nie ma w p&l

Dzis podpisana umowa do ksc. Zobaczymy czy sobie poprawilem😀

Edytowane przez pala92
Opublikowano (edytowane)

Cukier na giełdzie najdroższy od lat, ale jak zawczasu podpiszecie umowy, to jedynym beneficjentem podwyżek będą cukrownie. 😎 Może za 2 lata dorzucą Wam 0,25 euro do tony. ;) 

Edytowane przez JanKrzysztof
  • Thanks 1
Opublikowano
8 godzin temu, skywalker89 napisał:

Pieknie, sprawa uprawy buraka sama się rozwiąże 🙂

13,5  o tej porze to mało, teraz dopiero nabierają  cukru, tylko wody już braknie

Opublikowano

Wydaje mi się, że oprócz ostatniego roku to miewały zazwyczaj koło 15%..

Myślę że mądre głowy w ksc wymyśliły że będą walić w wuja od samego początku żeby rolnicy nie mieli później zastrzeżeń że cukier tak spadł...

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez KarolGromadzki
      Witam Szanowne Grono Eksperckie
      Powiem tak - już od kilkunastu miesięcy zbieram opinie rolników na temat maszyny, przy współtworzeniu której mam okazję uczestniczyć. Jesteśmy grupką ludzi, która stara się pokazać coś nowego na rynku maszyn rolniczych, coś co nie byłoby kropla w kroplę (poza farbą) kopią zachodnich sprzętów. Przy okazji celem jest ograniczenie kosztów i czasu uprawy. Bla, bla, ale co z tego wynika? 
      Część z Was na pewno już widziała, cześć jeszcze nie, bo nasze działania marketingowe nie są zakrojone na masową skalę. Pracujemy nad wałami wahadłowymi do orki (choć nie tylko) o swojsko brzmiącej nazwie "ALIEN". Wały z założenia mają być proste w użytkowaniu, solidne i przede wszystkim opłacalne. 
      Czy bylibyście w stanie określić dla jakich typów gospodarstw orka i uprawa w jednym przejeździe byłaby opłacalna? Albo inaczej - jeśli nie byłaby opłacalna u Was - dlaczego? Czego naszym wałom brakuje, a czego mają aż nadto? Do jakich ciągników się to Waszym zdaniem nadaje, do jakich nie?
      Dlaczego pytam? Ciągle pracujemy nad konstrukcją i ciągle będziemy to robić. Konstrukcja już osiągnęła pierwszy cel - można nią bez obaw jechać w pole i zrobić robotę. Kolejne miesiące poświęcamy na kolejne optymalizacje - i te konstrukcyjne, i te użytkowe - maszyna ma być praktyczna z punktu widzenia rolnika, jeśli nie będzie, to jest gówno nie maszyna. My, jako osoby na co dzień mające z nią do czynienia, na pewno jesteśmy nie do końca obiektywni. Znamy już dziesiątki opinii rolników z pierwszej ręki i sporo dzięki temu się nauczyliśmy - część z nich wpłynęła na zmiany konstrukcyjne. 
      Tak więc, jeśli pojawi się choć jedna opinia, która wpłynie na funkcjonalność wałów, będziemy do przodu i będziemy wdzięczni. Chętnie poznamy opinie użytkowników Expomu czy Brodnicy.
      O co chodzi, najłatwiej zobaczyć na filmach:

Pozdrawiam i będę wdzięczny za każdy konstruktywny komentarz. 
    • Przez jankes679
      Witam. Planuje pierwszy raz zasadzić kapuste pekińską. Prosiłbym o porady jaką odmiane wybrać, jakimi środkami pryskać? Rozsade lepiej kupić czy samemu wyhodować? I co najważniejsze czy bez nawadniania urośnie?(jeśli bedzie suchy rok) Z góry dzięki
    • Przez MICH4Ł
      Witam. 
      Interesuje się rolnictwem i pracą na roli. Mam okazje uprawiać 3 ha i za bardzo nie wiem jak się za to zabrać a bardzo bym chciał to robić. Mam do wyboru uprawę ziemniaków albo zboża czy mógłby mi ktoś napisać co by było lepsze (opłacalniejsze) wiem ,że w dzisiejszych czasach trudno jest gospodarzyć ale bardzo proszę o odpowiedź.
    • Gość symeon94
      Przez Gość symeon94
      Chciałbym podzielić się krótkim filmem przedstawiającym pokrótce prace wyścielarki agrowłókniny oraz przewodów kroplujących przy zakładaniu planacji truskawki. 
      Plantacja 0,5ha założona w lipcu. Odmiana deserowo-przemysłowa DIPRED.
      Jeśli macie jakieś pytania postaram się na nie odpowiedzieć.
      Ps: Nie jestem producentem maszyn ,tylko rolnikiem
    • Przez mysza12w
      Witam tata rok temu ugorował pole i brał dopłaty czy w tym roku też może ugorować i wżąć dopłaty
  • Dodaj nową pozycję...
v