Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  1. Mam takie dwie działeczki,heh po prostu 1-10ha,2-4  ha,obie nie widziały buraka kulkanascie lat,średnio 3b,do dzis nie pryskane na grzyba(obserwuje)-pierwsza nie ma na dzis zadnych oznak,na drugiej widoczny chwoscic,Zapytanko do Was-mam średnio ochronic,czy od razu hhhmm po prostu z grobej  rury
Opublikowano
12 godzin temu, ENDURAK91 napisał:

Zdarzyła się tobie taka sytuacja? Jak siałeś co roku ok. 10ha to zawsze tyle dostałeś jak byś chciał zasiać z 10ha np. 15 lub 20 to może by Ci nie dali.

Ale jak mam pole na następny rok 12 ha to mi zakontraktowali już ,a wiosną mało kiedy szło zwiększyć, ja mam rozpisany płodozmian na kilka lat do przodu, a  nie jak większość że w tym roku coś lepiej płaci to zasieje więcej

Opublikowano

Masz obawy nie siej, im mniej zasieją tym droższe będą za rok ,a ten co sieje co roku na pewno dostanie ile będzie chciał

Opublikowano

Do mnie też dzwonił inspektor z KSC Krasnystaw i chciał abym złożył na razie ustną deklarację o areale na przyszły rok przy czym zaznaczył abym podał tyle ile pewne bo nie będzie można już tego zmniejszyć. Zwiększyć jak najbardziej tak. 

Nigdy tak wcześnie nie pytali o takie rzeczy.

Opublikowano
7 godzin temu, miwigos napisał:

Masz obawy nie siej, im mniej zasieją tym droższe będą za rok ,a ten co sieje co roku na pewno dostanie ile będzie chciał

Nadzieja matką głupich, że im mniej będzie posiane tym droższe będzie..  ksc albo zacznie rolnikom dokładać do uprawy, albo będą żyć z innych spółek które mają i które ponoć mają przejąć.. albo cena podstawowa kręci się koło 150zl/t i dają 1tys zł/ha na nawozy - powinni się dogadać odnośnie dobrych cen z państwową spółką produkującą nawozy.. 

Bo jak tak dalej będzie jak jest i w tym roku nie osiągnę zadowalającego wyniku to dziękuję za współpracę, Ty zbierasz po 90t to siej i po 130zl..

Opublikowano

Jak nie będzie towaru ,to będą musieli podnieść cenę , to nie pszenica że się przywiezie

Opublikowano
7 minut temu, miwigos napisał:

Jak nie będzie towaru ,to będą musieli podnieść cenę , to nie pszenica że się przywiezie

Pewnym tego jesteś bo ja nie bardzo a ta kontraktacja to wielki jeden pić nie wiesz za ile sprzedałem w jednym roku a już musisz pisać na nowy i to jest ok wobec Ciebie masakra 😐 moim zdaniem takie podejście zabija Polskie rolnictwo !

Opublikowano

na ten rok znasz cene ,siejąc pszenice nie wiesz po ile będzie ,buraki tak, jak w tym roku rzepak w żniwa 2200-2400 to zasiejesz więcej ?

Opublikowano

Jakoś na przestrzeni xx lat cena pszenicy była dosyć pewna bo wiadomo było że ok min 600zl będzie, raps min ok 1,5tys, ale to było kiedyś, teraz mamy drożejące środki do produkcji i jak nie będzie lepszej ceny za buraki to wole siać beznakladowe proso, kuku zboża i strączki i samemu zebrać i to samo mieć na czysto jak z tego zasranego buraka, bo utrzymujemy cukrownie, firmy nawozowe i chemiczne i jak ma mi po 15wjazdach w pole zostać 1tys zł to wg mnie gra nie warta świeczki 

Opublikowano (edytowane)

Strączki ,nakosisz 2-3 tony jak w tym roku ,gdzie tu kalkulacja, chyba że do płodozmianu ,bo kasy z tego nie ma raz na kilka lat tylko jest

Edytowane przez miwigos
Opublikowano

P&L Glinojeck. Na przyszły sezon cena podstawowa przy polaryzacji 16% 26,3 euro, dopłata 1,2 nie zależnie od polaryzacji, 0,5 za wykonanie kontraktu. 30% ponadplanowych po 100 zł. Liczę że dopłata będzie tak jak w tym roku w systemie przejściowym i kwocie podobnej.

Opublikowano
4 minuty temu, Norman napisał:

P&L Glinojeck. Na przyszły sezon cena podstawowa przy polaryzacji 16% 26,3 euro, dopłata 1,2 nie zależnie od polaryzacji, 0,5 za wykonanie kontraktu. 30% ponadplanowych po 100 zł. Liczę że dopłata będzie tak jak w tym roku w systemie przejściowym i kwocie podobnej.

HAHAHAHAHA

Opublikowano (edytowane)

W ksc czy w tym glinojecku to są ochłapy i mają rolników za ciemną mase co to kupi i będzie zachwycone chłopstwo siało..  cena powinna minimum wzrosnąć 30-40%

Edytowane przez skywalker89
Opublikowano

Skywalker- pamiętasz jak ja rok temu o tym samym mówiłem! A ty że trzeba siać. Sory jak ktoś widzi kokosy na buraku to niech sieje. KSC Werbkowice już namawiają do podpisania umowy nie w lutym tylko już bo oni muszą wiedzieć ile z podkarpacia zakatraktowac. 

Opublikowano

W Nakle czy Kruszwicy maja dosyć chętnych siewu buraka i tez kontraktują , ile sprzątacie z ha że tak płaczecie, kokosów niema ,ale tyle co z pszenicy czy rzepaku w zeszłym roku było ,a powinno być więcej

Opublikowano
40 minut temu, miwigos napisał:

W Nakle czy Kruszwicy maja dosyć chętnych siewu buraka i tez kontraktują , ile sprzątacie z ha że tak płaczecie, kokosów niema ,ale tyle co z pszenicy czy rzepaku w zeszłym roku było ,a powinno być więcej

Ile ty masz lat że nie widzisz jak rosną koszty. Jeśli porownujesz zeszły rok do cen innych płodów to porównaj też ten gdzie rzepak pszenica czy kukurydza wychodzą dużo lepiej niż burak i można po nich zasiać w normalnym terminie następna roślinę. A po buraku wykopanym w listopadzie zniżka plonu pszenicy w tym roku -1 tona przy tej samej agrotechnice zasianej obok w terminie. Pozdro i z fartem ko traktujcie sobie w sierpniu

Opublikowano

Rzepak wyjdzie podobnie jak buraki ,pszenica trochę gorzej. A kukurydza napewno wyjdzie gorzej jak buraki. Ja mam swierze pola pod buraki dlatego narazie będę je sial. A czy kontraktują teraz czy w lutym to dla mnie to bez różnicy.

Opublikowano

Każdy ma

9 godzin temu, Mateusz1q napisał:

Ile ty masz lat że nie widzisz jak rosną koszty. Jeśli porownujesz zeszły rok do cen innych płodów to porównaj też ten gdzie rzepak pszenica czy kukurydza wychodzą dużo lepiej niż burak i można po nich zasiać w normalnym terminie następna roślinę. A po buraku wykopanym w listopadzie zniżka plonu pszenicy w tym roku -1 tona przy tej samej agrotechnice zasianej obok w terminie. Pozdro i z fartem ko traktujcie sobie w sierpniu

Po ile sprzedam rzepak i pszenice nie wiem ,plon wiem ,buraków plonu nie znam cene w przybliżeniu ,po buraku można zasiać kuku ,wychodzi dobrze, nie co roku jest zniżka pszenicy po buraku ,gdyby nie płodozmian to bym nie siał ,bo bardziej kłopotliwa uprawa

Opublikowano
11 godzin temu, Ulman napisał:

Sprawa jest prosta - Jak nie pasuje to nie siej. 

Sprawa jest prosta - jak nie umiesz liczyć to siej. 

11 godzin temu, Zenonim napisał:

Skywalker- pamiętasz jak ja rok temu o tym samym mówiłem! A ty że trzeba siać. Sory jak ktoś widzi kokosy na buraku to niech sieje. KSC Werbkowice już namawiają do podpisania umowy nie w lutym tylko już bo oni muszą wiedzieć ile z podkarpacia zakatraktowac. 

Tak wiem, miałem nadzieję na jakiś zryw cenowy, ale to co zrobili to tak jakby nam w twarz napluli, jak to kolega powiedział inspektorowi - i co z tego że w Ty roku macie na Podkarpaciu, ale tam ludzie też nie są głupi i umią liczyć. 

Jak się nic nie zmieni ja nie będę robił na pisowskich prezesikow i ich rodziny. 

• Like 1
  • Thanks 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez KarolGromadzki
      Witam Szanowne Grono Eksperckie
      Powiem tak - już od kilkunastu miesięcy zbieram opinie rolników na temat maszyny, przy współtworzeniu której mam okazję uczestniczyć. Jesteśmy grupką ludzi, która stara się pokazać coś nowego na rynku maszyn rolniczych, coś co nie byłoby kropla w kroplę (poza farbą) kopią zachodnich sprzętów. Przy okazji celem jest ograniczenie kosztów i czasu uprawy. Bla, bla, ale co z tego wynika? 
      Część z Was na pewno już widziała, cześć jeszcze nie, bo nasze działania marketingowe nie są zakrojone na masową skalę. Pracujemy nad wałami wahadłowymi do orki (choć nie tylko) o swojsko brzmiącej nazwie "ALIEN". Wały z założenia mają być proste w użytkowaniu, solidne i przede wszystkim opłacalne. 
      Czy bylibyście w stanie określić dla jakich typów gospodarstw orka i uprawa w jednym przejeździe byłaby opłacalna? Albo inaczej - jeśli nie byłaby opłacalna u Was - dlaczego? Czego naszym wałom brakuje, a czego mają aż nadto? Do jakich ciągników się to Waszym zdaniem nadaje, do jakich nie?
      Dlaczego pytam? Ciągle pracujemy nad konstrukcją i ciągle będziemy to robić. Konstrukcja już osiągnęła pierwszy cel - można nią bez obaw jechać w pole i zrobić robotę. Kolejne miesiące poświęcamy na kolejne optymalizacje - i te konstrukcyjne, i te użytkowe - maszyna ma być praktyczna z punktu widzenia rolnika, jeśli nie będzie, to jest gówno nie maszyna. My, jako osoby na co dzień mające z nią do czynienia, na pewno jesteśmy nie do końca obiektywni. Znamy już dziesiątki opinii rolników z pierwszej ręki i sporo dzięki temu się nauczyliśmy - część z nich wpłynęła na zmiany konstrukcyjne. 
      Tak więc, jeśli pojawi się choć jedna opinia, która wpłynie na funkcjonalność wałów, będziemy do przodu i będziemy wdzięczni. Chętnie poznamy opinie użytkowników Expomu czy Brodnicy.
      O co chodzi, najłatwiej zobaczyć na filmach:

Pozdrawiam i będę wdzięczny za każdy konstruktywny komentarz. 
    • Przez jankes679
      Witam. Planuje pierwszy raz zasadzić kapuste pekińską. Prosiłbym o porady jaką odmiane wybrać, jakimi środkami pryskać? Rozsade lepiej kupić czy samemu wyhodować? I co najważniejsze czy bez nawadniania urośnie?(jeśli bedzie suchy rok) Z góry dzięki
    • Przez MICH4Ł
      Witam. 
      Interesuje się rolnictwem i pracą na roli. Mam okazje uprawiać 3 ha i za bardzo nie wiem jak się za to zabrać a bardzo bym chciał to robić. Mam do wyboru uprawę ziemniaków albo zboża czy mógłby mi ktoś napisać co by było lepsze (opłacalniejsze) wiem ,że w dzisiejszych czasach trudno jest gospodarzyć ale bardzo proszę o odpowiedź.
    • Gość symeon94
      Przez Gość symeon94
      Chciałbym podzielić się krótkim filmem przedstawiającym pokrótce prace wyścielarki agrowłókniny oraz przewodów kroplujących przy zakładaniu planacji truskawki. 
      Plantacja 0,5ha założona w lipcu. Odmiana deserowo-przemysłowa DIPRED.
      Jeśli macie jakieś pytania postaram się na nie odpowiedzieć.
      Ps: Nie jestem producentem maszyn ,tylko rolnikiem
    • Przez mysza12w
      Witam tata rok temu ugorował pole i brał dopłaty czy w tym roku też może ugorować i wżąć dopłaty
  • Dodaj nową pozycję...
v